Jelentem a torta nagyon tetszett a ferjemnek" Finom is volt, meg az ebed is finom volt, az ajandek is tetszett, raadasul kulon ajandek volt, hogy a fiunk ebed vegere elaludt, igy felnottek modjara egyutt toltottunk egy egesz orat, az is finom volt.
Jah, igen. Elso babasok: addig eljetek a lassu, kenyelmes, romantikus szeretkezes oromevel, amig a baba bent van es nem kint. Azota nalunk az ilyenre alig adatik lehetoseg, sokszor az egyuttletek vege nem elegedett sohajjal zarul, hanem ido elotti hangos gyerek sirassal, nyavogassal.
Recept: bemasolom, amit kaktinak kuldtem:
Elég furi receptje van, tekintve, hogy annyira nagyon nincs is, csak a mi ízlésünknek megfelelően összeválogattam a tésztát és a krémet.
A tészta a Kinder tejszelet tésztája, öt tojásból, arányosítva az alapanyagok, három nagyon vékony lapot sütöttem ki ennyi tésztából.
Itt a tejszelet tészta recept:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/02 ... zelet.html
A krém diókrém, egész jó lett ahhoz képest, hogy nem főzött krém. A főzöttet szeretem, de Kristóf mellett nem merem bevállalni, mert nincs időm most állni mellette és kavargatni, közben babázni is. Ez a krém recept:
http://www.tutireceptek.hu/csupadiotorta
Annyi különbség, hogy nem 15 dkg margarinnal kezdtem, hanem 25 dkg-val, mert az keveseltem, ehhez arányosítottam a többi anyagot is. Így viszont valamennyi krém megmaradt, szerintem olyan 20 dkg margarinbólból lehet épp elég krémet készíteni három tortalaphoz. Most már ezt is tudom.
A tetejére négy fajta csokiforgácsot szórtam, kélt papírlapot hajtogattam össze, szúrtam be az elválasztásokhoz, ezt használtam sablonnak, hogy csak egy-egy cikkre kerüljön az adott típusú forgácsból. Körben roletti van, sajnos itt spirál csíkos kétszínű roletti nincs, azzal sokkal szebb lett volna.
Jó sütögetést!
(Igazából szerintem a külsején van a hangsúly, de ezt, vagy ehhez hasonló dekorációt bármilyen ízesítésű tortához fel lehet használni szerintem.)
Es mindenkit megnyugtatok, hogy ehhez valo kezugyeseggel nem kell szuletni. Megtanulhato, gyakkorolhato. Kozgazdaszkent mindig is inkabb elmeleti sikon mozogtam, a kezeim ugyesseget a villamgyors gepelesre hasznaltam foleg. Fozni, sutni szerettem, de az etelek kulsejere es az elrendezesre sohasem adtam.
Azutan jott az angliai fel even at tarto catering-es kenyszermelo. Nah, akkor jo sok idom volt gyakorolni hogyan is kell kellemes kinezetu eteleket csinalni, azota van nekem is ra affinitasom, erzekem es turelmem.
Orvosnak fizetes: en is jol megdobbentem tavaly, amikor Kristofra varas alatt olvasgattam magyar forumokat. Nem gondoltam volna, hogy ennyi penzbe kerul otthon kihordani es megszulni egy gyereket. Es ez nem is a kelengye, csak az egeszsegugyi ellatas. Nekem kicsit emelygos a hangulatom a tematol, gusztustalannak tartom, hogy a vizsgalatokert ennyit kernek es hogy a szulesert is, azt meg foleg, mert normal esetben az orvos tenyleg alig csinal valamit, elsosorban a kismaman van a hangsuly, mi vajudunk, mi nyomunk, nekunk kell nagyon kitartonak es ugyesnek lenni, na meg okosnak es nem elvesziteni a fejunket, hanem hallgatni a szulesznore. Merthogy szerintem a munkanak masik nagy resze van a szulesznon. Az orvosnak jut a legkisebb szelet.
Igazabol amikor eloszor szembesultem ezzel, akkor fogadtam meg, hogy a masodik gyermekunket is tutira itt szulom, sot, ha mar nem lakunk itt, amikor jon a harmadik, legszivesebben akkor is visszajonnek, bar emiatt nem rangatom majd a csaladot.
En itt ugye egy penny-t sem fizetek senkinek. Nem is kell es nem is szabad. Mondtak elore, hogy szules utan ne probaljak meg boritekolni, mert hulyenek fognak nezni, de inkabb meg egy csomag bonbont se vegyek senkinek, mert nem fogadhatjak el es iszonyu kellemetlen szituban lenne reszunk.
