Íme. Ezt Andris 1. szülinapja körül írtam le, hogy majd egyszer megosztom velük is, hogy történt. Ez nem biztos, majd kiderül, milyen okosak és érettek lesznek rá. Sztem majd akkor, ha ők is babát várnak (persze Andris nem, csak majd a párja
Bocs, ha nagyon hosszú...
Kedves Nina, kedves Andris!
Szeretném megosztani Veletek életem eddigi két legfontosabb pillanatát, a születéseteket. Apával 2001. szeptemberében házasodtunk össze. Tudtuk, hogy fog születni egyszer egy kislányunk, akit Ninának fogunk hívni és egy kisfiunk, akit Andrisnak. Ez volt az alapterv. Hamarabb, mint vártuk, a testem jelezte, hogy nem vagyok egyedül. 2002. május elején a doktor bácsi is megerősítette a gyanút. Nagyon örültem Neked, viszont nagyon nehezen viseltem az örökös émelygést, ami egészen az 5. hónap végéig elkísért. Utána viszont egy sportos, élvezetes 4 hónap következett, életem legboldogabb időszaka. Megvártad a karácsonyt, de január 3-ra tervezett érkezésed előtt 4 nappal, december 30-án hajnali 1-kor felébresztettél. Kis görcsök, csak olyan, mint tegnap éjjel – gondoltam, de rámcáfoltál. Méregetni kezdtem az időt, igazán nem is gondoltam komolyan, hogy szülni fogok. Én? - Hogy jövök én ehhez, ilyet csak a felnőttek szoktak – hirtelen rádöbbentem, hogy igaz ez az egész és velem fog megtörténni. Hiába az elmúlt hónapok olvasmányai, készülődései, ekkor, az éjszaka kellős közepén ébredtem rá, hogy hamarosan együtt leszünk. És nagyon megijedtem. Az eddigi kíváncsiság félelemmé alakult át. A fájások 10 percesről 5 percesre változtak, de nem éreztem őket erősnek. A kórházba csak akkor akartam bemenni, amikor már eléggé fáj ahhoz, hogy be akarjak menni. Aztán mégsem így lett. Délelőtt 10 körül felhívtuk a doktor bácsit, mert tudtuk, szilveszterre elutazik, de nem tudtuk, hogy mikor. Ő persze nem tehetett mást, látni akart, így bevonultunk. Furcsa érzés volt, előtte is mindennap mentem a kórházba apához, aki kardiológusként dolgozik itt. Kicsúszott a kezemből az irányítás. Amikor közölték velem: borotválás, beöntés, burokrepesztés, eltörött a mécses. Egyiket sem akartam, de olyan gyengének és kicsinek éreztem magam, hogy nem mertem szólni. Utólag és kívülről tudom, hogy erről az orvossal kellett volna előtte beszélnem, de úgy gondoltam, ráérek ott a helyszínen. Nem gondoltam volna, hogy szülés közben az ember ilyen érzékeny és labilis állapotba kerül… Végülis a beöntést megúsztam, egész éjjel a mellékhelyiséget látogattam, nem volt rá szükség. A borotválás nem volt vészes, a burokrepesztés viszont fájt. Csak 1 ujjnyira voltam nyitva, így egy kicsit tágítani kellett ehhez a művelethez. A méhszájam nagyon feszes volt, így kaptam izomlazítót és mellé egy kevés oxitocint. Valóban kevés volt, mert azt megbeszéltük, hogy nem „gyorsítóval” szülök. Egy darabig sétálgattam, de délután 3 felé már meg kellett állnom a fájások alatt. Veled szerencsére minden rendben volt. Apa néha (titokban) csokit és vizet adott nekem, különben nem bírtam volna erővel. 4 óra felé minden addigi elhatározásomat sutba dobva epidurális fájdalomcsillapítóért kiáltottam és meg is kaptam, így a fájások között el-elbóbiskoltam. Fél hét tájékán éreztem, hogy itt az idő, átmentem a szülőszékre (nem gondoltam, hogy képes leszek rá) és negyed órával később már a kezemben tarthattalak. Mint egy halacska, úgy bújtál ki. Gyönyörű voltál, mi viszont még nem végeztünk. A lepény nem született meg magától, úgyhogy rám még egy küzdelmes óra várt. Közben szülésznőváltás is volt és ekkor érkezett meg Vera, aki sokat segített és nagyon szimpatikus volt nekem. Rengeteg vért veszítettem és még gyengébb lettem, de a karjaimban tarthattalak és csak ez volt a fontos. Szopiztál és aludtál, a családtagok pedig velem tölthették a szűkre szabott 3 órát. Ha jól emlékszem, csokit faltam és ásványvizet ittam, sms hegyeket küldtünk és fogadtunk. A kórházból idő előtt távoztunk, hogy a szoptatás zavartalan legyen. Nem jól viseltem, hogy pótlást adtak (és letagadták), nem akartak kiadni 24 órára, csak 12-re, de azt sem rögtön és a végén közölték, hogy csak saját felelősségünkre hozhatunk haza. És azóta is a mi felelősségünk vagy és így van ez rendjén.
