Jó reggelt!
Útmutató az orchideák tartásához
(lepkeorchideákhoz=phalaenopsis)
A phalaenopsisok (lepke-orchideák) Dél-Kelet Ázsia (India, Új-Guinea, Dél-Kína) és Észak-Ausztrália területein élnek. Részben közel az Egyenlítőhöz, többnyire szigeteken, állandó melegben és 60% körüli páratartalomban.
Nemesítéskor előnyben részesítik a kereskedelmi igényeket, ezért ma már sok hibrid faj található a boltokban, melyek alkalmazkodnak a lakáskörülményekhez, ezért könnyen tarthatók otthonainkban.
Ültető edény: A világos színű (középbarna, fehér, tej) műanyag cserép ajánlott. A fekete cserép könnyen átmelegszik, ha nap éri, ezért ezt mellőzzük. Az átlátszó cserépben vásárláskor megnézhetjük a gyökereket, amiből következtethetünk a növény állapotára. A későbbi átültetéskor azonban már az átlátszó cserép nem jelent előnyt.
Ültető közeg: A növényeinket legalább kétévente ültessük át. Az öntözési igények miatt fontos az azonos összetételű ültető közeg. Az utóbbi években az ültető közeg összetétele megváltozott: a lepke-orchideák tartására legalkalmasabb a spanyol vörösfenyő kéreg (10-20-mm-es szemcsenagyságú) 2 % darált tőzegmoha (szagnum). 100 liter közeghez 2 evőkanál mikroelem műtrágya és 1 evőkanál mész kell (futor).
Hőmérséklet igény: 18-25°C, a nappali optimum 20-22°C. Nyáron ártalom nélkül elviseli a 30°C is. Vigyázzunk arra, hogy hideg téli éjszakákon sem hűlhet 16°C alá, ekkor a virágszáron cukros ragadós váladék keletkezik.
Fényigény: A tűzo nap kifejezetten árt neki! Legalkalmasabb a keleti vagy nyugati ablak. Déli ablakba más növények társaságában, függöny-árnyékolással tegyük.- A huzatot nem viseli el, de a légmozgást, friss levegőt igényli.
Virág-indukció: Csak jó kondíciójú, egészséges növénytől várhatunk elágazó, sokvirágú virágszárat. A virágzást elősegíti a növény "pihentetése": hűvösebb helyre áthelyezés és kevesebb fény. A szárképződéskor visszahelyezhetjük eredeti, világosabb helyére, ugyanolyan helyzetbe. Ezért érdemes megjelölni a cserép oldalát. Ha a virágszár felkopaszodik, a legvégén 1-1 virág van csak, akkor a levélhónalj felett 3 cm-re vágjuk le azért, hogy új, szebb szárat hozzon.
Öntözés: Az orchideák legnagyobb része a túlöntözés áldozata lesz, a szükségesnél kevesebb vizet jobban elviseli. A 22°C körüli hőmérsékleten tartott növények esetében 5-7 naponként kell öntözni, télen 7-8 naponként. Ennél magasabb hőmérséklet esetén több vizet igényel a növény ezért 3-4 naponként öntözhető, figyelembe véve a helység páratartalmát is. Öntözéshez legjobb az esovíz. A spriccelés nem szükséges, ha a gyökérzet jó állapotú. A levél hónaljában éjszakára ne maradjon víz, mert anaerob baktériumok megfertőzik és ez nagy kárt okozhat. Az öntözővízbe keverjünk kb. 10 naponként orchidea tápot a megadott koncentrátumban.
Kártevok: pajzstetű, gyapjas tetű, atka. Jól védekezhetünk ellenük virágüzletekben kapható, környezetbarát rovarölő szerrel. Az atka a levél behorpadását okozza szívásaival. A gyapjas tetű sok kis fehér szorös folt, míg a pajzstetű kinézetre sok kis barna púpos folt. Megtalálhatóak a levél fonákján és a virágszáron is. Főleg a szabadon tartott orchideákat támadja meg a csiga, ezért érdemes ezeket a faágak közé felakasztva tartani.
....nos, ezt vmikor én írtam, amikor még itt halásztelken dolgoztam az orhideásoknál.... dolgoztam, de sztem picit átírták:
én ha elnyílt a virágszár, egyszer meghagyom, mert ugyanazon a száron hoz új virágokat. Egyedtől függő, hogy milyet, ezért kipróbálom. Sok esetben a 2. virágzás már csak negyed annyi és sokkal kisebb virágokból áll, akkor többször nem hagyom meg. Inkább levágom, mégpedig vannak pici göbök a virágszáron, abból az első fölött. Ha ugyanazon a virágszáron akarok új virágokat, akkor pedig a 3. göb fölött, mert abból indul majd az új virágszár.
A földet (ami szigorúan kéreg és nem virágföld) pár helyen árulják, sztem nagyobb virágosoknál tutter. Fitoland, Oázis, meg a Keleti Károly utcában van egy orchideakülönlegességeket árusító bolt...
http://www.pan-amerika.hu/ itt is érdemes körülnézni....itt nem néztem, de sztem találtok szintén vmi leírást.
Nekem ablakban vannak, nyáron árnyékolom, mert megéghet a levele, az tényleg úgy néz ki, mintha a levelet alulról meggyújtották volna. Nagy kiszáradt folt lesz rajta.
A titka még, hogy akkor öntözöm meg ha már a cserépben található gyökerek fakók és könnyebb a cserép. Hagyni kell picit kiszáradni. És tényleg igaz, csak esővíz vagy ha az nincs, forralt csapvíz lehűtve, egy nap állás után. És soha nem álljon a cserép vízben, csak úgy, ha alatta kövek vannak, szóval közvetett párásítást imádja, de a pangó víz gáz.
Na, jó hosszú lett, bocsi....amúgy most Levi mellett nincs időm rájuk egyáltalán, néha megállapítom, hogy jesszus, már megint nem öntöztem másfél hete, végigrohanok és kész. Könnyebb gondozni, mint egy csomó sima szobanövényt.
Mi jól, Levi folyamatosan kiszökik a házból, állandóan a kuyta szájából szedem össze, de imádják egymást. Hüle kutyám a 40 kilójával meg hebrencs természetével persze abszolút nem az a szelíd, vigyázó típus és még vedlik is. Levi meg öklömnyi szőrcsomókkal a kezében vigyorog mellette.
Na, lelövöm magam....szép vasárnapot Nektek!