Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Magdi!
Boldog szülinapot! A dallamot képzeld hozzá. Kép
Lili melyik bölcsibe jár? Hogy tetszik neki? Írnál róla nekem priviben (a profilomban van a mélcímem)?

Pamacs!
Szépek a gyerkőcök. Ovit legjobb a lakóhelyhez közel keresni.

Panka!
Valóban gyorsabban nő a 2. terhességnél a pocak, de nem feltétlenül nagyobbra, mint az előzőnél. Kép

Panka, Betti, Magdi!
Köszönöm a hozászólásokat a bölcsi, játszóház ügyében.

KAta!
Voltunk a Corában, de nem találtam kicsi egeret, csak az optikai egerek voltak olyan kis méretűek. Esetleg azt kellett volna vennem?
Tudom, hogy minden gyerkőc más. Szinte minden anyuka kettesben van otthon a csemetével, én is így voltam Gyönggyel, apa dolgozott, de ő nagyon hamar beszélt, mondókákat, dalokat utánzott. Hangának esze ágában sincs megszólalni (persze az alapszavakat mondja), profi mutogató lett belőle. Kép Néha én is megdöbbenek, hogy mit lemutogat, és én mindent megértek. Szerintem ez a "kommunikálás" most neki nagyon tetszik. Nekem meg nem. Kép Ha kérdezem tőle mennyire szereted Gyöngyöt/apát/anyát, széttárja nagyra a karjait. Imádom.

Emese!
Hol vásároltál dzsekit a kisfiadnak?

DKriszta!
Vártam este a mélt, de nem jött.

Neva!
Kerestelek MSN-en, de a párod írta, hogy dolgozol.

Koda!
Nem csipke, hanem fehér horgoltcsipke-szegélyű vitrázsfüggöny. Szerintém én annak idején azt oda, a konyhába varrtam. Nézd meg, ha tetszik akkor a Tiéd.

Elkezdtük vásárolgatni a karácsonyi ajándékokat, mert nekem dec.13-tól vizsgaidőszak, akkor már szeretnék mindent beszerezni. Meg elég sokmindenkit szoktunk megajándékozni, így anyagilag is jobb.

Gyöngyöske
gyöngyöske

Sziasztok!

Dodus!
Kérdezted,hogy mi mindent csinálok?
Járok angolra,végre valahára Kedden és csütörtökön 6-8-ig.Szépítgetős tréningekre járok,és arcápolásokra.Így eléggé be van osztva az időm,de az a jó,hogy nem fárasztó,csak nem mindíg van időm géphez ülni.

Gyöngyöske!
Ma visszamentem a turiba,és szuper dolgokat vettem magamnak!Hihetetlen milyen jók vannak!Azért a fiúk is kaptak 1-1 felsőt!Már én is vadászom az ajándékokat!Nem szeretem az utolsó percre hagyni amúgy sem!

Panka!
Ne is mond!
Másodszorra olyan gyorsan nőtt a hasam,hogy 16 hetesen rendes pocakom volt!Mások joggal hihették,hogy nem tudok számolni,amikor mondtam,hogy még csak annyi!

Magdi!
Isten éltessen sokáig!
Kép

Pamacs!
Szépek a gyerekek,egy kicsit világosítottam a képen,nem baj?
Kép

Remélem a csütörtököt már össze tudjuk hozni,mert eddig minden taliról lemaradtunk betegség miatt!

Anita
kacajka

PamacsKép
Gyerkőcökről szerintem mindenkinek van a profiljában kép, meg ott megtalálod a linket, hogy hol vannak még fotók.

GyöngyöskeKép
Hát remélem is, hogy nem lesz nagyobb a pocak, Beni is elég nagy volt.Kép
A dzsekit nem tőlem akartad kérdezni? Hétfőn nyílt egy új turi a Corvinon az Amfora bolt helyén, ott vettem Beninek tök jó téli dzsekit 1490-ért.
Én is nézegetem már karácsonyra az ajándékokat.

AnitaKép
Melyik turiban voltál?
Anyukám épp tegnap mondta nekem, hogy már biztos több hetes vagyok, mert olyan nagy a hasam.Kép De megnyugtattam, hogy max. 12 hetes lehetek.Kép Holnap megyek először terhesgondozásra, kíváncsi vagyok, hogy ott mit fognak mondani.Kép

LányokKép
Nem látott valaki mostanában valahol huzentrógert (fogalmam sincs, hogy így kell-e írni)? Most épp arra vadászok Beninek. Ha láttok szóljatok, jó?

Panka (aki ma nagyon ráérKép)

panka

Panka!

Én a Búza téren a Kertész Áruház melletti gyerek ruha boltba vettem Lilinek.

Magdi
lilien_csenge

Pamacs!
Hajajj! Nálunk ugyanez a helyzet. Matyi délután nem alszik, egyenlőre délben hazahozom az oviból, de hogy később mi lesz... Mostanában már Gerda is elég keveset alszikKép, ma délután is csak én akartam. Különben egy közeli ovit választottunk, így a legegyszerűbb. Kép van a profilomban, elég régi, meg az album címe is ott van.
Nem nehéz a két kicsivel? Nekem sokkal egyszerűbb, mióta Matyi oviba jár.

Panka!
A második gyorsabban nő. Az enyém is hatalmas volt, de én úgy szerettem növeszteniKép Így utólag már annyira hihetetlen. Mármint, hogy akkorára nőtt.

Na, megyek, mert én meg nem érek rá, csak lusta vagyok maKép

B.

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Panka!
Én a Szentpéteri kapui (a 12, 14-es végállomásával szemben)Gálában vettem Gyöngynek, de gondolom, van a Tulipántömbben is. Most úgyis megyünk oda, este megírom volt-e és milyen.
Hétfőn én is vásároltam ott a lányoknak, Kacajkával is ott futottunk össze. Kép
De most rohanok Gyöngyért.

Kriszta!
Mélt megkaptam, köszi, válaszoltam is.

