Tehát, sutimano listája
Ruhanemű
o Kombidressz vagy kising 6-7 db
- inkább a kombidressz (asszem, ezt hívják bodynak), mert a kising felcsúszik könnyen
o Rugdalózó (alul kapcsos) 4-5 db
o Cérna sapka 2-3 db
o Zokni 5-6 pár
- én inkább lábas rugikat vettem, mert a zoknit letornászhatja, de azért szerezzetek be zoknit is
o Fürdőlepedő 2 db
- ez nagyon jó, mert van kis sapka része, és így sosem keveredik a fejhez használt rész a popsival, de egyébként jó a tetra pelenka anyagú ún. kifogó is
o Előke 5 db
- még nem használtuk, de jogos. Eddig divatbemutató jelleggel nyomtuk a napokat, mert napi 4-5 átöltözés: hol egy kis pisi (persze szigorúan pelenkázás közben, hogy ráfolyjon mindenre), hol büfike, vagy víz, stb.
o Kocsikabát 2-3 db
o Hálózsák 1-2 db
o Téli babáknak még vastag sapka, babazsák,
vagy overall, harisnya
Nyári babáknak napozó, vászon sapka
Babaápoláshoz
o Textil pelenka 20-30 db
- jöhet több is, én mindenhez ezt használom: takarónak, melltörlőnek, büfiztetőnek, "párnának" a feje alá, pelenkázóra. És ezeket mossátok-vasaljátok ki, legyenek készenlétben hazamenetkor, mert fog kelleni!!
o Törlőkendő 2-3 csomag
o Pelenka 1-2 csomag
- a kórházban Libero 2-es méretet adtak, de Dorka olyan kicsi, hogy neki még inkább az 1-es méret jó, sztem ezt ne vegyétek meg előre több csomaggal, ráér, amíg Anya a kórházban van, majd Apa megveszi (persze pontos típus- és méretmeghatározás alapján!! )
o Babafürdető (orvos is felírhatja)
- Unguentum hydrophylum nonionicum a neve, rp. nélkül is kb. 100 ft-os nagyságrend
o Popsikrém (orvos is felírhatja)
-nekem ez nagyon bevált, bár mások a Sudocreme-re esküsznek (kb. 20x-os ár... )
o Sebhintőpor (orvos írja fel)
o Fültisztító
- csecsemős, ilyen biztonsági vége van, DM-ben kapható pl.
o Alkohol
o Steril vatta
- én inkább mull-lapot vennék, mert a vatta szálaz, illetve a fültisztítóval kezelem a köldökét, ja és nem kell steril, hiszen úgyis alkoholba mártod, illetve a steril csomag pontosan addig steril, amíg egyszer felbontod
o Hőmérő
o Bébi olló, Hajkefe
- hát, ezek is ráérnek, a bébiolló helyett mi bőrvágó manikűrollót használunk, sztem ezzel könnyebb hozzáférni
o Kiskád, vagy csúszásgátló
o Orrszívó (porszívós)
o Lázmérő
o Csecsemőmérleg
- nem lényeges, nekünk van, de alig méregetjük, van, akit kifejezetten stresszel, hogy jaj, most csak 10 g-ot evett, az inkább ne vegyen
o Bébiőrző
o Légzésfigyelő
Szopizáshoz, etetéshez, itatáshoz
o Előke 5 db
o Lefejt tej tárolására edény, vagy zacskó
- nekem a sima uzsonnászacsi vált be, a többi bazi drága
o Sterilizátor, vagy sterilizáló folyadék
- nekünk nincs. Vettem az IKEÁban egy jó kis műanyag dobozt fedéllel, ebben szoktam forró vízzel leönteni kívül-belül a cuccokat napi 1x, egyébként meg csak elmosom (ezt viszont a csak neki fenntartott szivaccsal
Babaszobába
o Kiságy matraccal
o Lepedő 2 db
o Fejvédő
o Baldachin
- ízlés kérdése, nekünk nincs, csak zavarna, de van, aki szerint megnyugtatja a babát, h zártabb térben van
o Takaró (vastag és vékony)
o Ágyneműhuzat
o Pelenkázó szekrény, vagy pelenkázó lap
o Szoptatós fotel és/vagy párna
o Játszószőnyeg
- hát ez sem most azonnal aktuális
Utazáshoz
o Babahordozó újszülött szűkítővel
o Babakocsi
o Sétához takaró
o Esővédő, szúnyogháló
o Pelenkázó táska
o Napernyő
o Autóba árnyékoló - ezt a jó öreg textilpelussal is meg lehet oldani, egy barátnőméknek beakadt az ablakba az árnyékoló, és szívtak vele egy csomót
o Hőtárolós doboz, vagy táska
A MAMÁNAK
o Bimbóvédő
- ez a legjobb barátom
o Mellvédő krém
o Tejelválasztást serkentő tea
o Mellszívó
- vigyetek be a kórházba! Ne akkor kelljen beszerezni! Juditot kérdezzétek, milyen lett volna nélküle. Nekem Medela van, neki Avent, mindkettő jól bevált.
o Szoptatós melltartó
- ez is nagyon jó volt, benne a betéttel, mert a ruha nagyon dörzsölte a bimbót. De ne legyen fenn egész nap, mert olyan, mint egy dunsztkötés. Otthon néha meztelen felsőtesttel járkálok, így semmi nem irritálja és szellőzik is
o Szoptatós pizsama, vagy elöl gombolós hálóing
o Szülés utáni fűzőnadrág
- nekem rugalmas övem volt, nagyon bevált, néha kell! Nem azért, mert nagy a hasad v. mert ettől előbb összehúzódik, de néha nagyon fontos, h tartsa valami a belső szerveket, mert ha sokat járkáltok, a gátat az terheli. A dokim csak napi 1-2 órát javasolt, mert egyébként meg nagyon elszorítja az ereket.
o Melltartóbetét
o Betét, vagy inkontinencia betét
- szigorúan Tena Lady extra! Nekem így is néha kifolyt egy kis vér, nem tudom, az Always mit kezdett volna ennyi cuccal... Persze van, akinek kevesebb jön. De inkább legyen, kicsit ki is párnáz, ami nem hátrány aranyérnél ill. gátsebnél