Linda rajtam alszik, van egy kis időm írni
Leesés és tsai: akkor is előfordulhat, ha ott ülsz mellette, és árgus szemekkel figyeled. Kb a másodperc tört része alatt történik néha, nem lehet kivédeni. De az a nagy szerencse, hogy ezeknek a piciknek jól felkészült őrangyalaik vannak, vagy tényleg csak ügyesebben esnek, mint a felnőttek, de általában semmi komoly bajuk nem esik
Babai, én a sotéknál a gyermekágyas részt még nem hallottam dícsérni, a csecsemős nővéreket meg pláne nem. Ha van valami közeli ismerős, aki tudna segíteni alapdolgoat megmutatni, ha szükséges, akkor sztem szervezz be valakit, főleg a szoptatásra, aki megmutatja, ha nem megy magától (de miért ne menne?
)
A bimbóvédőt én személy szerint nem ajánlom, ha picit is hajlamos rá a baba, akkor frankó cumizavart is okozhat, és aztán nem fogja tudni a helyes technikát elsajátítani. Az, hogy az elején kisebesedik-e a mellbimbó, vagy nem, az lényegében lutri, nagy valószínűséggel igen, de nem törvényszerű. Samu a kórházban talán 4szer volt mellen a 3 nap alatt, és ki is sebesedett, mire hazajöttünk, Linda kb kétóránként szopizott bent, és nem volt gond. De ez nem azért van, mert én voltam rutinos, ismerek olyat, akinek a 3. gyereknél lett először sebes
Ezen kívül hülyeség, amit szeretnek terjeszteni a kh-ban: max 15 percet lehet cicin a baba, mert felázik a bimbó, 3 óránként cicizés, váltott mellből, de egyszerre csak egy mellből cicizés. minél többet stimulálja a mellet, annál gyorsabban lesz tej, valamint annál gyorsabban húzódik össze a méh a termelődő természetes oxytocin hatására. Paradox módon ez a hormon segít ellazulni is babának és mamának is (ezért is olyan álmosító néha a szoptatás, és szeretnek a pici babék bealudni a végére
), valamint segíti a kötődés kialakulását kettejük között. Tehát: ahányszor a baba igényli, ameddig csak akarja!
Ha kisebesedik a bimbó, akkor szellőztetni, pár csepp anyatejet rá szoptatás után, illetve tiszta lanolin (patikában lehet kapni, bár hülyén néznek az emberre, és baromi erős birka szaga van a cuccnak).
Bocs, ha kicsit sok lett, csak annyira hülyét tudok kapni attól, hogy a legtöbb kh-ban a legtöbb csecsemős olyanokat tud mondani, hogy őrület. Ajánlom helyettük inkább a
http://www.lll.hu/ és a
http://www.szoptatasert.hu/ oldalakat.