Gyöngyöske
gyöngyöske

Sziasztok!
Isten étessen mindenkit Kép !!!!!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek Kép
Betti külön köszi hogy leirogattad mit érdemes vinni,bevallom nem nagyon voltam kórházba életem során.Na akkor gyorsan visszateszem a szekrénybe a háloingeket Kép
Eldobható bugyit hol tudok venni?
Ja házassági papirra visszatérve,mi Szerencsen esküdtünk.Ilyenkor mi van?A férjem ő miskolci,én 5 éve vagyok az.Szerintetek hol tudok utánajárni ennek?
Ma kifejezetten jol éreztem magam,bár feküdtem egész nap Kép
Panka nemsokára vége a rosszulléteknek Kép
Nekem hál istennek nem nagyon volt Kép
pusz bea

bea
beatron

PamacsKép

Aranyosak a gyerekek! Képeim: profilt megnyitod, és ott a saját weboldalra kattintva találsz képeket.

Ditta

Kép

Kép
ditta76

Sziasztok!

Bea!
Lista nem volt teljes, csak ami úgy elsőre beugrott, és nem általános. Pohár, evőeszköz, WC-papír, papírzsebkendő (jó sokKép), papucs (zuhanyozni is), köntös, fésű, tusfürdő, szappan, betét, törülköző, szoptatós melltartó és melltartóbetét (utóbbi kettőt én nem használtam, míg bent voltam). Lányok segítsetek, mit hagytam ki?
Ezeket az osztályra érdemes vinni, nem akkor, amikor szülni mész. A szülőszobába nem érdemes ezt a nagy pakkot cipelni, mert nincs hova tenni. Inkább vitesd Magad után. Szülőszoba: na sajnos erről nincs nagy tapasztalatomKép, majd a többiek.
Eldobható bugyi van most a Cora-ban (januárban nem volt, én a Brendonban vettem, az úgy emlékszem drágább) Ott találod, ahol a vízhőmérő, melltartóbetét stb., 4 db van egy csomagban.
Anyakönyvi kivonat: ezt nem tudom, de ha bent jársz az osztályon, keresd meg az anyakönyvi ügyekkel foglalkozó nőt (a nevére sajnos nem emlékszem). Régebben a terhespatológia felé vezető folyosón volt az irodája (lehet, most is ott van), de mindig mindent átrendeznek, a portás meg tudja mondani, hol találod. Szerintem telefonon nehezebb kideríteni (nem veszik fel, meg ide-oda kapcsolgatnak), de ha van elég cérnád, azt is megpróbálhatod. Ő el tud mondani mindent, még örülni is fog, hogy érdeklődsz.
Sok türelmet hozzáKép

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

PAnka!
MEgnéztem a Tulipán tömben lévő Gála boltjában (a Mese felőli oldalon) 3 db volt, 3-5 évesig, 2 nagyobb. 1.200,- Ft. Átmentem a Brendonba, ott 1-2 éves volt, 700 valamennyiért.
De közben eszembe jutott, hogy nemrégiben láttam a villanyrendőrnél lévő üzletben is, a pékség mellett.

Gyöngyöske
gyöngyöske

Sziasztok!

A tapasztalatotokra lenne nagy szükségem. Egyszerűen éjszaka nem alszunk Benivel, mert 00.30 körül már felkel és onnantól kezdve már 2,5-3 óránként felébred enni. Állítólag most már át kellene aludnia az éjszakát és csak napi ötször ennie. Azt a tanácsot kaptam, hogy éjszaka adjak neki teát és így már teáért nem fog felkelni. Én nem tudom ki hogyan viselte az éjszakázásokat és a nappalokat, de én egyszerűen néha úgy érzem, nem bírom tovább, aludni, pihenni szeretnék, mert már nincs jártányi erőm sem. Ne haragudjatok, hogy nyavajgok, de egyszerűen a kialvatlanságtól már nem jutnak eszembe alapvető dolgok.

Nagyon kérem a segítségeteket, hogyan tudnám leszoktatni Benit az éjszakázásról (nem csak eszik, hanem éjszaka elkezd gajdolni és nem akar elaludni sem).

Csütörtökön 10.00-kor a Népkertben mis is ott leszünk, mert nappal csak séta közben alszik, a levegőn.

Sziasztok

Zsuzsa
nzsuzsa

Szia ZsuzsaKép

Hát ismerős a problémád!Kép Az én kisfiam már 11 hónapos, de még csak mostanában fordult elő, hogy este kb. fél 10-től 3-ig alszik, majd szopi, megint alvás 7-ig, szopi, és délelőtt 9-10 között kel. Régebben volt, hogy 3-4X is szopizott. Az elején én is hulla voltam, mostanra már szinte fel sem ébredek, szinte a szájába adom a cicit, és 5 perc múlva alszik is. Még az a szerencse, hogy hamar visszaalszik. Én nem tanácsolnám a teát, szerintem mindig cicit adj neki, hiszen ő még olyan kicsi! Az csak a nagykönyvben van, hogy már aludnia kéne stb, stb.
Itt tudnánk egy páran mesélni az éjszakai ébredésről (Panka, Emese).

Úgyhogy most csak azt tudom tanácsolni, hogy türelem, hiszen ő még hónapról-hónapra változik.
Ja, és még azt írod, nem csk eszik, hanem felébred. Nekem csak egy nagyon kicsi fényű lámpám van, nem szólok hozzá, nem teszem tisztába (csak ha muszály), és a lámpa is csak addig világít, hogy megtalálja a cicit, utána tök sötétben szopi a takaró alatt. Tanulja meg, hogy éjszaka nincs játék! Ígí szépen vissza is alszik.

Remélem valamennyit tudtam segíteni!

Ditta

Kép

Kép
ditta76

HumivaKép
Megkaptad a mailt? Mert nekem jött valami angol figyelmeztető szöveg, hogy valami nem stimmal a címeddel...Kép Nézz már utána!

D.

Kép

Kép
ditta76

Szia Ditta!

Köszönöm gyors válaszod. Sajnos nálam az a helyzet, hogy éppen, hogy van kb. 20 ml anyatej a melleimben. Ezt is odaadom Beninek, de ettől még nekem éjszaka nem alszik el.
És képzeld el, hogy eni sötétben beszélget, látom a sötétben a "gomb" szemeit, vezényel a karjával és legutóljára most rászokott az ujja cumizására.

Nagyon köszönöm válaszodat.

