Hali!
Irdab,
szenzációsak ezek az alvós képek!
Kata,
Milagros egy tündér!
Igény szerinti szopi:
nekem mindhárom igény szerint szopizott, és egyik sem volt hasfájós egy pillanatig sem. Egyszer már írtam, hogy a lányom 2 óránként egy-egy órát szopizott, azaz egy óra evés, egy óra pihi. Ő nem bírta volna ki a három órát, az biztos. És minthogy az én anyagcserém is gyors, és én sem bírok ki három órát (este kétszer vacsizok, utoljára 10 körül, hogy el tudjak aludni, és ne legyek éhes), ezért ugyanígy nem várom el a gyerekemtől, hogy a sokkal kisebb gyomrával, a nem létező időérzékével kibírjon ennyit, csak azért, mert XY doki úgy véli, hogy minden gyerek egyformán, órára kell, hogy működjön, és ugyanannyi időközönként kell, hogy éhes legyen. Arról nem is beszélve, hogy kialakulhat egy ördögi kör: éhes, még nem adok neki, kifárad a sírástól, etetéskor emiatt kevesebbet tud enni, hamarabb lesz éhes, többet sír, még jobban kifárad, még kevesebbet tud enni, a mell elkezd keveset termelni, mert azt hiszi, nem kell annyi tej, a baba nem gyarapszik megfelelően, a doki felírja a tápszert...
A második gyerekem a sárgasága elmúltával magától evett három óránként 5-5 percig.
A barátnőm gyereke két hós korától négyszer evett mindössze egy nap, négy óránként, éjjel meg átaludt 12 órát. Még a védőnő is csodálkozott.
Ezzel csak azt akartam leírni, hogy minden gyerek más, mindnek mások az igényei, azt kell kitapasztalni.
Ja, a másodikat én ébresztgettem éjszaka az elején, három óránként szigorúan, és fél órát szoptattam a tarkóját vakargatva, hogy ne aludjon el, ugyanis elég sárgácska volt, és aluszékony, nehezen is nyerte vissza a születési súlyát.
Még egy adalék, a Schöpf-Méreiben, ami egy kimondottan konzervatív kórház, azt javasolták, hogy az első hat hétben 10-12 alkalommal szoptassunk egy nap, és csak utána ritkuljon a szopik száma.
Utolsó adalék: három és hat hetesen, illetve három és hat hósan vannak fejlődési ugrások a babáknál, amikor hirtelen többet akarnak enni. Ilyenkor, ha órára etet az ember, a tejtermelés nem tudja követni a megnövekedett igényt, és újra a tápszerhez jutunk.
Szóval szerintem aki szeretne sokáig szoptatni, annak sokkal jobb az igény szerinti szoptatás.
Persze ismerek olyat is, akinek a tápszer kényelmesebb volt, mert a munkája miatt rá kellett hagynia a babát másra időnként, ez is teljesen érthető, hogy ő inkább azt választotta, és keveset szoptatott.
Mindenki tegyen úgy, ahogy a babájának és neki a legjobb, és figyelje a baba jelzéseit, hiszen senki sem ismerheti úgy, mint ő! És ha mégsem megy a szopi, akkor lehet segítséget kérni szoptatási tanácsadóktól, és ha még úgysem megy, akkor sincs itt a világvége, a tápszeres gyerekek is ugyanolyan szépen felnőnek! A lényeg, hogy az anyuka nyugodt legyen, és fogadja el, hogy ő a legjobbat adja a babának, amit tud.
Linácska,
jaj, ez a Lilifül téma olyan rosszul hangzik!
Jobbulást a kicsi lánynak!
Piroska,
drukk, hogy ne kelljen sok időt a kórházban töltened!
Mindenkinek drukk a szüléshez, aki akar! Pont azt néztem, hogy most már majdnem minden baba megszülethet, pár nap múlva már egyik sem lesz koraszülött!
Nekem anyum kiadta, hogy legkorábban pénteken szülhetek (ő vigyáz közben a gyerekekre), mert addig minden nap van valami elintéznivalója. Hát, jelenleg nem is tűnik úgy, hogy mostanában beindulna valami, de bevallom, ezt most egy kegyelmi állapotnak élem meg, jóslóm alig, egész jól vagyok, csak a meleget bírom nehezen (a lábaim mint egy mammutéi). Szóval jó lenne még ellébecolni így pár napig.