Új privát üzeneted érkezett!

Hát én sajna nem mondhatnám, hogy jobban vagyok. Tán mert a sor végén járok, de ma először futtatott meg rókakoma :( .

Baba neme - jóslatok. Hát a torzult arc kb. olyan bizonyossággal válik be, mint a pocak formája. Épp 50 % az esély rá :D .
pammut

Sziasztok!

Jó sokat írtatok. Igyekszem mindent átolvasni.

Kép
csipike09

Annácska, én is kuncsorognék a receptért, bár nyilvánvaló, hogy előképzettség nélkül nem is álmodhatok hasonlóról. De a torta szépséghibásan is finom, úgyhogy ez nem rettent el :D

Az én dokim durván sokat kért a vizsgálatokért, de mivel egy olyan orvos ajánlotta, akiben megbízom, hát összeszorítottam a fogam és fizettem. A 12. heti UH + vizsgálat + kombinált tesz kereken 60 e lett volna nála, na itt kicsit felment bennem a pumpa, ennyiért már szülni lehet. Nem is fogok visszamenni. Ma reggel megkérdeztem az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumot, mennyi az annyi, és azt mondták a kombinált teszt vérből + genetikai UH 12. héten összesen 28 e. Ez azt hiszem a szokásos ár, ennél olcsóbban a dokik sem tudják vállalni, mert ők is külsős laborba küldik a vért.

Szülésért 50-120 közötti tarifákról hallottam, dokija, kórháza válogatja. Szerintem az a korrekt, ha megmondja mit kér, aztán el tudom dönteni, belefér vagy sem. Az "amennyit gondol a kedves paciens" egyrészt megalázó, dugdosni kell a borítékot, másfelől sohasem tudni, ki mennyire lesz elégedett. Van pár rendes orvos, aki tényleg szociálisan érzékeny és nem húzza a száját, ha kevesebbet kap mint várt, de szerintem az olyan felháborító, amikor látványosan reagálják le, hogy alulfizetettnek érzik magukat. Itt a babaneten olvastam pár rémtörténetet.

Ruhácskáink még nincsenek, sőt semmink, de remélem, hogy majd kapunk néhány dolgot. Mivel még senki nem tudja, így nehéz kérni. Majd a 12. hét után. Az elején olyan gyorsan nő a baba, hogy pénzkidobás volna csupa új cuccot venni, ahogy elnéztem a babaruhákat, nem három forintban kerülnek. Szerintem elmegyek majd börzére. Egy jó minőségű babakocsira azért beruháznánk, hogy még évek múlva is jó legyen :lol:

Képzeljétek, ma kávézás közben meséli a kolléganőm, hogy van valami fertőző gyerekbetegsége, a dokija sem érti, hogyan szedte össze. 2-3 éves korosztályra jellemző, felnőttek között állítólag nem terjed. Olyan kis piros pöttyök, elszórva is, meg tömegével is. Majd lefordultam a székről. Gondolom nem bárányhimlő (meg az nekem is volt), és nem rubeola (az ellen azt hiszem oltva vagyok), ha ismert lenne a neve, mondta volna. Nem nagyon tudtam kérdezősködni, mert ugye felnőttre elvileg nem veszélyes, a kiváncsiságom okát meg nem árulhattam el. Nálunk a családban volt egy tragédia egy lappangó rubelolafertőzés kapcsán, azóta felkapom a fejem minden ilyenre.

Babácska a tegnapi privi eltűnt az éterben, küldöm majd újra.
juci-77

Ananácska, csatlakozom az előttem szólókhoz, a recept ügyben.

Szülésért 100e kért + a vizitek (változó, attól is függ mit csinál)

Ruhák: most kaptam anyutól 4db rugit ( C&A -ból, állítólag leértékelés van és lehet télies rugikat is kifogni) egyébként semmi. Mindent már évekkel ezelőtt elajándékoztam. Nem számítottam arra, hogy így megváltozik az életem.

Vizsgálatok: szekvenecia szűrésre jelentkeztem ami az Istenhegyi klinikán 38e, de itt egészségpénztárra is mehet.
A dokim is csinál kombinált szűrést 5e-ért. Erre megyek 15-én. Több szem többet lát...remélem csak jót :D

Ma vettem 2 terhesbugyit (has alatti 890.- ciciig 1290.-) pamut és isteni. Nem szorít sehol. Ja, és övterelőt. Ha ezt tudom előre, már az elöző 2 gyereknél is használtam volna (nem tudom, mióta van). Nagyon jó! Nem szorít az őv, nem görcsöl a hasam tőle. Mindenkinek ajánlani tudom.

Kép
csipike09

Sziasztok!
Kulcsár Bogi vagyok,4.éves dietetikus hallgató.Most írom a szakdolgozatomat:Gyermekvállalás örömei és veszélyei 35év feletti várandósok körében címmel.Segítséget szeretnék kérni,hogy akinek lenne kedve kitöltené-e a kérdőívemet.Kérem olyanok írjanak,akik jelenleg várandósak.
emailben küldeném el a kérdőívet.címem:bogibogarka26@gmail.com
előre is köszönöm
bogibogarka

Csipike, a szekvenciaszűrés mit jelent?

Amit ma nekem 28-ért mondtak, az a Down-kór, meg két másik leggyakoribb genetikai rendellenesség szűrését jelenti, ha jól tudom.
juci-77

juci: Ez az orvos egy rabló. Nem tartozol olyan kórházhoz, ahol a kombinált teszt ingyen van?

