Hahó!
Már megint régen voltam, jól lemaradtam, így jár, aki nem jön pár napig...
Csilla,
a lángos recipe nagyon egyszerű, mondjuk én nem lángosnyi, hanem kéznyi méretben csinálom őket, mert úgy a gyerekek is könnyebben tudják enni, meg könnyeb kinyújtogatni is. Íme: 1/2 kiló liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 csapott teáskanál só, 2,5 deci langyos víz, 1 deci langyos tej, 2 teáskanál cukor. A tejet az élesztővel, a cukorral és egy kevés liszttel jól összekeverjük, hagyjuk futni. A többit összekeverjük és az élesztős trutyit is hozzákeverjük. Fél óra pihi után 2-2 perc sütés oldalanként. Jó étvágyat!
Bikmakk,
én négy-négy és fél kilót híztam most egy hónap alatt, de én mindig így szoktam: az elején kevés, a közepén sok, aztán megint kevés. Most 9 kilónál járok, és fogok is még jócskán hízni az elkövetkező hetekben. Tehát emiatt egyáltalán nem biztos, hogy cukros vagy. Az ellenőrzés persze nem árt, mert mi van, ha mégis, de azért ne aggódj!
Biciklivel meg vigyázz!
Linácska,
Lili nagyon édes a lovon!
Kukiméret.
Cumisüveg: nekünk egy sincsen, én úgy gondoltam, ha mégsem megy a szopi, ráérünk majd venni. Teáztatni sem teáztattam soha, a szopi arra is jó (apu iszonyúan hápogott, amikor megtudta, hogy nem veszünk cumisüveget
). Szóval szerintem a kettő teljesen elég.
Mi később sem használtunk, a gyerekek tök hamar megtanultak pohárból/palackból inni (10 hósan kb.), kivéve Bercust, ő mindig meg akart fulladni a rendes pohártól, neki csőrös pohara van (nem akar leszokni, pedig már tud rendes pohárból is inni).
Mimi,
doki tényleg tapló, sőt!
Remélem, az új jó lesz!
A babazsák (pláne a Bohém mama valami gyönyörű
) tényleg jó rövidebb utakra, de hosszú távra sokkal jobb egy rendes kendő. Többféle módon kihasználható, és egyenletesebben terheli a hordozót is (meg a baba is jóval többféle módon lehet benne ugye, ami azért neki is kényelmesebb). Az első időkben a rugalmas kendő iszonyú jó, azt előre kell megkötni magadon, utána beletenni a gyereket, és nagyon jól tart (
http://www.babakozelben.hu/hasznalat/kendo_ulo.htm ). Hátihordozásra viszont nemigen alkalmas, arra jobb egy szövött kendő (meg egy tanfolyam, ami csak pár ezer forint, viszont a tapasztalat, amit ott kap az ember, megfizethetetlen, mert onnantól tényleg tud az ember háton hordozni, már ha hajlandó gyakorolni a tanultakat). Itt egy hátis kép rólam és Csabiról (mindketten elég hülye arcot vágunk, de hirtelenjében csak ezt találtam):
http://kepfeltoltes.hu/090511/IMGP5054k ... es.hu_.jpg
Dokinak én úgy tudom, hogy általában a magánrendelési díj 10xesét adják. (Mi nem adtunk ennyit a másodiknak, mert az 80e lett volna 4 éve, és hát nem tudtunk annyit adni.
)
Házassági anyakönyvi kivonat: kórháza válogatja. Van, ahová 300 napnál nem régebbi, régen volt olyan is, ahová 30! napnál nem régebbit kértek, de ha abban a kerületben szül az ember, ahol házasodott, akkor nem is biztos, hogy kell. Érdemes rákérdezni. (Amúgy nem nehéz beszerezni, nekem mindhárom esetben kb. negyed óra volt várakozással együtt.)
Kata,
jól leírtad a szülést segítő dolgokat!
Annyit azért hozzátennék, hogy a tejserkentő bogyókkal csak óvatosan a szülés után! Nekem nélkülük is annyira bedurrant mindig a mellem, hogy Pamela Anderson elbújhatott volna mellettem (alapból 85-ös mellbőségem az első terhesség végére 94 lett, a tejbelövellés után 100!). Nagyon kellett vigyázni, nehogy begyulladjon a rengeteg tejtől.
A
táblihoz kérnék javítást: már 34 vagyok egy ideje, haj, haj; a baba neve egyelőre Ágnes/Miklós lesz (a fiúnév változhat még); és van már 1 lányom és 2 fiam.
Köszi!
Anettoo,
boldog szülinapot Máténak!
Szilvi,
„a harmadik gyorsabban kint van”-ról mesélhetnék! 1 óra 45 perc az első fájástól a kibújásig (a magzatvíz egy órával korábban ment el), extragyors volt (és nagyon megterhelő).
Bim-bam,
nekem az Istvánban segítetettek szoptatni négy éve, de meg kellett őket kérni, és volt olyan, akinek a segítsége semmit sem ért... Ezért én négy csecsemősnél is próbálkoztam más-más időpontban, és végül elég jól sikerült. (Vicces amúgy, hogy a második gyereknél is tanácsra szorul az ember, de Csabi szájkiképzése valahogy annyira más volt, mint amihez szoktam, hogy nem tudtam a szokásos módon szoptatni az elején, csak hónaljtartásban, úgy viszont jó volt. Így is kellett három hét, mire végre nem véres tejet bukott vissza a sebes cicijeim miatt...)
Tényleg, ezért is ajánlom a Szoptatás című könyvet, aki teheti, vegye meg! Roppant hasznos!
Szerintem a szülésznőnek a 60e csak azért tűnik soknak, mert nem vagyunk hozzászokva a magas árhoz. De nálunk a szülésznő mindkét kórházi szülésemnél sokkal többet csinált, mint a doki... Így én szívem szerint fordítva adtam volna nekik az összeget, amit akkor adtunk, de hát nem lehetett. Ja, és az első alkalommal a szülésznő a szoptatásban is rengeteget segített, többször bejárt egy nap hozzám, kézzel fejte a mellemet, hogy ne gyulladjon be, szóval nagyon sokat tett.
Nálunk semmi új, a gyerekek továbbra is betegecskék, a legnagyobbamnak lehet, hogy ki kell vetetni az orrmanduláját, emiatt parázok is rendesen. Az én hasam nagyon nagy, mindenki elhűl, amikor mondom, hogy még három hónap hátra van. És nehezen is bírom már, nem tudok sokat menni egyszerre. A baba rugdos, főleg éjjel, remélem, eme rossz szokását a szülés után levetkőzi.
Fogorvosnál is voltam közben, 2,5 órát szenvedtek egy fogammal, durva volt.
Na, dióhéjban ennyi voltam, remélem, tudok jönni megint pár nap múlva, hogy ne maradjak le nagyon.
Szép hetet mindenkinek!