Sziasztok

Zsuzsa
nzsuzsa

Zsuzsa!
Sajnálom, hogy zűrösek az éjszakák!
Én is teáztattam Ádit éjszakánként (mondjuk nálunk kelett is a meleg miatt), és elképzelhető, hogy itt rontottam el, mert természetessé vált, hogyha nyikkan, akkor a szájába dugom a cicit, vagy a teát.
Szerintem ezzel legyél óvatos. Állítólag ha az elején nem kapatod el, akkor 2-3 nap alatt hozzászokik, hogy éjszaka nyuginak kell lennie.
Szerintem 4 óránként meg lehet ájszaka is szoptatni, így pl. ha 22 órakor evett, akkor hajnal kettőkor adhatsz neki újra, utána meg reggel 6-kor, de próbálhatod a tejet egy kis baby vizzel kiváltani ( a teával csak az a gond, hogy ha ízesíted, akkor nagyon megszeretik, és kívánják, ergo felkelnek érte).
Próbáld meg kibekkelni valahogy a 4 órákat az etetések között. Ha bírod, hagyd egy kicsit sírni, mert én nem bírtam hagyni, meg is van az eredménye Kép, mi ma is minimum 4-5-ször eszünk, iszunk éjszaka. És ez mára már sokat javult is.

Üdv:Emese

Üdv: Emese
mse173

Ditta!

Nem kaptam meg a levelet, próbáld meg lécci megint!
kemenymunka@yahoo.co.uk
humiva

Zsuzsa!
Teljesen egyetértek az előttem szólókkal.Tudod, az, hogy hány hónaposan kell átaludnia az éjszakát az csak a könyvekben van leírva, de sajnos az ilyen korúak még nem tudnak olvasniKép Kép Szóval kitartás, nálunk Tamara 2-3 hónapos korától átalussza az éjszakát, Olivér viszont olyan 1 éves kora körül tette meg mindezt.A teáztatás szerintem sem jó ötlet, könnyen rászokik és akkor még több éves korában is felkel majd teázni.

Melinda
adnilem

Sziasztok!

Zsuzsa!
Hát ez nagyon nehézKép Át tudom érezni, az én gyerekeim is így működnek (szerintem az átlagos gyerek így működik). Csak ugyanazt tudom javasolni, mint Ditta. Gerdának még fény se kell, hogy megtalálja a cicit. Hogy nincs benne tej, azzal ne törődj, a tej nagyobb része szoptatás közben termelődik. Kifejni különben is kevesebbet lehet, mint amennyit Ő kiszív. Én is mindig csak 10-20 ml-t tudtam fejni. Az ekkora babának egyáltalán nem kell átaludni az éjszakát, csak van amelyik már átalussza. Az éjszaka átalvása azt jelenti a csecsemőknél, hogy alszik egyfolytában 6 órát. Ha úgy döntenél, hogy nem szopiztatod éjszaka, inkább tényleg vizet adjál, ne teát, ahogy Emese is javasolta. (Én nem tartom jónak a vizet sem.) A tea azért rögzült a köztudatban, mert:
1. 15-20 éve és előtte nem lehetett ám akárhogy szoptatni a babákat, csak időre (szigorúan 4 óránként), szegények éhesek voltak, sírtak, a tea kicsit megtöltötte a pocijukat.
2. Azért éppen tea, mert a víz általában nem volt megbízható, így felforralták és máris nem fertőzött. (A felforralt, lehűtött víz ihatatlan, szörnyű íze van.) Ma már vannak jó babavizek.
Az idomítás (Aludj jól gyermekem) szerintem nagyon durva módszer. Majd inkább csütörtökön mesélek róla.
5-ször kellene ennie? Ez is kóros berögzülés, a két hónapos babának továbbra is igény szerint kell ennie. (A 4-5... hónaposnak is.) Csak éppen kialakíthat ilyen idős korára egy olyan rendszert is, hogy 5-ször eszik. De ez nem szabály.
Ha nappal véletlenül elalszik odabent, gyorsan feküdj le, aludjál egy kicsit. Persze ilyenkor nagy a kísértés, hogy akkor próbáld utolérni Magad az elmaradt munkákkal, de most inkább pihenjél. Nappal is alhatsz Vele. Azt is szokták mondani, nem szabad engedni, hogy cicivel a szájában aludjon el, mert soha nem tanul meg egyedül aludni. Ezt se hidd el.
Nem vagy egyedül a problémáddal, elég sokan találkoztunk ilyesmivel. Te is meg fogod oldaniKép

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Kép
kacajka

Sziasztok!

Ez volt az én listám,minden szükséges rajta volt,persze ki lehet egészíteni,ha valami lemaradt!

Panka!
Ugyanarról a turiról beszélünk!Kép

Nekünk nagyon jól bevált a Betti által említett könyv,a kérdés csak az,ki hogyan értelmezi!
Nekünk nagy szükségünk volt rá,mert Ádi egyáltalán nem aludt sem nappal,sem éjszaka!Mindez 7 hónapon keresztül.Teljesen depis lettem,nappal nem csak a gyerek sírt,hanem én is!Türelmetlen,ideges voltam,sokszor a gyerekre is!
Ez most nagyon rosszul hangzik ugye?
A könyv segítségével 1 hét sem kellett,hogy a gyerek és én is aludni tudjak.Durva,vagy nem,nekünk megérte,mert egy mosolygós baba és anya lett belőlünk.

Most mennem kell,mert várom az ablakainkat!

Anita
kacajka

Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a tippeket Kép
pusz bea

bea
beatron

Sziasztok!
Végig olvastam amiket irtatok!
Ma lettünk 22 hetesek. Az aranyeren kivül semmilyen panaszom nincs, sajnos már 2 is van belőle. A Hemorid nem használt, most Reparonnal próbálkozom. Ki fogom próbálni az általatok emlitetteket is.
Jövőhéten megyek tanácsadásra, nov3án a 24hetes uh-ra. Jó lenne megtudni a baba nemét, mert már annyira kiváncsi vagyok rá.
Hétvégén megyek PEstre a sógornőmék 2 hónapos kislányát meglátogatni, meg a bababörzére is.
Kellemes napot!