Miért akar mindenki fizetni a kombinált tesztért, mikor egy csomó kórházban csak egy reklámanyagot kell átvenni a köldökzsinórvér-levételéről. Egyébként ingyen van! A Sejtbank finanszírozza. Felteszem a cikket.

http://hvg.hu/egeszseg/20080923_down_kor_szures.aspx
vicky79
Budapest III. kerület

sziasztok!

Nem is merem leírni, hogy én mennyit adok. :oops:
Én 30-40.000 ft-ot, egy üveg piát, s egy nagy mercy desszertet. Én a vizsgálatokért se fizetek.

Annamari
Kép
Kép
Kép
Kép
nmarya

nmarya: Hasonlókra gondoltam, csak én sajnos magánrendelésre tudok menni és ott már fizetek.
vicky79
Budapest III. kerület

Juci, a szekvencia szűrés az a kombinált teszt +négyes teszt

A kombinált:PAPP-A + free-b-hCG+ NT + NB
A 4-es: AFP, uE3,free b-hCG, inhibin-A
Legalább is az Istenhegyin ezeket tartalmazza.
Tájékoztatót a www.gendiagnosztika.hu -n

Kép
csipike09

Sziasztok!
Én úgy hallottam több friss anyukától, hogy a kombinált szűrés is megfelelő és elegendő. És az ugye sok-sok helyen ingyen van - ahogy Vicky is írta. Mondjuk aki "idősebb", annak lehet, hogy nem árt a bonyolultabb vizsgálat, mert akkor nagyobb a kockázati tényező.

Csipike: már ilyenek jutnak eszedbe, hogy terhesbugyi? úgy tűnik, hogy én nagyon le vagyok maradva agyilag :lol: Még azt sem nagyon sikerült feldolgoznom, hogy két csíkot láttam a teszten, pedig már nem tegnap volt, nemhogy a terhesbugyi :shock:
zsizell

Én is elgondolkodva nézem, hogy a vizsgálatokért ki mennyit fizet. Nálunk a védőnő adja a beutalókat, azt hiszem a háziorvos szignózza. Így megyünk szépen a kórházba a laborokra, szűrésekre, UH-kra (dokinak is van, de a szűrés protokollba beletartozik néhány) ingyen. A 12 hetes UH, a kombinált teszt, az AFP ingyenes, az integráltért kell valamennyit fizetni. Miért fizetnénk még egyszer valamiért, amikor nem kell? Ezek a magándokik sok helyen rablók. 100 ezer egy szülésért? Van akinek nincs ennyi a havi fizetése! Jó esetben jön, néz, ha szükséges vág és varr. Ezért? A munka oroszlánrésze a szülésznőé. Ha apuka bent van és talpraesett, akkor neki sincs sok dolga. Bíztat, irányít, vizsgál és az utolsó fél órában hívja a dokit. Lehet én megpróbálom dokimat "ha szükséges" módon felkérni. Ha baj lenne vagy valami nagyon ostoba van ügyeletben, akkor hívhassák. AZ én gátam már heges (nem csoda 3 vágás után) és a varrástól jobban félek, mint a szüléstől. Aki tud, próbáljon olyan dokit keresni, aki nem rutinból vág. Klassz lehet gátvarrás nélkül élvezni az első hetet. Na jó, ez a téma inkább december-január tájékán lesz aktuális :D .
Ma, miközben előrehajolva sikáltam a terasz ajtó alsó üvegét úgy éreztem mintha... De ez még nagyon-nagyon korai lenne. A 10. héten már elképzelhető.
Sor elején lévők, érzi már valaki a babócát? Apró kis buborék pattanások, lepkeszárny verdesések - ki minek érzi.
pammut

Zsizell Pedig a bugyi fontos probléma :lol: . Ha nem jó a méret legöndörödik a pocakról. Vagy alatta viseled vagy rajta :D . Akinek többedik babája előbb pocakosodik és nagyobbat növeszt. Ez már csak így van.
pammut

Nekem első baba. Azt hittem a terhesbugyival ráérek addig, amíg nem nő a pocak. Na most akkor, hány zsák óriásbugyit vegyek, hogy a növekedési fázisokban le se göndörödjön és ne is szorítson? :lol: Bonyolultabb ez a terhesség, mint gondoltam... :P
zsizell

Ezt sajna Neked kell kitapasztalnod. Én a pocak alatti bugyira esküszöm. Nem bírom, ha szorít valami :D .
pammut

Dokikérdés. Nekem császárom lesz, úgyhogy nem tudom és nem is akarom az ügyeletesre bízni. Pont ezért is kérdeztem rá nála, hogy mit kér. Erre mondta, hogy ha adok adok, ha nem adok, nem adok. De mivel nem a legegyszerűbb eset vagyok, adok neki. Megmondom őszintén, én még az életben nem voltam "sztk-s" rendelésen. Például az áprilisi rákszűréskor még 4 fertőző akármit is megvizsgáltatott a sima rákszűrés áráért, mielőtt nekikezdtünk a bébigyártásnak. A 3 ezres terhesgondozási díj pedig nem is annyira katasztrofális szerintem, a fiammal 91-ben adtam 1 ezrest. Igaz akkor a szülésért már csak plusz 3 ezret kapott.

Kombinált teszt a mi környékünkön nincs ingyen, ha meg már az integráltat javasolta a doki, azért mindenhol ugyanannyit kell fizetni, én meg inkább megyek Tatabányára mint bumlizok be Pestre.

