2001.09.24 22:48
Szerző: Anonymous
[url=http://www.fogyinfo.hu/taplalkozas.betegsegek.html" TARGET="_top]http://www.fogyinfo.hu/taplalkozas.betegsegek.html[/url]
Betegségek diétái
Diéta csontritkulás ellen
Az oszteoporózis úgynevezett multifaktoriális megbetegedés, azaz hátterében több ok húzódik meg. Ennek megfelelően a megelőzés és a terápia kulcsfontosságú feladata a fő kiváltó okok (kalciumszegény táplálkozás, mozgáshiány, túlsúly) elleni küzdelem. Sose felejtsük el: ha túl kevés kalciumot juttatunk be a szervezetünkbe a táplálkozással, akkor testünk a hiányzó kalciumot a csontokból oldja ki. A kalciumban gazdag táplálkozás azonban (főleg tej és tejtermékek fogyasztása) csontvédő hatású. A csontritkulás megelőzéséhez ad tanácsokat az alábbi diéta is.
1. nap
Reggeli: teljes őrlésű lisztből készült kenyér, camembert sajt, joghurt.
Hozzávalók: egy szelet (45 g) rozskenyér, egy teáskanálnyi zsírszegény margarin, egy fél doboz camembert, egy kis paradicsom, bors, egy doboz zsírszegény joghurt, esetleg ízlés szerint édesítőszer.
A kenyeret kenjük meg a margarinnal, a sajtot vágjuk szeletekre, tegyük a kenyérre. Együk hozzá a paradicsomot és a joghurtot, ez utóbbit esetleg édesítőszerrel édesíthetjük meg.
Tízórai: banános íróturmix
Hozzávalók: 1 kisebb banán, egy evőkanálnyi citromlé, egy pohár író, esetleg édesítőszer.
A banánt turmixoljuk össze az íróval és a citromlével, édesítőszert tehetünk hozzá.
Ebéd: brokkolis-krumplis gratin
Hozzávalók: 250 g krumpli, 150 g friss vagy mélyhűtött brokkoli, két evőkanálnyi reszelt ementáli sajt, 3 evőkanálnyi zsírszegény tej, egy szelet zsírtalan főtt sonka, bors, só.
A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A brokkolit mossuk meg, tisztítsuk meg, és hét percig főzzük forró vízben, öntsük le a főzővizét és daraboljuk fel. A zöldséget terítsük szét egy hőálló edényben, fűszerezzük. A tejet keverjük össze a sajttal, és öntsük a zöldségre. Előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
Uzsonna: banános ropogós
Hozzávalók: egy fél banán, egy szelet ropogós kenyér (Knäckebrot), két evőkanál sovány túró.
A kenyeret kenjük meg a túróval, és tegyük rá a felkarikázott banánt.
Vacsora: brokkolikrémleves sonkával
Hozzávalók: 200 g brokkoli, egy lisztes krumpli, fél liter húsleves (például leveskockából), egy szelet zsír nélküli főtt sonka, bors, szerecsendió, 2 evőkanál sovány aludttej, egy teáskanál étkezési keményítő.
A friss brokkolit mossuk meg, tisztítsuk meg és daraboljuk fel. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára. Forrósítsuk fel a húslevest, tegyük bele a zöldséget, főzzük puhára, pürésítsük. A sonkát vágjuk darabokra, adjuk a leveshez, majd keverjük bele az aludttejjel összekevert keményítőt.
Az 1. nap táplálkozási adatai:
79,4 g fehérje, 36,8 g zsír, 136,5 g szénhidrát, 1489 mg kalcium, összesen 1248 kcal.
2. nap
Reggeli: írós-gyümölcsös müzli
Hozzávalók: 1 szelet konzervananász, 1 kis narancs, 1 kivi, 1 evőkanál citromlé, 1 pohár író, 2 evőkanál zabpehely, 1 teáskanál durvára őrölt mogyoró, 1 teáskanál búzakorpa, édesítőszer
A gyümölcsöket hámozzuk meg, daraboljuk fel, keverjük össze és öntsük rá a citromlevet. Az írót keverjük össze a zabpehellyel, a mogyoróval és a korpával, öntsük a gyümölcsre, esetleg édesítsük.
