Sziasztok!
Ági, igen lehet, hogy azért vannak, hogy meg ne verjenek
és a gyengébbek kedvéért, ugyanis a biztonsági őrnek kell mondani miért jöttél, és ő nyomja megfelelő sorszámot.
De ha saját részre megyek ügyintézni, sosem szoktam szólni neki!Látod rendes vagyok, hiszen szólhatnék és bemehetnék soron kívül is...
De nem, kivárom a soromat!
Lara: Ez jó hír, hogy nem visel meg. Én nagyon utáltam! És mennyit híztál eddig?
Karmen: Ne üssön meg a guta, ugyanis újszülöteknek képet is elfoganak úgy, hogy személyesen nem kell a gyereknek bemenni. Úgyhogy a törvényes képviselője el tudja intézni. Mondom mi kell hozzá:
-régi útlevél (ami Orsinak nincs úgyhogy semmi)
-születési anykönyvi kivonat
-14 éves kor felett érvényes személyi igazolvány
-MINDKÉT SZÜLŐ SZEMÉLYES MEGJELENÉSE ÉRVÉNYES SZEMÉLYI IGAZOLVÁNNYAL
-nem szükséges a gyermek jelenléte, amennyiben adatlapot és fényképet hoznak róla szülők
-1000 ft-os illetékbélyeg
Ha egyedül nevelnéd a gyereket (vagy apa), most jobban járnátok, mert akkor elég lenne csak annak az egy szülőnek bemenni egy fél napra ügyintézni.
Szóval így is úgy is mindketten ott kell legyetek, de legalább Orsit addig a mamára bízhatjátok, neki nem kell abban a tömegben nyomorognia.....
Viszont akkor minél előbb intézzétek amíg ilyen pici, mert pár hónap múlva már nem fogadják el a fényképet, csak a baba személyes jelenlétét....
Azt nem értettem pontosan, mit nem értettél az útlevél érvénytelenítése kapcsán?
A gyereknek külön útlevele van, már rég beszüntették azt a redszert miszerint egyik szülő útiokmányába van a gyerek is "bepecsételve"!
A gyerek régi útlevelét érvénytelenítik és kap helyette egy újat. Nyilván ez Orsinál nem lesz, hiszen neki még nincs útlevele. Az útlevelet a gyerekek 18 éves korig 2 évre kapják.A felnőttek 5 vagy 10 évre attól függően, hogy hány forintos illetékbélyeget veszel! Én 5 évre kérem, mert olyan gyakran jövünk-megyünk a határon, hogy kevesebb, mint 5 év alatt megtelik, és akkor úgy is újat kell csináltatni!
Bocs az offért és hogy hosszú voltam!
Puszka
Enikő