Nekünk megvan az összes ruhánk, hörcsögtaktikát folytattam. Kiságyunk is van, bár még nem tudom hogyan fog beférni a szobába, nem ott lakunk ahol a fiammal laktunk. Pelenkázós, úgyhogy jó nagy. Babakocsi is van, de abból azért szeretnék újat, babaülésünk még nem volt, azt is venni kell. De mivel a családban ő lesz a második unoka -egyikünk tesójának sincs gyereke-, így jó kilátásaim vannak arra, hogy kapunk is egy s mást.

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Jesszusom, terhesbugyi. Na erről még nem is hallottam Bár kétségtlenül logikus. Terhesharisnyáról is valami magazinban olvastam, az mondjuk praktikus lesz úgy októbertől. Irtó szexin fogunk kinézni "nagyi bugyijában" :lol: Amúgy is vannak kétségeim, mennyire lehet az ember lánya kívánatos, miközben méretei egy repülőgép anyahajóéval vetekszenek... :?

Én amúgy még nem érzem a babát lokálisan, csak a velejáró tünetek tudatják, hogy jól van.

Bízom benne, hogy olyan dokira bukkanok majd, aki legalább az elvi esélyét megadja, hogy elkerüljük a gátmetszést. Úgy hallottam, ha a szülésznő alaposan masszíroz olajokkal van némi esély elkerülni, bár a dokik jó része a protokollnak megfelelően nyes, ha kell, ha nem. Igazad van Pammut, ha egy szülés kompilikációmentes, tulajonképpen a szülésznőn múlik szinte minden. Tehát szülésznőt sem árt fogadni :shock:
juci-77

Hát én jobban szörnyülködök a gátmetszés gondolatán, mint magán a szülésen, de ha meg nem csinálják, és mégis jól szétreped az ember, hát az sem lehet kellemes...
Nálam most félelmetesség van, mert fájdogál, szúrogat egy picit a hasam alja. Nektek van ilyen? ez normális?
zsizell

Többedik babás anyukák: Ki mikor érezte először az első babát? Én a 16 hétnél előbb nem nagyon számítok rá. És arra sem, hogy a nemét megtudjuk. Anyósom megkérdezte, hogy láttuk-e a legutóbbi uh-n a nemét. :shock: Mondom még csak 23 mm-es! Neme mikor látszott nektek először?
vicky79
Budapest III. kerület

Csuppancs Ha valaki előre tudja, hogy nem lesz sima ügy, akkor mi sem természetesebb, hogy a jól bevált dokijához ragaszkodik foggal körömmel. Ráadásul a Tiéd még tök olcsó is. Nos én sem szeretnék bármelyik ügyeletesnél szülni, nálunk összesen 8 doki van és ebből számomra 2 szuper, 2 elmegy, a többinél meg "a saját dokimat akarooom". Ugye előre sajnos nem tudni a napot. Babácskák legritkábban alkalmazkodnak az ügyeleti rendhez :D .
pammut

zsizell: Nekm az inszem óta csinál ilyeneket, bár nem tudom, hogy ezt a cisztákra vagy a petezsákra fogjam. De a hirtelen mozdulatoknál mindig érzem.
vicky79
Budapest III. kerület

Pammutnak igaza van :D
Én most mind 2 vettem, mert nem tudtam eldönteni ennél a babócánál mit fogok elviselni. Most a has alattit viselem és nagyon jó! Nem nyom ott, ahon a baba van, mert 1 hajszállal lejebb ér végett. A has feletti bugyi igen vicces, óriási lepedő.
Nekem már most akkora hasam van a 3. bébivel, mint másnak 5 hónaposan :shock: Mondjuk engem az elözőeknél is mindig ikresnek néztek :?
Szerintem én érzek már bugyborékokat, bár nem tudnám 100% mondani. Lehet, hogy csak a belsőszerveim helyezkednek?
Doki: mivel a 2. császáros volt (nyaka köré tekeredett a zsinor) így nekem nagyon fontos volt az, ki a doki. Bár szeretnék most simán szülni, a 9 éves hegem is bele fog szolni a menetbe :x

Kép
csipike09

Zsizell Nem akartam ijesztgetni :( . Magát a vágást nem érezni és az első varrás sem okoz semmi gondot. De ha lehetséges jobb nélküle, mint vele. Hányadik héten jársz? Nekem a 6. héten még fájdogált. De az aktuális menses idején is fájhat. Mindenesetre ilyenkor nem árt egy kicsit pihenni.
Az elsőt nem emlékszem pontosan mikor éreztem (valahol ott a 14. hét táján), majd megnézem. A harmadikat a 10. hét környékén. Barátnőm babájának nemét a 15. héten már látták.
pammut

pammut: az elmaradt mensi környékén fájdogált. utána elmúlt. most két napja kb. megint érzem, nem nagyon ugyan. 7.hét 6.napon vagyok elvileg.
zsizell

Nekem nem fájt sem a metszés, sem a varrás, de még a seb sem.
Uezt nem tudom elmondani a császárról. Félelem az elején, megalázó volt pucéran kikötve feküdni az asztalon, miközben orvosok, nővérek, műtős fiúk hada mászkált. Engem altattak, így írtózatos torokkaparással keltem, köhögés maga a halál volt. Én nagyo sokáig szenvedtem a vágással. Nem a gyógyulásával, hanem fájdogálássa + a heg környékén a mai napig nem mindenhol érzem az érintést v csak furán.
De ez is mindenkinél más... van akit császároznak és x óra múlva már pörög, mintha semmi sem történt volna.

