Új privát üzeneted érkezett!

Főleg cseszinek!
A 6.9 és 7.22 között nincs különbség, az lényegében ugyanaz az érték.
Diétáról több könyvet is találsz, szerintem a legjobb az a diétás könyv amit a Baranyi, Winkler, Bánvölgyiné trió írt.
A legnehezebb kérdés a nővéred dolga. Tudni kellene, hogy tényleg éhgyomorra volt-e, nem kapott-e valami gyógyszert, amit közben abbahagytak, mértek-e még több értéket és az mi volt. Ha éhgyomorra 7.6 volt, és ez igaz, akkor ő IS cukorbeteg.
Cseszi!
A diéta a cukorbetegség alapja. Minden azon múlik! A Szt.Imrében jó szakemberek vannak (külön üdvözlöm barátomat Fülöp Tamást), de minden rajtad múlik. Ne veszitsd el a fejed és most csak a terhességre, a gyerekre gondolja, a többre most ráérsz!
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor úr!

Ez az ötödik napja a szigorú diétámnak, kezdem úgy érezni a kezdetek után, hogy belejövök, bár a napom nagy része még számolgatással telik. Egész jól bírom eddig. Vagyis inkább bírom, mert pl ez a hetes reggeli elég zakkantó tud lenni, főleg, hogy már egyszer sikerült álmomban lenyomni az ébresztőt, így lecsúsztam róla. Remélem nagyon, hogy jövő hét kedden már kevesebb lesz az érték. Persze, hogy a baba érdekében bármit megtennék!

Visszatérve a nővéremre, egész biztos, hogy a 7,6 éhomi volt,( 6. hónapban) mert megvannak a leletei és az iz biztos, hogy szülés előtt egy hónappal reggeli után 8,2-őt mértek nála. A védőnője mondta, hogy ne egyen csokit, édességet és túl sok tésztát. Az anyósa cukros, és a tesóm az ő mérőjével nézte időnként, átlag mindig 8! felett volt! A szülésnél Mariann mondta, hogy nézzék feltétlenül a kisbaba cukorszintjét. Az övével utána már nem foglalkoztak. (Akkor volt 32 éves, semmilyen gyógyszert nem szedett a terhessége alatt, előtte sem) Szerencse, hogy teljesen egészséges a most 2 és fél éves Gergője?
Nem értem, hogy kb 3 év és főváros-vidék között hogy lehetnek ekkora különbségek??!!
Mindenesetre szóltam neki, hogy menjen el vércukormérésre.

cseszi
cseszi
 
 


cseszi!
Nem teljesen szerencse, mert mint irod diétázott, ezt ugy hívják, hogy nativ cukormentes diéta, néha ez is elég (+szerencse)
gyuri
Szeged
 
 

 
 

Tisztelt Doktor úr!

Igazán nem kötözködni akarok, (sajnos egy ideje a családban előforduló betegségek és ezzel kapcsolatban az orvosok miatt+ személyes tapasztalatok)szeretem ha ugyanarra a dologra legalább két orvos mondja ugyanazt. Tudom, hogy ez nem tartozik ide de, kb 7 évvel ezelőtt 3 hónapba és 8 különböző orvosba került mire kiderült egy húzódó vesemedence gyulladásom. Visszatérve, ha kb azonos értékekkel a testvéremnek elég volt a natív cukormentes diéta, akkor nekem miért írták elő a szigorú 170-eset és helyezték kilátásba az inzulint? Persze, betartom mindenképp, csak megint nem értem a különbséget. Ekkora szerepet játszhat a szerencse?

Elnézést a kötekedésért, és kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
cseszi
cseszi
 
 


