Új privát üzeneted érkezett!

Na mi ez a csönd fiatalok?
Ma még a babám is hallgatag. Tegnap bezzeg olyan bugi volt a hasamban, hogy hullámzott az egész :o)

Tényleg Doktor, a Szülőszoba valamelyik részében nem lesz a Dél-pestiből szülés történet?
V.
vantal
 
 


Sziasztok!
Döngy, Virga köszönöm a tanácsokat, kipróbálom.
:o))
Elhagyom a köménymagteát is, kipróbálom úgy hogyan reagál. Most is 6-9 nyűglődött egyfolytában. Jóllakott, tiszta a pelus, és nem jó neki sem ölbe, sem ágyban, sem a kocsiban Kép((
rgabriella
 
 


Rgabriella,
az Infacol hatóanyaga megegyezik az Espumisannal (és a Sab Simplexel). Persze az ízük más.
Kérlek látogass el a http://www.lll.hu -ra (La Leche Liga), ha még nem tetted, tudnak segíteni személyesen is a problémádon.
oneil42
 
 

 
 

Ma voltuk próbaszopin, de nem ért semmit, mert bealudt, és mehettünk haza. Bezzeg otthon 3 perc alatt felébredt, ahogy érzékelte, nem mozog a babakocsi Kép))
rgabriella
 
 


Gyuri! Kép

Elnézést, ha még mindig szabin vagy, és így kérdezősködöm. Kép

Volna egy kérdésem. Megtörtént nálam a hüvelyváladék vizsgálat, és ez van a leletre írva: "Aerob: PROTEUS MIRABILIS. A gombatenyésztés negatív. A mikroszkópos vizsgálat eredménye: Festett kenetben vizsg. pozitív Gram - pálca, Gram + pálca." Valamint van egy csomó felsorolás: "ampicilin - R, amoxicillin - R, ... stb" Érdekes a felsorolás? Ha igen, akkor beírom azt is. Szóval a kérdésem, hogy ez a lelet jó-e?

Válaszodat köszönöm, ha pedig kell a többi adat is, akkor pótolom majd.

Üdv: Beatrix
beatrix28
 
 


Sziasztok. a babócám szinte nem alszik egész nap öt óránál többet, és amikor sír a kutacsa tisztára behorpad.szerintetek ez normális?ezért sem merem sírni hagyni, de ez már a másik gyerkőcöm rovására megy...Kép((
rgabriella
 
 


Beatrix!

nem engem kérdeztél, de... talán Doktor Úr sem haragszik meg.
Amit leírtál aszerint a keneteből egy baci tényészet ki P. M. a neve. Az hogy aerob: két fajta baci van aszerint hogy oxigén dús vagy szegény környezetet kedvel így lehet aerob vagy anaerob.
a csomó felsorolás pedig az antibiotikum érzékenységét mutatja, tehát melyik pusztítja ki Az R betű rezistenst jelent tehát attól nem hal ki!
tehát doki kellene szerintem aki felírja a megfelelő antibiotikumot!
remélem nem írtam hülyaséget, de talán Doktor Úr is megerősíri!
kinga
döngy
 
 


Kinga! Kép

Köszi, hogy írtál, minden info jól jön, amíg Gyuri nem válaszol. Az a problémám, hogy a dokim nem írt fel semmilyen gyógyszert, sem kúpot. Ez kicsit furcsa volt, ezért kérdeztem itt. Persze lehet, hogy a dokimnak igaza van, nem vonnám kétségbe amit mond, csak most kicsit aggódósabb vagyok, így 20 hetes terhesen. Az antibio felsorolásnál egy csomónál E betű van, és egy helyen M. Ez nem tudod mit jelent?

Mégegyszer köszi: Beatrix
beatrix28
 
 


Bea!
Dgyöngy válasza minden szempontból pontos. A proteus valódi "vadállat" kezelése szükséges. Még nem terhesen is.
gyuri
Szeged
 
 


miért nem a legutolsó üzenet jelenik meg amikor belépek?
rgabriella
 
 


Nem az jelenik meg?!
vantal
 
 


Beatrix!
Az E talán az érzékeny, az M azt hiszem mérsékelten érzékeny. De erre nem mernék esküdni, nem tudom most a latin megfelelőjét ( az R-t tudtam hogy rezistens)
Tehát az E betűs antibiotikumok a jók ha jól sejtem
Kinga!
döngy
 
 


A novemberi szülés előkészítőkre jön valaki?
Én most már tényleg elmegyek - a férj is jön - nem tologatom tovább.
vantal
 
 


Sziasztok!