A szoptatás remekül ment, Te pedig nagyon élvezted. Még nyáron sem ittál semmi mást, 6 hónapig csak anyatejet kaptál, és utána is nagyon kevés ételt fogadtál el. Engem csak az zavart, hogy 6 kiló maradt rajtam és a vérveszteséget még nem tudta helyrehozni a szervezetem. A fogamzásgátlásra is gondoltam, bár menstruációm nem volt, 5 hónapos korod után szoptatás mellett is szedhető tablettát kaptam. 9 hónapos voltál, amikor úgy éreztem, ideje lenne egy újabb vérvételnek, mert nagyon szédülök. Az értékek azonban hosszú idő után újra rendben voltak. Végül vettem egy tesztet, mert úgy gondoltam, mielőtt egyéb vizsgálatok következnek, a terhességet ki kell zárni. A kizárás olyan jól sikerült, hogy egy hét múlva a nőgyógyászom is megerősítette a jó hírt, újra babát várok. És egyben közölte, hogy a nagyobbik lassan abbahagyhatja a szopást. Én azonban utánanéztem a neten és magam is úgy gondoltam, hogy ha a szopás során felszabaduló hormonok nem akadályozták meg a megtermékenyülést, akkor a már megfogant életet sem fogják bántani. És így is lett, egészen a 13. hétig, amikor vérezgetni kezdtem. Azonnal felhívtam az orvosomat, aki megvizsgált és megnyugtatott, hogy a második terhességnél és ebben az időszakban gyakori jelenségről van szó. Utrogestan hüvelytablettát kaptam, amitől az addigi émelygésem borzasztó hányingerré változott. Semmit nem tudtam megenni (egy szelet pizzán 2 órát rágódtam) és nagyon rossz lelkiállapotba kerültem. Addigra leadtam az összes rajtam maradt kilót. Végül 1 hét után önkényesen abbahagytam a tablettát (elítélhet ezért bárki - a netes fórumosok meg is tették). Úgy gondoltam, hogy ez a gyerek jönni akart minden akadály ellenére is – miért pont most adná fel? Ha pedig nem akar megszületni, akkor jobb ezt a természetre bízni és nem kívülről belekotyogni olyan dolgokba, amiről fogalmunk sincs. Nina, a Te szoptatásodat pedig nem hagytam abba, mert nekem akkor még csak egy gyermekem volt velem fizikai valójában és elsősorban az ő érdekeit akartam nézni. És igazam lett vagy szerencsém volt, ki tudja? Andris, Te kiválasztottad a mi családunkat. Az izgalmakért jutalmul 2 hét múlva teljesen elmúlt az émelygésem, csak egy kis gyomorégés maradt, de ha este 6 után nem ettem semmit, akkor tudtam aludni – és alig híztam meg. Mindennap fél-egy órát tornáztam. Június 15-re voltam kiírva, de már 9-én görcsölgettem, 10-én pedig 10 perces fájásaim voltak. Apa nem is akart dolgozni menni, de én elküldtem. Másnap hajnalban 5 perceseim lettek, de olyan fáradt voltam, hogy közben aludtam is. Nem volt kedvem szülni. Féltem itthon hagyni Téged, Nina, hiszen még másfél éves sem voltál, eddig nem voltunk külön egy egész napot. A fájásaim hol elmaradtak, hol visszatértek. Ha koncentráltam, gyakoribbak lettek, ha nem figyeltem, akár fél óráig sem történt semmi. Délután felhívtam a doktor bácsit, akivel nem a kórházban, hanem a rendelőjében akartam találkozni, mert nem akartam befeküdni rögtön. Két ujjnyira kitágultam és elcsábultam. Felajánlotta ugyanis, hogy ha akarom, akkor akár 2 óra múlva megszülethetsz, Andris, oxitocinnal és epidurállal. Elcsábultam, mert gyors szülésre vágytam, hogy minél hamarabb és minél erősebben jöhessek haza. Hazajöttünk a táskámért, elbúcsúztunk Tőled, Nina, aztán irány a kórház. Burokrepesztés, borotválás, beöntés – de mindez a választott szülésznőmmel, Verával. Vidám trécselés, fájások közben nagyobb levegővétel, aztán ripsz-ropsz a kitolás – sikeres gátvédelemmel. Két fájásra megszülettél, Andris és nagyon megkönnyebbültem. Szopiztál, aludtál, jöttek a családtagok. Saját lábamon mentem zuhanyozni, minden olyan könnyűnek tűnt. Egész éjjel nem aludtam, próbáltam feldolgozni, hogy mi is történt. Nem sikerült. Másnap reggel haza is jöttünk és jöttek a látogatók, itt voltál Te is Nina és a sok segítség, legalábbis az első két hétben. Csak magamra nem gondoltam, és meg is lett a következménye. Ugyan nem lettem depressziós, de egy hosszú, majd három hónapos szorongásos periódus következett az életemben, aztán egy őszi horvátországi kikapcsolódás vetett véget a rémálmoknak. Valószínűleg túlságosan kimerültem, kiégtem – mondták az okosok, de én tudom, hogy a nem igazán végigélt, végigszenvedett szülés is közrejátszott ebben az állapotban.
Nina és Andris, remélem, Ti nem sínylettétek meg ezt az időszakot. Remélem, még sokáig szopiztok egyetértésben és sokáig lehet együtt a családunk egészségben és boldogságban. Boldog születésnapot, kisfiam!