Kismama bugyi: hat, ami azt illeti en mar szultem egy gyereket, de ilyet en meg nem lattam. Es nem is all szandekomban latni. Ami azt illeti en vegig a megszokott tangaimat hordtam terhesseg alatt, nah jo, sajnos a fenekem irrealis novekedese miatt a masodik feleben mar egyel nagyobb szamuakat kellett vennem. De ez tok jo volt, a hasam alatt volt, nem gurult sehova, igazabol akkora bugyik ezek, hogy epp csak a szemeremdombot betakarjak, nem tudnak meg hondorodni, pondorodni. Nekem szules utan volt az az egyik legnagyobb problemam, hogy mamibugyit kellett hordanom, nah meg betetet, mert betet es mamibugyi utoljara 14 eves koromban volt rajtam es mar akkor is borzaszto volt. Vegulis kibirtam, de ahogy elmult vegre a terhesagyi verzesem rangattam elo a tangaimat.
Gatmetszes: aki szeretne elkerulni, az olvasson utana a gatvedelemnek es keressen egy jo szulesznot, aki ert hozza. En hiszem es vallom, hogy Magyarorszagon es meg nehany eu orszagban Magyaro-tol keletebbre eloszeretettel vagnak, valamiert piszok modon szeretnek vagni ha kell, ha nem. Merthogy elsore alapban nem lehet megszulni gatvedelemmel. Vagni kell. VAgni jo. Es ezt sok no annyira elhiszi, hogy meg hirdeti is es keri, sorban all, mintha rantott egi mannat osztogatnanak. Pedig minden esetben meg lehet probalni.
Vajon miert van az, hogy sok mas orszagban a termeszetes modon szulo noknek csak kicsi szazalekat vagjak? Miert tud a tobbi megszulni vagas nelkul, repedes nelkul, vagy olyan apro serulessel, ami max egy-ket oltest igenyel? Maskepp lennenek osszerakva? Nem hiszem.
Rajottem egyebkent, hogy sokan azert sem akarjak megprobalni, mert azt hiszik, hogy csak ket vegkimenetel van: sikerul es nincs repedes, vagy nem sikerul es hatkozepig reped az anyuka. Ez nem igy van. Amikor nekem megindultak a tolofajasok, akkor a szuleszno folyamatosan masszirozta, olajozta a gatamat, megnezte, hogy mennyire feszes, majd akkor mar ki tudta tapintani meg bent a baba fejet es mondta, hogy szerinte menni fog. Azt mondta, hogy ha ugy erezni, hogy nem megy, akkor vagnanak. Az ollo egyebkent vegig ott volt a keze mellett, ha barmikor azt latta volna, hogy gaz van, akkor vagott volna. Vegig utasitott, mert lassabb a vedelmes szules, a babat centirol centire szabad kiengedni, hogy a szoveteknek legyen idejuk megfelelore tagulni. Tobbszor volt, hogy hatalmas nyomasi ingerem volt, de el kellett hihegni a fajast, majd par masodperc mulva ujra nyomni egy-ket pillanatig es ismet leallitottak. De megerte: nekem egy pici repedesem sem volt, egyaltalan nem varrtak, pedig Kristof ugye kozel negy kg-mal szuletett, de ami meg fontosabb, a feje sem volt pici, sot, 36-os fejkorfogata volt, ez mar nem szamit apronak. Azt mondjak, hogy a feje a lenyeg, ha az kint van, akkor a tobbi resze mar nem repeszt.
Az elmult egy-ket evben nekem itt tiz ismerosom szult, hetnek repedes nelkuli gatvedelmes szulese volt, ketten kaptak egy-ket oltest, ami szinte semmi, egy anyukat vagtak durvan, mert az o babaja vakummal szuletett. Ez azert egesz jo statisztika.
Bocsi, hogy ennyit irtam rola, csak ez a tema is erzekenyen erint.
Valamit elarulok: ismerek jonehany szulesznot, magyart. Ketten semmi penzert nem vezetnenek le vezetnenek le gatvedelmes szulest. Kerdeztem hogy miert? Oszinten megmondta, hogy azert, mert nem ertenek hozza es nem is akarnak hozza erteni, vagni konnyu, gyors, hamarabb vegeznek, kevesbe faraszto az anyukanak, meg igy legalabb a doki is varrhat utana, o is dolgozzon. Ez gaz szerintem...
Magzatmozgas: Kristofot en 18 vagy 19 hetesen ereztem. Nem volt semmifele szarnycsapkodas, meg pukkanas, mint amire en is szamitottam, hanem egybol jol iranyzott eros rugas volt mar, ruhan keresztul mar masok is lattak.
Pocakmeret: nekem meg mindig sehol semmi, nem valtozott a helyzet az elmult ket napban. Lapos a hasam mondhatni es meg mindig a legszukebb farmeremben szaladgaltam ma gond nelkul, csak egyszer haza kellett ugranom pisilni seta kozben.