Boccs, hogy rég nem jelentkeztem, de most kicsit besűrűsödtek a dolgok.
Viki! Köszi a képet, de ezt is nagynak találta a rendszer, ugyhogy lemondtam a kisérletezésről.
Gabi! Először is gratula a babádhozKép
A szopiztatós teát én úgy szoktam csinálni, hogy sokkal több vízbe rakok egy filtert, hogy ne bántsa a Babám hasát (úgy néz ki így higítva jobban működik a dolog.)
Lehet, hogy butaság amit kérdezek, de ez a "kevés" tejcsi nem lehet, hogy abból adódik, hogy most kicsit megnőtt az étvágy (álítólag ez így 4-6 hét körül előfordul).
Egyébként attól még senki sem lesz rossz anya, hogy tápszert tud csak adni a babájának, persze kívülről mindenki remek tanácsokat tud adni.
A súlya pedig gyönyörű, ugyhogy próbáld meg nem stresszelni ezen magadKép
Mi jól vagyunk csak hát a nátha még a Picurt is elérte, szerencsére nem lázas és az étvágya is jó, ugyhogy csak az orrát kell ezerrel szivogatni, meg cseppenteniKép
Á.
hÁgnes
 
 


Sára baba
Kép
vantal
 
 


Sziasztok!

Én is rég írtam, de az utóbbi időben több időt töltök a WC felé görnyedve mint bárhol máshol. Vagy csak kóválygok a lakásban. Nem tudom ki nevezte el a rosszulléteket reggelinek, de ez nálam este és éjszaka jelentkezik. Lassan olyan vagyok mint egy zombi. Tudom lesz ez még rosszabb is ha a baba majd megszületik.

Vantal!
Ez a baba gyönyörű! "Hol lehet ilyenre szert tenni?" Csak vicc volt!

Most mennem kell...

Adri
vadri
 
 


sziasztok!

Van valakinek tapasztalata az Infacol nevű szerrel? (kisbabások)
én tegnap este kipróbáltam és olyan hasfájás lett a vége hogy 2 órán keresztül szenvedett szegény babuka! most nem tudom eldönteni hogy enélkül még nagyobb lett volna vagy emiatt volt, úgyhogy én nem adom egyenlőre! persze puki és böfi volt elég sok, na de mindegyikért rendesen megküzdöttünk!
Ha van tapasztalatotok osszátok meg velem!

Kinga
döngy
 
 


Adri: a receptet leginkább HÁgnes tudja neked megadni, mert ő a büszke mami :o)
Én még csak várok egy - remélhetőleg - hasonló szépséget, csak fiú változatban. :o)
Viki
vantal
 
 


Sziasztok! Eddig csak olvastalak benneteket, mivel "közétek" tartozom, ugyanis ebben a kórházban született meg első gyermekünk Csákány tanár úr segítségével, akinek ezúton is mindent köszönök.
Kinga! Nekünk az Infacol használt, bár csak 2 hónapos koráig adtam a picinek, mivel a pocak problémák megoldódtak. Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy édesköményes teát adok neki, ami szintén jó ilyen problémákra.
rgya
 
 


Sziasztok!

Kinga! Mi is ezt használtuk 6 hetes csemeténknél, mert nagyon pocakfájós. Az elején még egész jónak tűnt a hatása, de a végén már ugyanolyan ( ha nem erősebb ) lett a pocakfájása ( 2 hétig használtuk ). Múlt héten abbahagytuk, azóta más gyógymódot próbálunk alkalmazni. Szóval nálunk nem vált be igazán, de ez csak az én véleményem volt, ettől még lehet jó.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Sziasztok!
Először is köszi Viki, hogy feltetted a képet, úgy látszik a technika ördöge csak velem babrált kiKépEz a kép a kórházból hazajövet készült, azóta már hathetesa kisasszony és rengeteget fejlődtött és persze szépültKép
Az Infacol nekünk arra kellett, mert az elején nem nagyon ment a büfi, de igazából ezen nekünk nem segített.
Sajnos folyamatosan kisérletezni kellKép
Ágnes
hÁgnes
 
 