Kép
csipike09

Lányok!

Tud valaki ajánlani babavárós naplót? Én nézegettem néhányat a neten és boltban is, de eddig nem találtam szimpatikusat. :?

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

A babavárós napló engem is érdekelne. Én még olyat nem is láttam. Csak babanaplót, amit már a születéstől kell vezetni.
zsizell

Kakti!!!
Én eddig minden barátnőmnek az Alexandra könyvesboltban vettem..szép kiskötött cipő van egy kis ablakban rajta/nem kép, hanem tényleg ott van egy kiscipő/, meg tényleg nagyon tutti könyvecske.. szerintem.

Kép
Kép
ronci

És onnantól kell írni,hogy mit gondoltam mikor megtudtam, hogy leszel, meg az apuka mit gondolt, voltak-e félelmeim meg minden....
szép és tartalmas... :lol: :lol:

Kép
Kép
ronci

Jelentem a torta nagyon tetszett a ferjemnek" Finom is volt, meg az ebed is finom volt, az ajandek is tetszett, raadasul kulon ajandek volt, hogy a fiunk ebed vegere elaludt, igy felnottek modjara egyutt toltottunk egy egesz orat, az is finom volt. :wink:
Jah, igen. Elso babasok: addig eljetek a lassu, kenyelmes, romantikus szeretkezes oromevel, amig a baba bent van es nem kint. Azota nalunk az ilyenre alig adatik lehetoseg, sokszor az egyuttletek vege nem elegedett sohajjal zarul, hanem ido elotti hangos gyerek sirassal, nyavogassal. :roll:

Recept: bemasolom, amit kaktinak kuldtem:
Elég furi receptje van, tekintve, hogy annyira nagyon nincs is, csak a mi ízlésünknek megfelelően összeválogattam a tésztát és a krémet.
A tészta a Kinder tejszelet tésztája, öt tojásból, arányosítva az alapanyagok, három nagyon vékony lapot sütöttem ki ennyi tésztából.
Itt a tejszelet tészta recept:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/02 ... zelet.html

A krém diókrém, egész jó lett ahhoz képest, hogy nem főzött krém. A főzöttet szeretem, de Kristóf mellett nem merem bevállalni, mert nincs időm most állni mellette és kavargatni, közben babázni is. Ez a krém recept: http://www.tutireceptek.hu/csupadiotorta
Annyi különbség, hogy nem 15 dkg margarinnal kezdtem, hanem 25 dkg-val, mert az keveseltem, ehhez arányosítottam a többi anyagot is. Így viszont valamennyi krém megmaradt, szerintem olyan 20 dkg margarinbólból lehet épp elég krémet készíteni három tortalaphoz. Most már ezt is tudom.
A tetejére négy fajta csokiforgácsot szórtam, kélt papírlapot hajtogattam össze, szúrtam be az elválasztásokhoz, ezt használtam sablonnak, hogy csak egy-egy cikkre kerüljön az adott típusú forgácsból. Körben roletti van, sajnos itt spirál csíkos kétszínű roletti nincs, azzal sokkal szebb lett volna.
Jó sütögetést!
(Igazából szerintem a külsején van a hangsúly, de ezt, vagy ehhez hasonló dekorációt bármilyen ízesítésű tortához fel lehet használni szerintem.)

Es mindenkit megnyugtatok, hogy ehhez valo kezugyeseggel nem kell szuletni. Megtanulhato, gyakkorolhato. Kozgazdaszkent mindig is inkabb elmeleti sikon mozogtam, a kezeim ugyesseget a villamgyors gepelesre hasznaltam foleg. Fozni, sutni szerettem, de az etelek kulsejere es az elrendezesre sohasem adtam.
Azutan jott az angliai fel even at tarto catering-es kenyszermelo. Nah, akkor jo sok idom volt gyakorolni hogyan is kell kellemes kinezetu eteleket csinalni, azota van nekem is ra affinitasom, erzekem es turelmem.

Orvosnak fizetes: en is jol megdobbentem tavaly, amikor Kristofra varas alatt olvasgattam magyar forumokat. Nem gondoltam volna, hogy ennyi penzbe kerul otthon kihordani es megszulni egy gyereket. Es ez nem is a kelengye, csak az egeszsegugyi ellatas. Nekem kicsit emelygos a hangulatom a tematol, gusztustalannak tartom, hogy a vizsgalatokert ennyit kernek es hogy a szulesert is, azt meg foleg, mert normal esetben az orvos tenyleg alig csinal valamit, elsosorban a kismaman van a hangsuly, mi vajudunk, mi nyomunk, nekunk kell nagyon kitartonak es ugyesnek lenni, na meg okosnak es nem elvesziteni a fejunket, hanem hallgatni a szulesznore. Merthogy szerintem a munkanak masik nagy resze van a szulesznon. Az orvosnak jut a legkisebb szelet.
Igazabol amikor eloszor szembesultem ezzel, akkor fogadtam meg, hogy a masodik gyermekunket is tutira itt szulom, sot, ha mar nem lakunk itt, amikor jon a harmadik, legszivesebben akkor is visszajonnek, bar emiatt nem rangatom majd a csaladot.
En itt ugye egy penny-t sem fizetek senkinek. Nem is kell es nem is szabad. Mondtak elore, hogy szules utan ne probaljak meg boritekolni, mert hulyenek fognak nezni, de inkabb meg egy csomag bonbont se vegyek senkinek, mert nem fogadhatjak el es iszonyu kellemetlen szituban lenne reszunk.

