Új privát üzeneted érkezett!

Nyanya (Kriszta már van)!
Ha jól érzékelem, most nem terhes.
Vizsgálták-e a cukoranyagcseréjét a szülés után?
Mi volt az eredmény? Ettől sok függ.
Pár kifejezést szeretnék előbb pontosítani: Ha következő terhessége alatt cukoranyagcsere zavara van azt már nem terhességi cukorbetegségnek hívják (mert nem az), hanem terhesség előtt is ismert kezelést nem igénylő (vagy diétát igénylő) cukorbetegségnek. Ennek a meghatározásnak ugyanis következményei vannak:
Terhesség előtti kivizsgálás szükséges! (un. prekoncepcionális kivizsgálás: vércukor, vese, szem vizsgálat)
A következőket teheti:
1. Ha túlsúlyos fogyjon le, minden kiló csökkenti a cukorbetegség esélyét.
2. A vizsgálatokat, amit fennt említettem végezzék el.
3. A vizsgálatokat az a diabetologus végezze, aki majd a terhessége alatt is gondozni fogja!
Az eredmények birtokában többet tudok mondani.
Minden esetre a kivizsgálás előtt semmiképpen se válalljon terhességet, a baba project csak ezután induljon el!
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!

Azt hiszem nem fogalmaztam elég pontosan. Előző terhességem után mindent rendben találtak vagyis a cukrom visszaállt. Baba poject már annyira beindult, hogy az 5. hétben járok. Szeretném elkerülni, hogy ismét kialakuljon a terhességi cukor. (illetve, ha jól értettem a másodikat már nem is terhességi cukorbetegségnek hívják) Súlyom kereken annyi, mint az első terhesség előtt (62kg/164cm) Természetesem a vizsgálatokat elvégzik, jó kezekben leszek, csak mivel még nem jutottam el az orvosomhoz, addig is szeretnék okosabb lenni. Van remény, hogy ennél a terhességnél nem jön elő a cukor?
köszönettel
Nyanya

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Nyanya!
Örülök, hogy a vizsgálatok egyes fontos részeit elvégezték, de
A koraterhességi vizsgálatok is épp ilyen fontosak. Azonnal kellene HgA1c és fruktozamin valamint vércukorvizsgálatokat végezni, ez magzati érdek.
Ha nem fogyott (az adatok szerint nem is kellene), akkor az ismétlődési kockázat nagy. Sajnos. És nem lehet, sőt talán nem is helyes tenni ellene, pl. hibás taktika lenne a vércukormérések előtt elkezdeni diétázni.
gyuri
Szeged
 
 

 
 

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen a válaszát. Szomorú vagyok, hogy nem kerülhetem el, de legalább még egy rövid ideig élvezhetem a lakomákat és addig sem kell kakukk szóra ennem.

tisztelettel
Nyanya

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Tisztelt Doktor Úr!

Néhány hónappal ezelőtt jelentkeztem először, amikor arra voltam kíváncsi, hogy ha az előző terhességem alatt gest. diab-ot állapítottak meg (terhelésre 8,4, 150 grammos diétával rendben tartották)a következő terhességnél a még mindig fennálló szoptatás mennyire befolyásolja az újbóli kialakulást. Ígértem, hogy a fejleményekről írok. Szóval csináltattam egy kontroll cukorterhelést, ami nagyon jó lett, a 120 perces értékem 4,7. Nem sokkal ezután sikerült teherbe is esnem, jelenleg 5 hetes vagyok. A nagyfiam még mindig szopizgat, bár igyekszem ritkítani a dolgot. Ami viszont a problémám, hogy sajnos nem sikerült visszafogyjak. Jelenleg az előző terhességem indulási súlyánál 10 kilóval vagyok nehezebb, ami az előző hozzászólásokat olvasva bizony rizikófaktor. (160 cm vagyok és 72 kg :-((( )
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben sem célszerű a diétát elkezdeni? Vagy egyenlőre az alapelveket betartva (nem eszem édességet, naponta 5-ször, kevesebbet étkezem ...)próbáljak gátat szabni a további hízásnak? Mégis milyen veszélyei vannak a babára nézve, ha valaki "fölöslegesen" diétázik (az előző terhességem alatt, diabetológus által beállított "cukros"diétára gondoltam)?

Tisztelettel:
Meskete

Meskete

Kép
Kép
Kép
meskete
Őrbottyán
 
 


meskete!
Nincs bizonyítottan jelentős veszély.
tapaszatlatom szerint a nagyon kora terhességben feleslegesen (diagnózis nélkül) elkezdett 150g-os diéta után a magzatok súlya kevésbé gyarapodik, mint az átlag (kissúlyuak lesznek), de nem tudom, hogy ez károsodás-e? Talán igen. A diéta=gyógyszer. Ne szedjünk gyógyszert feleslegesen, de ha kell igen!
gyuri
Szeged
 
 


Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a választ! Akkor maradok a reménykedők táborában, hátha nem alakul ki ismét a betegség és akkor "megúszhatom" a számolgatást.
Nem tudom egyébként, hogy nem-e lehetett szerepe nálam a betegség kialakulásában annak, hogy közvetlenül a terhesség előtt lefogytam 10 kilót, rendszeresen sportoltam, ami ugye egy idő után abba is maradt (stepaerobic, azt azért nem csinálhattam terhesen, de kismamatorna azért volt), és a 20. hétig vissza is szedtem azt a 10 kilót. Lehet, hogy butaság, amit gondolok, de talán nem bírta követni a szervezetem a súlyingadozást, a rendszeres mozgás elmaradását így az inzulin termelődés is felborult? Bár gondolom, ahhoz, hogy ez a folyamat valóban emiatt alakuljon ki, ahhhoz valóban kell egy hajlam. Ha egészséges lennék, akkor valószínű nem terhelné meg a szervezetemet egy ilyen dolog. Lehet, hogy az elgondolásomnak semmi értelme, csak az ember mindig igyekszik keresni az okokat, talán ő rontott el valamit, talán ő tehet-e a betegségről.
A hízással kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy, inkább nekem kelljen fél évvel tovább fogyóznom, mint, hogy a gyerekemnek okozzak az eszetlenkedésemmel valami maradandó károsodást.

