Jó reggelt!
Mi ma viszonylag sokáig aludtunk, vagyis én. Ez abban merül ki, hogy Kristóf nem hat előtt, hanem hét után kérte a reggeli tápit, azután jött az én kutyalevivős melóm.
Nóri: lehet, hogy rosszul írtam, vagy nemtom, de én nem adok a gyereknek cukros teát. Addig főleg nem, amíg a cukrozatlant is megissza. Igen, négy hónapos korától már teát kap inni, mert írtam, hogy a vizet addig fogadta el rendszeresen, akkor megtagadta és jött a gyümölcstea, meg az áztatott csipkebogyóhús. Azóta ismét issza a vizet, naponta kap azt is, de hosszú távon nem fogadja el, csak egyszer-egyszer. Én épp azt mondtam, hogy cukrot nem kap bele és azért nem merem elkezdeni nála a napi szintű gyümölcslevezést, mert félek, hogy utána már csak az ízes- cukrosabb dolgokat szeretné.
Persze nagymamám minden alkalommal döbbenten kérdezi, hogy: hát cukrot nem is raksz bele neki??? (Ez nem lenne gáz, felvilágosítom, hogy nem, de ha anyáéknál vagyunk, akkor van, hogy naponta háromszor hangzik el a kérdés, ahányszor látja, hogy inni töltök a gyereknek. Hosszú távon idegesítő.
)
Nah, ha nem is erre írtad, csak én értelmeztem félre, akkor bocsi.
Cumiméret: csak az aventet ismerem. Az egyes cumi megy újszülött kortól, a kettes egy hónapos kortól, a hármas (talán, de lehet, hogy rosszul emlékszem) három hónapos kortól. Van asszem négyes is és a már említett varibális.
De gyerektől függ, inkább azt kell nézni. Én vallom, hogy nem jó, ha átömlik a szájába a tej és nem is kell szívnia szinte, csak szopogatni.
Csak kettes cumi volt otthon, amikor előkerült a táp (nagyon hamar sajna), de abból túlságosan jött a cucc, Feri kocogott egyesért, az négy hetes koráig jó volt, akkor már nagyon leizzadt Kristóf etetés végére és erőlködött. Jött a kettes. És ez tartott jó sokáig. Sőt, még mindig kettes cumit használunk, amíg a megszokott angol tápszerünk tart.
Jah igen, tápszertől is függ. Az éjszakai tápszer például olyan sűrű volt, hogy még a hármas cumiból is alig jött. Itt is vettünk már olyan tápszert (talán bebát), ami sűrűbb volt, mint az aptamil, szóval kellett rá a hármas cumi.
De ha a normált hármassal adom Kristófnak, akkor kb másfél perc alatt benyomja a bő két decit, azután meg feszeng, mert nyomja a pocakját.
A mennyiséget illetően mi jó régen megálltunk. Kb hét hónapos korig mindig többet igényelt, mint amennyit kellett volna, akkor jutottunk el a 210 ml víz + 7 kanál táp adagig. Akkor folyamatosan hallgattam, hogyha így megy tovább egy éves korára literes üveggel kell majd csinálni a tápszert. Nah, ez nem így lett, ugyanis azóta sem kell neki több. Este ugyanennyit iszik, reggelente meg is hagyta, szóval reggel már csak 180 vízből készítem hónapok óta.
Varibális cumi: nekünk sem jött be, de valakinek biztosan jó. A sógornőm is azt használt például gond nélkül hat hós kortól, amikortól tápszeres lett a keresztlányom. Ő odáig volt érte. Én is kipróbáltam. Lehet, hogy mi voltunk bénák, de hiába forgattam így is, úgy is, ömlött belőle a tej és folyt végig Kristóf állán. Néhány alkalom után elbúcsúztam a varibálistól.