Köszönöm az infokat!
Az édesköménytea nálunk is megy pár kiskanálall, csak arra gondoltam hogy a mai technika vívmánya hátha túlhaladja nagyanyáink receptjét a hásfájásra, de ezek szerint maradunk a régi bevált módszernél!
Kinga
döngy
 
 


Sziasztok!
Ágnes gyönyörű a kislányod.!!!!! :-)
Képzeljétek, most olvasom a zárójelentést, a babáét, és ez szerepel rajta: Fejlődésneurológiai vizsgálatánál szenzomotoros szabályozásában nyaki, és háti hypotonia észlelhető. Szerintetek mi ez?
rgabriella
 
 


Sziasztok!

Ha valaki a dél-pestiben szült az írjon nekem, minden érdekel ami a kórházzal kapcsolatos.
Érdekelne továbbá, hogy mi a véleményetek arról, ha nekem az AFP MOM értékem 0,7, mivel az orvosom elküldött genetikai ultrahangra, hogy megnézzék nem down kóros-e a gyerek, bár szerinte nem de azért biztos ami biztos.
A válaszokat előre is köszönöm.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Mtücsök,
érdemes visszaolvasni. Ha a nyári hozzászólásokat elolvasod kb májustól, akkor szinte "mindent" megtudhatsz a kórházról. Vagy kérdezz konkrétabban.
Az AFP-vel kapcsolatban az a véleményem, amit az orvosod is mondott: kicsit alacsonyabb az érték a normálisnál, ezért további ellenörzö vizsgálatokat szeretne csináltatni. Ez viszonylag gyakran elöfordul és szerencsére csak ritkán igazolódik be a gyanú. Remélhetöleg nálad is így lesz.
moncaberta
 
 


Az AFP eredménytől szerintem nem kell megrémülnöd. Akkora tévedések vannak benne, mint a ház. Ha jól tudom - nem orvostól hallottam, de ha tévedek majd kijavít a Doktor - Amerikában már nem is használják. Az én ismeretségi körömben mindkét irányú tévedésre volt példa, ez viszont biztos. Volt, akinek azt mondták, hogy csináltassa meg a magzatvíz vizsgálatot, mert nem jó az eredménye. A lány végül nem ment bele - ennek ellenére egészséges babája született. És sajnos van olyan ismerősöm, akiknek tökéletes AFP eredmény, és tökéletes minden más labor és vizsgálati jó eredmény ellenére down szindrómás babájuk született. Semmi jel nem mutatott arra, hogy gond lenne...
Nagyon kevés esélyed van arra, hogy gond van.
Azt elmondod, hogy hány éves vagy? 35 körül esetleg?
Viki
vantal
 
 


Kép
rgabriella
 
 


Viki!

Azt gondolom, hogy nem 100%, de azért jobb lenne ha nem nálam tévednének, egyébként pedig jobb félni mint megijedni. Egyébként 28 éves vagyok. Gondoltam, hogy ha vissza olvasok akkor találok a kórházról ezt azt, de annyira ritkán szólnak ehhez a témához, hogy gondoltam valaki csak összefoglalja röviden a lényeget.
Érdekelne pl: hogy milyenek a csecsemősök, a látogatás szigorúsága, milyenek és hány ágyasak a kórtermek, hágy napot kell bent lenni, mettől-meddig lehet nálad a baba, hogy lehet az apukájának megmutatni (mert ha azon a mintás függönyön keresztül egy nővér mutatja meg akkor gondolom az nem tart 1 percnél tovább, viszont úgy gondolom, hogy az apukájának is joga van megfogni vagy legalább is egy picit nézegetni). Milyen a szülőszoba, ha netán nem jutnék el a szülés előtt? Egyáltalán arra is kiváncsi lennék, mivel én még nem szültem, és persze ez egyébként egyénenként változik, hogy mennyire gáz dolog ez a gyerekszülés?! Ahogy a szülőszoba című műsort elnézem nem lehet valami egyszerű dolog. Érdekelne például az is, hogy ha megszületik a baba, akkor utánna mi történik vele, mennyi idő után adják oda és meddig lehet velem? Nekem kell-e egész nap ellátni értem ez alatt a tisztába rakását mert nyilván enni én adok neki persze ha van mit. Mi van akkor ha nincs mit adni neki? Adnak neki valamit (amit én nem tartok jónak), vagy megvárják, hogy elkezdjen szopizni és beindul a tej? Szóval kb. ilyen dolgok érdekelnek.
Minden választ köszönök.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Szia gabi!