Tisztelettel:
Meskete

Meskete

Kép
Kép
Kép
meskete
Őrbottyán
 
 


Meskete!
A gondolatmenet nem hibás, csak túlzó. A lényeg az, hogy a terhesség un. diabetogén hatású: a terhességi hormonok hatására az inzulin hatékonysága csökken, ezért több kell(ene) belőle, a nem terhes állapot 2-3 szorosa! Ha nincs ennyi, az a terhességi cukorbetegség oka.
A súlygyrapodás ugyanilyen hatású. A mozgás pedig csökkenti a cukorszükségleletet. De a fő ok a terhesség, a többi hatása már kisebb.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Gyuri!

Bár tudom, hogy te nem vagy neurológus, azért hátha tudsz nekem segíteni, vagy a babanetre író kollégáid közül valaki. Ma voltunk egy fejlődésneurológiai vizsgálaton, ahol a következőt állapították meg: " a tünetek alapján mytochondrialis encephalopatia, korai iu. ártalom lehetősége felmerülhet." Erre azt mondták, hogy okozhat ilyet cukorbetegség, mivel az egy bizonyos anyagcsere zavar. Tudnál nekem erről valami pontosabbat mondani, Bárkit kérdezek mindenki kerüli a konkrét választ én meg egyre idegesebb vagyok. Hogy ne legyen nagyon off a topik szívesen veszem a válaszod magánban: mentatnekukacfreemailponthu.
Köszönettel:
Kriszta
krisztike01
 
 


Kedves Doktor úr,

Talán még emlékszik rám, ezen a néven írtam gest. diab témában. Ide copyzom a korábbi levelezésünket:

"Elküldve 2004 Február 20 péntek - 10h 34:
"Tisztelt Doktor úr!
Terhességem 12. hetében terheléses vércukor vizsgálatot csináltak (75 gr-os), az éhgyomri érték 5,6 mmol/l volt a terhelés után 2 órával 8,1 mmol/l. Beszéltem dietetikussal és 180 gr CH-ra állították be a diétámat ami naponta 6 étkezést jelent, pontosan ezt a CH mennyiséget elosztva.
Az előző terhességemnél nem jelentkezett gest. diab., de édesapám időskori cukorbetegségére tekintettel elvégezték ezt a vizsgálatot és így derült ki.
Az lenne e kérdésem, hogy ezzel a beállított diétával, amit természetesen nagyon szigorúan betartok a kontroll vizsgálatokon a vércukorszintem csökkenhet-e, ill. elérheti-e a normál értéket, illetve ez a kaialkult kissé emelkedett érték hatással van-e a babára és ha igen hogyan.
Megtisztel válaszával, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel:
Justitia de jur. "

AZ ÖN VÁLASZA:
Justi!(bocs)
Szerintem 180g nem diéta. Szerintem a diéta ott kezdődik, hogy 150g és napi 5x, spec.elosztásban. Ezt meg kell tanulni! Ki tanított?
Ha már a terhesség első három hónapjában (trimeszterében) kimutatható a terhességi (?) cukrobetegség, akkor nagyon valószínű (de nem biztos, pl a diétától is függ!), hogy a végére inzulin kell. Ezért jó lenne a terhességi diabeteszben járatos (!!) szakemberhez fordulni!

Elküldve 2004 Február 23 hétfő - 16h 34:

--------------------------------------------------------------------------------
Kedves Doktor úr!

Természetesen terhességi diabeteszben járatos szakember tanította (amúgy a kórház, ahova járok élen jár a gest. diab. kezelésében - Szent Margit Kórház) a diétát és napi 6 alkalommal történő étkezésre elosztva kell a 180 gr. CH-t bejuttatni.
Nem hiszem, hogy eljutnék oda ahova Ön említette, mert elég sok gest. diab. kismama "megúszta" persze ennek feltétele volt a szigorú diéta és a kórház állandó és igen szigorú kontrollja. Mint említettem családi előzmények miatt szűrtek már a 12. héten és így derült ki ez a 8,1-es érték a 75 gr. cukor oldat elfogyasztása után.
S mivel a diétát 3 hete már csinálom, most fogják kontrollálni az értéket.

