Orsi,
csak neked kerestem
Csokitorta
(babára hangolva) (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:
5 púpos evőkanál Milupa Csokis tejpép
4 db Milupa Biskotti keksz
2 banán
150 ml ivóvíz (felforralt és 40°C-ra lehűtött ivóvíz)
Elkészítés:
Egy kistálba kimérünk 1 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 50 ml ivóvizet, majd alaposan összekeverjük. A híg tejpépbe beáztatjuk a Biskotti kekszeket kb. 10 percre, arra ügyeljünk, hogy a kekszek megpuhuljanak, de még ne essenek szét! Amíg puhul a keksz, elkészítjük a többi hozzávalót. A puha banánt nagyon vékony szeletekre felvágjuk és egy kistányérra tesszük. Elkészítünk egy sűrűbb tejpépet is a következőképpen: egy kistálba kimérünk 4 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 100 ml ivóvizet, majd csomómenetesre keverjük. Egy üvegtál aljára elhelyezzük a megpuhult kekszeket, rárétegezzük a szeletelt banánt, majd a sűrűbb tejpéppet. 5 percig állni hagyjuk, és már kész is a finom, laktató gyümölcsös csokitorta.
Egészséges túrótorta
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 citrom leve, 25 dkg túró, 3 ek étkezési zselatin, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4 dl (növényi alapú) tejszín, 15 dkg natúr kukoricapehely, 35 dkg meggy
A meggyet kimagozzuk. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a kukoricapelyhet, hogy massza legyen belőle. Ezt öntjük bele a kikent tortaformába, majd az egészet a hűtőbe tesszük állni. A cukrot habosra keverjük a tojássárgával, ehhez adjuk a citromlevet és a túrót, majd az 1 deci forró vízben feloldott zselatint. A tejszínt keményre felverjük és a túrókrémhez adagoljuk. A krém felét rátesszük a kukoricás alapra, majd rásorakoztatjuk a meggyeket és a tetejére kenjük a maradék krémet. 1 órát kell a hűtőben állnia és már ehető is!
Almatorta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 csomag porélesztő, 3-4 evőkanál cukor, kb. 4-5 dl víz, csipet só, búzadara, 4-5 db alma
Fél csésze langyos vízben kis cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A margarint liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, az összes cukrot, egy csipet sót, és fokozatosan annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Az egészet fél órát letakarva kelesztjük.
Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, majd a kinyújtott tésztára helyezzük, búzadarával megszórjuk a tetejét, majd az egészet összecsavarjuk. A tekercsből vékony szeleteket vágunk és egymás mellé szorosan betesszük a tortaformába. 180-200 fokon kb. 40 percig sütjük (tűpróba)
Tej és cukormentes torta
Hozzávalók: 25 dkg mazsola 2 közepes nagyságú alma 7 dkg finomliszt, 7 dkg grahamliszt, 1 teáskanál sütőpor, késhegynyi fahéj, 2 tojássárgája, 1 dl étolaj
Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megpuhult, lecsöpögtetjük és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat. Külön tálban krémesre keverjük a tojássárgáját és az étolajat, majd hozzáadjuk a reszelt almát. A kétféle keveréket a végén összekeverjük egymással.
Kikenjük a tortaformát (ez az adag egy 24 centis tortaformához elég), beleöntjük a keveréket, lesimítjuk a tetejét és kb. 30 percig 200 fokos sütőben sütjük. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e már.
Bébikeksz torta
Szülinapi tortácska
Hozzávalók:
Tej, tojás és gluténmentes kekszpor (fosfovit - Brendonban, Baby outletben kapható)
Baracklé vagy körtelé
1 db öszibarack vagy körte
Elkészítés:
1 csomag kekszport (a dobozban 2 csomag van) kevés gyümölcslével összegyúrni, hogy ne túl nedves, de nyújtható tészta legyen. A tésztát kinyújtani kb 10 cm átmérőjű formával kiszúrni (nagyobb bögre, műanyag doboz, ami akad a háztartásban)
A gyümölcsöt meghámozni, kicsi falatokra vágni a sütilapokat a gyümölcsdarabkákkal megtölteni.
Kb 5 lapja lesz a tortácskának, ügyes anyukák díszíthetik, pl. marcipántáblácskával, és természetesen gyertya is jár hozzá.
Rizstorta
Rizstorta egyéveseknek
Tejtermék-, tojás- és gluténmentes
Hozzávalók
Rizs, alma, banán, cukor
Elkészítés
Főzzük meg a rizst vízben, amíg jól meg nem puhul. Reszeljünk bele egy fél almát, és cukrozzuk meg. Egy kerek tálat béleljünk ki banándarabokkal, tegyük bele a rizset, és tegyük egy napra hűtőbe. Másnapra a rizs összeáll, könnyen kiboríthatjuk a tálból.
Répatorta tej-, tojásmentesen
Répatorta - az első szülinapra
TEJ ÉS TOJÁSMENTES
Hozzávalók:
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
1,5 dl víz
5 dkg Liga margarin
25 dkg nyers, reszelt répa
10 dkg cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 narancs vagy citrom héja
Elkészítés:
A cukrot a margarinnal kikeverjük, hozzáadjuk lisztet, a vizet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Utoljára keverjük hozzá a répát, amiből előtte kicsit kinyomkodjuk a levét. Nem kell meglepődni, elég sűrű masszát kapunk. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 200-220 fokon sütjük 25-30 percig. Tanácsok:Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, 2 dl víz kell hozzá, mert az több nedvességet vesz fel.
Francia almatorta vagy sütőtök torta
Francia almatorta (de persze más gyümölcsből is jó)
20 dkg liszt + 10 dkg (tejmentes) margarin + 1 tojássárgája, és annyi viz, hogy összeálljon nem túl kemény tésztává, fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani a gyümölcstorta formába, jól megszúrkálni, és 10-15 percig elősütni, hogy kicsi szint kapjon.
Eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaniliáscukor, fahéj és kis cukor ízesítésnek, csak ha mar szoktatva van hozzá a gyerkőc), villával összetörni a sűrű kompótot, rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almat vékony szeletekre vágni, és azt szépen elrendezni a tetején, be a sütőbe, kb. 30 percig sütni.
Sütőtök torta
A fenti recept szerint készül, csak alma helyett sütőtökkel.