amit írtál csak annyit jelent hogy a nyaki és háti izmai kicsit gyengébbek! nem jelent túl sok mindent szerintem! Amennyit tudod felügyelet mellett tedd hasra, had emelgesse a kobiját, hátonfekvésből húzd ülésbe óvatosan, kicsit lötyög a feje de így erősödik!
de erről hazajövetelkor a gyerekorvosnak kellett volna mondani pár szót nem emlékszel ilyenre?
Különben az ilyen babákat vissza szokták rendelni fejlődésneurólógiai kontrollra.
persze ez az én véleményem, nem vagyok doktor, ezt vedd figyelembe!!!!

Kinga
döngy
 
 


Mtücsök:

Persze komolyan kell venni, ha az orvost kivizsgálást javasol, én csak azt akartam mondani, hogy ne rémülj meg nagyon, közel sem biztos, hogy baj van. Főleg nem 28 évesen.

Szülni még én sem szültem, de amit tudok, leírom a kórházról.

Minden kedden szülésre felkészítő foglalkozás van. Itt a pároddal együtt megnézhetitek a szülőszobát, kérdéseket tehetsz fel, és van egy filmvetítés a szülészről.

Két szülőszoba van, egy különálló egyágyas (lila szoba) illetve egy négyágyas, ágyanként függönnyel leválasztott. Vajúdáshoz van bordásfal, ülő-labda, és talán évvége felé lesz már hidrokád is. Addig van zuhany. Légkondi is van.

Gátmetszést a szülő nők 85 százalékánál végeznek, az először szülőknél ez már 90 százalék. A hüvelyi szülésnél lehet epidurális fájdalomcsillapítást kérni. A császármetszések aránya 20 százalék. A műtét altatásban vagy spinális érzéstelenítésben történik. Ilyenkor az apa nem mehet be a műtőbe.

Szülés után többfajta szobába kerülhetsz. Van 3 db egyágyas, 1 db kétágyas, 4db négyágyas. Lehet kérni rooming-in-t is.

Látogatási idő 17-19 óra között van, azaz ilyenkor mutatják meg a babákat, üvegen keresztül. Az apák sem foghatják meg ekkor már, így jó, ha a szülés után kibabázzák magukat. Amúgy máskor is mehetnek hozzád látogatók, csak akkor nincs baba. A kórtermekbe meg egyáltalán nem mehetnek be, neked kell kimenni.

A következőket egy olyan lány mesélte, aki nemrég szült a kórházban:
Amikor megszületik a bébi, leszívják a járatait, felsír, elvágják a köldökzsinórt, majd a mama mellére teszik a bébit bebugyolálva. Aztán viszik mosdatni, mérni, vizsgálni.
Másnap reggel fél 6-kor keltik a mamákat, hőmérőzés, háromnegyed 7-kor beviszik, majd 8-kor elviszik a babákat. Utána 10 körül a vizitek után megint vissza a mamákhoz, egészen 5-ig. A látogatási idő alatt 5-7-ig megint elviszik majd 7-től éjjel 11-ig a mamákkal vannak.
A csecsemősök reggel 9 körül járkálnak, adtak textilpelenkát 2 db-ot, egy takarót a babának és limonádét napközbeni folyadékpótlás gyanánt, meg egyszer ajándékcsomagot és egy-két tanácsot szoptatás ügyben, ha kért valaki. Délután úgy 1-2 körül jelenik meg megint valaki, aki oszt mindenkinek egy pelenkát, megkérdezi hogy ki tud tisztába tenni, ki nem – az utóbbiaknak megmutatják.
Esténként úgy 7 körül volt gátsebellátás, ami abból áll, hogy felültetnek a kakasülőre és egy kanna hideg vízzel lelocsolták az altájadat.
vantal
 
 


Mtücsök!
A 0,7 MOM AFP érték nem kóros, véleményem szerint nem igényel további vizsgálatot, különösen akkor nem, ha 35 évnél fiatalabb vagy és a 12 hetesen végzett tarkóvastagság mérés normális volt. Korábban valóban volt olyan vizsgálat amely szerint ilyenkor valószínübb a Down, de ez nem igazolódodtt.

