Andus, ígértem, hát hozom a véleményemet. Látom, Eszter is ugyanazt mondja, megnyugodtam. Kreiszi, remélem, ne veszed magadra, és Móni, remélem, nem haragszol, hogy felhoztalak, mint példa téged is
Ha jól vettem ki a szavaidból, nem örültek a kórházban, amiért Zéti kizárólag szopizik.
Nem véletlenül ajánlja az egészségügyi világszervezet, a WHO a féléves korig tartó kizárólagos szoptatást. Nemcsak az anyatej kedvező összetétele, hanem magának az anyamellből történő szopásnak az összes kedvező testi, lélektani, és egyéb hozománya miatt, mind a baba, mind az anya oldaláról. Érezd magad marhára szerencsésnek, hogy te ezt meg tudtad adni Zétinek ilyen sokáig, és ne legyen kicsit sem bűntudatod, amiért nem kínálgattad korábban pohárból, kanállal, cumisüveggel pusztán azért, hogy ezeket is megismerje. Én úgy tudom, hogy szintén a WHO szerint, nem kell melegben sem más folyadék, mert a baba olyan okos, hogy érzi, mikor mire van szüksége, és ha lehetőséget kap—mellre teszed gyakran--, akkor iszik csak, vagy eszik is, ha úgy kívánja. A 2 óránkénti szopi szerintem nem vezethet a pocak híg tejjel való telítődéséhez, különösen akkor nem, ha Zéti addig szopizhat, amíg szeretne, és nem te határozod meg a szopások időtartamát. A gyakori mellretétel tudtommal szintén növeli a tejmennyiséget, tehát pozitív változást hoz, nem negatívat. Ha te 2 óránként lehetőséget adtál enni, inni, és eközben nem minden alkalommal ürítette ki a cicit Zéti, szerintem nem vezet automatikusan a tejmennyiség megcsappanásához, talán volt még valami, esetleg több dolog is egyszerre. Felháborítónak tartom, hogy egészségügyi dolgozók bűntudatot keltenek egy igény szerint, kizárólagosan szoptató Édesanyában azzal, hogy szemére vetik, miért nem ismertette meg a babával korábban a vizet, cumisüveget, gyümölcsöt! (nem akarok rosszmájú lenni, de biztos jobban telik a nővérkék napja, ha te sem vagy ott Zétivel, meg más mama sem, nincs annyi munka)
Az, hogy az újfajta ízekre, táplálási módokra, magára az evésre mennyire nyitott egy baba, az a személyiségéből fakad, és hogy az idegrendszer érése melyik területen hol tart éppen, milyen kedve van stb., és nem abból, hogy eddig csak szopizott-e vagy sem. Egyszerűen nincsen elmulasztható időpont a hozzátáplálás megkezdésére.
Az öklendezés, kiköpés egy természetes védekező mechanizmus, amivel a fulladástól, és az idegen anyagok szájba kerülésétől védi meg magát a baba. Nem amiatt van, mert Zéti eddig csak anyatejen élt, hanem azért, mert olyan okos a szervezete, hogy amit nem ismer, és nem képes megevés céljából hátratovábbítani a garatba, attól így megszabadul.
Mindezek ellenére tényleg kellhetett kis egyéb folyadék a szervezetébe, lehet, hogy tényleg apránként kevesebb lett a tej, vagy Zétikéd étvágya nőtt meg menet közben, ám szerintem a havi 320 g. egyáltalán nem kritikusan kevés, többünknek is ennyi volt. Még eddig a nagykönyv szerint gyarapodó babáké is. És üres cici sincs, ha te 50-et tudsz neki adni úgy, hogy nem korlátozod a szopás idejét, és igény szerint (nem óra szerint) annyiszor teszed mellre, ahányszor elfogadja, akkor sok kicsi sokra megy alapon jó mennyiséget megehet. Szuper, hogy ügyesen kis lépésekben haladva eljutottatok odáig, hogy már elfogad mást is, meg máshogy is. Csodálom azt az erőt, kitartást, amivel az egész tortúrát végigcsináltad. Viszont légyszives ne okold magadat, te igenis nagyon okosan, ügyesen csináltad idáig is, és semmit nem rontottál el!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(ui: Tudom, hogy nem jó példa, ha Lénával hasonlítom össze az esetedet, mert nekem is volt a 2.hónapban, hogy elapadt a tejem, és nem vettem észre, mi is majdnem kh-ban kötöttünk ki kiszáradás miatt. Azóta sem tudtuk ledolgozni ezt a visszaesést. Csak elmondom, hogy van még ilyen: nekem is, és Ladmonnak is megszokott mennyiség az evésenként 40-50, közel sincs mindig 100 mili. Léna a melegben nemhogy 2 óránként, de ha kérte, akár félóránként is szopizott, akár 10x is egy nap. Volt, hogy hosszabban, volt, hogy csak 1 percig ette. A másik, ami nem biztos, hogy idevág, csak mint érdekesség, leírom. A pisilésnek amatőr szakértője lettem, és ez is totál babafüggő, Léna már 2 hónapja nem pisil éjszaka, 8-tól reggel 6-7ig bírja. Nem azért, mert vissza akarja tartani, hanem mert olyan alkat, hogy egyszerűen nem ez az ideje az ürítésének. Az üledékes, sűrű pisi engem is megijesztene persze, az más tészta.)