Tisztelt Doktor Úr!
Ígértem, hogy jelentkezni fogok, amint a kérdéseim aktuálissá válnak, hát most így történt, kb. 6-7 hetes terhes vagyok, tulajdonképpen már akkor is az voltam, mikor kérdeztem, csak nem tudtam.
Elég váratlanul ért a dolog, mert egy-két hónap múlva akartunk csak babát, de így is jó.
A cukromat a héten ellenőriztettem, teljesen rendben van.
Ennek ellenére diétára fogtak, hátha meg tudjuk előzni a betegséget.
Egyébként nem oda járok orvoshoz, ahova az első tehességemmel jártam, mert több orvos is bíztat, hogy ha nem hízok annyit, akkor elkerülhető lehet a betegség.
Előző terhességemnél pont a kritikus időben (4.-5. hónap) havi 4 kilót híztam. Megjegyzem én tehetek róla.
Tehát most vigyázok és reménykedem.
Mérlegeltem minden szempontot, de az előző helyen annyi rossz történt velem, ezen kívül egyéb okom is van a döntésre.
Nem tudom összeegyeztetni azt a helyet az élettel, ez a lényeg , és úgy döntöttem, annyira rosszul érezném magam, ha oda kellene járnom, hogy így talán kevesebbet ártok.
Persze, ha úgy alakul, visszamegyek, de csak ha muszáj.
Egyelőre itt is biztonságban érzem magunkat, diabetológus foglalkozik velem, és gyakran fogja nézni a cukromat.
Most A 12. hétre rendelt vissza terhelésre, de hozzátette, hogy nem ez a rizikós időszak, haenem ha kialakul, az a 20-24. hét környékén lesz.
Cseszi!
Ehhez nagy kitartás kell, de a baba egészsége megéri a fáradalmat.
Ha belejössz már kapásból tudni fogod, miben mennyi szénhidrát van, nem kell majd papírozni.
Az elején, míg megtanulod, biztos nehezebb.
Kitartás!
Judit
szabonehjudit
 
 


Köszi Judit!

Kitartás neked is, kívánom, hogy minden teljesen rendben legyen következő hónapok alatt!

cseszi
cseszi
 
 


Cseszi!
A biologia nem matematika, nem vagyunk egyformák, sem a betegek sem az orvosok. Egyébként a 170g diéta szerintem egyáltalán nem szigorú, sőt a mi csapatunk szerint diétának is alig nevezhető...

Judit!
1. Szerintem az előre bevezetett diéta nem helyes, mert a megszorítás un. acetonuriát okoz, ami nem biztos, hogy közömbös a fejlődő kora-magzat számára. Az a tapasztalat, hogy, aki koraterhesen már diétára szorul általában nagyon kis gyereket szül ... Ezért, ha ilyen korán már van diabetes (a terhelés jelezte) akkor hamarosan inzulin kell.
2. A cukorbetegség (gyanuja) esetén a vércukrot és az un. HgA1c-t már koraterhességben ellenőrizni kell, a vércukrot HETENTE! esetedben persze nincs igazolva a cukorbetegség, tehát nem lehet tudni mi a helyes teendő, ezért sem a diéta (az ugyanis már kezelés) a helyes módszer.
Persze szerintem ...
gyuri
Szeged
 
 


Gyuri,
most a 24 heti terheleses /ehgyomorra, vizben oldott cukor, ket oraval kesobb/ cukoreredmenyem 7,4 lett. En ugy tudom, hogy ez bar a felso hatarhoz kozeli, de még normalis eredmeny, igy nem igenyel semmi extrat /bar megjegyzem, a vedonotol elkezdve az osszes kismaman at -akik a dokijukra hivatkoznak- mind soknak talaljak, dietat emlegetnek/. Orvosomhoz csak jovo penteken kell mennem. Keressem meg elobb, vagy tenyleg jo ez az eredmeny /az ehgyomri 4,7 volt/?

Ami jobban erdekel: nyari pajzsmirigy mutetem utan eddig nyugalmi allapot volt, most alulmukodes jelentkezett most, a 25. heten. Kapom a gyogyszert ra, ez rendben. Azt tudom, hogy a tulmukodes bezavarhat a cukorba, de alulmukodesben még nem vagyok jaratosKép Kerdesem, osszefugghet-e a cukorral ez, es ha igen, igenyel-e alaposabb odafigyelest, foleg a "magasabb" cukorertek miatt?

-Afonya
afonya
 
 


Áfonya

Ha az éhgyomri vércukor értéke magasabb mint 5,8 mmol/l, vagy a cukoroldat elfogyasztása után a vénás vércukor meghaladja a 7,8 mmol/l értéket, akkor belgyógyász-diabetológushoz kell fordulni.
Én még nem diétáznék a helyedben, de azért a sütiket mellőzd, márcsak az alakod miatt is Kép

Kriszta

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Nyanya,
na ez az, hatarertekeket en is igy tudom, csoki- es sutimegvonasra is ra lehet venni /de csakis Husvet utanKép/, megis mindenki sokallja. Ill. hogy kozel van a felso hatarhoz, ezert blablabla... Az en logikam szerint ha valami hataron belul van, akkor tokmindegy, hogy a felsohoz kozeli, a lenyeg, hogy hataron beluli, tehat normalis. Azert az a hatar, mert az meg normalis. Ha 7,4-nel aggodni kene, akkor az lenne a hatar, nem?
Csak meggyozom magamKépKép

-Afonya
afonya
 
 


