Sziasztok,
nincs újabb baba? Pedig meg voltam győződve, hogy a hidegfront és a közelgő telihold hoz valamit...
Én tegnap légzésfigyelő tanfolyamon voltam a János Kórházban (lásd lejjebb) és este megvártam a párom, hogy a borkóstoló után hazahozzam kocsival. A Mammut tűnt a legjobb helynek, este viszont csak az új Harry Potter ment, így arra neveztem be. (Azért a lépcső mellé kértem jegyet, mégiscsak 153 perc a film
)
Nem mondom, volt egy kis ugra-bugra odabent a hatásosabb részeknél, de Tücsök jól bírta a dolgot, és nekem is jót tett a kimozdulás.
hmbori - Hogy vagytok? Nagyon megható és küzdelmesen nehéz lehet, amit írsz a szopiról és a hasfájásról, remélem, ma jobb napotok van!!!
oui - Köszi a cukros tea-kivédéses tippet és az infókat is. Így fogok tudni készülni!
linácska - Szülésre te is kinézted a pénteket? Én sem sajnálom tőled, jó kis szülinap lenne, ugye?
Mi volt a dokinál?
anetto - Isten hozott itthon!!! Képeket kérhetünk? És majd mesélj is, ha van egy csepp időd! Jól érzed már magad?
sissi - Megdöbbentőek a különbségek a képek között, hihetetlen, mennyi életerő szorult a kisfiadba. Mostanra gyönyörűségesen megerősödött, és jó lehet, hogy így beállt a szopi is. A melled jól bírja, vagy használsz valamit?
Tündi24 - Dokin, védőnőn átestél? Annyi menni- és pakolnivalója van ilyenkor az embernek, ugye? Te is vitted már a pakkod a vizsgálatra? Amúgy nálunk a védőnő közel sem ilyen lelkiismeretes. Az elveszített babámnál egyszer jött ki, amikor a pocsék AFP-met elhozta, ennél a terhességnél viszont egyszer sem... Talán még emlékezett a lakásra, vagy a fene tudja. Nem mintha hiányolnám.
A János Kórház Angelcare
légzésfigyelő tanfolyam nevetségesen alacsony színvonalú volt, viszont voltunk vagy 70-80-an egy hatalmas meleg teremben.
A szokásos dolgokat erősítették meg:
- a baba nappal lehet hason is, de éjjel csak háton,
- ne legyen túl meleg a szoba és a ruha,
- a baldachin nem a legjobb, mert a 3 oldalról "bebástyázott" ágyikóban túl sok szén-dioxid gyűlhet fel, ami a bölcsőhalál egyik oka lehet,
- a légzésfigyelő alá kell egy kemény lap, ha az ágy alja rács,
- és sokszor tévesen riaszthat a gép. Itt volt az egyetlen újdonság: ha beriaszt a cucc, nem szabad a rémületet átvinni a babára és azonnal felkapni és rázogatni őt, mert aztán nézheted, hogy egy téves riasztás után mikor alszik el újra, nem szólva arról, hogy frászt kap szegény, hanem meg kell nézni, lélegzik-e, és ha édesdeden szundikál, emelkedik a mellkas, akkor nem kell csinálni semmit.
- A babák sokszor sápadtak alvás közben, ez nem baj, de ha nagyon pirosak, lilásak vagy láthatóan izzadnak, akkor javítani kell a körülményeken.
A lélegeztetéssel kapcsolatban: egy perc alatt kb. 20-30 befúvást alkalmazni orron+szájon át a tiszta légút biztosítását követően + szívmasszázs néhány befúvásonként (min. 2 centire benyomni a mellkast a szegycsont végénél).
- Fontos még: szereposztás! Nincs kapkodás, ha előre tisztázott, ki mit csinál: mi pl. megbeszéltük, ha van valami, apa lélegeztet, mert ő kapott próbababás-, jobb képzést a Madarászban, én pedig telefonálok.
- Amúgy a légzésfigyelő kb. 6-7 hónapos korig jó, utána sok a téves riasztás, mert elmocoroghat a baba a felületről, 1 éves kor után pedig nincs kockázat. Érdekes, hogy a bölcsőhalál jan.-márciusban és július-augusztusban a leggyakoribb, általában 1-2 hónapos babáknál.
Na, jó bőbeszédű voltam, de talán sosem haszontalan újragondolni a dolgot.
ágota80 - Jó az oldal, amit átküldtél! Le is mentettem a linket, majd olvasgatom délután. Ilyen belemenősen és érzékenyen még nem is olvastam a sírásról, szerintem nagyon érdekes és tanulságos. Te tudsz belőle "profitálni"?
Kovisziszka, orew - Én eddig mélyen titkoltam ezt a dinnye-dolgot, azt hittem, csak én vagyok képes minden nap dinnyét enni, néha többször is...
Nemcsak az a jó érzés, hogy utána mindig érzem a vidám ficánkolást odabent, hanem ebben a melegben nem is igen kívántam mást, de ezt viszont állandóan.
Amúgy a milyen lesz a baba-témához:
Orew, ti nagyon különböztök egymástól a pároddal? Talán azért is talány nekem, Tücsök személyisége, mert mi nagyon eltérőek vagyunk az enyémmel. Persze vannak közös jegyeink, de nem is tudom, jó lenne-e, ha ránk hasonlítana. Azt hiszem, meg kell tanulni tisztelni és elfogadni azt a személyiséget, akit kapunk, még ha az eltér is a elképzeléseinktől és nehéz. Biztos vagyok benne, hogy egy csomó jó tulajdonságot örököl a családból, de azért szívből remélem, hogy majd jól kijövünk egymással. Az elején tele voltam elvárásokkal, ötletekkel, elképzelésekkel (mindkét részről több pedagógus is van a családban, én is tanítottam 5 évig egy gimiben), de mostanra csak egyet szeretnék: ha boldog lenne mellettem a kisfiam.
url=http://www.nagyonbaba.hu]
[/url]