Kép

KépKép
búzaszem

HiKép

Timi!
Börze jegyről még mindíg nem nyilatkoztál. (én azt hittem múlt héten volt)

Zsuzsa!
Látom előttem jó sokan írtak már neked. Pihizz amikor a gyerek alszik, elmaradt munka úgyis megvár. Esetleg nagyszülők nem tudnak vmit átválallni? Ha apa hazajön küld el őt sétálni a babával, addig te pihenhetsz. Sőt hétvégén is.
Éjszaka érdekes dolog. Állandóan szokásokat vesznek fel, amit majd egy hét múlva megint megváltoztatnak. Dorka 2 hónaposan átaludta az éjszakát, aztán 6 hónaposan megint felébredt éjszakánként. Én is azt tanácsolom, hogy ne teáztasd, mert nem mind1 miért kél fel? Teáért, vízért vagy ciciért. Az utolsó a legegyszerűbb ha van tejecske. Honnan veszed az a 20 ml-t?
Próbálj meg csenben maradni, sötétben. Szokja meg, hogy éjszaka nincs játék. Most hogy megtalálta az ujját lehet, hogy visszaalszik majd azzalKép
De biztos vagyok benne, hogy te találod meg a megfelelő módszert, mert te vagy vele állandóan és te tudod mi a jó nekiKép

Pamacs!
Gyerkőcök tündériekKép Kép a profilban, illetve folyamatbanKép

Gyöngyöske!
Megvan már az ovi?

Éva!
Laura továbbra is jó kislány éjszaka?

Melinda!
Na milyen az új autó?

Kata!
Dóri még mindíg haláli jóóóóóóKép

Magdi(kis bálnámKép)!
Gépelés folyamatban. Megy felfelé a stat. is. Ha kell a könyv meg vmilyen jegyzet beküldöm Vikhez, csak el kell baktatni érte. Mi volt jogon? MeséljKép
Egy csomó mindenre allergiás vagyokKép Így most már papírom van arról, hogy nem porszívózhatok és nem törölgethetek, illetve hogy miért nem tartunk állatot. Na meg a sok növényKép Nincs itt elég hely felsorolni. Ja és még a parfümjeimet, meg minden illatosított kütyümet is át kell majd vállogatniKép

Panka!
Mi az hogy pihenni?????? Már olyan régen csináltam olyat. Ha van egy kis időm fogom a könyvet, vagy a gépet és készítem már jó előre a puskákatKép
Te hogy vagy? Nincs pocakos kép???? Nekünk újabb hónap következikKép

Humiva!
Hát akkor még nem volt, de sohase lehet tudni. Amikor én voltam 3 ágyasak voltak a szobák wc, tusolóval és pelenkázóval.

Bea!
Nekünk Szikszón volt az eskövő és Miskolcon szültem. Papírt Szikszón kellett kérni az anyakönyvezetőnél. Ahol bejelentkeztünk a házasságra is, anno. És igen elég friss kellett. Nekünk majdnem "le is járt", mert manócska késett jó pár napotKép

Ditta!
Na most azért te sem vitted túlzásbaKép

Puszi, Marika

marika

Sziasztok!

Gyöngyöske!

A Dóri egere is optikai.
Itt talán látszik belőle valami:

Dóri számítógépezik

K.

KépKép

KépKép
kata007

Kacajka: köszi a képet. Kép

Betti: nem könnyű, de nincs szívem még beadni. Egyébként nagyon jó fiú, még pelusozni is segít. meg Apa atnár és legkésőbb 3-ra már itthon van. Kép

Ovi: sajna a környéken elég lepukkant ovik vannak. Kép

Bea: ha Szerencsen házasodtatok, akkor kell az anyakönyvi másolata. Kép

Zsuzsa: Mennyi idős Beni? nekem Alka néha 8-10x is cicizik egy éjszaka. Kép Maci már 3 hónaposan átaludta az éjszakákat, igaz neki tápszeres pótlás kellett, mert 200 ml-ket kívánt. Kép
pamacs

Sziasztok!

MArika!
Intéződik, bölcsi lesz. És hoztunk egy nagyon gyors döntést. Visszamegyek dolgozni 4 órásba novembertől (februártól szándékoztam csak) és majd meglátjuk hogy bírjuk. De szerintem nem lesz gond.

Kata!
Köszi. Nagyon szép Dóri haja (persze az egész kislány gyönyörű) KépPénteken megyünk ismét a Corába, akkor megvesszük.
Fotók nem készültek az eladott képekről?

Pamacs!
Az én lányom a Serház úti óvodába jár, és csak jót tudok róla mondani, Gyöngy is nagyon szereti.

Képzeljétek, valamelyik nap az ovis csoport piacra ment. Kép 2 hete pedig a Vadasparkban jártak.

Gyöngyöske
gyöngyöske

Sziasztok!
Ne haragudjatok, hogy nem jelentkeztem, de elkaptam valami hányásos hasmenéses vírust, most meg Tomi kapta el, még nem volt beteg nagyon megijedtem, de remélem hamar rendbe jön.
Zsuzsa, mi is ezzel küszködünk, de én már beletörődtem, majd egyszer csak átfogja aludni Tomi is az éjszakát, tanácsot így nem tudok adni.

Betti!
Végig a gyerekágyon feküdtem és nem a földszinten,lehet, hogy találkoztunk is, engem rakosgattak egyik szobából a másikba és a végén a 4-be kötöttem ki. Enni csak üveges bébikaját eszik Tomi, de abba bármit, a gyümölcs nem a kedvence és ha én főzök neki azt sem szereti,ezért mi üvegezünk.

biztos én vagyok béna de nem tudok felrakni képeket, mindig kidob a net, pedig már hülyére butítottam a képeket. Tud valaki segíteni?
míg betegeskedünk biztos elég ritkán tudok jönni, igaz máskor is mert Tomi egésznapos törődést igényel, imád játszani, de egyedül a járókába nem szeret játszani, csak apával vagy anyával.
tomek

Gyöngyöske!

Köszi a dícséretet!Kép

Kép készült, de már félig becsomagolva, inkább csak magamnak, hogy ha még valamiből kell, tudjam pontosan melyikről van szó.
Ezek voltak: 1., 2., 3., 4., 5.

K.

KépKép

KépKép
kata007

Marika!

Csak átmeneti állapot volt. Például tegnap napközben egyáltalán nem aludt!!!Kép

Többieknek is puszi, de sajnos annyira kevés az idöm.
neva
neva

Gyöngyöske: merre van az az ovi? igaz csak tavasszal menne Maci, de szeretnék idejében utána járni. mennyivel előtte kell beiratkozni? azt tudom, hogy szeptemberi kezdéshez valamikor ápr. végén van a beiratkozás.
te hova jársz közgászra? én gyöngyös.