Áfonya
Ahogy olvastam eddig Gyurit, Ő is mindig ezt mondta, hogy ami határon belül van az normális, de nemsokára jön és megnyugtat Kép
Kriszta

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Kedves Doktor Úr!
Mi az az acetonuria?
Egyébként (még) nem vagyok cukorbeteg, minden eredményem tökéletes lett, még csak határközeli értékem sincs.
Szerintem azért kell diétáznom, mert az előző terhességemnél, (most néztem meg a terhes kiskönyvemet) a 4. és az 5. hónapban is 4-4 kilót híztam.
Arra gondol az orvosom, hogy ez nagyon megterhelhette a szervezetemet, és ez közrejátszhatott a betegség kialakulásában, ugyanis családi előzményem nincs.
Persze arra figyelek, hogy ne legyek éhes, és eszem kenyeret, meg sok mindent, csak a cukrot iktattam ki teljesen.
Ezt a Hga1c-t sem tudom, hogy mi ez, bár rémlik valami 3 évvel ezelőttről, de egy oldalas a papír, amin rajta van, hogy legutóbb mit ellenőriztek, utána fogok nézni, hogy ezt mérték -e, és majd megírom.
Köszönöm.
Judit
szabonehjudit
 
 


Áfonya!
Tényleg nyugi. Ha a vizben 75 g cukor volt oldva a kétórás 7.4 normális, teendő nincs. Pajzsmirigy alulműködés nem "bánt".

Judit!
Éreztem, hogy az acetonuria nem lesz jó ...: cukorhiányos diéta esetén a cukor nem bomlik le, mint szabályosan, vizzés s szédioxiddá, hanem un. ketontestek keletkeznek, hasonlóak a körömlemosó acetonhoz... aceton a vérben: acetonémia, ez ürürl a vizeletben is, ott kimutatható: acetonuria=acetonvizelés.
Amit az előre bevezetett diétáról írtam azt tartom. Nem helyes. A diéta gyógyszer. Gyógyszernek mellékhatása van (aceton), ezért csak beteg szedjen gyógyszert, alkalmazzon diétát. A betegségnek diagnózia van (kóros terhelés) Neked nincs! Ne szedj gyógyszert (diétát).
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor úr!

Ismét itt vagyok, holnap megyek a kórházba profilra + inzulinbeállításra. Éhomi 5,3 reggeli utáni 9,7. Sajnos.
Megint eltérő véleményeket hallottam. A doktornőm szerint egyből inzulin, másoknak az orvosuk erre még diétáztat. Bár most már én is azt mondom legyen inzulin, álljon be rendesen és ne izguljak már végre. Végül is az időre evés mellett az inzulin már nem is annyira macera. Tegnap voltunk ultrahangon, (ez a 28. hetem, a babánkkal minden rendben, 1 kg 20 deka körüli, az átlagnál több a magzatvíz, de még az orvos szerint határértéken belüli. Ez a több magzatvíz lehet a cukortól? Inzulin után ez visszaállhat a normálisra? Ugye ettől nem lehet baja a babánknak?
Aggódós cseszi
cseszi
 
 


Gyuri,
koszi a valaszt. Akkor _nyugodtan_ bunozok tovabb /van még maradek sutiKép/

-Afonya
afonya
 
 


cseszi!
A sok magzatviz lehet a magas vércukortól, a vércukor normalizálása után endeződhet.

Áfonya!
a bűn elnyeri méltó büntetését (dagadás)
gyuri
Szeged
 
 


Gyuri,
de edes vagyKép

-Afonya
afonya
 
 


Kedves Gyuri!

Végre kiderült, hogy milyen értéket mutatott legutóbb a terheléses cukorvizsgálat. Nos, az éhgyomri érték jó volt, 4,3, ha jól emlékszem, ám a terheléses túl alacsony! (2,3). Nos, ilyenkor mi a teendő? Merthogy erre nem kaptam az ügyeletes orvostól érdemi választ...
kíváncsi
 
 


Kedves Doktor Úr!
Így már értem ezt az aceton dolgot, és valóban nem túl bíztató.
Megnéztem az eredményemet és nem szerepel rajta
Hga1c, szóval ezt nem nézék.
Valami olyasmi rémlik ezzel kapcsolatban, hogy ez olyan érték, ami valamennyi időre visszamenőleg megállapítja, hogy volt -e magas cukor: Jól tudom?
Azt hiszem, akkor tényleg nem fogok így diétázni, de azért megpróbálok nem sokat hízni, szóval azért egészségesen táplálkozni.
A papíromra egyébként azt írták, hogy az egyszerű szénhidrátok fogyasztását nem ajánlják.
Ez csak a bolti, klasszikus cukrot jelenti, ugye?
Ja, és régóta szeretném megtudni, hogy vannak -e arra vonatkozó kutatások, hogy a mesterséges édesítőszerek hogyan hatnak a magzatra.
Köszi.
Judit
szabonehjudit
 
 


kiváncsi!
Ilyen lelet a terhesség alatt nem ritka és nem baj.