Sajnálom, hogy pont az engem érdeklő kérdésemre nem kaptam Öntől választ, hiszen az érdekelt volna, nem pedig az esélyek latolgatása, hogy kell-e inzulin vagy sem, ezt amúgy magam is tudtam, mivel a témában nagyon sok elérhető magyar,angol és német nyelvű publikáció áll az érdeklődő rendelkezésére. Ha nem ismertem volna azt, hogy milyenek a kilátásaim, mondhatnám azt is, hogy akkor ahelyett, hogy próbált volna megnyugtatni jól rám ijesztett, de nyilván - feltételezem - nem ez volt a célja.
dr. jur Justitia"





Akkor nagyon nehéz volt elhinni és el is fogadni azt amit írt, de az élet Önt és a sok éves háta mögötti tapasztalatát igazolta.
Szeretném leírni az ezzel kapcsolatban azt, hogy jelenleg terhességem 30. hetében járok a három hetenkénti kontrollok alkalmával az ún. 2. pontos vérvételek (éhgyomri és az 1 órás étkezés utáni értékek is a megengedett határértékekekn belül vannak, a 24 órás gyűjtöt vizeletben sincs cukor és aceton. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy egy napos kórházi bekevés után (ahol a 7 pontos vérvizsgálatot, belgyógyászati, nőgyógyászati vizsgálatokat végigcsinálva) átrendezzék a diétámat. A diéta átrendezéséhez egy valamihez mindenképpen szükség volt még, ez pedig az ún. tudatos hozzáálláshoz, hogy igenis natív cukrot nem ehetek, mindent mérnem kell, a tészta és a rizs száműzött lett az étkezésemből (köretként). Számomra egyetlen cél lebeg a szemem előtt, hogy a kisbabám egészséges legyen, és ennek a célnak az érdekében mindent megteszek. Szeretném megjegyezni nem használok inzulint!!

Egy valami azonban nem hagy nyugodni, a baba méretei és súlya teljesen megfelel a számított terhességi kornak és minden rendben van vele (hál' istennek), de én a terhességem kezdete óta nem híztam egy kilót sem. Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy a még hátralévő közel 10 hétben normálisnak tekinthető-e ha nem hízok. A diétát továbbra is tartanom kell, három hetente vérvételes kontroll és a szülés várható időpontja előtt - előzményekre tekintettel- be fognak a kórházba fektetni.
Várom válaszát!
TiszteletteL Justitia
dr_jur_justitia
 
 


Kedves Doktor úr!

A 15. terhességi héten vagyok és arra lennék kíváncsi, hogy a táplálkozásunk mennyire befolyásolja a terhességi cukorbetegség kialakulását? Vagy ez teljesen csak a hormonoktól függ? Egy terhes nőnek célszerű kiiktatni az édességeket az étrendjéből? Vannak esetleg olyan jelek, amelyek már a terheléses cukorvizsgálat előtt a cukorbetegségre utalnak?
Ahogy az előző írásait olvastam, a szénhidrát mennyiségét nem jó csökkenteni "előre", mielőtt még gond lenne.
Elnézését kérem, ha erről már volt szó a topicban.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Milli
milli
 
 


Justi!
A normál súlyu baba is igazolja, hogy jó úton jár. A testsúly gyarapodása a terhesség alatt, a közvélekedéssel szemben, egyáltalán nem kötelező, a cukorbetegek, akik tartják a diétát (olvassa az előzményeket) fogynak. Emiatt tehát nem aggódjon.

Milli!
Tényleg mindenről volt már szó ....
Igen, főként a hormonoktól függ.
Az éleztmódnak van szerepe, felesleges cukor természetesen felesleges ...
Csak a vércukor vizsgálat jelezheti a bajt, ezért végezzük a terhesség alatt, ez a szűrés lényege és célja.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Gyuri!

Biztos emlékszik még rám,lassan már szülés előtt állok, ez a 37. hetem. Sáránk 3 kg ( 36. heti labor), minden leletem rendben van. A cukrom a 32-33. hét tájékán szépen ívelt felfelé, növelni kellett az inzulinadagot, utána szépen beállt, most már pedig még csökken is.
A 'cukrosorvosomat' kérdezve, hogy szülés után mi a teendő, azt a választ kaptam, hogy mindent azonnal elfelejthetek, ehetek úgy és ahogy akarok, majd kontrollon úgyis minden kiderül. Itt viszont azt olvastam, te még javasoltad a 6 hét inzulin nélküli diétát. Akkor most hogy is van ez?
A másik, hogy azt mondják( konkrétan a nőgyógyászom), hogy az inzulinos terheseknél, a kisbabánál gyakoribb az anyagcserezavar és a szülés előtt 3-4 héttel!!! felvetette, mi lenne ha nem is az ő kórházában szülnék, mert ha történik bármi, és elviszik a babánkat egy másik kórházba, nem biztos, hogy engem is tudnak fogadni!(volt már rá példa) Ezt követően már kívülről fújom a betegjogokat, mert azt semmiképp nem hagyom, hogy külön legyen tőlem! Szóval arra szeretnék kérdezni, hogy úgy gondolom az egész cécó ( már bocsánat) értem ez alatt a 3 hónapja tartó szoros diétámat, idő szerint élést, számolgatást és minden szigorú betartását, hogy ne történjen a babánkkal baj cukorügyben. Úgy gondolom, az inzulint is azért kapom, hogy csökkenjen az esélye bármi rossznak. Akkor hogyhogy gyakoribb az inzulinosoknál?! Főleg úgy, hogy 3 hónapra visszamenőleg megvan naponta 5-7 szer a vércukorszintem, és egy-két esettől eltekintve nem volt 7 fölött.
Szóval most ismét rám van ijesztve, mikor én már teljes lelki nyugalmnamban várom a lányunkat és a szülést.
Remélem tud nekem megnyugtató dolgokat írni, mert nagyon nem akarnék egy számomra idegen kórházban szülni, amiről még jókat sem olvastam.
Köszönöm válaszát, az ismét aggódalomba fordult,
cseszi.
cseszi
 
 


Gyuri!
Nem tudom olvastad -e a kérdésem? Eddig még mindig tudtál valami bíztatót írni... Nincs valami véleményed a dologról?

Várva a bíztatást:
Kriszta
krisztike01
 
 


Krisztike!
Nem találkoztam még ezzel a diagnózissal, nem hiszem, hogy a diabétesszel függene össze, arról tudnék. Keresni fogom. De mi van a toxoplasmával?