Vantal!
Az AFP-ben nincs sok tévedés. A Szérum AFP vizsgálat egy szűrővizsgálat, melynek az a jellegzetessége (mármint a szürővizsgálatoknak általában), hogy azt a kórképet, melyre használják (velőcső záródási rendellenességek: nyitott gerinc, agykoponya hiány stb) jó biztonsággal, de nem 100%-al (mert akkor nem szűrő- hanem diagnosztikus vizsgálatnak neveznénk) jelzi ezeket a betegségeket. Mivel ezeket a dolgokat az UH ma már ugyanilyen (sőt kissé jobb) hatékonysággal mutatja ki lényegében feleslegessé vált, de mivel törvény írja elő végzését, hát csináljuk. Nagyon rossz hatékonysággal mást is jelez, de ez inkább riadalmat okoz, mint hasznos....
gyuri
Szeged
 
 


Gyuri!

Köszönöm a válaszát, és mivel látom, hogy dr. ezért egy kicsit megnyugodtam, főleg mert a tarkóvastagsága a kicsinek 1,9 ami elméletileg normális.

Vantal!

Köszi amiket írtál, elég hasznosak számomra. Egyébként te mikor fogsz szülni? Elárulod, hogy ki az orvosod. Ha igen az alábbi e-mail címre írd meg légyszi (nyimo@freemail.hu). Te hány éves vagy? Ti voltalok már szülés felkészítőn? Azt tudom én is, hogy mikor van csak ez a 14 órás kezdés ez elég gáz mert mindig csak egyedül tudok elmenni. De gondolom mások is vannak ezzel így! Egyébként én lehet, hogy tisztaság mániás vagyok, de el nem tudom képzelni, hogy egy vágással a lában között meg stb... én egész nap ne zuhanyozzak le? Számomra ez teljes mértékben kizárt, és ha ezt így fogom akkor is gondolni, akkor nem lesz szükségem a locsolásra! Legalább is remélem.



Köszi

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Mtücsök,
megpróbálok azokra a kérdéseidre válaszolni, amiket Vantal kihagyott.
A csecsemösökkel kapcsolatban: kérni kell, hogy mutassák meg a dolgokat. Nem várható el tölük, hogy minden egyes kismamának ott kezdjék, hogy ez a gyerek eleje, meg háta, ezért maguktól nem viszik túlzásba a tájékoztatást, de ha kérdezel, akkor válaszolnak/megmutatják. Elég sok a másodszor-harmadszor szülö anyatárs, szerintem ök is szívesen segítenek majd neked. Senki nem születik, úgy, hogy képzett csecsemögondozó, de ezek nem olyan ördöngös dolgok, hamar bele lehet jönni, és ráadásul ezek a dedek hihetetlen, hogy mit kibírnak.
Szoptatás: sajnos nem tudom hogy megy, nekem lévén második bébi, nem kellett segítség, egyágyasban voltam, nem láttam a többiekkel mi volt. Adnak forralt cukros vizet, azzal kell elvileg itatgatni, és valahány óránként mellre tenni (3?), elöször csak 5-5 percre, majd növelve az idötartamot. Azért ennyi, hogy ne áztassa fel a mellbimbót, tej még úgysincs, stimulációnak meg elég ennyi. De ha bírja a melled , persze lehet több. (Nem árt tudni, hogy amíg csak elötej van, addig a baba nagy valószínüséggel úgyis kirágja a mellet, mert nincs igazán jó visszajelzése a jó szopástechnikához. Ha beindul a tej, hamar rátalál a jó technikára és megszünik ez a probléma. De ne ijedj meg, nem mindenki ilyen érzékeny, lehet, hogy neked semmi gondod nem lesz.)
Szülés: még a köldökzsinór elvágása elött a pocakra teszik a bébit. A két órás megfigyelés alatt elvileg veled lehet, de ha pl éjszaka van, vagy túl sokan szülnek, akkor valószínübb, hogy elviszik, mert nincsenek hozzá elegen.
Szüléssel kapcsolatban érdemes utánanézni a dolgoknak (fájdalomcsillapítás, beavatkozások, szakaszai, stb) , de gondolom ezt azért megtetted. Az élmény nagyon egyéni: vannak , akik viszonylag nehéz szüléseket is pozitív élményként élnek meg, mások átlagos szüléstöl is "kiakadnak", sok múlik az egyéni érzékenységen, személyiségen, aktuális idegállapoton, szerencsén, felkészülésen stb. Elsöre mindenkinek kicsit ijesztö szerintem, de kívülröl más , mint benne lenni, ezért a Szülöszobát elsöszülö mamáknak nem feltétlenül javasolnám esti kikapcsolódásnak.
moncaberta
 
 


Vantal!
Már nem kell megírnod az orvosod nevét, mert visszaolvastam, és megataláltam. Feltéve, ha még mindig oda jársz?!

