Sziasztok!
Tényleg jó sokat írtatok a hétvégén. Én hétvégén általában nem tudok jönni, mert otthonról nem nagyon szoktam netezni, főleg így, hogy egész héten alig vagyok otthon, a gyerekemmel. A hétvége a családé, mert máskor nincs időnk egymásra. Most aztán még pluszban programunk is volt bőven, mivel szombaton hozzánk jöttek vendégek, vasárnap templom után meg mi mentünk vendégsébe. Szombatra bőven kijutott a takarításból, mosásból, főzésből. De jól esett csinálni, mert a munkát követő rendet nagyon tudom értékelni.
Danyuka!
Megkérdeztem mamámtól a kenyér receptjét. Hát nem tudom, megróbálkozzak-e a leírásával. Lényeg, hogy ők eleve 7 kenyeret szoktak csinálni (nagy a család
), és egy kenyér majdnem 3 kg. Mivel sok burgonya van benne, eláll egy hétig frissen a hideg kamrájukban. És ott szokás, hogy a szomszédba is visznek, amikor sütnek, főleg, ha valakinek nincs kemencéje, és másét bérli ki a sütéshet. (Mamáméknak van sajátjuk). Már a kovász elkészítésénél elakadtam, mert a mennyiséget, amit nekem elmondott, hét kenyérhet mondta. A kovász két napig készül, és a kenyeret is úgy csinálják, hogy elkezdik este a krumplis, kovászos résszel, és egy kis liszttel, amit hagynak másnap hajnalig kelni, és reggel a többi liszttel dagasztják össze. Nem kismiska munka a dagasztás, ahogy én láttam. A kemencét is spéci módon fűtik ki. És mint megtudtam, nem is szedik ki a parazsat, csak előrehúzzák az ajtóba, és egy vizes kukorica csuhéból készült seprűvel söprik ki. Azt mondta a mamám, hogy akkor van jól kifűtve, ha a kemence mindenhol fehér, nincsenek fekete foltok a falán, és amikor ezt a vizes kukoricasöprűt beteszi, szikrázik az alja. A tészták hét felé osztják, hosszú nyelű lapátra szaggatják, és ezzel a lapáttal bedobják egyenként a kemencébe. Azt, hogy meddig kell sütni, már tapasztalattal lehet megállapítani. Amennyit én láttam a sütésnél, a kenyér korom fekete lesz. Képződik egy külső szenes kérge, amit, ha kihült, késsel lekopogtatnak róla.
Én még életemben ettől finomabb kenyeret nem ettem, de ezzel nem vagyok egyedül. Aki megkóstólta, mindenki hasonlóan vélekedett. Szerintem, ha majd megvan a kemencétek, és jól kitanulmányoztátok, akkor próbáld ki. Majd addigra kiokoskodom a kisebb mennyiséget, mondjuk negyedeljük a hozzávalókat (ami mellesleg liszt, jó sok burgonya, só és kovász)
A babanéző hogy sikerült. Gabus elvolt a babával?
Szilvia!
Hát akkor uccu neki jövő hónap! Amúgy miért kellett fogigátlót szedned?
Kri!
Nagyon cuki volt Zsomborkád. Gondolom, a tortát te sütötted. Nagyon fincsi házinak néz ki.
Benita!
Ari vagy, hogy így bepótoltad a "lemaradásodat". Engem már nem is érdekel a fogyi, ha minél előbb baba költözik a hájaim mögé. Mondjuk, ez viccesen hangzik, mert aki ismer, kiröhög a hájaim szó láttán. Mamám, aki pénteken érkezett Erdélyből, egyből megállapította, hogy híztam, de hozzá is tette, hogy végre jól nézek ki. A családom bevette a fejébe, hogy kórosan sovány vagyok, és ezért nem esek teherbe könnyen. Pedig csak az alkatom olyan, hogy nagyon vékony az arcom. 172 centivel és 64-67 kilóval nem lehetek sovány, de hát ők nem a testemet nézik
Sokszor veszünk össze emiatt. Nálunk mindenki fogyózik, és nehezen bírják felfogni, hogy nekem más az alkatom, anyagcserém, vagy mit tudom én mi.
Panny!
Nekem ennyi türelmem nincs foglalkozni a pé-mel. A hőmérőzésnél mindig elakadok, pedig a pontos eredményhez elengedhetetlen lenne. De lehet, hogy a következő ciklust rászánom
Mmanya!
Tényleg, mikor (nem) kell megjönnie? Érted akkor már izgulhatunk?
Én ma megyek vissza kontrollra. Remélem, én is zöld utat kapok. Bár a legtöbb doki ovatos ilyen szempontból, és attól tartok, az enyém is. Majd meglátom, szót fogadok-e neki, ha még egy hónapot javasol
Szép napot mindenkinek!