Új privát üzeneted érkezett!

Klarissza, nem aprózza el Mátyás az éjszakai evést!! :shock:

Kép
kata05
 
 


Köszönöm szépen a köszöntéseket.

Boni! Nagyon boldog névnapot kívánok!!! Balesetet sajnálom, de hidd el, nagyon sok ilyen lesz még. :roll: Egyébként olyan strammok ezek a kiskrapekok, neked sztem jobban fáj, mint Zsigának. :wink: Lali tegnap 3 ujját odacsukta a fürdőszobaajtóval, de úgy, hogy reccsentek az ujjai, azt hittem, eltört, de nem, szegény azóta is mutogatja fűnek-fának a kis ujjait és mondja, hogy tö (eltört). :lol:

Szirom, ha olvasol, boldog születésnapot!!! :D

Zsu, nem semmi súlya van a kicsikédnek! :shock: :D

Purcéknak gratula a kis Purcibabához!

Klara, jaj de szuper képek! :D Tündéri haja van a kisfiadnak. :D

Szezso, hú ez a toxémia nem jó, jó hogy gyorsan észrevették és kikapták Bendegúzt. Szopiba majd belejöttök, ne izgulj. Csak tedd cicire minél többször.

Gaby, hát látatlanba nem tudok mit tanácsolni szopiügyben, nem próbáltál szoptatási tanácsadót felkeresni? Pesten sok van. Érdekes, mi répával és őszibarackkal kezdtük a kóstolást.
Hétfőn kezdjük a bölcsit, egyelőre csak két napig bemegyünk délelőtt játszani-ismerkedni, szerdán már ott is ebédelünk, a második héttől fog ottaludni. Izgulok nagyon. :oops:

Kata, szüljél már ma!!! :lol: Szép nap lenne. 8)

Kép
szilcsi
 
 


Na nem mentem szinházba állítólag a srác akitől kaptam nem kapta meg :twisted: szerintem eladta drágábban. :roll: :twisted: :evil: :twisted: :shock: :?: :roll: :twisted:
Vendég
 

 
 

Na, de ezt a vatera szabályzata nem engedi meg, vagy mégis? :shock: De nem fizetted ki ugye?

Kép
kata05
 
 


Boni
Kép

Zsú
azta mekkora :shock: megnéztem, Máté 2 hónaposan 6180 gramm volt. Attól nem félek, hogy elfogy, csak hát most úgy néz ki kezd kevés lenni

Szilcsi
kiváncsi vagyok mi lesz a bölcsiben

Én még nem adtam semmit egyelőre, és jobb lenne , ha nem is kéne, mindent megteszek ezért. Eddig még szomjúságra is cicit kapott itthon. Este 8-kor evett a manó, fekvés, és én 10 után még fejtem, igaz csak 40 ml lett :? de ehhez szopik után hozzáfejtem ma 10 ml-ket, és lett 80 ml, amiből délután 30 ml-t már felhasználtunk. Szóval estére marad 50 ml, talán nem kell kivenni újra fagyóból. Habár ma már azt láttam, hogy délután is bajlódtunk :( iszom most is az alkoholmentes sört, elkezdem újra a homeopátiás bogyót is, aztán lesz ami lesz. Van itthon tápszer, ha elfogy a tejcsi a fagyóból, akkor azt adom neki mellé, ha nem javul a helyzet

Kép
gaby25
 
 


Gaby! Horror fejést próbáltad már? Én azt is csináltam minden utolsó esti szopi után és 4 nap múlva javult a helyzet látványosan!
Mindjárt megkeresem neked, hogy is van!

Kép
bettike
Eger
 
 


horror fejés: utolsó szoptatás után kb. 30 perccel felváltva fejni a bal és jobb mellet 7-7-5-5-3-3-1-1 percig

Nagyon fárasztó, de megéri! :wink:

Kép
bettike
Eger
 
 


Egyéb technikák, praktikák:

* gyakori szoptatás (az anyatej szoptatás közben termelődik: a szoptatások mennyisége, időtartama és minősége - milyen intenzitással és technikával szopik a baba - határozza meg, mennyi tej termelődik) [3]
* szoptatás mindkét mellből: ezáltal a baba több tejhez jut és mindkét mell gyakrabban kap ingert [4]
* sok folyadék (legalább napi 2-2,5 l, lehetőleg víz és nem édesített gyümölcslé) és rendszeres étkezés (napi 5x keveset)
* pihenés (a fáradtság és feszültség gátolja a tejkilövellési reflexet, ami elégtelen tejképződéshez vezethet)
* alkoholmentes sör
* magas szénhidráttartalmú ételek (mindenesetre érdemes kerülni a gyenge tápértékű ételeket)

Kép
bettike
Eger
 
 


Szilcsi! Izgatottan várom én is a bölcsis tapasztalatokat! :lol:

Boni! Füled érjen bokáig, ha az eddigi köszöntésektől még nem ér addig! :wink: :lol:

Kép
bettike
Eger
 
 


Na, maszatka 8 után elaludt cicin :D most már felkészültem, előtte megkapta az 50 ml lefejt tejcsit :wink: jó zsíros volt és tápláló, mivel szopik után is fejtem bele ami ugye a hátsó tejcsi lett.