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Moncaberta!

Köszi az infokat, elég hasznosak, bár a cukros vízet nem így gondoltam, hanem, hogy éjszaka mikor nincs velem és mondjuk éhes adnak-e neki valamit, vagy van lehetőség a szoptatásra.
Te, hogy szültél? Ki az orvosod? Tudod az a baj, hogy én semmilyen fájdalmat nem tudok elviselni, ezért elég nehéz elképzelni, hogy a szülésnél mit fogok csinálni, még akkor is ha tudatosan megpróbálok készülni rá. Már amennyire lehet.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Még mindig Weidner dokizom, remélem így is maradok :o)
Január végén, február elején szülök majd, és elvileg novemberben megyünk szülés felkészítésre.
Viszont most nem tudok sokat írni, mert tegnap becsípődött egy ízmom, és azóta nem tudok egyedül járni. Most érzem csak át igazán a mozgássérültek helyzetét :o( Még a pisiléshez is a férjem segítsége kell (még szerencse, hogy távmunkázik). Az a gáz, hogy még kezelni sem tudnak rendesen a terhesség miatt, csak egy-két sportkrém használható. Algopirint szedhetnék a fájdalomra, de mivel aszpirin allergiám van, az is kilőve. Szóval fekszem, és kiszolgáltatom magam :o( Remélem, hogy elmúlik pár napon belül.
vantal
 
 


Vantal!
1. Az aszpirinallegiának semmi köze az algopyrinhez, ha tényleg aszpirin allagiája van Algopyrint szedhet!
2. Lássa orthopédus!

Mtücs!
Miért nem gondol az epidurális érzéstelenítésre, ha ennyire tart a szülési fájdalomtól? Nálunk folyamatosan mindenkinek rendelkezésére áll!
gyuri
Szeged
 
 


Doktor!
Februárban volt egy elég csúnya rohamom két aszpirin elfogyasztása után, végül a Szent Istvánban kötöttem ki. Ott azt mondta a doktornő, hogy ettől kezdve nem szedhetek egy csomó fájdalomcsillapítót. A gyógyszertárakban, ha kérek, akkor is rögtön kilövik ezt, ha említem az aszpirin allergiát. De mondjuk anno az algopyrintől is rosszul voltam, csak gyengébben. Látászavar, szédülés, ilyesmi. Szóval lehet, hogy nincs köze a kettőnek, de azt sem bírom, és nem is merném már beszedni :o(

Orvoshoz meg nem tudok menni, mert egy négyemeletes ház legfelső szintjén lakunk - lift nincs. Esélyem sincs lemenni. Viszont most már javul a helyzet, mert egyik szobából a másikig át tudok menni egyedül is. Ez is valami a tegnap után. Szerintem pár nap és jól leszek. Remélem.
A dagadó kezem miatt (már az is csak enyhén, vagy egyáltalán nem jelentkezik) - voltam múltkor neurológusnál is. Ő azt mondta, hogy a terhességem miatt semmit nem tud velem kezdeni. Se elektromos kezelés, se gyógyszer, se fizikoterápia. Azt mondta, hogy tűrjek, ha terhesség után is gond van, majd menjek el újra.
Itt ugyanez lenne a helyzet. Nem tudnak mit csinálni velem most, csak azt mondják, hogy pihenjek. Azt meg csinálom most nagyon jókislányként.
V.
vantal
 
 


Gyuri!

Az szuper, hogy az epidurális érzéstelenítés folyamatosan mindenkinek a rendelkezésére áll, csak az a probléma, hogy én még egy vérvételt sem bírok ki ájulás nélkül. Lehet, hogy majd a szülésnél megeddződöm, végül is mi egy tűszurás a szüléshez képest?!