Csajok, az a turi az amfora helyéna Háda Kft-é. A szeles utcai is az övék. nem tudom most milyen, de én 2 hete voltam és egy nagyon cuki next pulcsit vettem a kiscsajnak 100 ft-ért, meg uennyiért pulcsit macinak. 11 db. ruciért 1056 ft-ot fizettem. igaz sok a gagyi és turkálni kell, de megéri.

Bocsi, OFF: nem érdekel valakit egy Medela elektromos mellszívó? 3 hete vettem, de nekem a kézi jobban bejött. gar meg minden van hozzá, csak a motoros részét használtam kb. 3x a többi ki sincs sterilizálva, annyira új. persze bolti ár alatt adnám vagy akár bérbe is ha vkinek kell.
pamacs

Sziasztok!
Kata nagyon szuper képek,nagyon ügyi vagy Kép
Ma volt a védőnő és ő is azt mondta hogy szerencsen kell kikérni Kép
Na de majd mamikám elintézi Kép
Búzaszem!Én is aranyérrel küszködök egy ideje csak nekem belső van és vérzik Kép Kuppot használok,de lehet hogy azóta egy kicsit rosszabb lett.
pusz bea

bea
beatron

Kata!

Nagyon szépek!
De Dóri szebb Kép
neva

Sziasztok!

AnitaKép
Ez az én véleményem. Ha Nektek az volt a megoldás, akkor az. Szerintem az ilyen konfliktusokat úgy kell megoldani, hogy minden résztvevője a lehető legjobban jöjjön ki belőle. Jelen esetben a szülők is és a gyerek(ek) is.

PamacsKép
Én is sokat vívódtam rajta, menjen-e Matyi oviba. Aztán maradt ez a félmegoldás: délig ovi, utána haza.

GyöngyöskeKép
Melyik bölcsit választottátok? Így az államvizsga is nehezebb leszKép

TomekKép
Akkor csak az NST-n futhattunk össze. Én a 2-ben voltam. Gerda az üvegeset sem eszi, amit én csinálok azt inkább. Legjobban azt szeretné, amit mi eszünk. A képeket ide próbáltad tenni, vagy az albumba? Mert ide nagyon át kell méretezni, az albumba nem annyira. Csak csökkentsd tovább, majd sikerül.

KataKép
Nagyon jók a képeidKép Az egeret én is megnézem.

MarikaKép
Ne szomorkodj, majd legközelebbKép

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Betti: Matyi hány éves? Nem tudjátok véletlenül, ha május körül kezdeni Maci az ovit, akkor meddig kell beiratkozni?
pamacs

BeaKép
Örömmel olvastam, hogy jól vagyKép inkább pihizz, csak minden rendben legyenKép

KataKép
nagggyon szuperek a képeid! De a rózsásak maradtam a szívem csücskeiKép

MagdiKép
Utólag is sok boldogságot! Volt buli? Mi volt a kaja? vagy csak csendesen?Kép

PankaKép
Persze, hogy érdekel az új repesztési technika! Írnál róla?Kép

DittaKép
Fogad?? Jól vagy már? Annnnyira rossz lehetettKép

PamacsKép
Ezek a képek!!Kép Főleg a kis újszülött képKép A férjem mikor meglátta, le sem jött a monitorrólKép

pankaKép
A férjem nyelvi oktatást tartott. Amit keresel Beninek, némertől szó szerinti fordítása: nadrágtartóKépKép Milyen férjem van mi?,Kép Amúgy sikerült venned?

ZsuzsKép
Remélem hamarosan túl leszen ezeken a gondokon..én fél évig sírtam éjszakánként a kiságy mellet..aztán magától megtanult aludni MarciKép

TomekKép
Jól vagy már? És a kicsi? Gyógyuljatok meg hamar! Szegény legényke.

MSEKép
Csúcs a csízmaKép gabi egy órán át röhögött a képeke, hogy szinte csupaszon volt Ádám, de a nagy csízma rajta voltKép

Koda

Koda

Kép

Kép
koda

Sziasztok!

KataKép
Nagyon szépek a képeid!!!!Kép Akkor csak úgy dől a pénz a házhoz!!!KépKépKépKép
És persze Dóri is!! Kész hölgy, ahogy ül a gépnél! Látom nála is nagyon megy a Játszóház! Most Veronika rászokott, hogy minden krixkraxot kinyomtat, ezért fogy úgy a festékpatron!

KodaKép
Fogam már nem fáj, de már előre félek, pénteken lesz a köv. kezelés, akkor majd jól belepiszkál megint!

HumivaKép
Mail ment!

MarikaKép
Igérem, még írok hosszabban is!

BettiKép
Miért nem jó a felforralt víz?! Én csak azt adok a kicsinek, és nagyon örülök, hogy csak a víz kell neki! Eleinte próbálkoztam a Hipp teával, de nem jött be neki. És szerintem ugyanolyan íze van, mint a sima víznek! Mondtam a védőnőnek is, és azt mondta, szomjoltásra a legjobb, ráér még a cukros levekre hozzászokni. Newm akartam, hogy úgy járjak, mint Veronikával, aki még most sem nagyon issza a vizet, csak tea, vagy gyümölcslé.
Szerintem ezek a babavizek reklámfogásnak jók, az anyukák úgyis mindent megvesznek, amit gyerekeknek találnak ki.

PamacsKép
Akkor úgy látom, vagyunk itt egy páran, akik Gyöngyösre jártunk! Én 2001-ben államvizsgáztam.

Ditta

Kép

Kép
ditta76

Sziasztok!
Úgy látom az idő nem kedvez a mai népkerti talinak, mivel csepereg az esső és a Napnak nyoma sincs. Sajnálom, jó lett volna kimozdulni és találkozni! Kép

Gyöngyöske!
Várom a beszámolót a bölcsiről. Sok sikert!

Kata!
Dóri édes, és a képeid is isteniek.