Tízórai: ananászital
Hozzávalók: egy szelet konzervananász, 2 evőkanál citromlé, egy pohár író, édesítőszer.
A hozzávalókat turmixoljuk össze, ízlés szerint édesítsük.
Ebéd: karfiolkrémleves búzacsírával
Hozzávalók: 300 g tisztított karfiol, 200 g lisztes krumpli, 350 ml húsleves, 100 ml zsírszegény tej, 2 evőkanál zsírszegény aludttej, bors, só, szerecsendió, 1 evőkanál turbolyalevél, 1 evőkanál búzacsíra.
A megtisztított karfiolt és krumplit feldarabolva tegyük a húslevesbe. Főzzük puhára, majd pürésítsük. A tejet keverjük össze az aludttejjel, majd tegyük a levesbe. Fűszerezzük, végül szórjuk meg a turbolyalevelekkel és a búzacsírával.
Uzsonna: ananászos ropogós
Hozzávalók: egy szelet konzervananász, 1 szelet ropogós kenyér, 2 evőkanál sovány túró.
A kenyeret kenjük meg a túróval, tegyük rá az ananászt.
Vacsora: sajtos kenyér paradicsomsalátával
Hozzávalók: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült rozskenyér, 5 g zsírszegény margarin, fél doboz camembert, bors, 150 g paradicsom, 10 g zsázsa, bors, só, édesítőser, 1 evőkanál citromlé.
A kenyeret kenjük meg a margarinnal, tegyük rá a felszeletelt sajtot, borsozzuk meg. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk nyolc részre, keverjük össze a durvára vágott zsázsával. Fűszerezzük és öntsük rá a ciromlevet.
A 2. nap táplálkozási adatai:
61,9 g fehérje, 27,9 g zsír, 173,7 g szénhidrát, 1133 mg kalcium, összesen 1182 kcal.
3. nap
Reggeli: rozskenyér fűszeres túróval és vérnarancsitallal
Hozzávalók: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült rozskenyér, 3 evőkanál sovány túró, 2 evőkanál friss fűszer (snidling, petrezselyem, zsázsa, turbolya, kapor stb.), 1 teáskanál citromlé, bors, só, 150 ml vérnarancslé
A túrót keverjük össze a zöldfűszerekkel, a borssal, sóval, citromlével, és kenjük rá a kenyérre. Hozzá a frissen kipréselt narancslevet igyuk.
Tízórai: egzotikus íróturmix
Hozzávalók: 1 fél banán, 1 teáskanál búzakorpa, 1 pohár író, fél pohár vérnarancslé, édesítőszer.
A feldarabolt banánt és a korpát keverjük az íróhoz, öntsük hozzá a narancslevet, keverjük bele az édesítőszert, és az egészet jól turmixoljuk össze.
Ebéd: szilvás tejberizs
Hozzávalók: egy doboz zsírszegény tejberizs, 200 g szilva, 1 evőkanál citromlé, édesítőszer, fél szelet rozskenyér, 1 teáskanál durvára őrölt mogyoró.
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és egy kis citromlével és édesítőszerrel összekevert vízben 3 percig pároljuk. A kenyeret szedjük darabokra, keverjük össze a mogyoróval és serpenyőben pörköljük meg. A tejberizst keverjük össze a szilvával, a tetejét szórjuk meg a kenyérmorzsa-mogyoró keverékével.
Uzsonna: narancsos müzli
Hozzávalók: egy kis narancs, 2 evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál narancslé, 5 evőkanál író, édesítőszer.
A narancsot hámozzuk meg, szedjük gerezdekre, a gerezdeket vágjuk félbe. Keverjük hozzá a zabpelyhet. Keverjük össze a narancslevet az íróval, öntsük a müzlire, édesítőszerrel ízesítsük.
Vacsora: krumplisaláta brokkolival
Hozzávalók: 250 g krumpli, 200 g brokkoli, fél hagyma, 1 doboz zsázsa, 3 evőkanál citromlé, 3 evőkanál forró leves (kockából), bors, só, édesítőszer, 2 evőkanál sovány tejszín.