Egyébként ha igaz ami igaz, akkor egy rosszul beadott epidurálisnak súlyos következményei lehetnek. Tudom erre mint orvos azt mondja, hogy az ma már rutin dolog, de véletlenek, mindig voltak és lesznek is. Nem szeretnék pont én lenni az egyik ilyen véletlenke.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Mtücsök,
éjjel nem tudom mi van a gyerekekkel. Szerintem ugyanaz, mint máshol: ha kell folyadékpótlás, akkor adnak nekik egy kis cukros vizet (az elsö két nap általában nem nagyon kell más), aztán vagy indul a mama teje, vagy még nem, ha még nem és éhes a baba, akkor adnak neki pótlást éjszaka. Más kórházban ez így van, szerintem itt is ilyesmi lehet a menetrend, de majd kijavítanak, ha mégsem. Gyuri szerint meg lehet beszélni, hogy éjjel szóljanak, hogy megszoptathasd, ha éhes a gyerek, más azt írta, hogy erre nem volt lehetöség. Az biztos, hogy reggel szinte minden gyerek üvöltött az éhségtöl, amikor hozták öket, így feltételezem, hogy a szoptatás elött már nem adnak nekik semmit. Szerintem ez egy jó rendszer, mert lehet kicsit pihenni még mielött hazamegyünk, ez nagyon fontos, hogy beinduljon a tej, és nappal úgyis ott van veled, azt adsz neki amit akarsz.
És ne haragudj, de nem állom meg szó nélkül:
félsz a szülési fájdalomtól, de félsz az EDÁtól is... Tény, hogy az EDÁt el lehet cs...ni úgy, hogy nem kel föl többé a páciens (bár én ilyen esetröl úgy konkrétan még nem hallottam), de az orvosi praxisban van még hatmillió olyan dolog, aminek az alkalmazásába akár bele is halhatsz. Beszedhetsz egy új tipusú antibiotikumot, vagy bevehetsz egy Algopyrint és kaphatsz olyan allergiás reakciót, hogy megfulladsz mire kiér a mentö például. És ennek a valószínüsége talán még nagyobb is. Maga a szülés is egy rizikós müfaj, bármikor lehet komplikáció, a szülészet egy baromi stresszes szakma. Nme értem, akkor erre hogyan mersz vállalkozni?!
moncaberta
 
 


Moncabaerta!

Tudod amikor arra gondoltam, hogy szeretnék egy kisbabát akkor ezeket mind elfelejtettem, és azóta is arra gondolok, hogy az az egy nap szenvedés meg fogja érni, de amíg nem vagyok túl rajta addig azért foglalkoztat a dolog.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Mtücsök: szerintem ez hullámzó dolog. Nekem is volt pánikolós időszakom a szüléssel kapcsolatban. De ahogy közeledik a dátum, valahogy egyre kevésbé zavar a dolog. Az elején epidurálisban gondolkodtam, sőt, még irányított császár is eszembe jutott, de most már eljutottam odáig, hogy természetesen szeretnék szülni, ha lehet fájdalomcsillapító nélkül - persze ez úgyis akkor dől majd el. Én az az eset vagy pl. aki minél több szüléstörténetet hall, meg egyáltalán minél többet tud meg a szülésről, annál kevésbé tart tőle. Persze fájdalmas lesz nagyon, ezt tudom, sőt egyre inkább tudom, csak valahogy hozzászoktam a gondolatához. Vele jár, aztán annyi. Szerintem meg lehet szokni ezt a tudatod, pontosabban én már meg is szoktam. Rákészülök, és minél több idő telik el, egyre jobban érzem azt, hogy lelkileg kezdek felkészültebb lenni.
Szóval ha most így érzel, még nem gáz. Ez simán változhat, és valószínűleg fog is. Rá kell jönni arra, hogy te az a tipus vagy-e, akinek az a jó, ha nem hall szülésig a szülés negatív oldaláról, vagy az, aki inkább hall. Nem a kívácsiság oldaláról beszélek, hanem arról, hogy mi segít abban, hogy helyrerakd magadban a dolgot, mi tesz jót neked.

Amúgy javul a derekam, és már tudok egyedül közlekedni sík terepen (pl. a kádba nem tudok egyedül belépni). Ülni, hajolni még mindig nem nagyon, úgyhogy abba is hagyom az írást. De lényeg, hogy napról napra jobb a helyzet, érezhetően. A végén még megmaradok! :o)
Viki
vantal
 
 


Mtücs!
1979 óta, mióta epidurális érzéstelenítéssel dolgozom, több mint 10 000 ilyet láttam, és egyetlen maradandó károsodásról sem tudok. Ez nem nagy kockázat.