Ditta!
2 napja láttam egy filmet, ahol vízügyi szakemberek és orvosok nyilatkoztak arról, hogy miért nem jó a csapvíz a babáknak.
Azt mondták, hogy a csapvízet is dúsítják bizonyos anyagokkal tisztítás után, és ezeket egy felnőtt testtömegéhez és szervezetéhez mérik.
Egy baba sokkal több vizet iszik testtömegéhez képest (tápszer, tea, víz) mint egy felnőtt és ezért nekik túl sok benne az adalék. Ráadásul nem tudom, hogy nálatok milyen avíz, de nálunk csupa klór (én sem szívesen iszom).
Ennek a filmnek a hatására én is visszatértem a csapvízről Ádám szénsavmentes ásványvízzel való itatására.
A forralt csapvízről csak annyit, hogy a tisztító szereket nem tudod forralással semlegesíteni, csak a hasznos anyagok tünnek el belőle.

mse173

SziasztokKép

Jelentem Marci is megtaknyosodott.

BettiKép
Mi is volt pontosan annak az orrspray-nek a neve, amit a gyerekeknél használtál? Ettől kidugul az orra? Megfázásnás is jó? Vekünk Sterimár van, de ha csak meglátja, ordít..olyan erősen jön ki belőle a sósvíz, hogy az még nekem is fáj, mikor kipróbálom..
Köszi előre isKép

Ditta!
Hát nem irigyellek..A fogfájásra szoktam mondani, hogy vetekszik a szüléssel..

Koda

Koda

Kép

Kép
koda

Sziasztok!

Ez az időKép

PamacsKép
Matyi is 3 éves. Szeptemberi. A Te fiad mikor volt (lesz) három?

DittaKép
Félreértettél! Én pont a tea helyett javasoltam a babavizet. Matyi 2 éves koráig nem nagyon ivott teát, azóta se túl sokat. Tejeseket (kakaó, karamell, tejeskávé) iszik, narancslevet (100%-os, hígítva, cukor nincs benne) és csapvizet vagy ásványvizet. Bár azok után, amit Emese írt, lehet, hogy a csapvizet korlátozom. A baj csak az, hogy nálunk nem nagyon van hely tárolni. Meg főzni úgyis csapvízzel fogok.

Nálunk a forralt víz szörnyű ízű, megkóstoltam. Viszont a szüleimnél (Emődön) alig különbözik a sima víztől. Persze náluk alapállapotában sem túl jó, szemben a miénkkel. Biztos én csak az igazán kemény vizeket találom jónak.

Babavíz kétféle van. A tápszergyártóktól származó méregdrága. Az ásványvizet gyártóké(palackozók?) alig drágább, mint a sima ásványvíz, én ilyet vettem korábban.

Különben én is adtam Gerdának forralt vizet, ha nem volt itthon babavíz. Egyiket se nagyon isszaKép

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

KodaKép

Látom egyszerre írtunk!
Használtam Nasivin orrcseppet Gerdának. Matyinak azért nem, mert nem engedte. Matyinak meg Unguentum Nasale orrkenőcsöt. Ezt se engedte, de mikor elaludt, galádul bekentemKép. Ezt a kettőt csak. Mindkettő jó orrdugulás ellen. Lehet egyszerre is, nekem úgy mondta az orvos.
Gyógyuljatok meg gyorsanKép

B.

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Sziasztok!

Megvolt az első igazából átaludt éjszakánk.KépKép Beni 10-1/4 9-ig húzta a lóbőrt egyhuzamban. Nem volt egy nyikkanás sem. Igaz már 2-3 hete úgy ahogy átalussza, de azért hajnalban szinte mindig volt egy kis nyafi, meg néha cici is. Most heppi vagyok.Kép

Hát a talit sajna elmosta az eső.Kép Na majd jövő héten hátha jobb idő lesz.

Megyek, mert már Beni követeli a reggelit. Később még benézek.

Puszi, Panka

panka

SZiasztok,
ezer éve jártam itt, s annyi minden történt... Ajaj, nem is bírom utánatokolvasni, hogy mennyi minden.
Egyszerűen képtelen vagyok Rebeka mellől egyáltalán "elszakadni", sajnos a gép elég távol van a szobájától. Most is lehet megdorgálnak majd érte, hogy kicsit kijöttem..

Kbetti
Ezek szerint, ha alszik a baba 6 órát, akkor átaludta az éjszakát?? Akkor bizony én is heppi vagyok Kép
Rebeka 5-6 órákat alszik egyfolytában Kép
Igaz általában du. 6tól. Így aztán alszik egyet 6tól v. 7től éjfélig, aztán meg továnn fél ötig, vagy fél hatig. A fürdést így tegnap is elbriccelte, 9kort akartam fürdetni. De olyan édesen aludt. Hajnali egykor meg valahogy már nem volt kedvünk hozzá. Kép

Lányok, nektek is aludt az első hónaopkban másik helységben a férjetek?? Az enyém már hetek óta ezt csinálja, este 7-8kor lefekszik, egy "tábori" ágyra egy hideg szobában, és a négyórás etetésig ott is szeretne maradni. Ez nekem rosszul esik.. De ha hamarabb kihívom, akkor meg egyszerűen kezelhetetlen, csak bámul maga elé bambán. Reméltem, hogy elmúlik ez az állapot, főleg most, hogy már ennyiket alszik a DRágám, de nem, ő továbbra is egyedül szeretne jó hosszúkat aludni. (Sajnos borzasztóan önző... Kép )

Panka
Gratuláció a hosszadalmas, egyhuzamban történő alváshoz!! Kép

Melyik az a babavíz, amelyiket főzés nélkül is adhatjuk a babának? Mi vettünk egy fajtát (már nem tudom a nevét), de a lényeg, hogy rá van írva a cimkéjére, hogy csecsemőknek fel kell forralni. Így aztán mindegy is, hogy a csapvizet, vagy a babavizet forralja az ember... ??

Kép

Szerintetek rossza anya vagyok??
Néha sajnos nincs más módszer.. vagy még nem találtam meg. Kép

Most mennem kell, de azért szeretnék gyakrabban jönni a társaságotokban!

Puszi Mindenkinek!

SZiasztok Kép

Ági

delice

Ági!

ez a KIS CSAJ EGYSZERÜEN GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ!!!!!