Bettike
köszi, ezt a horor fejést még nem próbáltam :lol: hát most minden szopi után fejtem, de nem így. Meg tegnap este is utsó szopi után két órával, és hát most is mindjárt fejek, de ez is szopi után két órával lesz. holnap kipróbálom amit írtál. Most minkét mellből szopik, mert már kevés a jobb is, eddig abból simán jóllakot. mostanában Kb két és fél óránként van szopi, néha 3. 2 liter tuti megvan a folyadék bevitel, alkoholmentes sört iszok 2 dobozzal az már 1 :wink: eszek is, hát nem 5 x :?

Kép
gaby25
 
 


Gaby, drukkolok hogy termelődjön elég tejcsi még!

Szilcsi, már megy bölcsibe a drága..kívánom hogy sikerüljön hamar beilleszkedni. Ezek szerint mész vissza dolgozni.

Én holnap reggel csomagostul megyek a kórházba, mert ki tudja, bár még itt van a mai nap. Dokim ügyeletes lesz most éjszaka, jó lenne ha Lőrinc elindulna...
Éjszakám egy katasztrófa volt, annyira fájt a csípőm, és azáltal a bokáim. Most meg mintha vesén rúgtak volna.

Kép
kata05
 
 


Köszi köszöntéseket!

SZilcsi hará bölcsi!

GAby hrá terrorszopi és sok tejcsi.öö már voltál a városban? ha nem talizhatunk majd

KAtám lélekben veled!

most rohanok, mert megyünk apa után a dodozóba

Állatkerti képek!

juj de szépekKép
még jó hogy fából van Kép
teve van egy pupuKép
ott jön, látjátok? Kép
no merre is menjünk Fruzsi? Kép
HElló druszáim Kép
no megy ez nekem egyedül is, gyertek utánam tudom az utat Kép
pacsi, mancsiKép
csendesen, ne kiabálj Kép
anya ez nagyon nagy! Kép
Vendég
 


Boni
nagyon jó képek :D pont gondolkoztam, mikor lehet majd vinni állatkertbe, de látom 1 évesen már élvezi :P városban még nem voltam, még mindig nincs kajajegy :evil:

Kata
kitartás, mindjárt a kezedben lesz a kis rugdosó :D

este nem kellett felvennem fagyóból, technikám a következő volt, először kapta a lefejt tejcsit, ami jó zsíros sűrű hátsó tejcsi volt, és az jó laktató :P aztán utána jött cici, és elaludt cicin :D reggel korábban kelt 1 órával, 5 előtt hamiztunk, és azóta két óránként :lol: este 10-kor fejtem le mára, 60 ml lett, több mint a semmi :wink: horror tesóchinával fejtem , nem baj az, ha nem fél órával szopi után volt, nem? nekem az a lényeg, hogy másnapra legyen tejcsi, és ahhoz meg jó várni két órát

Kép
gaby25
 
 


Gaby akkor most én is leírom, hogy én hogy csináltam. Állítólag minden babánál beáll a kereslet-kínálat pedig ez sajna nálunk nem volt igaz. Zsoltikával már majdnem elment a tejem, 1-1,5 óránként evett és utána már szinte, ordított is, hogy éhes. Nekem meg tejcsim sehol, tápszer sehol, hétvége volt sík ideg lettem amikor a sógórnőm mondta, hogy amikor az egyikből szoptatom a másikat fejjem le. Így is történt. Pedig akkor Zsoltika már 2 hónapos, ennek köszönhetően annyira megszaporodott a tejcsim, hogy még el is kellett adni belőle. Mivel rettegtem attól, hogy megint így járok másik két fiamnál már az első perctől egyikből etettem másikat fejtem. Most, hogy Mátyás 10 hónapos elmondhatom, hogy a kereslet-kÍnálat végre nálunk is beállt úgy fél éves korára addig fejtem. A horror fejés nekem nagyon horror szerintem ez kímélőbb :wink:

Zsoltika 11 éves
Ákos 10 éves
Kép
klarissza33
 
 


Klarissza
nekem eddig működött a kereslet kínálat :P hát az hogy éjszakát végigalussza, az is lecsökkentette a tejcsit. Először mikor 4-ig aludt, nekem már 3-kor fejnem kellett, mert majd kidurrant, aztán elkezdett 6-ig aludni, akkor 4-ig már bírta cici, de 5-kor fejnem kellett, aztán egy ideje már nem durran be :? ezekből lett fagyóba téve tej, meg amikor bal cici elég volt egyedül, akkor jobb cicit fejtem, és az is fagyóba ment, ezt júliusban csináltam, meg párszor még augusztus elején. Hát nekem délután már mindkét cicit üresre szívja, szóval utána már csak túrázva jön le még 10 ml. Bal cicibe eleve mindig kevesebb volt, és mellé kellett adni jobb cicit is. Szóval most ezt nem tudom csinálni, mert mindkettő kell neki, remélem beindul újra, ha mégsem, akkor sincs tragédia.

