Na, jó, beírom most, pont lelépett férjuram, így géphez tudok ülni
Inkább az egészet, mert nem túl részletes amúgy sem. Bocsi a gépelési hibákért, de nem vagyok profi
"A terhesség alatti álmok
MIvel a gyermekvárás egy rendkívüli jövőtervezés, amely a múltra is hatással van, a terhesség álmokban gazdag időszak. Még akkor is, ha némely asszonynak az a benyomása, hogy egyátalán nem álmodik, vagy nem emlékszik az álmaira. De vajon mi a magyarázata ezeknek az álmoknak? Először is tudnunk kell, hogy az álmoknak nincs előrejelző szerepük, ezek inkább az Ön rejtett gondolatainak valamiféle hirnökei, és nem az eljövendő valóságnak. Az álmok nem magyarázhatók semmiféle általános érvényű kódrendszerrel. Nem, léteznek egységes receptek, sem szimbólumok, mert az álmodott tárgyak vagy események minden álmodóból más-más érzelmeke váltanak ki, pillantanyi lelkiállapotuktól és a körülményektől függően. Van, akinek a kutya agresszvitást jelent, míg másnak a hűség jelképe. Egyetlen kívülálló sem fejtheti meg az Ön jelképeit, de figyelmébe ajánlok néhány álomrészletet, amelyekből meg fogja érteni, hogy Ön nem egyedi eset, és talán szorongásainak jó részétől is megszabadulhat... Sok álom a terhes asszony félelmét vagy óhaját fejezi ki.
Vezérmotívumként fellelhetjük a szabadség elvesztése és a harmonikus párkapcsolat felborulása miatt érzett szorongást. Gyakran hallom: "Álmomban a férjem elhagy, háborúba megy, börtönben vagyok". Gyakran attól félnek az anyák, hogy nem tudnak majd gyermekükkel megfelelően törődni: "Azt álmodom, hogy elfogyott a gyermek pelenkája, és nem tudok többé hozzájutni; egy utcasarkon felejtettem őt; csontsoványra fogyott; a gyermeket egy úszómedencében hagytam és éppen fuldoklik"
A víz egyébként gyakran visszatérő motívum: Vajon az árvíz nem az álmodó túláradó érzelmeit jelenti, melyek elöntik őt? A tenger, a víz az élet forrása, sa fürdőzés benne vajon nem a biztonság, a békesség, a külvilágtól val rejtőzés szükségletét tolmácsoja-e?
A szülés mindig nagy ösztönzője az álmoknak: "A gyermek megszületett, de én nem vettem észre, figyelmeztetni kellett rá, hogy már a világra jött. Megyszülök, anélkül, hogy törődnének velem. Szülés közben semmit nem érzek, sem fájdalmat, sem örömet, olyan gyermeket szültem, aki nem az enyém. Szülök, és a baba lába kilóg a hasamból, én meg ráncigálom. Úgy szülök, hogy nincs se vajúdás, se fájdalom. Becsapottnak érzem magam, ezért a boltban vásárolok gyermeket magamnak."
A halál is gyakran szerepel az álmokban. Ezek szólhatnak a saját, a szülei, a barátai vagy akár első gyermeke haláláról is. Semmivel nem kórosabbak, mint a többi. Megrémítik az álmodót, aki baljós előrjelet lát benne: "Azt álmodom, hogy a nagymamám, akint nagyon szeretek, meghalt. A bátyám haldoklott. Az édesanyám halálos beteg. Az elsőszülött gyermekem meghalt. Egy elhunyt barátnőmnél vagyok." Ez kétségtelenül azt jelenti, hogy az anyaságot a múlttal és a családjával történő szakítás állomásaként éli meg.
A háborús álmok valamilyen konfliktus közeledtét jelentik-e? "Azt álmodom, hogy háború van, az utcán gránátot dobok, katonákat látok egyenruhában vagy harcoló alakulatokat" Álmok vérről, balesetről, feldarabolt testekről, mindezek az anya és a baba szétválása miatt érzett félelmet tükrözik. Teljesen érthető a szorongás, amely a babával való összeforrotttség időszakában alakul ki.
Fontosnak tűnt kihangsúlyoznom, hogy ezek a rémálomba való álomképek teljesen szokásos, hétköznapi jelenségek. Azért volt erre szükség, mert nem egykönnyen beszélnek erről a kismamák, mintha szégyenletes dolog lenne ilyent álmodni ebben a boldog állapotban. Nem Ön az egyetlen kismama, akinek éjszakáit feldúlják ezek a képek.
Mindezt azonban nem szabad drámaian felfogni. Az álmokat néha hűséges állatok, vidám ünnepek képei, sőt mulatságos jelenetek is benépesítik. Lássuk, mint mond erről egy kínai mesemondó: Ha egy asszony medvéről vagy a testére tekeredő kígyóról álmodik, vagy álmában a féjre ingát hordja, csodás gyermeke születik; ha sárkányról vagy ráeső pókról álmodik, a gyermek intelligens lesz; ha álmában derűs eget lát, akkor a gyermek nagyon okos lesz; ha a leendő apa azt álmodja, hogy a felesége várandós, legyünk résen a hűséget illetően.
Hitte volna, hogy ennyi mese él legenda szövődött már a terhes asszonyok álmaibol?"
(Prof Fryman-Dr Cohen-Solal: Kismamák és Kisbabák Egészségkönyve, 1994 Kossuth Könyvkiadó pp67-69)