Magdi
lilien_csenge

Ági!
A kislányod nagyon sokat nőtt és nagyon szép.A leveledet örömmel olvastam, de olyan fáradtra sikerült, olyan szomorkásra.Gyere gyakrabban közénk és majd megpróbálunk felvidítani.
Szerintem ha jó babavizet veszel azt nem kell forralni.
Az én férjem jól aludt mellettünk is, azt hiszem nekem is rosszul esett volna, ha a kicsivel ilyen formában magamra hagy.Én ahogy hazajöttem a kórházból utánna is együtt aludtunk mint azelőtt, eszünkbe sem jutott külön.Egyébként is én akkor olyan de olyan szerelmes voltam a férjembe(nem szex).Beszéld ezt meg a férjeddel.Bár, van ahol ez teljesen normális és elfogadható.Ha neked nem az mindenképp beszéld meg vele, hiszen az ő pici lánya is nem csak a tiéd vegye ki a részét ebből is.Remélhetőleg ez csak egy rövid ideig történő átállás a férjed részéről és el fog múlni.
adnilem

Helló!
Na itt vagyok megint.. kilóógtam Kép

Melinda
Szóval fáradtnak tünt a levelem - pedig igyekeztem ám, hogy ne legyen szomorkás sem. Ezek szerint nem eléggé...
Jövök, ha tudok, most épp nagyi szórakoztatja az unokát, de csak tíz percet kaptam (ebből meg már 6 eltelt..)
Jó Neked, hogy a férjeddel nem volt problémás ez az ügy. Persze lehet, hogy én vagyok az egyedüli eset. Biztos az is közrejátszik, hogy nem tetszem neki túlságosan. Közölte is velem... Kép
Hát az tuti, hogy nem úgy nézek ki, mint a terhesség előtt. Akkor voltam 58 kg, terhesség végére lettem 85-6, és 72,5 amikor hazajöttünk. Meg hát nincs is ideje ilyenkor az ember lányának foglalkozni a külsejével, örülök, ha a tusolás, fogmosást beszuszakolom a napirendbe.
Azért a fejés rengeteg időmet elszedi - persze megéri, már a fagyasztó egyik nagy fakkja tele van tejcsivel.
Viszont amig szoptatok, nem is változhat a kg-ok száma. Mert akkor meg tej nem lenne.
Ja! Légyszi ne mondjátok senkinek, hogy mennyi kg vagyok, nagyon CIKI!! Kép Kép

Betti

Te milyen fejőt használtál? Én eleinte Madela gépit, s azzal én is csak 10-20-at tudtam kifejni. Viszont kipróbáltam az Avent kézi-jét, és ez sokkal jobb, így 40-50-et is ki birok "sajtolni" az üres ciciből. Kép

Rohanok vissza, anyukámnak még ma elfoglaltsága van!

Sziasztok!

delice

Panka!
Gratulációm Beni alvókájához!!! Ha nagyon megunnátok a nyugis éjszakákat, esetleg elcserélhetnénk Ádival egy-két éjszakára. Kép

Ági!
A Humana babavízet tudomásom szerint nem kell forralni, de borzasztó drága, viszont az Óbudai Gyémánt olcsóbb, és csak újszüéötteknek (1 hónapos korig) kell forralni, utána forralás nélkül is adható.
Az én férjem mai napig át-átmegy a másik szobába aludni, ha már nem bírja az éjszakai műsort. Könnyű nekik, megtahetik, mert természetesen a gyerek a mi gondunk.
Ne szomorkodj, majd csak kinövitek, és akkor minden helyreáll, a férfiak nehezebben alkalmazkodnak.
Miért lennél rossz anya??? Mire vonatkozik ez a kérdésed?
Szerintem mindanyian úgy voltunk a szülés után huzamosabb ideig mint te. Nem volt energiánk magunkkal is törődni, és sajnos a férjünkkel sem nagyon.
Majd ez is elmúlik szépen lassn, fokozatosan, de ezt bizony ki kell bekkelni.
A férjed meg segítsen be sokkal többet, és a reklamációt csak ezután nyújtsa be!!!!

mse173

Sziasztok!

Beatron!
Köszi!Kép

Neva!
Köszi!Kép

Betti!
Neked is köszi!Kép

Gyöngyöske!
Köszi!Kép Kíváncsi vagyok kaptok-e egeret. Ez akkor volt akciós amikor én vettem.

Koda!
Köszi!Kép
Az oldalamon is van pár új, nézd meg! Van egycsillámos rózsás is.Kép http://gportal.hu/portal/kata007/

Marcinak melegen ajánlanám az Azulenol orrkenőcsöt. Én Dórinak a Nasivin orrcseppet használtam, aztán egyszer amikor Dancsira vártam a suli előtt és egy anyukával beszélgettünk épp a taknyosodásról, hozzánk lépett egy hölgy. Elnézést kért amiért megszólít minket, de akaratlanul is hallotta miről beszélgetünk. Ő orr- fülgégész és ha rá hallgatunk ezt a kenőcsöt is használjuk. A csepp ugye 3-4-szer alkalmazható, ha egy kicsit sír a gyerek már nem is ér semmit mert újra tele van az orra, de ezzel annyiszor kenem be, ahányszor akarom.
Nincs rajta, hogy orrkenőcs, de nekünk tutira bevált, ráadásul Dóri szereti is, mert így kap levegőt.

Ditta!
Azt azért nem mondanám, mert az illetővel még nem találkoztam, bár ha minden igaz kép már nincs.Kép Sajnos az ilyen bedolgozós pénzügyben egyszer volt részem, de akkor nem én jöttem ki jól a dologból.Kép Remélem most megkapom ami jár.

Nyomtatás szerencsére nálunk nincs. Nyomtató csak a nagygépnél van, és a kicsinek nincs engedélyezve, hogy nyomtasson oda. Szerencsére Dóri ezt nem tudja, ő csak azt látja, hogy ott nincs nyomtató.Kép

Emese!
Köszi!Kép
A talival kapcsolatban én is azt éreztem amit Te. Jó lett volna talizni egyet.