Kép
gaby25
 
 


ja, a jobb cicim durrant majdnem ki, a bal sosem durrant be annyira

Kép
gaby25
 
 


Gaby!
Hogy alszik éjszaka Máté? Végigalussza az éjszakát?
Azért kérdem, mert én is leírnám a saját tapasztalatomat, ami nálunk jó volt, csak ehhez az kellett, hogy Lali jól aludjon.
Szóval este 8 felé elaludt, szopizott mindkét ciciből és megkapta az előző esti lefejtet is, ha kérte. Utána csak éjjel kelt, 1-2 óra körül. Én mielőtt mentem lefeküdni, 11 óra körül lefejtem mindkét cicit, az ment a hűtőbe, azt kapta meg következő este pótlásnak, ha nem kérte, ment a fagyóba. Az a lényeg, hogy két evés között legalább 5-6 óra teljen el, és a két evés közötti időben kell fejni. Persze ez csak akkor működik, ha Máté bír ennyit aludni éjjel egyhuzamban kajcsi nélkül.
Amikor először megjött, Lali 6 hós volt, előtte két napig szinte csak lefejt tejcsit volt hajlandó megenni, cicizni alig, de utána már nem volt gond mensikor sem.
Nekem sem működött egyformán a két cicim, a bal nekem is rosszabb volt mindig is, kevesebb is jött belőle.
A végigaludt éjszakák jelentősen csökkentik a tejcsi mennyiségét, ha Máté végigalussza az éjszakát, szerintem kelj fel fejni, egyszer vagy kétszer. Először baromi fárasztó lesz, de meglátod, pár nap alatt beindítja a tejcsit újra.

Kép
szilcsi
 
 


Boni! Szuperek a képek, nagyon aranyos Csiguszod!!! :lol:

Kata, hajrá, szorítok nagyon! Ha csak hétfőn indítanak, mért kell holnap befeküdnöd?

Kép
szilcsi
 
 


Szilcsi
8-9 között alszik el, és 6 körül ébred, hát ma már 5 előtt ébredt. Eddig nem volt mennyiségi probléma, és lusti voltam felkelni fejni, meg hát nem is volt rá szükség, most kezdett lenni probléma, és most én is ezt csinálom, 10-kor fejek fél órát. Tegnap úgy csináltam ahogy Bettike írta. Meg szopik után még 10 ml-ket hozzáfejek napközben, így most már 90 ml tejcsi van :P Ha így sem javul, akkor felkelek majd éjjel is :? mindent a tejcsi érdekében :wink:
azaz érdekes, hogy hét elején még jobb cici nagyjából bírta, akkor bal cicit nem kérte, és egyik nap abból lefejtem 150 ml-t, másnap megkapta, mert aznap az előző napit kapta. Szóval most meg hirtelen a jobb ciciben csökkent a mennyiség, nem értem miért :(

Kép
gaby25
 
 


Csak pénteken indítanak, rosszul fogalmaztam...a motyómat csak viszem hátha az amnioszkópia beindít valamit. :D

Kép
kata05
 
 


Lőrinc baba hol vagy már? Gyere nagyon várunk már!

Zsoltika 11 éves
Ákos 10 éves
Kép
klarissza33
 
 


Jaj ez a Lóci baba nem akaródzik kibújni.még a végén neki is meghívót kell küldenem mint Marcinak :lol:

GAby nekem is satnya volt a bal cici..és szerintem azért tudtam ilyen sokáig ciciztetni, mert Zsiga éjjel is sokszor felkelt!
Vendég
 


Boni
meddig ciciztettél? nekem már lassan két hónapja alszik éccaka, és most lett mennyiségi probléma hiretelen

Kata
hajrááááááá, most ha Zsiga lenne, azt mondaném csiga biga gyere ki :lol:

Mai esemény: szóval két óránkánt ciciztünk, fejésből 100 ml gyűlt össze, no ezt fiatalúr elkérte a délután 5 órai evésnél, így esti vacsira fagyóból fel kellett vennem, ami 100 ml volt. fél 6-kor még fejtem 30 ml-t, így a drágám bepuszilt 130 ml-t, és még kérte a ciciket is :lol: kis falánk. Még 5 adag tejcsi van fagyóba, remélem addig beindul a cici is. álmos vagyok, de kb fél óra múlva kezdek fejni :?

Kép
gaby25
 
 


LŐŐŐŐŐŐŐRRRIIIIINNNNCCCCCC gyere már ki, itt vár Bendő !!!! 8) Na meg keresztmama is nyunyorgatni szeretne már.... :wink:

Nekem hál az égnek nincsenek tejci problémáim-mindegyik ciciből ki tud szipkázni 170-240 ml-t. 8) :oops: És ennyit eszik is.

Szilcsi, drukk a bölcsihez!!!

Boni, tutti képek!!!

kispiskóta
 
 


Nst-rendben volt, uh tökéletes, áramlás jó, méhszáj belső zárt, így amnio nem volt. Hétfőn megyek legközelebb ha addig semmi.

De nem tudom mikor tudok újra jelentkezni, lehet már csak babával együtt lesz netünk.

Mindenki vigyázzon magára!!

Kép
kata05
 
 


sziasztok
tegnap a jó sok vacsi után, manó kaját kért fél 4-kor :lol: éhenkórász :lol: :lol: tegnapelőtt mikor kevesebbet kapott aludt 5-ig. Úgy érzem ma már jobb a helyzet :roll: most amikor aludt én is ledőltem, igaz aludni nem tudtam, de pihiztem, pihentettem a szemem :lol: nem kellett fagyóból felvenni, vacsi előtt kapot 50 ml lefejt tejcsit, és cicin elaludt. Kiváncsi vagyok, most meddig fog alukálni
na megyek alukálni, azt 11-kor kelek fejni

Kata
kiváncsi vagyok mi újság, 2 in 1 még???? :P

Kép
gaby25
 
 


Jó reggelt!