A meghámozott krumplit vágjuk vékony szeletekre, a brokkolit mossuk meg, vágjuk darabokra, és hét percig pároljuk. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük össze a felvágott zsázsával. Keverjük a leveshez a krumpliszeleteket és a citromlevet, főzzük tovább, ízesítsük, tegyük bele a hagymát és a zsázsát, majd a tejszínt.
A 3. nap táplálkozási adatai:
51,4 g fehérje, 19,9 g zsír, 210,9 g szénhidrát, 1188 mg kalcium, összesen 1176 kcal.
4. nap
Reggeli: sonkás kenyér ananászos joghurttal
Hozzávalók: 1 szelet rozskenyér, 5 gramm zsírszegény margarin, 1 szelet zsírtalan főtt sonka, 1 szelet konzervananász, 1 teáskanál citromlé, 1 pohár zsírszegény joghurt, édesítőszer.
A kenyeret kenjük meg a margarinnal, tegyük rá a sonkát. Az ananászt keverjük össze a joghurttal és a citromlével, esetleg édesítsük.
Tízórai: zsírszegény fűszeres kefír
Hozzávalók: 1 evőkanál friss zöldfűszer (pl. kapor, zsázsa, turbolya), 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál búzakorpa, egy doboz sovány kefír, bors, só, fokhagymapor.
A feldarabolt zöldfűszereket a citromlével és a korpával együtt keverjük a kefírhez, fűszerezzük ízlés szerint.
Ebéd: sonkás tészta gombával
Hozzávalók: 50 g tészta, 1 teáskanál vaj, fél hagyma, 100 g gomba, 1 szelet zsírtalan főtt sonka, bors, só, 2 evőkanál petrezselyemzöldje, 2 evőkanál reszelt ementáli sajt.
A tésztát főzzük ki. A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, a hagymát dinszteljük meg rajta. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát és a feldarabolt gombát, öt percig pároljuk. Adjuk hozzá a tésztát, a fűszereket, a petrezselymet. Szórjuk meg a sajttal, és grillben esetleg rövid ideig még süssük.
Uzsonna: narancsszelet
Hozzávalók: 1 szelet ropogós kenyér, 1 evőkanál sovány túró, 1 kis narancs.
A kenyeret kenjük meg a túróval, tegyük rá a narancsszeleteket.
Vacsora: zöldséges egytál
Hozzávalók: 2 répa, egy póréhagyma, 1 zeller, 1 krumpli, 100 g brokkoli, fél hagyma, 400 ml húsleves (kockából), 100 ml zsírszegény tej, bors, só, szerecsendió, 2 evőkanál sovány aludttej, 1 teáskanál keményítő, 1 evőkanál frissen vágott zöldfűszer.
A zöldségeket mossuk meg, tisztítsuk meg és daraboljuk fel. A hagymát aprítsuk fel. Tegyük fel főni a levest, és főzzük meg benne a zöldségeket. Adjuk hozzá a tejet, fűszerezzük. Az aludttejet keverjük össze az étkezési keményítővel, adjuk a forrásban lévő leveshez, forraljuk fel. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A 4. nap táplálkozási adatai:
69,1 g fehérje, 37,8 g zsír, 140,9 g szénhidrát, 1431 mg kalcium, összesen 1200 kcal.
5. nap
Reggeli: lekváros-túrós kenyér
Hozzávalók: 1 szelet rozskenyér, 2 evőkanál sovány túró, 2 teáskanál lekvár, 1 doboz kefír, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál zsázsa, reszelt retek, bors, só.
A kenyeret kenjük meg a túróval és a lekvárral. A kefírt keverjük össze a citromlével és a zsázsával, ízlés szerint fűszerezzük.
Tízórai: pikáns túró
Hozzávalók: 100 g darabos túró, bors, friss zöldfűszerek, 1 szelet ropogós kenyér.
A túrót keverjük össze a zöldfűszerekkel, kenjük meg vele a kenyeret.
