Látod Amy, mondtam én neked, szuper!!
Na, megpróbálom összefoglalni, a mi példánkkal...
Tegnap beszéltem a Dévényes néninkkel, Mónival, mert megbeszéltük, hogy mikor Zétike 6 hónapos lesz, akkor helyzetjelentek.
Zéti ott tart jelenleg, hogy már rég túl van a négykézlábhintázáson, mászik, ha akar és van valami érdekes, macizik , ami azt jelenti, hogy tenyér-talp támaszban van, mint egy hidacska álldigál és ezt azzal fokozza, hogy felveszi a pisilőkutya pózt, egyik lábát a levegőbe emeli, sőt még rugdos is felfelé vele a levegőbe. Kiül oldalra egy kézzel támaszkodva, és amikor kapaszkodót talál, vagy az ölünkben van, akkor húzza fel magát állásba.
Mindezek közben hatalmasakat borul, koppan a feje itt-ott....
Móni rosszul volt ettől a tempótól, mert Zéti csak úgy egy hónap alatt végigrohant ezeken a mozgásfejlődési szakaszokon, amit nem szabadna. Persze, nem tudod megtiltani neki....
Ami nagyon nagyon fontos lenne, az a négykézláb mászás. Mindenképpen ezt kellene erőltetnünk. Azt mondta, hogy kb egy hónapig mászniuk kellene a babáknak, abban az igazi csattogós mászásban, hogy alig tudjuk utolérni. Így fejlődik ki az egyensúlyuk, meg az az agyi motoros izéke, ami nagyon fontos későbbiekben pl. az olvasáshoz.
Mivel Zéti mindennel kevés időt töltött, és lépett tovább, így azért borul gyakran, mert nem gyakorolta be, nem tanulta meg az egyensúlyozást, hogy stabil legyen.
Olyan érdekes, hogy Száva is pontosan így volt, rohamléptekkel haladt, és nagyon kevesett mászott ő is. Nem gondoltam volna, hogy ennek ekkora a jelentősége, de mostmár tényleg elhiszem, mert nagyon szenvedünk az olvasással. Szerencsére nem diszlexiás, de nagyon nehezen olvas és keveri a betűket, igaz azt már egyre ritkábban. Az oviban mindig az volt, hogy milyen okos gyerek, mindig ő tanulta meg elsőnek a verseket, énekeket, ünnepségeken szerepelt... Eszünkbe nem jutott, hogy gond lehet az olvasással. Olyan fura, hogy tök jó a memóriája, vág az esze, és olvasáskor meg makog... Szóval tuti ettől van, már biztos vagyok benne.
Szóval.. bocsi, hogy csapongok, de olyan nehéz ezeket megfogalmazni....
A mászást úgy lehetne erőltetni, hogy labdázunk vele, gurítjuk, ösztökéljük, hogy menjen utána, megfogja. Ha leül közben, vissza kell fordítani négykézlábra, hogy menjen tovább... eg mindenféle érdekes tárgyakat kell éetenni messzebbre, hogy odamenjen, fogócskázni vele, hogy előtte mászunk, leülünk messzebb, hívjuk.. Szóval a lényeg, hogy minél többet másszon négykézláb, és rájöjjön az ízére.
Itt a gyerekek legtöbbje rohan előre ezekkel a dolgokkal. Móni szerint 6 hónaposan még feküdniük kellene, pörögni, esetleg kúszni kezdeni. 7-8 hónap körül négykézlábazni, aztán 9 körül mászni, a macizás, amit Zéti állandóan csinál, csak 10 hónaposan kellene jöjjön.
Szóval minden szakasszal pár hetet kellene tölteniük a fókáinknak.
Szóval Amy, Panna a ti csemetéitek pont időben vannak ezekkel a dolgokkal, mi megy agyalhatunk, hogy próbáljuk lassítani őket.
Mi most próbálunk nagyon ráfeküdni a mászásra, hogy az egyensúlyszerve minél erősebben kifejlődjön.
Móni azt mondta, hogy ha 8-9 hósan is sokat borul, akkor lehet ezt fejleszteni, de most még nem ajánlja, mert az mégjobban meggyorsítaná a mozgásfejlődést.
Most úgy nagyjából ennyi jutott eszembe.