Lőrinc baba itt van már a nap amire oly nagyon várunk! Remélem összepakoltad már a kis cókmókodat és készülődsz kifelé!Anya apa, keresztszüleid, nagyik , Marci és Bende mind nagyon várják már hogy idekinntről csodálkozz a világra és persze Niki néni és Zsiga-csiga meg Apuja is tűkön ülnek ám! nem beszélve a hőmérős topik aprajáról és nagyjáról! szóval édes Lóci fiú ha eddig nem is pakoltál itt az idő hogy elkezd! Várunk szeretettel!


Szezsó jól vagytok? láttam apás képet iwiwen
:lol:

Mindenkinek puszi!
Vendég
 


Sziasztok!

Boni, de Édes vagy!!!! :D De Lőrinc baba nem akar kibújni. Most telefonált Kata (ja nincsen nete szombat óta), hogy még mindig zárt a méhszája, Nst rendben, magzatvizet nem tudtak nézni. Pénteken mindenképp be kell feküdnie, de az indítás az még tárgyalás alapját képezheti. A szülésznő sem híve meg én sem (bár engem senki nem kérdez :lol: :lol: :lol: ).

kispiskóta
 
 


Zsu nem is értem miért nem kérdeznek :lol:

én is zárt voltam a szülés napja reggelén , sőt amikor bementem a kórházba akkor is. erre egy óra múlva már 2 ujjnyira voltam tágulva 4 óra múlva pedig Zsiga mint a gyorsvonat megérkezett! :wink: puszilom Katáékat!
Vendég
 



Vendég
 


Reggeltet!

Gabikám nagyon ügyes Máté!

:lol:

Süteményrecept (gyesen lévő anyukáknak):

Távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és melegítsük a sütőt 160 fokra.
Gőz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint.
Ismét távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és erélyesen szóljunk rá Öcsire: "Nem szabad, Öcsi!"
A margarint keverjük össze 20 dkg cukorral.
A többi margarint szedjük ki Öcsi kezéből, és mossuk le a falat.
Mérjünk ki 3 evőkanál kakaót.
Ismét vegyük el a margarint Öcsitől.
Fürdessük meg a macskát.
Tegyünk hintőport és ragtapaszt a karmolásokra.
Keverjünk a margarinhoz 4 egész tojást, 2 vaníliáscukrot és 30 dkg lisztet.
Vegyük ki a füstölő plüssmacit a sütőből, és nyissunk ki minden ajtót és ablakot, szellőztetés végett.
Vegyük el a mobiltelefont Andikától, és biztosítsuk a férjünk főnökét, hogy nem, nem a férjünkkel beszélt az előbb.
Hívjuk fel a férjünket, és készítsük fel a legrosszabbra.
Adjunk a tésztához 1 teáskanál sót és 10 dkg durvára vágott diót (közben álljunk ellen a kísértésnek, hogy mind Andikát, mind Öcsit durvára vágjuk).
Engedjük ki a macskát a sütőből.
A tésztát öntsük alaposan kivajazott tepsibe.
25 percig közepes lángon süssük.
Vegyük el a borotvát és a macskát Öcsitől.
Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy fogalmunk sincs, hogy a borotvált macska lebarnul-e a napon.
Dobjuk ki a macskát az udvarra, amíg még képes elfutni.

Bevonómáz:
Keverjük össze a következő hozzávalókat: 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott csokoládé, 5 dkg olvasztott margarin.
Vegyük ki azt a kurva plüssmacit a grillsütőből, és dobjuk el.
Jó messzire.
Magyarázzuk el kedvesen a rendőrnek, hogy fogalmunk sem volt róla, hogy őt fogjuk fejbe találni, miközben éppen Öcsit próbálja megmenteni a szomszéd ház tetejéről.
Tegyük Öcsit a járókába.
Adjunk a mázhoz 5 dl tejet, egy kevés sót, és lassú tűzön forraljuk 2 percig.
Nyissunk ajtót a csengetésre, és magyarázzuk el a szomszédnak, mennyire sajnáljuk, hogy Andika bedugta a kerti slagot a spájzablakán.
Ajánljuk fel, hogy megtérítjük a befőttek és a takarítószemélyzet
költségét.
Kössük ki Andikát az asztallábhoz.
Távolítsuk el a szénné égett sütiket a sütőből.
Dobjuk ki.
Kapjunk idegösszeomlást.
Vendég
 


Sziasztok!

Van itthon net! :D

Még egyben, már kezdek nyűgössé válni, főleg h elkaptam valami felsőlégúti nyavalyát. :? Picifiúnak nagyon nem akaródzik kibújni, holnap mondnak ítéletet felettünk, ha addig.... :D

Boni, köszönjük az invitálást, felolvastam az Úrnak!!

Kép
kata05
 
 


sziasztok.

Kata nagyon szoritok hogy szep es gyors szulesed legyen.
Lőrinc baba varunk idekinn :wink:

Kép
monyo83
 
 


MOnyó kislányod lesz? :lol: és a neve is gyönyörűséges!

