Sziasztok!
Rövid leszek és velős.
Ági egy hósan 4840 gramm és 55 centi (emlékeztetőül: 4 naposan volt 3440 gramm és 53 centi).
Koszmó: nekünk is bevált az olivaolaj mindháromnál, bekentem őket, negyed órára sapi fel, utána tetűfésűvel (nagyon sűrű fogú) kifésültem, aztán hajmosás. Teljesen jól lejött.
Anna,
nekem Didymos kendőm van Katja mintájú. De vannak még jó kendők szép számmal szerencsére ( találtam egy jó kis oldalt, ahol leírják, milyen márkájút, hol lehet kapni itthon:
http://celesztina.blogspot.com/2009/05/ ... endok.html ).
Elalvás: 99%-ban cicin vagy karban.
A többi is ilyen volt, aztán 1,5 éves koruk körül, amikor a szopi abbamaradt az újabb terhesség miatt, melléfekvéssel oldottuk meg. A nagyok azóta már egyedül is elalszanak (ezt csak azért írtam le, hogy látszódjon, maguktól is megtanulnak egyedül elaludni, csak ki kell várni az idejét).
Ja, és az ébren töltött idő legnagyobb részét is karban tölti Ági, csak pár percig bírja egyedül.
Mimi,
nem megyek az idén, mert nincsen, aki ráérne a nagyobbakra vigyázni, a néggyel meg nem megyek. (Csütörtökön fogorvoshoz vittük Gabit, akkor egyedül vonatoztam velük Pestre ötösben. Nem volt gáz, de a Nyugatinál várt a férjem, mert a békávézást azért még nem vállalom be egyedül ennyi kicsi gyerekkel, főleg hogy Ági még ilyen csöpp. Majd ha kicsit nagyobb és kiszámíthatóbb lesz, akkor persze nekiindulunk.
Meg megtanulok vezetni is végre.)
Csilla,
gofrira nekünk van jó recept (én is nagyon szeretem, és a gyerekek is): 3 tojás sárgáját, 1 és 3/4 csésze lisztet, 1 sütőport, 3 teáskanál cukrot, csipet sót, 1 és 1/2 csésze tejet és 1/3 csésze olajat összekeverni, hozzáadni a három tojásfehérjét felverve. Én legjobban baracklekváros-kakaóstejszínesen szeretem (tejszínt habbá verni majdnem jóra, hozzá kakaópor és porcukor ízlés szerint, tovább verni).
Oui,
lehet, hogy egy kendőtanárhoz jártunk?
Én Tury Nagy Évánál voltam, csak nem elölhordozós, hanem hátihordozós tanfolyamon.
Kukihúzogatás: kivételesen nem értek egyet Mimivel (ritka esemény).
Én bízom természet ősanyánkban
, hogy nem tervezte selejtesre a fiúk 95%-át, akiknek vagy tornáztatni, vagy ennek hiányában műteni kell a fütyijét. Szerintem megoldódik magától, csak legfeljebb később, ha nincsen gond a pisiléssel, és nem gyullad be állandóan, akkor minek siettetni a dolgot. A négy évesemnek pl. még mindig le van tapadva, de már csak oldalt, a két évesemnek meg pláne. Mosáskor persze felhúzzuk, amíg engedi, és meg van mosva, de semmi erőltetés, mert attól csak mikrorepedések keletkezhetnek, amik hegesedve gyógyulhatnak, és még rugalmatlanabb lesz tőlük a fityma. Ezért nem szabad engedni a hirtelen hátrarántást sem, ha már csináltatja az ember, akkor normális dokival, aki szépen fejti fel, és nem okoz sebet.
És manapság már tényleg azt az elvet vallja a legtöbb doki, hogy nem szabad piszkálni, hogy meddig, abban megoszlanak a vélemények, én hallotam már 1-2-3-6 évet is, mint határt. Az egyik barátnőm urulógus ismerőse azt mondta, hogy csecsemőkorban sejtesen van összenőve a fityma a makkal, ezért ha túl korán csinálják meg, akkor simán visszatapadhat, és lehet újra végezni a műtétet. Ezért ő is a békénhagyást javasolta, már nem emlékszem, hogy ő pontosan meddig.
Na, megnéztem, és itt a Babaneten ezt írja róla a doki:
http://www.babanet.hu/faq/sebesz07.php .
Adri,
nekem is van Mei Taiom is.
És ne aggódj, hogy kocsival mész a kendőtanfolyamra, pont azért mész, hogy megtanuljál kendőzni, nem igaz? Nem hiszem, hogy bárki elítélne!
A fürdéshez én nem kelteném fel én a gyereket, de nálunk eleve nincsen minden nap fürdés, Ági utálja, mint a bűnt, mi meg nem akarjuk kínozni vele, ha már ilyen rosszul éli meg (egyik gyerekem sem szeretett fürdeni az elején, de Gabit még szigorúan minden nap fürdettük, azóta már megbántam, hogy így kínoztuk szegényt).
A melleim nekem is óriásiak, és még jól ki is nyúltak, így lógnak is. A lányom kérdezte egyszer még régebben, hogy "Anya, te miért hordasz mindig melltartót?", mire én: "Azért, hogy ne lógjanak a térdemig a melleim." erre ő: "Nem is lógnak a térdedig, csak a hasadig!".
A szopi végeztével meg már nem nagyok, csak lógnak...
Foglalkozás a babával: a lányomnál még akartam, de többedik gyereknél szerintem nemigen megy már (legalábbis nekem). Meg aztán nincsen jobb fejlesztés, mint nézni anyát és a nagyobb tesókat, hogy mit csinálnak.
Az angolt én nem tartom fontosnak ekkora korban, saját tapasztalat és nyelvtanár barátnők véleménye alapján sem. Szerintem nem az a fontos, hogy mikor kezdi el, hanem az, hogy később legyen egy intenzív tanulási szakasz (én kéttannyelvű gimibe jártam, előtte semmit sem tanultam angolul, és simán tudok rögtön beszélni, annak ellenére, hogy 7 éve nem használtam a nyelvet). Ja, és tényleg bekavarhat az anyanyelvi fejlődésbe is.
Meg ha túl sokat tud iskolás korára, akkor unatkozik az iskolában, és nem tanul meg jól figyelni az elején, aztán meg nehéz lesz megszoknia a tanulást.
Dbea,
Ági is csak karban van el, letéve üvölt pár perc után (van, hogy rögtön).
De mivel minden gyerekem ilyen volt, ezért már szokva vagyok a dologhoz.
Nem mondom, hogy néha nem akadok ki, amikor két szalmaszálat nem tudok keresztbe tenni miatta, meg aztán reméltem, hogy négy gyerekből egy majd nyugis, magában elmaradós lesz, de hát nem. Ellene tenni nem tudok, a legjobb, ha elfogadom, hogy ő ilyen.
Ahogy nő, úgyis kevesebbet igényel majd.
Anna,
tejkiütés nálunk pár hétig tartott mindegyiknél (3-6 hét kb.).
Hoppá, felébredt Ági. Így most ennyi voltam, magunkról majd máskor írok.