Cseszi!
Nem tudok megnyugtató dolgokat írni. Ha elolvassa korábbi írásaimat arról, hogy hol szüljön egy cukorbeteg, akkor kiderül, hogy véleményemet erről a kérdésről már többször is megírtam, de úgy tűnik nem esett le a tantusz, hogy miről szólt a történet. Direktbe nem írhatom, hogy hol NE szüljön egy cukorbeteg, pláne, ha betegjogokat is fújja.
Betegjog: és az újszülött egészségesen születés joga?
Amit a szülés után dolgokról írtam, én azt tartom helyesnek. Mostani tapaszatlata szerint akkor döntsön arról is mi a helyes álláspont.
Bármikor állok szívesen, akár személyesen is rendelkezésre.
06704507088
gyuri
Szeged
 
 


Cseszi!

Én a helyedben mindenképp máshol és másnál szülnék. Nem akarom bántani a dokidat, mert nem ismerem, csak az én történetemet tudom elmesélni. Még a terhességem előtt választottam orvost, akinél szülni fogok és végig a magánrendelőjébe jártam, aztán mikor kiderült a terhességi cukor azonnal (nem szülés előtt pár héttel) átadott Gyurinak, mert véleménye szerint innentől csak nála vagyok biztos kezekben és a Szabolcs utcai kórházban, ahol kimondottan cukorbeteg és terhességi cukros kismamákkal foglalkoznak és a baba ellátására is fel vannak készülve. Azt gondolom nagyon korrekt lépés volt és kizárólag a baba és az én érdekemet tartotta szem előtt. Magán betege voltam, ha a saját érdekét tartja szem előtt nem ad át másnak. A mai napig hálás vagyok neki. Én végül a Szabolcsban szültem nem Gyurinál, mert közben átment a Jáhn F. kórházba. Szerintem választ a két kórház valamelyikét.
Kriszta

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


A Margit Kórház is profi terhességi cukor terén, és nagyon jól felszerelt az újszülött-részleg is.
rjuli
 
 


Kedves Gyuri!
A segítségedet szeretném kérni.3hete szűrték ki nálam a gesztációs diabéteszt/a 40 g-os értéke 8,a 75g-osé 10,3 lett/,azóta diétázom.A mi kórházunkban nincs terhességi cukorbetegségben járatos szakember,így érdemi választ nemigen kaptam.Kézi cukormérővel mérem 1 órával evés után a cukromat,ami5,5 és 6,5 között szóródik, de csak ha 20-25 g szénhidrátnál többet nem eszem. Így 6-7-szer étkezem napi 120-130g szénhidrátot, súlynövekedésem azóta nincs. Kérdéseim: 1.Elég-e ez egy egészséges babához és baj-e, ha nem napi 5 az étkezés? 2.Téved-e a kézi mérő 1-nél többet és elég-e a havi újabb postprandiális profil? 3.Inzulin hiányában a fenti diéta mellett éheznek-e a sejtjeim, ill. a fehérjedús táplálkozás okoz-e veseszövődményt? 4.Ha ezt a diétát tartom és nem romlik az inzulin-rezisztenciám,akkor lehetséges-e bármilyen anomália a magzatnál és a lepénynél? 5.Szülhetek-e itthon problémamentesen? Nem szeretnék Pestre járni hetente,mert nyílóban van a méhszájm 27 hetesen, feküdnöm kell, nem pedig vonatoznom. Befeküdni sem szeretnék, mert depresszíven hat rám a kórház és két gyermekem is van. A válaszokat előre is hálásan köszönöm. Peraa
peraa
 
 


Gyuri!
A toxoplasma eredménye még nincs meg. Talán holnap...
krisztike01
 
 


Tisztelt Dr. Csákány M. György!

Szeretném a véleményét kérni a következőkben. Első terhességemet jelentős túlsúllyal kezdtem, az első 6 hónapban fogytam (nem diétáztam, így sikerült), majd az utolsó időszakban veszélyeztetett terhesként fekve 10 kg-t híztam. Most ismét babát szeretnénk, még mindig túlsúlyos vagyok, ami miatt az orvosom cukor- és HgA1c (vagy HbA1c?) vizsgálatra küldött. Az éhomi cukrom 5,6 lett, a HgA1c pedig 6. Kérdésem, hogy ezek alapján Ön szerint mekkora a valószínűsége annak, hogy kialakul a tehességi cukorbetegség? Előző terhességem alatt minden rendben volt e téren.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:
Macika008
macika008
 
 


Gyuri!
Toxoplasma ügyben annyi derült ki, hogy a Gergő ( ő a nagyotthalló )ellananyagszintje (IgG ) duplája a Krisztiánénak. Az értékekből nem derül ki, hogy milyen eredetűek, holnap kell mennünk a László kórházba konzultálni egy orvossal aki ezzel foglalkozik.
Kriszta
krisztike01
 
 


Krisztike!
Ha a nagyotthalló titere magasabb, ez is a toxopl. mellett szól, bár a biologiában soha semmi sem biztos.

Mecika!
Nekem az éhomi 5.6 gyanús. Feltétlenül terhelést KELL csinálni 75g cukorral!