KAtám kitartás drága!
Vendég
 


Boni meg csak 90% de a doki azt mondta,hiszek neki.
igen gyonyoruseges a neve :lol:

Kép
monyo83
 
 


Monyó, gratulálok a kislányhoz, mégha 90% akkor is!! Simán zajlik a terhességed? És nagyon szép neve van!!

Videókat majd megnézem....

Én most jutottam el arra a pontra hogy szülni szeretnék, de nagyon! Ramatyul vagyok ettől a betegségtől, én nem is tudom mi lesz ha megindul a szülés....

Kép
kata05
 
 


Kata remélem jobban vagy annyira sajnálnám ha most betegednél le, de lehet, hogy Lőrinc érkezik így?

Monyó, de jó végre egy kislány is lesz újra a topikunkba!

Hogy is van 4 fiú 1 lány? :roll:

Zsoltika 11 éves
Ákos 10 éves
Kép
klarissza33
 
 


REggelt!

Katám remélem jól vagy! Lóci baba gyereki :wink: vagy már kinnt is?

azért vannak lányok csak nagyobbacskák

:lol:
Vendég
 


Kórházat megjártam. Minden rendben. Amnio-t még mindig nem tud csinálni, de azt mondta péntek előtt úgyis találkozunk. Indoklása: Magzatmáz úszkál a magzatvízben és ez már a túlhordás és a szülés előjele.
Ha péntekig semmi, akkor kell menni, de ha az értékek jók hazaenged, nem indít.

Köszönöm hogy drukkoltok, még egy picit tegyétek... :lol:

Náthám stagnál, de nem romlik, és én már ennek is örülök! Torkom már nem fáj csak érzékenyebb.

Kép
kata05
 
 


KAta nagyon drukkolunk! :wink:
Vendég
 


sziasztok lányok!

(én hülye az előbb bezártam az oldalt mielőtt elküldtem volna,úgyhogy kezdhetem előről...)

Kata: remélem Lőrinc hamarosan beindul és akkor végre megnyugodhatsz

boni: nagyon jók az állatkerti képek, nekem legjobban a leopárdos meg a krokodilos tetszik

klara: minket is beleszámoltál? Én adok hozzá 1 fiút és két lányt :)

monyo: lehet egyidőben szülünk :) igaz a ticker szerint 19+6, de mégis pénteken töltöm a 20-at. Bár én a nagyobbik lányom a 37 a kicsit a 38 héten szültem. Az egyik barátnőm kislánya is Noémi, nagyon aranyos és kedves kislány.

Sajnos Szandi épp itthon van , mert már tegnap hazaküldték az oviból hogy lázas. Amikor hazaértek akkor 38.8 volt, aztán a lázcsillapító után fél órával még magasabb 39.1. Aztán amikor még egy újabb óra után is 39.1 volt, akkor beledugtam a gyereket a kádba. Hála istennek nem érte meg olyan drasztikusan, mert az egyik babáját is beletette és ott végül le tudtam húzni 38.5-re.
Aztán délután Apa elvitte a doki bácsihoz aki szerint hörghurutnak néz ki, de éna biztonság kedvéért szépen elővettem a maszkot, gyakran szellőztetek és citromolajjal párologtatok, mert állítólag jó vírusölő.

Apropó, hogy lehet az, hogy a ti tickeretek állandóan változikahogy telnek a napok? Valahogy elmentitek a profilba, vagy ti is naponta beirogatjátok?


Kép
stephie
 
 


Sziasztok!

Na, csak ideértem :-)

Kata: nagyon-nagyon drukkolok :-) őszintén szólva nem hittem volna, hogy szeptember közepén még egyben leszel :shock: inkább fogadtam volna arra, hogy beelőzöl :-D Uh nem volt mostanában? Kíváncsi lennék, mekkorára saccolják Lőrincet.

Monyó: gratula a 90% kislányhoz! :-D

Stephie: lányodnak jobbulást! :-) A profilba lehet bemásolni a vonalzóhoz tartózó BBCode-ot, és akkor minden hozzászólás végére automatikusan odakerül.

Boni: jó a sütirecept :lol:

Szilcsi: sok sikert a bölcsihez!

Mi jól vagyunk, igény szerint megy a szoptatás, Bendi tegnap 3960 gramm volt :-D most mennem kell, szoros az esti program, gyors vacsi, aztán nemsokára ébredés és jön a fürdés :-)

Csók Mindenkinek!

SzezsoKép
KépKép
szezso
 
 


Sziasztok!vki leirná,h kell pontosan alkalmazni a hőmérőzést?!köszönöm
vikus82
 
 


Vikus átmásoltam a másik hőmérősből, hogy ne kelljen keresgetned. magadról valamit?