Kismama bugyi: hat, ami azt illeti en mar szultem egy gyereket, de ilyet en meg nem lattam. Es nem is all szandekomban latni. Ami azt illeti en vegig a megszokott tangaimat hordtam terhesseg alatt, nah jo, sajnos a fenekem irrealis novekedese miatt a masodik feleben mar egyel nagyobb szamuakat kellett vennem. De ez tok jo volt, a hasam alatt volt, nem gurult sehova, igazabol akkora bugyik ezek, hogy epp csak a szemeremdombot betakarjak, nem tudnak meg hondorodni, pondorodni. Nekem szules utan volt az az egyik legnagyobb problemam, hogy mamibugyit kellett hordanom, nah meg betetet, mert betet es mamibugyi utoljara 14 eves koromban volt rajtam es mar akkor is borzaszto volt. Vegulis kibirtam, de ahogy elmult vegre a terhesagyi verzesem rangattam elo a tangaimat.

Gatmetszes: aki szeretne elkerulni, az olvasson utana a gatvedelemnek es keressen egy jo szulesznot, aki ert hozza. En hiszem es vallom, hogy Magyarorszagon es meg nehany eu orszagban Magyaro-tol keletebbre eloszeretettel vagnak, valamiert piszok modon szeretnek vagni ha kell, ha nem. Merthogy elsore alapban nem lehet megszulni gatvedelemmel. Vagni kell. VAgni jo. Es ezt sok no annyira elhiszi, hogy meg hirdeti is es keri, sorban all, mintha rantott egi mannat osztogatnanak. Pedig minden esetben meg lehet probalni.
Vajon miert van az, hogy sok mas orszagban a termeszetes modon szulo noknek csak kicsi szazalekat vagjak? Miert tud a tobbi megszulni vagas nelkul, repedes nelkul, vagy olyan apro serulessel, ami max egy-ket oltest igenyel? Maskepp lennenek osszerakva? Nem hiszem.
Rajottem egyebkent, hogy sokan azert sem akarjak megprobalni, mert azt hiszik, hogy csak ket vegkimenetel van: sikerul es nincs repedes, vagy nem sikerul es hatkozepig reped az anyuka. Ez nem igy van. Amikor nekem megindultak a tolofajasok, akkor a szuleszno folyamatosan masszirozta, olajozta a gatamat, megnezte, hogy mennyire feszes, majd akkor mar ki tudta tapintani meg bent a baba fejet es mondta, hogy szerinte menni fog. Azt mondta, hogy ha ugy erezni, hogy nem megy, akkor vagnanak. Az ollo egyebkent vegig ott volt a keze mellett, ha barmikor azt latta volna, hogy gaz van, akkor vagott volna. Vegig utasitott, mert lassabb a vedelmes szules, a babat centirol centire szabad kiengedni, hogy a szoveteknek legyen idejuk megfelelore tagulni. Tobbszor volt, hogy hatalmas nyomasi ingerem volt, de el kellett hihegni a fajast, majd par masodperc mulva ujra nyomni egy-ket pillanatig es ismet leallitottak. De megerte: nekem egy pici repedesem sem volt, egyaltalan nem varrtak, pedig Kristof ugye kozel negy kg-mal szuletett, de ami meg fontosabb, a feje sem volt pici, sot, 36-os fejkorfogata volt, ez mar nem szamit apronak. Azt mondjak, hogy a feje a lenyeg, ha az kint van, akkor a tobbi resze mar nem repeszt.
Az elmult egy-ket evben nekem itt tiz ismerosom szult, hetnek repedes nelkuli gatvedelmes szulese volt, ketten kaptak egy-ket oltest, ami szinte semmi, egy anyukat vagtak durvan, mert az o babaja vakummal szuletett. Ez azert egesz jo statisztika.
Bocsi, hogy ennyit irtam rola, csak ez a tema is erzekenyen erint.
Valamit elarulok: ismerek jonehany szulesznot, magyart. Ketten semmi penzert nem vezetnenek le vezetnenek le gatvedelmes szulest. Kerdeztem hogy miert? Oszinten megmondta, hogy azert, mert nem ertenek hozza es nem is akarnak hozza erteni, vagni konnyu, gyors, hamarabb vegeznek, kevesbe faraszto az anyukanak, meg igy legalabb a doki is varrhat utana, o is dolgozzon. Ez gaz szerintem...

Magzatmozgas: Kristofot en 18 vagy 19 hetesen ereztem. Nem volt semmifele szarnycsapkodas, meg pukkanas, mint amire en is szamitottam, hanem egybol jol iranyzott eros rugas volt mar, ruhan keresztul mar masok is lattak.

Pocakmeret: nekem meg mindig sehol semmi, nem valtozott a helyzet az elmult ket napban. Lapos a hasam mondhatni es meg mindig a legszukebb farmeremben szaladgaltam ma gond nelkul, csak egyszer haza kellett ugranom pisilni seta kozben.
Vendég

Ananácska Szép hosszú hsz :wink: . De a gátvédelemről mindent leírtál amit kell és sajnos a magyar valóságot is teljesen reálisan. Nem szeretik itthon a gátvédelmet. Ennek hála, hogy engem most is tuti vágni fognak és a hegek miatt nagy valószínűséggel inkább elszaladnék varrás közben, mert mindent érezni fogok. Emlékszem a 3. varrogatás közben azon méláztam, na ezaz, ami miatt esetleg nem szeretnék többet szülni. Szóval első babások, előre a gátmetszés nélküli szülésért! Megéri küzdeni! Mert bizony a házasélet se biztos, hogy probléma mentes lesz a vágás után, nekem vagy fél évig érzékeny volt.