Peraa!
Terhességi cukorbetegséged VAN! ennek kezelés szakemberre tartozik. Nem tudom hol élsz, ha megírod, segítek hova fordulj. A fenyegető koraszülés (nyitott méhszáj) egyik oka éppen a magas vércukor lehet! A cukoranyagcsere javítása ebben is előnyt nyújt!
gyuri
Szeged
 
 


Ezt nem értem - mármint amit írsz.
A leleteket azóta megkaptam, akövetkezőket írják ( nem értem, hogy ez miért nem egyértelműen anyai ellenanyag ):
Én véremben most: 206IU/ml
Gergő vére most: 21 IU/ml
Krisztián vére most: 13 IU/ml
mindkét gyereknél azt írják, hogy maternális ellenanyag.
Az egy hónappal korábbi vérvétel:
Gergő: 39 IU/ml
Krisztián: 43 IU/ml

Vélemény?
krisztike01
 
 


Teljes biztonsággal kizárható a toxoplazmózisKép)))
krisztike01
 
 


Krisztike!
Igen, azt hiszem tényleg nem toxoplasmosis.
Utánanéztem a mitokondriális enkefalopátiának, és amennyire megértettem, az egy veleszületett rendellenesség, nem függ össze semmilyen anyai betegséggel, tehát a terhességi cukorbetegséggel sem. Két fiu, egypetéjűek?
gyuri
Szeged
 
 


Nem ,kétpetéjűek és Krisztiánnak szinte semmi baja nincs ( nagyon enyhe izmtónusprobléma, ha nincs Gergő talán ki sem derül )
krisztike01
 
 


Kedves Gyuri!
Ceglédi vagyok és itt dr.Harmos a cukros szülész,de ő sem tudott mindenre válaszolni/te sem válaszoltál/.Felhívtam a Baranyi doktornőt is,de ő telefonon nem foglalkozik velem,csak ha beutalóval átadom magam teljesen a Szabolcs u.-i klinikának.Itthon viszont azt mondta a dokim,hogy nem kell beutaló,mert nem kell még inzulin,elég a diéta.A cukor profilom a következő lett:6,5; 5,7; 5,7; 6,2; 5,4; éhgy.-i:4,6,majd 7,0.Mégsem vagyok nyugodt,furcsálom,hogy az étkezéseimet rám bízták vérvétel előtt/ambuláns volt/,pedig mondtam,hogy én csak más ch-értékekkel tudom 7 alatt tartani a cukromat.A válasz:mindegy hogyan, csak ne menjen e fölé.Biztos? Az én különbejáratú kikísérletezett adagjaim:20, 25, 30, 25, 30 és pótvacsinak 15-20 g. Ebédre nem ehetek 50-et,mert felszalad 8-ig,így szükség van egy 6. evésre is. Szerinted lehet ilyen kompromisszummal csinálni,ha így 7 alatt tartom jóval,vagy kellene mégis inzulin? Másrészt az is aggaszt, hogy "csak diétás" cukrosként nem igényelne plusz szakértelmet a szülésem vezetése,mert itt csak az inzulinosokat küldik szülni a Szabolcsba? Bízva abban, hogy most ráérsz válaszolni, üdvözlettel: Peraa
peraa
 
 


Kriszti!
Ha kétpetéjüek, akkor lehet csak az egyik kapta meg, a másik nem....

Peraa!
Harmos dr-ral régi szakmai kapcsolatban vagyok és bízhatsz benne. A Te diétás variációd nem rossz, és ha minden kaja utáni érték 7 alatt van, akkor sikeres is. Az, hogy Rád bizzák az nagyon jó! Ez a legfontosabb, hogy Te magad tudd, hogy mit, miért csinálsz.
Jó anyagcsere mellett a szülészeti-újszülött szövődmények ritkán fordulnak elő, és ezek is becsülhetők a folyamatos vizsgálatok során. Az a véleményem, hogy ha megbízható szakemberek nem találnak rizikót, akkor a terhességi cukorbetegség után a szülés nem lényegesen veszélyesebb, mint az un. normál szülés. Azért gyermekgyógyász legyen ott, mert az első időszakban, kb. 24 órán át szoros ellenőrzés szükséges. Harmos dr. egyébként az inzulinososkat mostanában már a Délpestibe (hozzám) küldi. És Baranyihoz a Szabolcsba.
gyuri
Szeged
 
 


Üdv Gyuri doktor!
Köszönöm a választ, kedves tőled. Esetleg tudod arra is a választ, hogy a Margit kórház is foglalkozik-e inzulinosok szülésvezetésével /ha esetleg odáig fajulnék/ és van-e ott is Pic? Ott ajánlottak egy orvost. Egyébként ha romlanának a mért értékeim, akkor áttérhetek akár 7-szeri evésre is alkalmanként kevesebb ch-fogyasztással, vagy az már úgy káros a baba érzékeinek?
Köszönettel: Peraa
peraa
 
 


Krisztike!

Nem találtam mél-címet a profilodban, úgyhogy ide írok, elnézést az OFF-ért a többiektől.
Volt egy tanítványom(azért csak volt, mert vidékre költöztek), akinél u.ezt a diagnózist állapították meg. Nagyothallás, tónuseloszlási zavar nála is van. Ő is iker(kétpetéjű), bár a másik baba pár naposan meghalt, annyira korák voltak. Szóval, ha gondolod, megkérdezem a mamáját, hogy megadhatom-e a számát, címét vagy akármilyen elérhetőségét, és, ha beleegyezik és Te is igényled, akkor talán tud neked segíteni, hisz az ő fia 7 éves, úgyhogy részben kitaposta már az utat.
Ha nem kérsz belőle, akkor bocs a beleszólásért.
rjuli
 
 


Peraa:

A Margit kh-ban is vezetnek inzulinosoknak szülést, és van PIC 32. hetes babakortól felfelé.
thira
 
 


Rjuli!