1.lecke

A termékeny időszak
Tartalom:
• A termékeny időszak meghatározása
• A leginkább termékeny napok megállapítása
• Nézzük, hogyan segitheti a hőgörbe a termékeny napok megállapításában és a fogamzás esélyének növelésében

A lecke főbb pontjai:
• Minden ciklusban csak pár nap van, amikor teherbe eshetünk.
• Azt az időszakot amikor az együttlét fogamzásra esélyes “termékenységi ablaknak” – “termékeny időszaknak” hívjuk.
• A termékeny időszak maximális hossza 6 nap.
• A legesélyesebb napok, amikor az együttlétek fogamzást eredményezhetnek az ovuláció előtti két nap és az azt követő nap.
• A görbéd egyedi, lehetséges, hogy nem az előírások szerinti.
• A ciklusod nyomonkövetése segíteni fog a legtermékenyebb napjaid és az ovulációd napjanak meghatározáséban.
• A leginkább előforduló tényező ami a párok többségénél problémát okoz az együttlétek rossz időzítése.
• Azok a párok akik az együttléteket a termékeny időszakokra összpontosítják számottevően nagyobb eséllyel járnak sikerrel.
Néha “természetes családtervezésnek” is hívják azt, hogy lehetőségünk van a termékeny időszakunk meghatározására a termékenységi jelek segítségével. Minden hónapban csak pár nap esélyes a fogamzásra.
A hőgörbe vezetése beleértve a termékenységi jelek folyamatos feljegyzését segitséget nyújtanak a napi termékenységi állapot felismeréséhez és a legtermékenyebb időszak meghatározásához.
Az elsődleges termékenységi jelek a hőmérséklet, ami a peteérés után megemelkedik és a hüvelyváladék, ami egyre nagyobb mennyiségűvé, átlátszóvá és nyúlóssá válik peteérés közeledtével. (A következő leckék során részletesen is bemutatjuk, hogyan állapithatók meg ezek a jelek)
Azok a napok, amikor a fogamzás szempontjából leginkább esélyesek:a peteérés napja illetve az azt közvetlenül megelőző. A spermiumok és a peték maximális élettertamát tekintve (5 nap a spermiumok és egy nap a peték esetében) a termékeny időszak maximum 6 nap. Ez az időszak a peteérést megelőző 5 napot és az utána következő egy napot jelentik.
A terherbe esés esélyét a peteérést megelőző két napban és az azt követő egy napon történt együttlétekkel növelhetjük.
Ezzel praktikusan három napra csökkentjuk minden ciklusban a termékeny időszakot:A peteérés előtti két nappal illetve magával a peteérés napjával.
A hőgörbe vezetése segítséget nyújt annak az időszaknak a meghatározásában amikor az együttlétek a legesélyesebbek fogamzás szempontjából. Azok a párok akik tudatosan követik a termékenységi jeleket és ezek alapján időzitik az együttléteket sokkal magasabb százalékban számolhatnak be sikeres fogamzásról, mint azok a párok, akik ezeket nem veszi figyelembe.
Valószínüleg már olvastad, hogy a peteérés általában a ciklus 14. napján történik meg, vagy a menstruációs ciklus megkezdése előtti 14. napon. Ezt széleskörú statisztikák támasztják alá, persze nem biztos, hogy a Te esetedben is helytálló, meg akkor sem hogyha a ciklusod rendszeres.
A termékenységi előjeleid sajátosak és a hőmérsékleted vezetésével segitséget kapsz, hogy a számodra legesélyesebb napokat nagy valószínűséggel meghatározd.
Ahhoz, hogy a fogamzás lehetőségét minél inkább elősegítsd érdemes a termékeny időszakodban minden nap együttlenni a pároddal, de legalább minden másnap addig amig a hod emelkedese ketsegkivul kimuatható.
A lenti ábra megmutatja, hogyan történik a hőmérséklet ábrázolása és azt, hogyan jelenik meg a termékeny időszak illetve a peteérés napja.
Kép abra
2. lecke

A hőgörbevezetés alapjai

Tartalom:
• A hőgörbe vezetésének alap szempontjai
• A hőgörbe vezetéséhez szükséges tudnivalók

A lecke főbb témái:
• A menstruációs ciklus és a hőgörbe elkezdése a menstruáció első napján. Ez a ciklus első napja (CD1 – cycle day 1- ciklus nap 1).
• Az elsődleges termékenyégi jelek – a hőmérséklet (Basal Body Temperature – BBT) és a hüvelyváladék (Cervical Fluid – CF vagy CM).
• A hőgörbe vezetéséhez szükséges a hőmérséklet folyamatos feljegyzése illetve a hüvelyváladék elemzése a hőmérés időpontjában illetve az együttlétek és menstruáció esetén is.
• Ezen adatok rögzítése csak néhány percet vesz igénybe.

A hőgörbe vezetéséhez a következőkre van szükséged:
1. Hőmérő: ezt a helyi gyógyszertárban vagy drogériában beszerezheted.
Amennyiben nincs vagy nem találsz hagyományos hőmérőt megfelel a digitalis hőmérő is (nem a fülben használható típus!)
2. Tudatosság és a test jeleid folyamatos megfigyelése.