Közben visszanéztem a naplómat (babanapló=csíkos spirálfüzet), az első babát a 16. héten, a másodikat 12-13. héten, a kicsit 10. héten éreztem. Nekem "buborékozva" kezdtek és pár hét alatt erősítettek bele.
pammut

Sziasztok! Én a fiamat a 18. héten éreztem először igazán, előtte olyan sejtésfélék voltak, hogy talán ő mocorog. Mondjuk én most sem számítok sokkal korábbra, a 18 év miatt szerintem majdnem első szülőnek számítok. :D
Engem is vágtak anno, pedig csak 2,85 kg volt a gyermek, szerencsére viszont nem volt gondom a későbbiekben emiatt. Az igaz mondjuk, hogy a varrás szar volt, de a varratszedésnél még a könnyeim is potyogtak.

Nekem most az a legnagyobb bajom, hogy alig alszom éjszaka. 3-szor 4-szer ki kell mennem pisilni. Ez most már vajon végig így lesz, vagy lesz némi csillapodás egy időre? Van még valaki ilyen gonddal?

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Zsizell, nekem is fájdogál néha picit a hasam, de remélem csak a terjeszkedés miatt van.

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Jó reggelt!
Csuppancs: én is sokszor felkelek éjszaka pisilni sajnos, hiába megyek el egyszer elalvás előtt. Én úgy tudom, minél nagyobb a baba, annál inkább nyomódhat a húgyhólyag - ez nem hangzik túl biztatóan.
Remélem nincs semmi gond, és ez a kis hasfájdogálás belefér.
Megyek ma fél délre fogászatra, szorítsatok, mert rettegek a fogorvostól, már az is fáj, ha rám néz. Mondjuk szerencsére találtam egy nagyon jó helyet. Szerintetek a fájdalomcsillapítós szuri nem árthat?
zsizell

Tegnap a dokinál meglestük a babát. Nagyon meglepődtem, mert totál emberinek látszott, kezek, lábak, és 145-ös pulzusa volt :D az ülőmagassága 18 mm-es. Mondta a doki, hogy napra pontosan 8 hetesnek felel meg a méret. Hát én egész hazáig vigyorogtam magamban, szerintem elég furán nézhettem ki, ahogy mosolyogva vezetem az autót :D

Pammut, anno nekem is nagyon jó volt oda irni, lévén nulla tapasztalatom volt és nagyon sok tanácsot kaptam, meg lehetett olvasni.

Baba cucc: nekem szépen el van rakva a lány és a fiú kollekció, igy bármilyen nemű lesz is a baba, csak előrántom a megfelelőt :) Babakocsit kell venni, mert az már igen igen divatjamúlt.

Vicky, képet is kaptam, holnap felteszem, mert most „szkennelődik”.

Juci77, hát el tudom képzelni, mit érezhettél, amikor a kolléganőd a betegségét ecsetelte, tőled 20 cm-re.. :(

A kombinált szűrést ha valaki kéri, akkor milyen plusz infókat lehet belőle megtudni? Nem elég a vérvételek és az AFP és a 12 hetes down szűrés? Ezen felül érdemes még tudni valamiről?

Hálapénz: a rokonom a szülés után nagyon nagy összeget adott az orvosának. A 6 hetes kontrolon az orvos azt kérdezte tőle: „Ön járt már nálunk?” Ezt csak azért írom, mert ennyire emlékeznek az orvosok, hogy kitől mennyi pénzt kapnak. Szegény odaadta szülés után a család összes vagyonát, aztán a doki 6 hét múlva már az arcára se emlékezett…

Zsizell, szerintem nem kell terhesbugyi, a sima bugyik a pocak alatt jól megférnek, csak nem kell nagyon felhúzni, mert tényleg legördül.

Vicky79, az elsőt én a 21. héten éreztem, a másodikat a 15. héten.
A nemét a 20 hetes genetikai UH-n szokták megmondani, ha látszik.
De ha a 20 hét előtt hamarabb elmész 3D-s UH-ra akkor hamarabb megtudod, és a 3D-n mindenképp látszik.

Csuppancs, én is 3-szor kelek éjszaka pisilni, és ha jól emlékszem ez már nem fog javulni :cry:
lara

Zsizell, nekem azt mondta a fogorvosom, hogy második trimesztertől tudjuk folytatni a terhesség előtt megkezdett kezeléseket. Gondolom az injekció sem praktikus ilyenkor. Muszáj menned?

Lara, a 12 hetes down szűrés a kombinált teszt. Az integrált állítólag megerősíti az eredményeket, plusz infót ha jól tudom, nem ad.

Pisilés :cry:

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

csuppancs, jó, hogy mondod, akkor most fel is hívom a fogászatot, hogy mit mondanak. De szerintem azért el kell majd mennem, hogy ezt a gyógyszeres próba tömést kicseréljék normálisra. Gondolom ahhoz nem kell injekció.
zsizell

zsizell: én nem vagyok biztos benne, hogy adnak majd szurit a fogdokinál:? A barátnőm a migrénes fejfájására sem szedhetett fájdalomcsillapítót. Nem ijesztegetni akarlak, csak ugye jobb felkészülni..

