Zarja: szerintem a negativ hangzatu szulestortenetekre csak huzd meg a vallad es csinalj ugy, mint az osszes jamaicai ismerosom. Take it easy!!!
(Oket az sem zavarna, ha erkezne a cunami, vagy a szaz eves vihar, meg akkor is dudolgatnanak magukban es leheverednenek nagy nyugodtan.)
Nekem a sogornom szuleszno, igy mar akkortol hallgattam a kulonbozo durva eseteket, amikor meg szinte alig menstrualtam tinikent es eszembe sem jutott gyereket szulni. Persze altalaban a legdurvabbakat, legrosszabbakat ujsagolta el, hiszen abban nincs semmi erdekes, ha elmeseli, hogy "bejott egy kismamam szulni, ket orat vajudott, fel ora alatt megszult gatvedelemmel egy egeszseges, szep babat es mindketten jol vannak".
Raadasul (elnezest kerek, lehet, hogy en gondolom rosszul) sok olyan noszemely van, aki meg nehezebbnek adja elo a szuleset (akar evrol evre nehezebbnek tunik, mert valtoztatjak a tortenetet), mintha ezzel akarnak kiemelni azt, hogy ok milyen kiralysagosak voltak, mert szultek egy gyereket.
Pedig (ismet csak szerintem) nem a szules resze az, ahol meg kell allni a helyunket, nem is a terhesseg, hanem ami utana jon, amikor kepben kell lenni, eszre venni, reagalni, intezkedni, megnyugtatni es akkor is pozitivnak lenni a gyerekkel szemben, amikor ezer mas bajod is van es legszivesebben a hajadat tepkedve tombolnal a Foter kozepen.
Nah, a lenyeg: engem csak a monotonsag miatt idegesitett az, hogy szules elott az ezzel kapcsolatos kerdesek 80%-a ugy hangzott, hogy: "Felsz a szulestol?" Pedig jobb lett volna azt kerdezniuk, hogy varom-e.
Minek feltem volna? Miert alltam volna eleve ugy hozza, hogy ez eleve olyan dolog, amitol felni kell? Azt sem tudtam, hogy mit fogok erezni, nem is gorcsoltem rajta, akkor is mar baromira vartam, izgatott voltam, hogy milyen lesz, hogy fognak zajlani az esemenyek, milyen lesz a baba, stb. Mindenkinek azt valaszoltam, hogy fogalmam sincs mitol kellene konkretan felni, ugyhogy majd kerdezzek meg a masodik szules elott, akkor majd mar meg tudom mondani, hogy felek-e.
Szerintem az a lenyeg, hogy az ismeretlenhez hozza allhatunk ket fele keppen: 1. felve, mert lehet, hogy rossz lesz, 2. varva es remenykedve, mert lehet, hogy jo lesz.
Ez mindenre elmondhato, akar meg akkor is, ha eppen almaid nyaralasara fizetsz be: varhatod pozitiv izgalommal, merthogy tiz eve arrol almodsz es milyen jo, hogy megtortenik, meg parazhatsz elore azon, hogy mi van, ha mondjuk lekesitek a repulot, vagy vegig szakadni fog az eso, esetleg jon egy hurrikan es a kovetkezo tiz evben ismet sporolhatsz az ujabb utazasra.
Tudom, hogy ez nem olyan konnyu, de szerintem meg kell probalni elsore is pozitivan allni a szuleshez, hiszen nem indokolja semmilyen szemelyes tapasztalatod, hogy felj tole.