Nah, most olvastam at a napi termest. Nem semmi, az biztos.
Azzal kezdenem, hogy kicsit banom, hogy megkerdeztem Edittol, hogy mennyi tapszert eszik Csanad, mert az erre adott valasz robbantotta a hozzataplalasi temat (kicsit ideje koran szerintem, mert a legtobb baba meg nem tart itt es a legtobb anyukat akkor fogja foglalkoztatni a tema, amikor mar az o gyerekuk is odaer).
Pedig en tenyleg csak a mennyisegre voltam kivancsi osszehasonlitaskeppen, mert talan Csanad all meretben a legkozelebb Erikhez a tapszeres babak kozul es ugye szerintem az en fiam viszonylag keveset eszik.
Azutan azzal folytatom, hogy en egyik konkret taborhoz sem tudok csatlakozni, mert en mindig onfeju kismalac voltam, ugyanakkor nem is tul bator, vagy vakmero. Ez annyit tesz, hogy minel tobb utasitast kapok (az igencsak eros magyar hozzataplalasi tablak altal pl), annal jobban felhaborodok es annal inkabb jarok utana a dolgoknak, majd alkotom meg a sajat listamat, sajat szabalyaimat. Igy kezdtem Kristofnak is. Mi az, amit SZERINTEM nem jo adni, mi az, ami SZERINTEM tulbonyolitas egy egeszseges babanal es mi az, ami SZERINTEM alap es boven belefer.
De ez csak az elgondolas volt, mert a legfontosabb, amit figyelembe vettem a sajat fiam volt, hogy az o nyala mire spriccel, mi az, amiert oda van meg vissza, mi az, amit nem hajlando meg sem kostolni (konyhamalac funkcioju is a gyerekem, szoval ez a halmaz ures maradt).
Igy alakulgatott hat nalunk a hozzataplalas es igen, roppant buszke vagyok magamra, mert SZERINTEM jol csinaltam. Mondana valaki az ellenkezojet, akkor lenne aztan haboru.
Szoval nalunk az lett a jo, hogy kb mindig en fozok, kiveve ha kimozdulunk, de az elejetol idonkent (kb heti egyszer) adtam uvegeset is, mert nem szerettem volna akkor radobbenni, hogy a fiam nem eszi meg az uveges kajat, csak az en foztomet, amikor mondjuk nekivagunk egy 24 oras autoutnak es en csak boltit tudok neki biztonsagosan vinni.
Ezert van az, hogy Kristof imadja kb az osszes gyumolcsot, zoldseget, amivel mar talalkozott, nem igazan igenyel csokit, nasinak max abbol kap, amit en sutok, illetve akkor kap bolti nasit, amikor valakitol ajandekba kap. Mert ha hoznak neki mondjuk dormi mackot, akkor eszem agaban sincs orrot huzgalni, hogy az en fiam azt nem kaphatja meg. Megkaphatja, nem gondolom, hogy ket hetente egyszeri alkalomtol baja lesz. Es mindenki boldog. O is, az ajandekozo is es en is.
Ezert van az is, hogy hala Istennek egy nagyon jo etvagyu, nem valogatos gyermekem van, aki meg a tyukszart is szivesen megenne, ha az anyja nem latna.
Ugyanakkor vagyok annyira gaz, hogy egy eves kor alatt o mar evett majkremet, virslit, felvagottat, rendszeresen kapott sajtot, turot, tejfolt is hasznaltam fozeskor, gyakran mar nem foztem neki kulon, hanem azt ette, amit mi, max erosebb izesites elott kivettem neki egy adagot.
Ugyanakkor meg voltam annyira szelsoseges, hogy eleg sokaig meg babakekszet sem voltam hajlando adni neki (nem a gluten miatt, azt en hamar bevezettem), hanem kepes voltam neki kukoricalisztbol kekszeket sutni ugy, hogy banannal edesitettem, hogy ne hasznaljak cukrot. Rajta kivul senki mas nem ette volna meg (nah jo, en igen),de o nagyon elvezte, hogy majd beleszakad, annyira kell ragni.
Nem adnek a gyerekemnek rendszeresen bolti dobozos gyumolcslevet (talan havonta egyszer kap szinten ajandekba), nem kap cukros teat, de nem is vagom at Feri torkat, ha megitatja egy enye szorppel nagy ritkan, mert a gyerek nyalcsorgatva nezi, ahogy az apja azt issza. Jah, es nem mostam ki a szajat, amikor anyaeknal egy ovatlan pillanatban meghuzta a vendegunk soret. Inkabb vicces volt es meg buszke is voltam ra, hogy milyen elelmes.
Tisztaban vagyok azzal, hogy ezeket olvasva van, aki tulzasnak tart egy-ket dolgot, de en meg ezt vallalom.
A gyerek etetese egy ilyen tema, talan ez osztja legjobban az anyukakat. Merthogy mingen nezopont kerdese. Nagyon erdekes volt szamomra az, hogy Kristof het honapos koraban mar egyedul tudott enni (katonakat, kezzel, de egyedul, nem pepesitettem, max apritottam, mert nem szerette a pepes kajakat, sok foga volt es mar szepen ragott), akkor paran ossze-vissza oromkodtek az ismeroseim kozul, de kaptam olyan velemenyt is, hogy azert hagyom egyedul enni a gyermekemet, mert lusta diszno vagyok es nekem kenyelmesebb elebaszni a kaja "oszt egye fijam", mint megetetni a gyereket. Ha ugy nezzuk meg igaz is, mert ez tenyleg kenyelmesebb volt, en meg tenyleg lusta diszno (is) tudok lenni, de speciel ezt nem ezert csinaltam, hanem azert, mert Kristof sokkal boldogabb volt, hogy o eszik egyedul. Azota sem igazan dijazza, ha etetem (mazgasabb kajakkal szoktam), de en meg tok buszke vagyok ra, hogy ilyen ugyes.
Termeszetesen ha valaki tud valamilyen fontos infot az egyes dolgok arto hatasarol, akkor irja le. Akit nem erdekel ugy is csak legyinteni fog (mint ahogy en legyintgeteg a bananos idokorlatozasra), aki fogenyony ra, annak meg jol johet.
Edit!
Tenyleg ne tunj el emiatt. Van, aki elmondta a velemenyet a modszerrol, ami alkalmazol, vannak sokan, akik nem mondtak el, mert nincs is, vannak, akiknek van, de nem mondtak el, mert senkinek semmi koze ahhoz, hogy te Csanadot hogyan eteted. Te vagy az anyja, te latod, hogy mi jo neki. Ugyanugy, ahogy Ildi latja, hogy mi jo Leninek, Nori latja, hogy mi jo Noncsinak, en latom, hogy mi jo Eriknek. Ha nekik az jo, akkor csinaljak ugy, ha nekem ez jo, akkor en csinalom igy. Nem fogom Nori kezebol kirangatni Noncsit es megtomni darabos mangoval augusztus vegen, meg gondolom o sem akarja majd lenyulni tolem Eriket es megvonni tole a bananat szeptemberben, amihez mar hozza lesz szokva a fiam.
Ha valamivel nem ertesz egyet, akkor
1. ugord at es ne is foglalkozz vele, legyints egyet kepzeletben
2. ird le, hogy nem ertesz vele egyet es miert nem, SZERINTED.
Legalabbis en igy csinalom es eddig meg asszem csak egyszer sikerult megemelni a vernyomasomat vmelyik forumtarsunknak.