Köszi aranyos vagy, ha van emilje az is jó. Az enyém:
mentatnekukacfreemailponthu

Köszi :
Kriszta
krisztike01
 
 


Kriszta,
mél ment.

J.
rjuli
 
 


Rjuli!
Válasz ment.
krisztike01
 
 


Sziasztok!
Szintén gesztációs diabéteszem van, sajnos ettől tartottam is, szüleim mindketten cukorbetegek, az egyikük inzulinos.A 26. heti terheléses (75 gr)eredménynél derült ki, éhgyomi: 4,3 120 perc mulva 8,9 Kép
Elküldtek a belgyógyászati diabétesz rendelésre, tanácsadásra és dr Tóth Ágneshez, most kezdetben 170 gr szénhidrátra és napi 5 étkezésre állítottak.Reggeli, ebéd és vacsora után 1 órával mérem a vércukrom 4.1 és 6.4 közötti intervallumban mozognak az értékek.2 hét mulva T-vizelet és vérkép kontroll.
Most 29 hetes vagyok, 172 cm/65 kg.
Jah és ajánlom mindenkinek a sétát, sokkal jobb értékek jönnek ki egy jó kis séta utánKép
Remélem 7 fölé nem fog menni, akkor ugyanis inzulin lesz, amit nem igazán akarok.
fantikbaba
 
 


Kedves Gyuri! A segítségedet szeretném kérni, a 75g-os terheléses cukrom éhgyomorra 5.1, 1 óra múlva 10.5, 2 óra múlva 7.4 lett. Ez mit jelent? Nem sok az éhgyomros egy kicsit? Orvoshoz csak hétfőn megyek, de nagyon szeretném tudni, mire számítsak. Most töltöttem be a 28.-ik hetet.
Segítségedet előre is nagyon köszönöm!
Alma
alma72
 
 


Kedves Gyuri!

Milyen esetben lesz egy diétás kismamából inzulinos? Mert ezt az értéket még nem sikerült kiderítenem. Egyik kórházban 7-et mondanak a másikba 8-at.

Köszönöm
thira
 
 


Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy sikerült megtalálnom Benneteket!!! Én vagyok az abszolút kezdő gyermek témában... Nagyon szeretnék már, de azt hiszem, ez nem lesz egy egyszerű menet...Ha elég figyelmesen olvastam, mintha nem találtam volna Köztetek olyat, aki már a terhességét megelőzően is IDDM-es volt. Márpedig én az vagyok 1988 óta. Úgy gondolom, hogy a felelősségtudatom (és az aggódásom) túl nagy ahhoz, hogy - bár elég sok mindent tudok a témában - ne kérdezzelek meg Benneteket a saját tapasztalataitokról, valamint a várható esélyekről: terhesség vállalhatósága, lefolyása, esetleges komplikációk... stb, stb..
Magamról nagyon röviden csak annyit, hogy '88 óta vagyok inzulinos cukorbeteg és sajnos az elmúlt közel 16 év nem múlt el "nyomtalanul"...
De lehet, hogy ezzel nem is terhelnélek most Benneteket, inkább csak akkor, ha van Valaki, aki "kompetens" a témában.

Bocs, ha zavartalak, de nekem nagyon fontos ez a téma, mert 29 évesen nagyon várom azt a pillanatot, amikor azt mondja az orvosom: itt a startjel!! Jó lenne erre már előre is felkészülni!!(És esetleg a "jó" cukrokon kívül minden lehetségest megtenni, ami a témában megtehető...)

Szóval minden hozzászólást előre is köszönök:
Ági
aszemenyei
 
 


Szia Ági!

Én 85 óta vagyok inzulinos cukros, most várom a második babát. Ha esetleg ilyen paraméterekkel megfelelő vagyok, akkor szívesen próbálok segíteni Kép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Kedves Yndi!

Azt hiszem, Te vagy az én "EMBEREM"!!! Nagyon örülök, hogy végre "élőben" beszélgetek egy sikeres próbálkozóval, mert az mégiscsak más, mint amikor a diab szakrendelésen esetleg elcsípsz egy-egy beszélgetést, mivel általában a diabos kismamákat hétfőre hívják be, mi meg megyünk a többi napon, úgyhogy elvétve tud az ember lánya egy-két információ-morzsát felcsípni (na persze az orvosi szakirodalmon kívül, melynek egy része azért valljuk be nem az átlagembernek szól).
Magamról röviden: '88 óta ami hibát lehetett, én azt hiszem mindet elkövettem (kezdve a kezdeti struccpolitikán keresztül az "én mindent jobban tudok-hagyjatok békén-majd én megoldom" szindrómáig-persze mindig valamiféle figyelemfelkeltő "plusszal"...).

De a lényeg: kb. 3 éve megérintett a nagy felfedezés szele: ez így tovább nem mehet... Próbálkoztam mindenféle diéta és gyógyszermódosítással, míg végre úgy másfél éve a Baranyi doktornőhöz kerültem a Szabolcs utcába. Azóta az eredményeim szépen, de lassan javulnak: a kezdeti 9,9-es HgbA1C-ről május elején 7,5-nél jártunk, a fruktózamin 540-ről 311-re csökkent. Tudom, hogy ezek nem világmegváltó változások - inkább csak a kezdetei - de talán mutatják, hogy most már NEKEM IS FONTOS, és "bármire" kész vagyok a jó és biztató eredmények érdekében. (Úgy gondolom, hogy az egészséges gyermek utáni vágy és az ehhez párosuló felelősségérzet jelentős motivációs tényező...)

Ez mind nagyon szép és jó! Sőt! Ha így haladok, lesz (remélem) sokkal jobb is.