Ebéd: gombaragu rizzsel
Hozzávalók: 250 g gomba, fél hagyma, 1 teáskanál vaj, 1 sárgarépa, 1 póréhagyma, 3 evőkanál sovány tej, fél zacskó kész szósz, 50 g rizs, 2 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöldje.
A rizst főzzük meg., A zöldségeket daraboljuk fel. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, a hagymát dinszteljük meg rajta. Adjuk hozzá a répa- és póréhagyma-darabokat, majd öt perc múlva a gombát. Öntsük fel a tejjel, és főzzük rugalmasra. A szószt készítsük el a leírás szerint, adjuk hozzá a zöldséges keverékhez., Rizzsel tálaljuk.
Uzsonna: tejberizs
Hozzávalók: 1 doboz tejberizs, a tetején meggyel
Vacsora: ír kenyérrel
Hozzávalók: 100 g sárgarépa, 1 evőkanál citromlé, bors, só, reszelt retek, 1 szelet rozskenyér, fél doboz darabos sajt, friss zöld fűszerek tetszés szerint, 200 g író.
A répát reszeljük meg, keverjük össze a citromlével, a fűszerekkel, és kenjük el a túróval megkent kenyér tetején. Hozzá írót igyunk.
Az 5. nap táplálkozási adatai:
77,6 g fehérje, 26,5 g zsír, 165,7 g szénhidrát, 1262 mg kalcium, összesen 1229 kcal.
6. nap
Reggeli: gyümölcsös müzli
Hozzávalók: 250 friss szezongyümölcs (pl. 1 kis alma, 1 kivi, fél banán), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál zabpehely, 1 teáskanál búzakorpa, 100 g sovány kefír, édesítőszer.
A gyümölcsöket daraboljuk fel, keverjük hozzá a citromlevet, a zabpelyhet és a korpát. Öntsük rá a kefírt, és esetleg édesítsük.
Figyelem! Áztassunk be a vacsorához 3 evőkanál tönkölybúzát!
Tízórai: banános kefír
Hozzávalók: fél banán, fél narancs leve, 125 g sovány kefír, édesítőszer.
A banánt nyomjuk szét, keverjük össze a narancslével és a kefírrel, esetleg édesítsük.
Ebéd: krumplis-spenótos gratin
Hozzávalók: 200 g krumpli, 200 g friss spenót (vagy 150 g mélyhűtött, felengedve), egy szelet zsír nélküli főtt sonka, bors, só, szerecsendió, 1 evőkanál sovány aludttej, 1 púpozott evőkanál reszelt ementáli sajt, némi vaj a sütőformába.
A krumplit főzzük meg, a spenótot tegyük forró vízbe, főzzük meg, majd fűszerezzük. A főtt krumplit vágjuk szeletekre, és rétegezzük vajjal kikent sütőformába. Tegyük rá a főtt spenótot, és öntsük rá a sajttal összekevert aludttejet. Előmelegített sütőben süssük kb. fél óráig.
Uzsonna: ropogós kenyér pikáns tejjel
Hozzávalók: 100 g félzsíros aludttej, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál friss zöldfűszer (snidling, zsázsa stb.), bors, só, esetleg reszelt retek, ropogós kenyér.
Az aludttejet keverjük össze a citromlével, a zöldfűszerekkel, ízesítsük, és ropogós kenyérrel tálaljuk.
Vacsora: tönkölyös spenótleves
Hozzávalók: 200 friss spenót (vagy fél doboz felengedett mélyhűtött), 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál beáztatott tönköly, 100 ml sovány tej, 300 ml húsleves (kockából), bors, fokhagymapor, só, szerecsendió, 2 evőkanál sovány aludttej.
A spenótot főzzük meg (vagy engedjük fel), vágjuk össze. A vajat forrósítsuk meg, majd a tönköly áztatóvizének egy részével engedjük fel. Adjuk hozzá a spenótot és a tönkölyt, öntsük fel a tejjel, és forraljuk fel. Keverjük hozzá az aludttejet.
A 6. nap táplálkozási adatai:
55,8 g fehérje, 37,6 g zsír, 147,4 g szénhidrát, 1247 mg kalcium, összesen 1199 kcal.