Sziasztok!
Gabi,
tali: szeretnénk menni!
Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek a biztatást, a jó szavakat, az ötleteket. Elolvastam mindent, és válaszolni is fogok, mert többen kérdeztetek. Gyorsan leírom mi van/volt velünk, miért tűntem el megint. A válaszokat v.szeg alvásidőben v. holnap tudom összehozni. Apa kivételesen itthon van a hétvégén, talán lesz rá lehetőségem.
Kornéllal voltunk fül-orr gégészeten, mert állandóan be van dugulva az orra. Szegény gyereket rá lehetne kötni az orrszívóra. Nem folyik az orra, nem lázas, egyszerűen csak dugul, és tele van váladékkal. Szerencsére a mandulája rendben van, viszont az orrjárata nagyon szűk, és emiatt nem tud megfelelően távozni a váladék - amit normál esetben simán kiprüszkölne. Kap egy kis bacit, és akkor begyullad. Fél éves kora körülre ki fogja nőni, és v.szeg majd, ha jobb lesz az idő, már nem lesz annyira tele az orra. Addig szívni rendszeresen.
V.szeg már hetek óta tartott az orrdugulásos állapot, de mivel nem folyt, nem volt náthás a hangja, nem foglalkoztunk vele, mint problémával. Kornél mindig szuszogós, "hangos" baba volt(utólag belátható, azért mert nem ment neki rendesen a levegő), és a gyerekorovost, amikor kérdeztem, hogy miért veszi furcsán a levegőt, amikor szopik, azt mondta, hogy össze kell még hangolnia a szopást és a lélegzést. Múlt héten a dolog annyira eldurvult, hogy már szopni sem bírt. Sírt, ha mellre akartam tenni, de csak sikerült valahogy rávenni mindig. Megint elkezdődött az 1 órán át tartó szoptatás. Hétvégére a szokásosnál is nyűgösebb lett, nem akart semmit sem csinálni, totál passzívvá vált. Azt hittük a nátha az oka, hogy zavarja a váladék.
Hétfőn mértük. Veszített a súlyából, ezért kénytelen voltam erőltetni neki a tápszert, ill. a lefejt tejet. Alig akarta elfogadni, amikor minden kaja után felajánlottam neki. Kedden jobban ment a dolog, szerdán már követelte a jussát. Ismét elkezdett nézelődni, elvan hason, ha leteszem, újra forgolódik, dumálgat, keresi a kapcsolatot velünk. Mit mondjak, ma visszatekintve a múlt heti viselkedésére, állapotára, ijesztő a különbség. Gyaníthatóan ez volt az oka annak a nyugtalan, nyűgös, "semmi nem jó" állapotnak, amiben hetekig élt(ünk). De az is lehet, hogy csak kinőtte, elvégre mindjárt itt a bűvös 3 hónapos kor. A fene se tudja. A lényeg, hogy jól van, tudtunk neki segíteni, és nem lett nagyobb baj.
A nagy probléma most az, hogy időközben felvett egy lehetetlen szopási módszert, amitől fáj a mellbimbóm, és nem is szívja ki rendesen, ettől pedig a mellem fáj. Nem veszi be rendesen a szájába, rászorítja az ínyét, szinte csak a hegyét szívogatja, ha pedig megindul a tej, sokszor elrántja a fejét, engedi el a cicit, levegő után kapkod. Fejnék ezerrel, de sokszor csak kínlódok, mert nem tudom megindítani a tejet, nem tudok tejleadó reflexet kiváltani, így csak pang, és egyre kevesebb lesz.
Az orrszívás egy horror. 3 hete minden nap min.6x orrszívás, átlag 10 percen keresztül ordítás. Szopizás előtt persze, hogy még tiszta orral tudjon nekilátni, de úgy kifárad az ordításban, hogy legtöbbször bealszik, s megy a kínlódás. Mellé annyira berekedt, hogy egy kis rekedt csirkére hasonlít a hangja, vagy valami macskára (apa egyszer félálomban azt hitte macska van a házban
; fel is pattant).
Ettől eltekintve nagyon jól alakulnak a dolgok. Kornél egy tündérbaba lett, amióta eleget kap enni, és nagyjából rendesen kap levegőt. Máté is teljesen megbékélt azzal a helyzettel, hogy van egy tesója, akivel foglalkozik apa és anya is. Nem mondom, hogy nincsenek időnként féltékenységi megnyilvánulásai, de nem ez a jellemző. Szeret Kornéllal foglalkozni, amikor ébren van, sokszor túlzásba is viszi.
Szerencsére nem durva, csak játszani akar vele: pakolja a kezébe a játékokat, utána elveszi, hogy inkább mégsem adja neki, melléfekszik, amiből néha ráfekvés lesz, állatgatni akarja a pihenőfoteljét (volt már rá példa, hogy egy pillanat alatt hátradöntötte, Kornél csak pislogott fejjel lefelé).
Egyébként Kornél abszolút "Máté fan", le sem veszi róla a szemét, mindig azt lesi, mit csinál a bátyja. Nagyon édes, amikor próbál vele kommunikálni. Vigyorog, vagy gőgicsél neki. Máté sokszor észre sem veszi, annyira el van foglalva azzal, hogy rásózzon valami játékot az öccsére, vagy egyéb módon szórakoztassa.
Háztartás, hétköznapok is javultak, majdcsak lesz valahogy. Egyre inkább le....om!
Szóval alakulunk, mint kétgyerekes család, és nem cserélnék senkivel, amikor mindkét fiam az ölemben ül, és piszkálgatják egymás kezét.
Mégegyszer bocsánatot kérek mindenkitől, aki megszólított, és még nem reagáltam neki!
Jó hétvégét! Szép idő várható, menjetek a szabadba!