2009.11.05 12:40
Szerző: Anonymous
1. ezt az influt könnyebben el lehet kapni, mint a simát?
2. mitől veszélyesebb, mint a sima?
3. én még sima influenzás sem voltam még soha, nem mindegy, melyiket kapom el?
4. mennyire lehet védekezni ellene a kézmosós történettel?
5. mire van kisebb esély, hogy ha el is kapom, szövődményeim lesznek, vagy az oltás szövődményeinek? (de hülyén fogalmaztam meg)
6. miért kell oltatni, mikor a sima ellen sose kellett, pedig éves szinten több10e ember fertőződik meg?
7. halt már bele EGÉSZSÉGES terhes nő a világon, vagy született-e a magzata károsodva az influenza járvány miatt?
Ezek ugye a saját kérdéseim. Ezeket gyerekorvosunk segítségével feltehettem az OEK egyik orvosának.
(de van ingyenesen hívható járványinfo is:
Zöld szám: 06 80 204 217
Hívható: hétfőtől csütörtökig 9.00-13.00
pénteken: 9.00-12.00
Válaszok:
1. IGEN, nagyon agresszív vírus, ráadásul nincs rá felkészülve az immunrendszerünk, nem úgy, mint a szezonálisra, ami itt van a levegőben minden évben
2. pont azért, mert a szervezetünknek nincs mire emlékeznie, mert nem találkozott még ezzel a vírussal, hevesebb reakció várható. A magas láz és az ízületi fájdalom csak egy tünet, a vérzéses tüdőgyulladás pedig egy gyakori szövődmény. Az ilyen beteget, ha előtte egészséges volt, meg lehet menteni lélegeztetőgéppel, de gondolja csak át, hány ilyen gép van az országban és egy komoly járvány esetén kinek jut majd gép?
3. az jó, ha még nem kapott el ilyen vírust, de valószínűleg rengeteg támadásnak volt kitéve a szervezete a szezonális influenza révén. Ezeket az "akadályokat" könnyen vette, ezért edződött a szervezete is. Bár ez is "csak egy influenza" teljesen más törzs. Ergo teljesen más betegség. És bár a tünetek hasonlóak, a vírus felkészületlenül éri a szervezetet. Kivétel esetleg, aki az 1910-es években átesett spanyolnáthán, vagy 1977-ben az "orosz járványon".
4. hát... Ön mosson kezet. De ez nem streptococcus. Nem lehet egy kézmosással eltüntetni... Ajánlanám a maszk használatát. Lehetőleg vasalhatót, azzal fertőtleníteni lehet. Munkahelyeken gyakran kell szellőztetni. Kerülni a bevásárlóközpontokat. Lehetőleg kisgyermeket egyáltalán ne vigyünk oda. A közösség az annyiban más, hogy a bölcsődékben, óvodákban nagyon odafigyelnek a lázas betegekre és azonnal kiemelik a többi közül, így viszonylag kevesebb esély van a fertőzésre.
A gyermekek tipikusan a szülőktől és egyéb helyeken (bevásárlóközpont) kapják el a vírust.
5. az oltóanyag tesztelve lett. Ugyan rövid ideig, de a benne levő dolgok nem a Holdról jöttek. Eddig is ismertük őket. Gondolja, hogy egy államilag engedélyezett, sőt ingyenesen adott dolog veszélyes lenne? Vannak összeesküvés elméletek, meg gyógyszercégek profitjairól szóló mesék. De itt egy oltóanyagról beszélünk, nem hosszú kezelésről. Valamint a készletet már az állam kifizette, így senkinek a profitját nem növeli, ha célba is ér az oltóanyag.
6. erről már beszéltünk, a szezonális influenzával szemben már sokunk szervezete ellenálló
7. egyértelműen nem tudok róla. Jobb lenne, ha tudná, hogy Ön, vagy az Ön ismerőse lesz az első a világon?
A várandósok és a 3év alatti kisgyermekek oltását NEM javaslom. Nem azért, mert rájuk veszélyes az oltóanyag, hanem mert rajtuk senki sem kísérletezik szívesen.
Személyes vélemény:
Nekem az egész családom be lett oltva. Én magam is. Úgy látom, hogy túl nagy porverés volt az elején a vírussal kapcsolatban. Az emberek mit láttak: mindenhonnan a járvány veszélyére hívják fel a figyelmet, de sehol senki nem betegszik meg. (ez már tavasszal így volt) Minden hónapban hírt adnak róla, hogy van 1fertőzött az országban. Vagy van 20. Ezek annyira kicsi számok, senkit nem ijeszt meg. Inkább bosszantó, hogy ebből csinál hírt a média. Hitegetnek az oltóanyaggal, fenyegetik a várandósokat és a kisgyermekeseket. Ezzel azt hiszem nem csak őket, hanem az egyébként egészséges ám veszélyeztetett emberek kedvét is elveszik az oltástól. Amivel óriási veszélybe sodorták a veszélyeztetett társaikat.
Ha a társadalom 60-70%-a még a hónapban beoltatná magát, megelőzhető lenne a nem oltható, vagy krónikus beteg emberek megfertőzése.
Oltás nélkül csak radikális döntésekkel lehet fékezni a járvány terjedését. Lásd iskolák, közintézmények bezárása, látogatási tilalom az összes kórházban, és később az ÖSSZES bevásárlóközpont bezárása.
Én most úgy gondolom, hogy a járvány több hullámban fog terjedni. Elképzelhető, hogy nem lesz akkora a "pusztítása" mint várjuk, de én nem vagyok túl optimista.
Az én javaslatom a következő lenne:
- Egészséges, felnőtt emberek mindenképp oltassák be magukat. Akkor is, ha munka során kevés emberrel találkoznak. Ezzel a járvány terjedését akadályozzák.
- 3évnél idősebb gyerekeket is oltsák be. A saját érdekükben. Senki nem kíván szembesülni azzal, hogy meg lett volna a lehetőség, nem oltatott és baj lett belőle.
- kiemelten fontos a kisgyermekes szülők, illetve a várandósok családtagjainak oltása, mert őket így lehet védeni a betegséggel szemben (a szoptatós anyák oltását is javaslom!!!)
(Ezt nekem ajánlotta: Apa, nagyszülők legyenek beoltva. Luca és én egyelőre NE! Írassam ki Lucának a Tamiflu gyerek változatát és rendeljem meg a patikában. Terhesen csak a Relanza orrsray alkalmazható fertőzés esetén, így azt próbáljam meg beszerezni gyógyszerfutárral. Kerüljem a nyilvános helyeket. Lucát vegyem ki a bölcsiből az első fertőzés hallatán. Ha anyuék be vannak oltva, inkább náluk töltsük az apamentes 3hetet.)
Nagyjából ennyi. Telefonon beszéltem a hölggyel. Valami Ildikó volt, szégyen, de nem jegyeztem meg a nevét. Ahogy mondta a dolgokat, próbáltam gépelni. Hál' Isten elég érthetően beszélt.