Timili!
Köszi a biztatást.
A piros fonalas valami ismerősen hangzik, nekem ilyen volt a nyákdugó. A foly. löketek azonban már a magzatvíz folyásra emlékeztetnek. Bő folyadék folyik???
Engem sem engedett inni Marika.
És igaza is volt, mert én hánytam vajúdás közben. Minden előzetes figyelmeztetés nélkül, nem volt hányinger, semmi. Még szerencse, hogy éppen a zuhany alatt álltam, amikor egyszer csak elkezdtem öklendezni.
Szóval szerintem jobb, ha nem iszol. Akkor legalább kevesebb tud kijönni, ha hánysz.
Egyébként én is ettől féltem a legjobban, hogy hogy' fogom bírni órák hosszat folyadék nélkül. De képzeld el, hogy eszembe sem jutott vajúdás közben, hogy szomjas lennék. Szülés után sem, pedig akkor már muszáj lett volna inni meg enni, de alig ment le valami a torkomon, az is hamarosan visszalátogatott.
Timi30!
SZülésfelkészítő van, szerdánként, fél öttől. Nekem hasznos volt. Van terhestorna is: hétfő, csütörtök, négytől (legalábbis az én időmben). Maja néni tartja. Előtte bejelentkezés az ablaknál. Ja, és kérdezd meg a dokidat, hogy jóváhagyja-e, hogy tornázz.
Nekem tetszett a torna is, de én nem vagyok valami sportos fazon, tehát nekem az is elég volt, amit ott csináltunk. Ha te aerobic bajnok vagy, akkor lehet, hogy több mozgásra van igényed és képességed.
Gátmetszés: A Schöpf konzervatív kórház, itt ált. csinálnak gátmetszést. Nekem Marika volt a szülésznőm, a többieket nem ismerem. Mivel első babát szültem és viszonylag szűk voltam (voltam, voltam...
), eleve gátmetszésre készültünk. (Ezzel együtt csúnyán továbbrepedt a gátam.) Szóval nem tom, mennyire lehet alkudni és melyik szül.nő hogy áll hozzá a dologhoz.
A sima szobák elég ócskák. Aztán van egy baba-mama szoba, ami nem fizetős, de persze nem biztos, hogy lesz hely, amikor te bekerülsz. Itt veled lehet a baba egész nap, ha jól tudom. Vannak fizetős szobák, 1- 2- és 3-ágyasok. Az árára már nem emlékszem. Ide be kell jelentkezni előre, de még így is előfordulhat, hogy nem lesz hely, amikor te éppen szülni fogsz, viszont ahogy megürül egy ágy, igyekeznek majd téged odaköltöztetni, ha volt foglalásod. A fizetős szobák azért jobbak, de itt se egy hotelszolgáltatást képzelj el. Én az egyágyasban voltam és az ágyamat nem lehetett leengedni, olyan magas volt, hogy úgy kellett rá felmásznom. Amikor fölültem, nem ért le róla a lábam. Képzelheted, egy ronda gátsebbel milyen lehetett onnan gyerekestül lekászálódni...
Egyébként nincs nővérhívó sem, ami szerintem elég gáz, ha valami baja van az embernek, viszont van telefon és TV, de ezeket úgysem nagyon fogod használni, mert el leszel foglalva a babáddal. A fürdőszoba nem saját, hanem több szobához tartozik egy, de a szoba mellett van, tehát nem kell végigkocognod a folyosón egy WC papír tekerccsel, mint a nem fizetős szobáknál. Ennek ellenére nem voltam elragadtatva, mert amikor bementem szülni, a zuhanyzóban csupasz betonaljzat volt (elsőre a háromágyas fizetősbe kerültem), állt mindenhol a víz (ugyanis nem volt függöny és a takarítónő nem takarította fel). Szülés utáni reggel a szomszéd szoba kedves lakói felszólítottak, hogy igazán rendbe tehetném magam után a fürdőszobát (bár ők nem tették meg saját maguk után), úgyhogy a néhány órás gátsebemmel, miközben ömlött belőlem a vér és úgy kellett kézzel a betétet a lábam között tartani, én töröltem fel a vizet valami csurom vizesre ázott koszos ronggyal.
Az "özönlenek a látogatók" a helyes meglátás. Ha a baba a csecsemő osztályon van, akkor persze nem mehetnek oda hozzá, az üvegen keresztül mutatják meg a látogatóknak. Viszont a szobába simán bemehetnek a hozzátartozók, ha nem annyira tapintatosak, akkor lehet, hogy te éppen szoptatsz, amikor a szomszédod látogatói megjelennek, de ezt szerintem jó esetben meg lehet beszélni.
Beöntés ügyben ugyanolyan konzervatívak, mint gátmetszés ügyben.
VAn koraszülött és intenzív ellátás és elég jó, ahogy én hallottam.
A gyerekorvos saját, ha jól tudom, sőt, én kettővel is talákoztam és nagyon lelkiismeretesnek tűntek.
A táblázatot elküldöm.
Ne hagyd magad lebeszélni és megnyugtatni, mert a hipotóniánál (és a spasticus gyerekeknél is) nagyon fontos az időtényező. Minél előbb kezditek a tornát, annál előbb és annál teljesebben gyógyul. Az én családom is próbált hárítani eleinte, hogy "ugyan már, olyan egészséges ez a gyerek mint a makk, majd' kicsattan, miért lenne beteg, stb.". De a mérsékelt hipotónia nem látszik meg rajta egyéb tekintetben, csak a "lustaságában".
Szóval szerintem menjetek el a Dévény alapítványhoz, és mivel ott 1-2 hónappal előre tudnak csak időpontot adni, menjetek el egy fejlődésneurológushoz is. Gyerekorvos tud beutalót írni. És akkor előbb megtudjátok, mi a baj. És ha baj van, már időben el tudtok kezdeni gyógytornászt keresni, mert nagyon kevesen vannak a Dévényes gyógytornászok, pláne nyáron. Nagyon nehéz találni. Mi most Budakeszire járunk, Budafokról, képzelheted...
Remélem, nem voltam túl zavaros. De siettem, mert Bori kezd nyugtalan lenni. Lehet, hogy kicsit sötéten írtam le a körülményeket, de hát úgysem a körülményekért megy a Schöpfbe az ember, hanem a szakértő gárdáért (már amennyire ezt mi, laikusok meg tudjuk ítélni).
Mackoo