Kezdés: A hőgörbéd a menstrúációs ciklusod első napjan kezdődik, ez az első ciklusnap (CN – CD1), teljes vérzéssel (nem pecsételés).
Amennyiben a görbét a ciklusod közepén kezded érdemes várni a következő ciklusod kezdetéig vagy (sokan ezt nem tudjak kivárni) bizonyosodj meg róla, hogy a görbéd első napja az utolsó menstruációd első napja (LMP) legyen.
A következő linkek segitenek a különböző jelek és adatfelvitel bemutatásában a Fertilityfriend.com-on:
• Basic Setup and Navigation
• Data Entry Tutorial
Az elsődleges termékenységi jelek ellenőrzése csak roved időt vesz igénybe naponta.
Amit mindenkeppen ellenőrizned kell::
• A hüvelyváladékod jellegét
• Az ébredési hőmérsékletedet
• Az időpontot amikor a hődet mérted
• Mikor volt együttlét a pároddal
• A menstruációs napokat
Elsődleges és másodlagos jelek: A hüvelyváladék és az alap hőmérsékleted az elsődleges termékenységre utaló jelek. Ezek elengedhetetlenek a megbizható következtetések levonásához.
A másodlagos jelek, úgymint a méhszáj elhelyezkedése, állaga, egyéni észrevételek szintén alapját adják az eredmények értelmezésének.
A legfontosabb és elsődleges adat azonban a testhőmérsékleted és a hüvelyváladékod. A hőmérsékletedet rögtön ébredés után szükséges mérni a hagyományos hőmérővel, amit bármelyik patikában beszerezhetsz. A hüvelyváladékodat könnyedén elemezheted, amikor a mosdóba mész:)..
A hőmérsékleted ovuláció után megemelkedik a véráramlatban megemelkedő progreszteron szint miatt. A hüvelyváladékot a méhnyak termeli amikor a peteérés közeledik, a hüvelyen kivül észleled. Ez a váladék (CM) folyamatosan változik a ciklusod alatt attól függöen, hogy a periódus melyik szakaszában vagy. Vizessé és nyúlóssá válik, valamint tojás fehérje színűvé közvetlenül az ovuláció előtt.
Ezeknek az előjeleknek a figyelembe vételével könnyen megtervezhető az együttlétek időpontja a sikeres teherbe eséshez. A másodlagos jelek pedig többlet információt nyújthatnak és ellenörizhetővé teszik a feltételezéseket.
A másodlagos jelek amit igény szerint szintén megfigyelhetsz a méhnyak elhelyezkedése, állapota (mennyire nyitott), teszteredmények, egyéni megfigyelések a ciklus folyamán.
Ezen jelek megfigyelésével és rögzítésével elkészítheted a hőgörbédet. Az eredmények elemezhetők és visszajelzést adnak a peteérés időpontjáról, a következő menstruáció időpontjáról, arról, mikor érdemes a terhességi tesztet elvégzezni beleértve az egyéb jeleket is amik segítenek feltérképezni a sajátos ciklus jeleket.
A FertilityFriend.com hőgörbéjének vezetésével naponta vezetni fogod az általad tapasztalt jeleket az áltlunk biztositott, könnyen kezelhető adatrögzítő rendszerben. Az előrejelzéseket automatikusan megkapod.
Az elemzés segiteni fog neked az együttlétek megtervezéséhez és maximális esélyt biztosit az adott ciklusban. Megjeleníti a peteérés időpontját és a termékelten időszakokat valamint a várható menstruáció időpontját, valamint azt, hogy mikortól érdemes a terhességi tesztet elvégezni a biztos eredményhez.

3. Lecke
A ciklusod fázisai
Tartalom:
• Hogyan lehet meghatározni a főbb történéseket és a ciklus különböző fázisait?
• Alap tudás megszerzése a menstruációs ciklusról a hőgörbe vezetéséhez.
A lecke fő témái:
• A menstruációs ciklus a következő szakaszokra bontható:menstruáció, a tüszős fázis (a peteérés előtti szakasz), peteérés, a peteérés utáni időszak.
• A peteérés választja szét a tüszős és az pé. utáni időszakot.
• A tüszős időszak hossza minenkinél más és más lehet. A tüszős időszak hossza határozza meg a teljes ciklus hosszát és a ciklus hosszának váltakozását.
• A peteérés utáni időszak maximum egy vagy két nappal lehet hosszabb vagy rövidebb személytől függően.
• A peteérés utáni időszak általában 12-14 napig tart, de ritkán 10-16 napos is előfordulhat
• A legtermékenyebb időszak a peteérés előtti pár nap.
Ez a lecke valószinüleg bonyolultabb, mint a többi de hasznos információkat tartalmaz a ciklus termékenységi jeleinek, a hőgörbenek és hormonális folyamatoknak együttes értelmezéséhez.
A ciklus fázisai:
A ciklusod a következő szakaszokra osztható:
• Menstruáció (M): Általában ez az időszak nem termékeny.
• Tüszős szakasz: A tüszős fazes a ciklus kezdetétől a peteérésig tart. Ebben az időszakban a tüszők kifejlődek és a tested felkészül a peteérésre. A tüszők egyike domináns lesz a fazes előrehaladtával. Ezen ciklus hossza más és másnál különböző lehet. Ebben az időszakban vagy a legtermékenyebb főként közvetlenül a peteérés előtti pár napban. Az esztrogén hormon kap fő szerepet ebben a terminusban.
• Ovuláció: A peteérés megtörténik, a pete kiszabadul.
• A peteérés utáni időszak (LP): Ez a peteéréstől a ciklus végéig tartó szakasz. Amennyiben megfogant a beágyazódás ebben az időszakban a 7-10 napig történik meg. Ha nem termékenyült meg ez a szakasz 12-14 napig tart, de maximum 10-16 nap között váltakozhat. Ez a fazis általában azonos hosszúságú mindenkinel. A progreszteron hormon a domináns ebben a szakaszban.

