Na most lehet lenézni, de epidurállal szültem.
Van egy barátnőm, aki erre közölte, hogy ő nem kér fájdalomcsillapítót, mert "természetesen szeretne szülni".
Akkor gondoltam róla először, hogy szívesen dugnék ipari cukorrépát a seggébe!
Nálam úgy zajlott a dolog, hogy 14-én jóslófájásokkal mentem be a kórházba 1 héttel a kiírás előtt. Hazaküldtek.
4 napra rá vasárnap délelőtt CTG+vizsgálat. 1 ujjnyira nyitva.
Délután rendszeres fájásaim lettek. Még hajat mostam, pakolásztam, majd elindultunk, mert ügyeletes volt a dokim meg a szülésznőm is.
Hosszúhétvége volt, vasárnap délután totál beállt az autópálya. Mire beértünk, majd besz@rtam a fájdalomtól. Elromlott a lift, 30perc alatt értünk fel asszam a 3.-ra. Közben minden fájásnál azt hittem, kiesik a gyerek. Már nem is volt szünet a fájások között. Doki megvizsgál: bő 1ujjnyi.
Akkor megkérdezte, hogy akarok-e szülni, mert így eltarthat napokig. Hát akartam. Akkor burok repesztés (nem szépítem, kurvára fájt) beöntés - alapból székrekedéses vagyok, semmit nem használt, max annyit, hogy fájások közepette még kakilni sem mertem, mert azt hittem kiesik a WC-be a gyerek.
Irány a szülőszoba, bekötötték az oxyt. A "fájásmérő" kiakadt, olyan brutál erősek voltak. Na akkor hívtuk az anesztest. Megszúrt 3 perc alatt. Utána nem fájt SEMMI. Mindent éreztem, csak nem fájt. Éreztem a fájásokat, jókat dumáltunk a szülésznőmmel. Kb fél óra után benézett a lábam közé, majd rohant a dokiért, mert félig kint volt a feje. Akkor nyomtam egyet, leszedték a zsinórt a nyakáról, majd még egyet és kint volt a gyerek. A mellettem levő szobában bő 3 ujjnyival jött be a csaj velem egyszerre. Végigordította az egészet és egy teljes órával később szült, mint én. Összestoppoltak és a saját lábamon mentem át a csecsemőosztályra.
Az epidurál lerövidíti a tágulási szakaszt. A kitolást nehezítheti ugyan, mert lehet, hogy túl sok és nem érez semmit az anya. De ugye ennek szabályozni lehet a mennyiségét a spinállal ellentétben. Az egy szuri, amitől deréktól lefele lebénulsz. Általában császárosok kapják. Az bejut a spinális térbe. Utána nem szabad mozogni, mert iszonyú fejfájást, hányingert okozhat.
Szóval szerintem ha én a "természetes" szülést választottam volna, még most is tágulhatnék azt hiszem. Kimerültem volna én is, meg a baba is. Ehelyett másnap reggel 4-kor már törökülésben ültem az ágyon és vártam, hogy hozzák a babámat. Onnantól végig 24h-ban velem volt.
Ja és külön szobám volt, mert a MÁV-ban apuka csak az üvegen keresztül szemlélhette volna a gyereket. Így meg akkor jött és ment, amikor akart. Volt, hogy este 23h-kor. Akkor fürödtem, ettem amikor akartam. Egyáltalán nem unatkoztam.
És most is epidurálra készülök. Megkérdeztem a nagyanyámat is, aki minden mesterséges cucc ellen van, hogy ha választhatna, hogy fájjon, vagy ne, mit választana. És ő is a nem mellett döntött. Nem mellesleg aki azt hiszi, hogy "mi" nem éreztük a szülés fájdalmát, azt szívesen küldeném melegebb éghajlatra!