Ági!
Tüneményes a kislányod!Kép
A különalvással kapcsolatban nincs ötletem. Az én párom sem vonult soha másik szobába. Az igaz, hogy Dóri az első naptól végigalussza az éjszakát, de azért nekem rosszul esett volna ha ő különvonul. Ezt a gyereket ő is akarta, ha már napközben dolgozik, nem foglalkozik a gyerekkel, akkor legalább délután és éjszaka legyen velem, mellettem, hiszen én éjjel nappal a gyerekkel vagyok. Persze azt azért ne felejtsük el, hogy ha egy gyerek nem alszik rendesen éjszaka, attól neki még másnap dolgozni kell, ébren, tiszta fejjel gondolkodni. Viszont akkor itt van egy kérdés: ha másnap nem kell dolgoznia akkor is külön alszik? Ha igen, akkor sürgősen beszéld meg vele a dolgot.
És kicsit furcsa is, hogy nem tetszel neki. Ma az, hogy nem tetszel? Szültél egy gyereket, nem? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy szülés után úgy néz ki mint lánykorában.Kép Én sem ez a tipus vagyok sajnos, de a párom soha nem tette szóvá. Soha mégcsak nem is célzott rá. Sőt inkább ő nyugtat engem ha az alakomra panaszkodom, hogy a két lány után amikor megismert milyen csini voltam. Mindig vígasztal, hogy majd leszek még olyan Dóri után is ha visszamegyek dolgozni. Akkor nem lesz napközben egy kis nasi, nem fogok kötelezően enni naponta többször mert a gyerek is eszik, nem fogom megenni mindig a gyerek maradékátKép, stb.
Szóval szerintem ezt is meg kellene vele beszélned, mert előbb-utóbb belehülyülsz, az érzésbe, hogy nem kellesz neki.

Aztán meg gyere gyakrabban hozzánk, és nyugodtan beszéld ki magad.Kép Beszélj ám vidám dolgokról is!Kép

K.

KépKép

KépKép
kata007

Koda: a férjednek üzenem, hogy nincs esélye. a lányom az apjába szerelmes. Kép

Ditta: de irigyellek. na nem a fogad miatt.

Betti: szept. 11-én volt 3.

Ági: a kislányod gyönyörű. Kép Nálunk én alszom külön, mert a liba néha 8-10x is ciccant. az első nagyobb alvás után egyre gyAKRABBAN ESZIK ÉS én ált. hamarabb elalszok mint Alka. ő meg kiszolgálja magát. Kép de ha lehet együtt alszunk Apával. meg Macihoz ő szokott felkelni. még néha Ciciföggőhöz is, ha épp nem azért kel fel. (bár ez ritka). igaz az én férjem volt gyeden is, szóval ő más tészta.
én is dagi vagyok. 55-ről indultam, most kb. 65 lehetek. nem merem mérni. Kép Nekem a Medela kézi jött be. A gépi is kb. annyit szív, csak nekem uncsi tartani. a kézinél legalább lefoglalom a kezem. Kép
pamacs

bocsi az összevissza kis-nagybetűkért Maci itt kukorékol az ölemben.
pamacs

Sziasztok!

Panka!
Én is gratulálok az alváshozKép Élvezzétek ki ezt a pár hónapot, aludjatok előre is.

Pamacs!
Tegnap elfelejtettem az ovit. Szóval hozzánk áprilisban kellett előjegyeztetni egész évre. Önkormányzati. Szerintem az egyháziakba és az alapítványiakba akkor lehet vinni, amikor akarod. Először is döntsétek el, hova szeretnétek vinni, utána a vezetőtől kérjetek felvilágosítást. Nem könnyű választani, én még mindig nem tudom, jól döntöttünk-e.
Na, akkor a szept 11. Nektek másról emlékezetes. Matyi 18-án született, egy héttel később, én úgy emlékszem annak a hétnek minden napjára.
Hol szültél?

Kata!
Az Azulenolról egész friss tapasztalataim vannak. A Gerda popsijára kentem a múlt héten (gyógyszertől ment a hasa) és nagyon szépen rendbejött. Csak a melegkiütések maradtak, nagyon makacsak.

Ági!
Gyönyörű a kislányodKép
Ezt a 6 órát pár hete olvastam valahol, Nekem ésszerűnek hangzik. Az alváshoz nem tudok hozzászólni, nálunk ezen a téren káosz van, Matyi mindig a helyén alszik és többnyire Gábor is, de én néha egy éjszaka alatt is többször helyet váltok.
A férjed. Úgy látszik kétféle férfi van. Az enyém is szóvá tesz már pár kilót is (rajtam meg lassan négy éve már sokkal több van), ettől függetlenül szeret. A férfiaknak is nehéz időszak ez fizikailag is, de még inkább lelkileg. Annyi a különbség, hogy nem beszélnek róla (ők a NAGY ÉS ERŐS FÉRFI), ezzel még jobban megnehezítik. Szerintem egy kapcsolatnak az egyik legnagyobb próbája ez az időszak. Valahogy bírjátok ki.
Van egy meglepetésem, lehet szoptatás alatt fogyni. Nekem már 10-11 kg-ot sikerült. Igaz, nem tettem érte túl sokat, ilyen alkat vagyok (meg olyan, aki terhesség alatt iszonyú sokat hízik). A következőkre kell figyelned: vitamin, fehérje, folyadék. Ha ezekből elegendőt vittél be, többet nem kell és máris fogyni fogsz. Ha bővebben érdekel, írok mailt, nem akarom a többieket untatni.
A másik meglepetésem: egyáltalán nem fejek. Gerdával kétszer fejtem, kézzel. Túl sokat aludt és már csordogált a tej. Van egy kézi Chicco Mamma Donna fejőm, nem nagyon vált be, még a Matyi születésekor vettem. Akkor kellett fejnem, mert Őt elvitték a Korára (gyakorlatilag feleslegesen, de ez más történet). Mikor 3 hetes volt, Gábor visszament dolgozni és mivel Őt kb. 1 órán át kellett büfiztetni egyszerűen nem maradt időm. Addig fejtem. Jó kis mellgyulladás lett belőle, majd ezután szép fokozatosan abbahagytam. Ezért nem teszek én a főzelékbe tejet (annak idején írtam, hogy elvileg kéne).

Én sejtem mire vonatkozik a kérdés. NEM VAGY ROSSZ ANYAKép Rossz anya az, aki elhanyagolja a gyerekét, nem ad neki enni, nem ad neki tiszta ruhát, nem biztosítja a nyugalmát. Ha így megfogalmazódott Benned, akkor biztos ismered az érveket és ellenérveket. Amíg nem okoz gondot, használd nyugodtan! (Már nem is fog valószínűleg gondot okozni.) Jól találtam ki a találós kérdést vagy mellétrafáltamKép? Sokáig néztem a képet.
Gyere gyakran, hátha jobb kedved leszKép

Koda!
Jobban vagytok?

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?