Sziasztok,
nov. 28. nekem is jó, Linácska!
Vendégeskedésekről:
Vendégeskedés volt nálunk hétvégén ( mi is mentünk, hozzánk is jöttek). Valahogy tartok még az ilyesmitől. Bízom a kisfiamban, de nem hiszek benne, hogy felszabadultan tudom élvezni az összejövetelt + rengeteg macera, takarítás, főzés + előre nem látható pityergés és egyebek. És aztán valahogy mégis minden kialakul. Egyrészt nagyon jó, hogy megmaradnak a barátok és jönnek, hívnak, megértőek és lelkesek, pedig sok helyen nincs is baba, fura lehet nekik az egész. Másrészt valahogy mindig kialakul minden. Én nem akarom rázúdítani mindenkire az összes babás élményem, de érzem, hogy most ezzel van tele a szívem és a fejem, és pont az ilyen alkalmak segítenek benne, hogy másfelé is nyitott maradjak, no meg hogy meghallgassam, mi történik másokkal.
Teljesen be vagyok záródva, mint egy kagyló, minden idegszálammal Tücsökre koncentrálok, ezért nagyon egészséges, mikor egy-egy ilyen alkalom után felütöm a fejem: jé, ez nagyon jó volt, és a kisfiam is remekül bírta a dolgot; tegnap pl. szépen elfeküdt az ölemben, és olyan elmélyülten hallgatta idegenvezető barátunk dubai beszámolóját, mintha a főnöke lenne, aki aztán dönt az illető évvégi prémiumáról.
Mindennapok:
Én is nehezen szeretem meg ezt az új életet, és sokszor trükközök, változtatok taktikát menet közben, és állandóan töröm a fejem, hogy lehet a legjobban csinálni. Aztán kiderül: egyenlőre csak "hippisen". Ha Ákos elalszik a játszószőnyegén az elmélyült játékban, akkor gyorsan befejezem a mosogatógép bepakolását, és bedugom a vasalót + halk tévé egy kis hírek reményében. Ha felkelt, evett, akkor (ha épp aktuális, pl. ma délben), megcsinálom a kuckóját a nyitott kanapén és gyorsan melegítek magamnak valamit. Miközben a szalvétától a villáig megmutogatok neki mindent, megebédelek, beszélek hozzá, és gyönyörködöm a dünnyögésében. A zajos dolgokat megcsinálom akkor, mikor még nézelődik, játszik, de ha nagy a baj, akkor felveszem, és a karomban végigjárjuk a lakást, mit lehet félkézzel elpakolni, megcsinálni. Ti is így vagytok ezzel?
Néha elég idegesítő, hogy tervezni lehet, de korántsem biztos, hogy remek ötleteim a következő két hétben megvalósulnak, ugyanakkor bízom benne, hogy a rugalmasság meghozza a gyümölcsét, és idővel ki lehet húzni az ébren töltött idők nyugisabb játékidejét + ha nagyobb lesz, együtt is csinálhatunk dolgokat, segíthet teregetni, bepakolni a mosógépet, főzőcskézni (már találtunk a váci piacon kis gyúrótáblát, pici fakanala már van) hiszen neki ez játék lesz, és mégis élvezheti, hogy együtt vagyunk. Ha nem, hát megint kitalálok valamit.
Jó, jó, tudom, hol van ez még, de én örömmel gondolok arra, hogy akkor majd csak előveszem, és meglepem vele a manót.
Játékok, dolgok:
Rendszeresítettem egy dobozt, amibe mindenfélét teszek, ami majd tetszhet neki, és ha sterilizálok valamit, akkor is próbálok leendő játékszerekre is gondolni. Már van a kincses dobozban csipesz, több színes lufi, régi hosszú csicsás nyaklánc, műanyag díszgyümölcsök, kis flakon kaviccsal töltve, színes selyemanyag a karácsonyi terítőből stb.
Mellé kerülnek a játékok is; nálunk mindig csak kevés játék van forgalomban, de azokat gyakran cserélgetem. Most egy kis filckönyvet készülök varrni/ragasztani, illetve csillogó papírból forgót, kartonból hajócskát + a régi kis papírszalagos láncot is kiszedtem a karácsonyi dobozból.
Gyakorló anyukák, mivel szeretnek még játszani a 4-6 hónapos gyerekek? Rágcsálható, manipulálható dolgokra gondolok.
A játékainkat azóta is fejlesztjük, alakítjuk, de most már nem csak passzív résztvevő, hanem eljött az ideje az én jövök - te jössz típusú kis drámajátékoknak is. Pelusozásnál pl. kis behúzott talpait a mellkasomra támasztom, lassan kérdezgetve közelítem hozzá mosolygó arcomat, és ha rúg egyet, akkor eltúlozva hátradőlök és kicsit sikkantok. Eleinte csak bámult és csapkodott lelkesen a karjaival, de most már vigyorog, és koncentrál. Még csak az ismétlődés tetszhet neki, de majdcsak rájön ok és okozat összefüggésére.
Elkezdtem elváltoztatni a hangomat is, de ebből visszavettem, miután egy túl jól sikerült brummogásnál olyan megilletődött képet vágott, hogy meg kellett ölelgetnem őt.
Összességében élvezem, hogy szórakoztató társa lehetek, még ha ez el is viszi jelenleg a háztartásra és főzésre szánt energiáim jelentős részét.
Kérdés: mitől hízik ennek ellenére a férjem?
Szép napot mindenkinek, és ha van jó játékotok, rituálétok, osszátok meg!