Én egyelőre egy éjszaki pisivel elvagyok. Néha már azt érzem, ez is inkább pszichés, mert nincs is olyan sok folyadék bennem.

Most jutott eszembe, hogy a védőnő a fogorvos mellett egy EKG-t is kért tőlem, állítása szerint a körzeti azt meg tudja csinálni. Nem járok túl sűrűn hozzá, de ahogy én a rendelőre emlékszem, szerintem majd papírt kapok az sztk-ba.

lara: gratula a magzathoz :D Az enyém is 8 hetes és 2 napos volt, mikor legutóbb láttam, 170-es szívveréssel. Biztos izgult, lehet, hogy szégyellős :lol:
juci-77

sziasztok.

fogorvostol tudom hogy az injekcio nem art mert az helyi erzestelenites es nem kerul a veraramba.
semmi baja nem lessz a babanak.

Kép
monyo83

Ja, az én dokim anno nem volt híve a nemközlésnek, ezért egy idő után már nem is akartuk tudni. Erre a helyettesítő doki 8 hónaposan újságolta, hogy kislányunk lesz. Az is lett. Csak közben kukacot növesztett. :D

Lara, bocs, kicsit megkavartam amit írni akartam. Szóval a kombinált a down-ra ad infót, meg nyitott gerincre azt hiszem. Talán az Edwards-ra is? Passz.

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Lara,
A Kombinált tesztet a 12-14. héten végezzük, ultrahang-vizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján határozzuk meg a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. Az anyai vérből a magzat által termelt két marker (PAPP-A és a free- ß-hCG) koncentrációját mérjük. A teljes vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamáknak egy konzultáció keretében rögtön eredményt adunk

Az Integrált tesztnél két vérvétel történik, a kismama az ultrahang eredményt saját orvosától hozza. Az első vérvételre az 1. trimeszterben (a terhesség első harmadában), 12-13 hetesen kerül sor, a levett vérből a PAPP-A marker (pregnancy associated plasma protein) szintjét határozzuk meg. A második vérvétel a 2. trimeszterben (a terhesség második harmadában), 15-18 hetesen történik, amikor az AFP, a free-ß-hCG, az uE3, és az Inhibin-A markereket mérjük. Eredményt a második vérvétel után adunk.

Kép
csipike09

Zsizell, a töméscseréhez szerintem nem kell cinció. Max. egy kis Lidocain spray. Én a tömésekhez kaptam injekciót és mivel tudtam hogy babát tervezünk, direkt rákérdeztem a folytatásra. Úgyhogy én majd inkább a 12. hét után szúratom magam.

Juci, nekem a háziorvos mondta még csak az EKG-t, de ő meg is csinálja szerencsére. Védőnőhöz csak a nyaralás után megyek.

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Én itt írogatom, hogy nincs hányingerem, erre most olyan rosszul vagyok…mindjárt készítem a zacskót…

Juci77, nem hiszem, hogy van jelentősége a pulzusszámnak.. Neked mekkora volt a CRL 8hetes 2 naposan?

Csipike és Csuppancs, köszi az infókat! Csipike, te ezzel foglalkozol, hogy ennyire szakszerűen írod???
lara

Sziasztok!

Én a lányaimat kb. 20 hetes korban érezetem meg, mintha bugyborékok lettek volna a hasamban :)

A nagyobbik lányomnál 14 hetesen mentünk el 3D-s ultrahangra. Mondtuk a dokinak, hogy szeretnénk tudni a baba nemét, mert éppen felújítunk és nem mindegy, hogy milyen lesz a tapéta. Azonnal mondta, hogy lány, majd hozzátette, hogy ha mégsem, akkor ő fizeti az újratapétázást :) . Lány lett...

Nálam mind a két gyereknél volt gátmetszés, de nekem egyáltalán nincsenek rossz emlékeim ezzel kapcsolatban. Persze jobb lett volna e nélkül, de így sem volt semmi gond. A varrásnál felszívodó cérnát használtak, így nem volt varradszedés, egyszercsak kipotyogtak... 2 nap múlva már semmi bajom sem volt. Szerintem ez is doki függő, hogy ki mennyire ügyel erre...

A dokimnál, vizsgálat + uh + konzultáció 10 ezer, csak uh + konzultáció 7 ezer. Nem kevés, de az első két babámat is nála szültem és akkor nem jártam a magánrendelőjébe, hanem a kerületi rendelőbe, de közben megszünették ott a terhesgondozást, így maradt a magánrendelés.
Tudom, hogy sok, de megbízom benne.
Az előző szüléseknél (5 és 7 éve) 50 ezer forintot adtunk, most nem tudom, hogy mennyi lesz, de a férjem azt mondja, hogy nem azért fizetünk, mert a szülésnél ott van (hiszen valóban a feladat 90%-a a bábaasszonyé), hanem azért, hogy ha ne adj Isten baj történne, akkor az általunk vélt legjobb kezekben legyünk...

már csak 6 nap az uh :D

üdv,
Judit
szevasz

Hát lányok, visszahívtak a fogászattól, és azt mondták, hogy maradjak inkább itthon. Igaza van monyo83-nak, hogy helyi érzéstelenítés, és nem kerül a véráramba, de a kritikus időszakban akkor sem vállalják a kezelést. Azt mondták, ha már csak a stresszt veszik figyelembe (ami az én esetemben ugye elég nagy a fogorvost illetően), akkor sem ajánlatos. Szóval várok még néhány hetet. :?
zsizell

Sziasztok Mamik :D

Babamozgás: én Danikámat pontban a 16. héten éreztem először, Bazsit a 14. héten. Nem volt bugyborék se lepkeszárny nálam sem,rendes mocorgás volt.