Igenám! De az elmúlt 3 hét során már másodszor volt üvegtesti bevérzés a szememen, amit a Szabolcs utca szemészetén nem mertek meglézerezni, mert állítólag nagyon közel van a látóideghez. Ez annyiban "változtatja" meg a helyzetemet, hogy arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e ez egy későbbi gyermekvállalás lehetőségét igencsak kedvezőtlen választ kaptam: lehet, hogy emiatt, valamint a már meglévő neuropáthia miatt esetleg nem is javasolják majd!!!

Pedig nekem az életem az elmúlt hónapokban szinte másról sem szólt, mint a gyerek(ek)ről...(Persze a munka melletti Közgáz egyetem vizsgaidőszakán kívül...)

Eredetileg én úgy gondoltam (persze a párommal egyetértésben), hogy van még egy évem az egyetemből, az az idő elég lesz diabetológiai szempontból a startjelhez. Csakhogy most lehet, hogy nincs is annyi időm... vagy esetleg akármennyi időm van, de erre nem is akarok gondolni...

Neked is voltak a terhesség előtt különböző szövődményeid?
Ezek fényében mit javasolt az orvos(o/ai)d?
Mi volt az, amit esetleg tudnál javasolni, hogy jobb eredmények legyenek?
A "startjeltől" számítva gyorsan sikerült a baba?
Okozott-e setleg valami speciális problémát a fogamzásnál a diabétesz?
Hogy zajlott a terhességed, illetve a mostani hogy zajlik? (Remélem minden rendben van Veletek...!!!!)

Most veszem csak észre, hogy csak írok, csak írok, senkit nem hagyok szóhoz jutni...

Próbálom fegyelmezni magam és a többi (még rengeteg) kérdésemet későbbre hagyni...

Csak most még egy utolsót: Te is ennyire féltél-pánikoltál-aggódtál előtte?

Előre is köszönöm:

Ági
aszemenyei
 
 


Szia Ági!

Az én esetem annyival könnyebb volt, hogy nekem szerencsére nincs semmilyen szövődményem. Ez mondjuk rengeteg, de így is sokkal problémásabb lehet a terhesség és a felkészülés rá, mint egy nem cukorbetegnél. A retinopátiára a doktor úr biztos tud mondani sok mindent, én ebbe nem tudok/akarok beleszólni.

Én az én esetemet tudom leírni, de minden terhesség és felkényülés más.
Nekünk a startjeltől számítva elég rövid idő alat összejött a baba ( azonnal, 3 nap Kép ). Szóval nálam a diabétesz ebben semmit nem befolyásolt, max javítot ;-)
A terhesség alatt teljesen megváltozott a korábban működőképes beállítás, amit egy induló jó beállításról azért pofásabban lehet kezelni. Attól függően, hogy mikor veszi észre az ember, hogy babát vár ( gondolom ezt nem nehéz észrevenni, ha amúgy is tervezett baba ), "nem árt" ( és itt nagyon finoman fogalmaztam, a pontosabb megfogalmazás: BE KELL ) befeküdni inzulin beállításra a kórházba. ( ja, én az "akció" után 3 nappal már 99%-ra megmondtam, hogy babát várok, ugyanis a korábbi beállítás már ekkor nem volt működőképes ) Mivel én is a Baranyi doktornőhöz járok, a kórház adott esetben a Szabolcs utca. Az időtartam változó, de ált. az első harmad végéig sikerül beállítani a cukrot ( az inzulint és a diétát ). Nálam ez az első terhességemnél 7 hét kórházat jelentett, de most került ki a kórházból az egyik csajóca, nála ez 10 hét volt. Mondjuk volt 2-3 hetes páciens is KépKépKép Mondom, mindenkinél más!!!

Most minden rendben van, a legutóbbi fruktóz 235 volt, a startjeles induló 295. A fruktózod nincs is messze a startjelestől. Bár a hemoglobin még javítandó. Az enyém emlékeim szerint 5.2 vagy 5.3 volt.
Én is jól belelendültem az írásba! Javaslok inkább egy emil címet, hogy ne terheljük a listát: nelemerw@freemail.hu. Írj nyugodtan KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Szia Yndi!

Az emilke-címet köszönöm, már küldtem is egy "rövidke" levelecskét.

Az ötlet - terhelés ügyben - azt hiszem remek!!!

Válaszod várom az alábbi címen: aszemenyei@freemail.hu .

Ági


Kedves Többiek!

Ha valakinek van még hasonlóan pozitív, esetleg negatív tapasztalata inzulinos cukorbetegek terhességével kapcsolatban, örömmel venném, ha megosztanátok velem.

Előre is köszi:
Ági
aszemenyei
 
 


Szaisztok!
Egy hete allapitottak meg terhessegi diabeteszem van.
A 25 hetnel tartok, es etrendre tanacsokra volna szüksegem. .(((
nemetben elek, az iteni ertekek masok mint otthon.
Ez is zavaro.
pele1
 
 


Pele:
AZ ottani értékeket 18-cal elosztva megkapod az itthoniakat. Így tudsz viszonyítani.
Mennyire súlyos? És ott mit mondtak neked?
thira
 
 


Kedves Doktor Úr!

Ez a topik rengeteget segített nekem a terhességem alatt, mert nekem is magas volt a cukrom. A babám most 4 hónapos és egészséges. Kép

Egy új problémám van, ami egyáltalán nem tartozik ide, de - az eddigi segítőkészségét alapul véve - kérem, segítsen megoldást találni!!