A következő ábra mutatja a különböző szakaszokat:


Mi történik a ciklusunk folyamán?
A menstruációs ciklusunkat a hormonok szabályozzák. A hormonok biokémiai összetevők megtalálhtók a véráramban és jeleket küld a tested másik felének. A hormonok amik szerepet játszanak a termékenységi jelek megjelenésében a következő helyeken termelődnek:
• Az agyban
• Az agy hátsó részében
• Petefészekben
• Mellékvesében
A hormonok sorozata felelős a menstruációs ciklusban előforduló eseményekért:
1. A ciklus elejen az agy GnRH hormont termel ami atáramlik a véren keresztül az agyból az agyalapi mirigyhez és minden 60-90.percben beáramlik a menstruációtól a peteérésig. A GnRH jelez a mellékvesének az FSH hormon kiválasztására és a kesőbbiekben az LH-éra. Ez történik a menstruáció esetén és a peteérés előtti napokon.
2. Az FHS felelős a tüszők fejlődéséért a petefészekben. A tüszők egyike domináns lesz és magába foglalja a petét ami a peteérésnél kilökődik. A tüszők fejlődési szakaszában esztrogén hormon termelődik.
3. Az esztrogén a tüszők fejlődésével termelődik és későbbiekben a domináns tüsző által kapcsolatot biztosit a méhhel, hogy előkészítse a megtermékenyült pete beágyazódását.
4. Átlagosan (lehet ettől eltérő is) a ciklus 7. napján a domináns tüsző átjut. A peték a többi tüszőkön belül elvesztik a kapcsolatot és elpusztulnak.
5. A domináns tüsző az esztrogén szintben jelentős emelkedését okoz. (ezen szakaszát a ciklusodnak a hüvelyváladék vizsgálatával tudod megállapitani). Az esztrogen szint a peteérés előtt egy vagy két nappal éri el a tetőpontját..
6. Ez az esztrogen roham jelzi az LH megjelenését (Luteinizing Hormone). Ez a hormon mérhető a peteérést előrejelző LH tesztekkel. Az LH a véráramon keresztül jut el a méhbe ami ezáltal olyan enzimeket termel amik lyukat képeynek a domináns tüszőn. Ezután a tüsző megreped és a pete elindul a petevezetékben, ahol a megtermékenyülés történik. Ez a peteérés. Ezért szükséges az LH áramlása a peteéréshez. Az LH áramlása (az LH magas szintű koncentrációja) a peteérés előtt 12-24 órával történik, de az LH szint kb. a peteérés előtt 36 órával kezd el emelkedni.
7. Az esztrogen szintje jelentősen leesik a peteérés után.
8. A domináns tüsző az LH segitségével corpus luteum (bocsi, ezt nem tudom mi) lesz a peteérés után. Ezt a szakaszt nevezzük az ovuláció utáni fázisnak. A corpus luteum folytatja az esztrogén termelést, igaz csak kis mértékben de egyúttal progreszteron-t is . Ebben a szakaszban a progreszteron a domináns hormon. Ahogy az esztrogén a progreszteron is szükséges ahhoz, hogy a megtermékenyült pete beágyazódjon és életben maradjon. A hőmérsékleted a progreszteronnak köszönhetően emelkedik meg ebben a szakaszban.
9. Ha a pete megtermékenyült és a beágyazódás is sikeres volt a corpus luteum élete folytatódik. Terhesség esetén a corpus luteum továbbra is termeli a progreszteront és valamennyi esztrogent és az endometrium fejlődése folytatódik. A terhességi hormon a, hCG termelés akkor kezdődik amikor a megtermékenyült pete beágyazódik kb. 7-10 napon a peteérést követően. Amint a teherbeeses megtörtént a hormontermelést a méhlepény veszi át.
10. Amennyiben nincs terhesség a corpus luteum elpusztul, a progreszteron szint leesik és új ciklus kezdődik.
Vendég
 


Szezsó örülök,hogy jelentkeztél! szépen gyarapodik Bendi Gézengúz . :lol:

Stephie lehet az új influenza? jobbulást! c vitamin bomba a családnak!

Lóci ejnye már most nem hallgatsz Nikinénjére :wink: anyuci annyira szeretne már a karjában tartani.hmm? imádni fogod azt az érzést :lol:
Vendég
 


Pacsirtásat!

Zöldi ha olvasod jelentkezz!!!!
Vendég
 


sziasztok lányok!

boni: szerintem nem az, mert tegnap este már láza se volt, de nem én vagyok az orvos. Viszont ma hajnalban a nagyobbik lányom már többször hányt. Láza nincs. Úgyhogy Apa ma délután két gyereket visz az orvoshoz.

szezso:köszi hogy elárultad. Eddig lövésem sem volt róla, hogy mi az a BBcode a profilnál :)

kata: mifelénk hidegfront van :) Lőrinc nem akaródzik már kibújni? :)

Kép
stephie
 
 


sziasztok.

kata tovabbra is drukk hogy ne keljen inditani.

Koszonom mindenkinek a gratulat.

Sonjusrol tud valaki valamit?nagyon eltunt.

Kép
monyo83
 
 


Szezso, én sem gondoltam volna, hogy így túlhordom. Bendiről képet mikor kapunk?

Monyó, köszi a drukkot, meglátjuk mi lesz.

Stephie, ja front... múltkor a front+ telihold sem jött be...

Kép
kata05
 
 

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?