Tesztek: megbeszéltük apukával , minket gyárilag küldenek úgyis a korom miatt, bármi kétség felmerül máshol is megcsináltatjuk az összeset...( parás család, mondhatjátok nyugodtan... 8) )

Gátvédelem,szülés: Engem mind 2x vágtak, elég sok öltéssel, mégis sikerült rendesen ülnöm,állnom,fürdenem,pisilnem annyit éreztem,hogy néha bök, a cérna..5.napon úgy szedte ki belőlem a doki, hogy azt mondta ha nem tudja,hogy szültem meg nem mondaná..Extrém gyorsan gyógyulnak a sebeim ( szerencsés családi örökség) Rettentően paráztam én is az elsőnél , hogy atya ég mennyire fog fájni..Bevallom csajok, semmit nem éreztem. Mondta a doki, hogy most fog vágni közvetlen a kitolás előtt de ha nem szól mit csinál nem is tudom meg csak a varrásnál...Mondjuk nekem Danim (no.1) 2,5 óra alatt repült ki belőlem (fájáskezdet-kitolás) Bazsikám 8,5 óra volt...ott böjtöltem az első gyorsaságát mert akkor becsípődött a méhszájam , lett egy nagy daganatom és nem tudtam tőle tágulni...ennek megfelelően minden fájásnál húzták a méhszájam a baba fejére...Hát akkor nem volt őszinte a mosolyom de nem vagyok egy üvöltözős.Egyiknél sem volt fájdalomcsillapításom. Azt szoktam volt mondani, az egyetlen fájdalom aminek értelme van az életben...Viszont nem tudom ti hogy vagytok vele, nekem több doki mondta ,hogy igenis van összefüggés a menstruációs fájások és a szülés fájdalma között!
Nekem ultrabrutál menstruációs görcseim vannak amióta az eszemet tudom, és akár hiszitek akár nem ugyan azzal az erősséggel csináltam végig a szülést. Ugye 10es skálán mérik a fájáserősséget én végig 4-6 kitolásnál volt egyszer majdnem 7.....
Akkor kérdeztem van -e összefüggés és mondák , hogy igen.
Aki erős görcsös mensis - kellemesebb szülési fájdalmas, aki alig érzi a mensit annak elég gyötrő.
Nekem azért ott volt a bónusz amikor megszületett Bazsi éjjel 2kor (szerencsém volt mind 2-nél egyedül voltam az 5 ágyas szülőszobán) rátették a hasamra, elaludt de ugye végig szólt a rádió (Dokimnak nagyon jó hangja volt sokat énekelt nekem a szülés közben :) ) a szülésznőm akkor várta az ikreit, apuka szorongatta a kezem amikor megszólalt Charlie-tól az aludj el kisember...Még a doki is könnyezett, szülésznő , apuka meg én rendesen bőgtünk.....jah és persze énekelt a dokibácsi....

Vannak még történeteim, de majd szép sorjában
:D :oops:
Vendég

zsizell ha megteheted hogy nem most megy akkor ne menj de ha valakinek faj akkor nyugodtan kerhet erzestelebitot.

nekem is elkellene mennem a fogdokkerhez de be vagyok tojva,fogkovet kellene leszedetni :roll:

gat,nalunk elso babaval automatikusan vagnak,ez a protokoll.Itt nincs gatvedelem meg ilyesmi.

babacska en is kinlodtam menzi kozben.menzi elso napja 2-3 eros fajdalomcsillapito mert maskulomben fetrengtem a fajdalomtol.
akkor kb ilyen a vajudas is?en berezeltem hogyha nekem ez enyire faj akkor hogy fogom kibirni a vajudast ami ettol meg 100szor rosszabb. :roll:

Kép
monyo83

babácska, jó volt olvasni végre egy vidámabb, kevésbé fájdalmas szülési történetet, engem a barátnőim eddig csak rémisztgettek :o
És ez a Charlie-s sztori, hát még én is megkönnyeztem, ahogy elképzeltem, főleg mert én is szeretem azt a számot, hallgattam is a minap a babára gondolva...
zsizell

Lara, nem, csak a korom miatt (39) sokat foglalkozom ezzel. Szeretném elkerülni a szurkálást, mert félek, h akkor elvetélnék. Így mindenhol ígyekszem utánolvasni, hol, mi tartozik bele az x-y vizsgálatokba. Vannak apró különbségek a vizsgálatok között az kül intézményeknél Pl nagyon sok helyen csak a tarkoredőt nézik és az orrcsont meglétét nem(legalább is nics jelölve a vizsgáltr dolgoknál) pedig az is kizárhatja a down kor.

Éjszakai pipilés: tegnap este megettem 1/2 dinnyét = éjszaka 1h mentem pisilni :wink: egyébként 3x

Kép
csipike09

monyo: szerencsére nem fáj a fogom, úgyhogy húzom még egy darabig. Amúgy a fogkőeltávolítástól nem kell félni, nekem is volt nemrég és semmit sem éreztem az egészből - tényleg semmit, nem csak nyugtatni akarlak! :wink:
zsizell

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?