madaran,
amíg a baba kicsi, egyszerűen szüksége van annyi kajára, hogy éjszaka is adjál neki.
Valamint ha rendesen eszik minden szoptatásnál, akkor elvileg nem fog az éhség miatt sírni sűrűbben, mint 3-4 óra.
Minden sirdogálásnál én nem rohannék megszoptatni...
De hát ugye nekem még nincs...
Elolvastam azt a szoptatós könyvet, amit ajánlottam pár hete, és ennek alapján én úgy döntöttem, hogy a cumisüveget mint olyat, megpróbálom elkerülni - ha sikerül.
NA jó, nyáron fog születni, biztos sokszor szomjas is lesz - állítólag szomjoltónak is nagyon jó a szoptatás, ez persze soronkívüli "szoptatást" jelent, de az állítólag nem tart tovább pár percnél, és csak a tej legelejéből, a híg részből "iszik", mondhatni nem is eszik.
Aztán most elkezdtem olvasni a Suttogót (egyből a harmadik kötetet, nem kínlódom az első kettővel..
), hááát, nem csodálom, hogy nagyon megosztja a népet...
Az első fejezetek, amik a napirendről szólnak, nagyon tetszettek. Ennek az a lényege, hogy legyen a babának egy napirendje - ami nem óraműpontosságot jelent, inkább az események sorrendje a fontos. "4É" = Étkezés --> Ébrenlét --> Édes álom (+ eközben az Én időm). Szóval a lényeg, hogy evés után legyen az ébrenlét ideje, hogy ne kösse össze a szopoizást az elalvással, és később is csak úgy tudjon elaludni. Ez nekem azért is szimpatikus, mert sosem értettem, hogy a pelenkázást mikorra időzíti az ember. Mert evés előtt kicsit hülyeségnek tartom, mert az evés reflexesen beindíthatja az ürítést (felnőttnél is). Evés után meg hogyan, ha belealszik???
Na szóval ez azt írja, hogy ne engedjük belealudni, és utána is tartsuk ébren - egy újszülöttnél ez mondjuk 5 percet jelent, később egyre többet, akár egy órát is. Utána aludjon, és ébredés után egyen megint.
Maga a ciklus hossza függ a baba súlyától és korától, mindenesetre nem aza fontos, hogy az óra mit mutat, hanem nézni kell a babát, hogy ő mit szeretne, de a hangsúly a sorrenden van.
NA eddig nagyon tetszett.
Utána rátért a kaja-témára, nekem ez elég meredek volt, őszerinte 2 hetesen feltétlenül tanítsuk meg cumisüvegből enni! És hosszan ecseteli, hogy miért jó az, ha vegyes az étkezés: szopizik mondjuk napi 2x, a többi időben tápszert kap, ami milyen jó, mert akkor te felszabadulsz, vissza tudsz menni dolgozni (amerikai a könyv, ott ugye 6 hetesen visszamennek), és más is meg tudja etetni.
NA ez a része annyira nem tetszett, ezt nem fogom követni...
Mindjárt jön az elaltatásos fejezet...
Persze ez még mind csak elmélet, lehet, hogy a kisgyerekes anyukák most jól megmosolyognak...
Hát majd kiderül, hogy sikerül... Mindenesetre most úgy tervezem, hogy lesz napirend, de nem nagyon szigorú, és fél éves koráig csak szopi, semmi víz vagy tea.
Ja, a babavízről épp van egy poszt a Porontyon.:
http://velvet.hu/poronty/2009/06/24/fiz ... a_babanak/