Vantal!
Azt hiszem a karzsibbadás valóban csak a terhesség után lesz jobb (sokat híztál?), mert ez az un. alagut szindroma miatt van: A karhoz vezető idegek a kulcscsont alatt egy viszonylag szűk csatornában haladnak, ami a gyors hízás és a tehességgel járó (nem kóros!) vizenyő (ödéma) miatt beszűkül és nyomja az ott haladó idegeket és ereket, ez okozza a zsibbadást. A szülés után viszonylag gyorsan, egy két hét alatt megszűnik (általában, néha lassabban)
gyuri
Szeged
 
 


Doktor: hát, ha a 26. héten az 5,5 kilós hízás soknak számít... :o)
vantal
 
 


Mindenesetre hátul a derekam tizenéves korom óta nem volt ilyen vékony, simán eltűntek a zsírpárnácskáim onnan, úgyhogy hátulról most jobban nézek ki, mint terhesség előtt! Kép)
Nagyon nem veszik még mindig észre, hogy terhes vagyok - előről sem - ha nem tudják. De a bébi nő szépen, mert a 25. héten 950g volt már. Bokám se vizesedik, meg szerintem semmim sem. A hízás se hirtelen volt, hanem fokozatosan.
A neurológus, aki látott, amúgy azt mondta, hogy ez nem a terhességtől van. De ő mondjuk, hogy úgy mondjam kicsit kevésbé tűnt "hihetőnek". Szegényke szerintem már bőven túl van a nyugdíj korhatáron, hallani se nagyon hallott, és kicsit zavarosnak tűnt az egész viselkedése...
Mondjuk a kéz dagadás már eleve ritkán jelentkezik, és sokkal kevésbé, mint úgy 1,5 hete, amikor először jelentkezett.
A derekam is javulgat szépen, napról napra.
De köszönöm az infót, mert van egy lány, aki viszont sokat hízott, és így van ue. a tünete (nem a derék): majd tolmácsolom neki is a válaszát!
V.
vantal
 
 


Tisztelt doktor úr!
Elnézést, hogy ezzel a problémával zavarom, de nem ismerek más orvost a hálón, és nagyon szeretném megnyugtatni (ha még lehet) a jelenleg kórházban fekvő félidős terhes barátnőmet. Haematóma (jelenleg kb. 3cm*4 cm) van a petezsák alsó részén, két napja még felnyúlt a felső pólusig (ez azóta felszívódott). Hogyan fog ez eltűnni, milyen esélye van a teljes felszívódásnak, és mi van akkor, ha mégsem múlik el maradéktalanul?
A barátnőm Gynipralt kap, Betalocot, Magnerotot (lehet hogy ez nem az összes gyógyszere), orvosa kitűnő, de ő mégis lassan feladja. Abortuszon gondolkodik (ezt azonban az orvosa nem vállalja) és aggódik a magzata egészsége miatt. Önnek mi a véleménye? Én az abortusz ellen lennék, de vajon reménykedhet-e a barátnőm egészséges lefolyású terhességben, és persze egészséges babában?
oneil42
 
 


Oneil42,
a doktor mostanában ritkán jár erre, addig is amíg jön talán kérdezd meg Mr Spockot a velvet fórumán(ha még nem tetted), ö is nagyon korrekt válaszokat szokott adni és ha sürgös gyorsan reagál.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9041994
moncaberta
 
 


Moncaberta!Kép

Az ötlet jó, bár a Doktor védelmében azt kell, hogy mondjam, ha volt konkrét kérdés, jött és reagált!! (Lásd október 17., 18.,19.)
Szerintem ez csöppet sem mondható ritkának...

ÁgiKép
aszemenyei
 
 


Én is a Doktortól kérdeznék Kép)
A gyógyszer allergiámról (aszpirin, ill. feltételezett algopirin) jutott eszembe, hogy szülés alatt egyáltalán lesz olyan fájdalomcsillapító, amit kaphatok? Vagy csak epidurált, esetleg az sem?
Előre is köszönöm!
V.
vantal
 
 


Monicaberta, köszönöm az ötletet, de nagyon számítok Csákány doktor úrra...
oneil42
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?