kakti
nyomom:)
Sokat egyszerűsítettem rajta, úgyhogy nem az eredetit rakom fel, az nagyon bonyin írja le:
Panettone
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő vagy egy csomag szárított (én utóbbival csináltam)
10 dkg kristálycukor
csipet só
1 citrom reszelt héja (naracs is jó, én a levét is beleraktam)
1 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
15 dkg sütőmargarin
20-25 dkg mazsola + cukrozott gyümölcs (a legjobb lenne a cukrozott naracshéj, de azt nem kaptam)
+ 5-6 deka margarin a forma kikenéséhez, és a tetejére
+ 1 csomag vaníliás cukor a tetejére
Ha friss élesztőből csinálod, felfuttatod a tejben, a száraz csak simán megy a lisztbe.
Lisztben elmorzsolod a margarint, bele só, cukor, vaniliás cukor, tojás-sárgája, cirtom v naracshéj reszelve.
A tejet apránként rakd hozzá (lehet, hogy nem kell bele az egész) - elég sokat kell dagasztani, kalács-szerű tésztája lesz.
Egy órát keleszted meleg helyen, aztán belegyúrod a mazsolát + cukrozott gyümit (most egy kicsit összeesik) , és megint keleszed egy órát.
Hogy ilyen klasszikus magas formája legyen, egy max 20 centi átmérőjű formának a szélét megmagasítod sütőpapírral, vagy egy tűzálló fazékba teszed. (Vagy tojsz a formára, és egy nagyobb kerek formába rakod, akkor laposabb lesz
) Jól kikened a formát margarinnal (ha sütőpapírozol, akkor is)
Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. ha nem ragad a beleszúrt tűre, kész
Nem olyan munkás, csak a sok kelesztés miatt hosszadalmas