Császármetszéssel szültem, szoptatok. Nem szedek fogamzásgátlót, de a szeretkezés olyan fájdalmat okoz, hogy muszáj valami megoldást találnom. A sikosító zselék, krémek nem segítenek. Régen fog.gátlók mellett volt ilyen fájdalmas az együttlét (többet is próbáltam: Triregol, Marvelon, Novinette), csak egynél nem jelentkezett a probléma: Diane.

Ezek alapján úgy gondolom, hogy talán valami hormon megléte/nemléte okozza a fájdalmat. Kiküszöbölhető valahogyan? A szoptatás végéig fájdalmat fog okozni a szexuális élet? A házaséletünkben nagy szünetet kellett tartanunk már a terhesség alatt is, a szülés óta pedig ezzel a nemvárt problémával küzdök. Nem szeretném, hogy a házasságom lássa kárát, hiszen rövid időn belül tervezzük a következő babát is. Remélem, van megoldás! Van valami ötlete?

Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Callye
callye
 
 


Callye, nekem az intimtorna sokat segített, a legtöbb kórházban van tanfolyam, négy alkalom alatt meg lehet tanulni és otthon gyakorolni, szuper eredményekkel! Csak kitartás!
tigris
 
 


Peraa!
A Margitban éppugy nincs PIC mint nálunk, mégis kezelünk inzulint igénylő cukorbeteget. Koraszülött osztály van, a 32 hetes felett vállalnak koraszülöttet.
de a válasz egyszerű: KÉRDEZD MEG!


Alma72!
Jó hírem van: Semmi baja sincs, nem beteg.Ezek normális értékek.

Thia!
Sokszor leírtm már, ha visszalapoz elolvashatja: röviden, min egy hétig tartó, pontos (150g, un. quantitatív) diétázás után, ha az étkezést követően 1 órával vett értékek 7.0 felett vannak, inzulin adása szükséges.

Aszem!
A vércukor nem minden, az csak az alap. Baranyi dr, a szemész, de szülésze is (?) elmondja, hogy a terhesség alatt, még a leggondosabb normoglikémia esetén is (igaz ritkán) gyorsan romolhat a szeme, sőt mivel a szem nem csak a lélek, hanem ez esetben a kiserek (vese) tükre is, gyakrabban alakul ki magas vérnyomás (fehérjevizeléssel, még ha most nincs is), ami közvetlenül fenyegetheti az anya és közvetve a magzat életét. Úgy hogy, ha a vizsgálatok végén nem javasolnak terhességet, akkor ezt fontolja meg.

Callye!
Amit leír nem ritka, a Tigris által javasolt ötlet nem rossz, de szerintem le kellene ülni szakemberrel (sexologus) és vele is megbeszélni...
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Gyuri!

Köszönöm a választ, én is úgy gondolom, hogy a szakember azért van, hogy ő legyen a szakember és nekem az ő javaslatát igen komolyan megfontolóra kell majd vennem. Ez így is lesz, hiszen én csak 1 eset vagyok/leszek, míg a diab team már jóval több és főként többféle esetet "látott".
A kérdésem kifejezetten a doktor úrhoz: mennyiben más a IDDM-es diabetika terhessége terhespatológiai, illetve szülés szempontjából?
Gondolom a fennálló szemprobléma, ami azért egy kicsit - meg kell, hogy valljam - bonyolultabb annál, mint amit eddig leírtam ('96-ban a Szabolcs utcában lézerkezelés papillopathia diabetica o.u. és retinopathia miatt, '98-ban megállapított cataracta mindkét szemen, melyet a bal szemen eltávolítottak 2001. októberében és most a vizsgaidőszak alatt 3 hét leforgása alatt kétszer idézem:"papilla alatt, nagyon közel a papillához nagy intraretinálius neo.", valamint ezenm az ambuláns kezelési lapon szerepel még: pseudopakia pcl o.s. és st.p.aion l.u.)a szülés módját jelentősen befolyásolja, ha jól tudom ilyen esetben a legvalószínűbb a császár...
Amikor régebben (kb. 1,5 éve) szó esett egy esetleges terhesség jövőbeni vállalhatóságáról, akkor azt (a startjelet) a diabetológiai eredményeken kívül az akkor meglévő szövődmények éppen akkori állapotától teszik függővé.

Szóval a kérdésem mégegyszer: miben más? Mennyiben jelent "veszélyeztetettebb" terhességet, nagyobb odafigyelést?
Valamint, hogy mi az amit a leendő anyuka a "mindenen" kívül tehet?

Válaszát előre is köszönöm:
Ági
aszemenyei
 
 


Kedves Gyuri!

És ami most jutott eszembe: a Szabolcs utcában van-e lehetőségem válsztani a szülészek-nőgyógyászok közül?
Tudomásom szerint, bár ez egy viszonyleg régebbi infó a diab teamben többen is vannak.
Milyen alapon tudom eldönteni, kihez akarok kerülni/kerülök?

Előre is köszönöm:
Ági
aszemenyei
 
 


Szia Thira!
hat azt nem mondtak hogy sulyos.
A reggeli elötti eertek 90-95 közötti, eves utan altalaban 108-120 közötti.
Ehhez van meg vizelet ellenörzeshez valami csik, es az eddig negativ, egyszer mutaott enyhen emelkesdett erteket.
Az a gond, a csaladban senki meg csak a legtavolabbi rokonok között sincs senki, aki cukros lenne, erröl a temarol hott dunctom sincs.
Most talaltam egy szenhidrat tablazatot a neten, de hogy hogyan kell enni, meg mit????
Kaptam egy füzetet, de abban meg szinte semmi sincs leirva. .((((
Megjegyzem, en nemetben vagyok.
pele1
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?