Judit!
HgA1c - jól tudod.
Egyszerű cukor, talán az un. nyílt cukrok, maga a cukor minden (oldott: tej, gyümölcslé, "üdítők") formája, ennek kerülését hívják nativ cukormentes NCM diétának.
A mesterséges édesítőszerek tudomásunk szerint nem okoznak bajt a magzatra, de!
Egy rossz attitüdöt rögzítenek. Akinek a szénhidrát árt, az ne egyen édességet semmilyen formában, nem azért mert tilos, hanem mert "nem szereti". Igy könnyebb az élet.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Gyuri!
A múltkor írtam, hogy mindkét babánál cerebralparezist diagnosztizáltak, akkor nem derült ki, hogy mi okozhatta. Tegnap megtudtuk, hogy Gergőnek nagyfokú halláskárosodása van. Hétfőn megyünkegy kivizsgálásra, kiszűrendő bármi egyéb eltérést és talán választ kapunk az okokra is. Addig is az lenne a kérdésem, hogy van e vmi. ötleted, hogy mi okozhatta ezeket a rendellenességeket?
Köszönettel:
Kriszta
krisztike01
 
 


Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a válaszokat, az édesítőszert szinte csak a reggeli teámhoz használom, mert arról nem tudok lemondani, és édesítés nélkül nem ér semmit.
Ja és ha nagyon édesség hiányom volt az előző tehességemnél, akkor lehajtottam egy cola-lightot.
Egyébként nem is vagyok édesszájú.
A 12. héten megyek újra terhelésre, majd megírom az eredményt.
Köszönöm.
Judit
szabonehjudit
 
 


Judit!
Én a reggeli teámat natur iszom .... cola light pedig (szerintem) értéktelen koffeintartamú lötty. És én édesszájú vagyok.
Nem vagyunk egyformák.

Krisztike!
Nem hiszem, hogy a korábbiakhoz képest többet tudnék mondani, főleg az adatok részletes ismerete nélkül, lehet akkor sem, de ha "erre jár" szívesen megkonzultálom. Bár szerintem most a regenerációra kell fordítani minden energiát.
gyuri
Szeged
 
 


Hogy érted hogy erre járok? Most itt vagyok.
krisztike01
 
 


Kedves doktor úr!

26 hetes vagyok, Húsvét után készült a terheléses cukortesztem. Éhgyomor 4,97 terhelés 8.8. Ez sok így jelentkeznem kell a Szt. Imre kórházban a diabetológián. Addig is amíg ők nem kezelnek elég-e az, hogy nem fogasztok cukrot semmilyen formában és csökkentem a szénhidrát bevitelt, nem eszem csak teljes kiőrlésű kenyeret, 1 szelet/nap.Mivel korábban már volt cukormentes diétám amivel nagyon sokat fogytam így, kicsit aggódom, hogy ha ismét el kezdek fogyni, akkor az nem okoz-e problémát a baba fejlődésében.
Ha jól tudom, akkor végeznek majd egy 24 órás cukortesztet, ennek menetével nagyjából tisztában vagyok, csak azt szeretném tudni, hogy ha a 24 óra alatt csak fekszem és nem végzek semmilyen fizikai munkát ( pl. séta) akkor reális lesz-e az erdmény, gondolom, ha a szervezet nem végez munkát, akkor az energiát is lassabban égeti el -nekem alapvetően is lassú az anyagcserém- így akkor maga a cukorszint is magasabb marad. Ha butaságokat írok össze kérem javítson ki! Kép))

Köszönettel: still
still
 
 


Kedves Doktor Úr,

Már régóta olvasgatom a topikot, én is érintett voltam a terhességem alatt. Akkor nagyon megijedtem és igyekeztem minden infót összegyűjteni a témáról. Nem volt könnyű. Olvasgatva az itteni válaszait néhány kérdés még felmerül bennem. Nagyon hálás lennék, ha válaszolna.
Említette, hogy a következő terhesség előtt prekoncepcionális gondozáson kell részt venni. Mi is ez tulajdonképpen, hogy működik, mi a lényege?
Azt tudom, hogyan függ össze a testsúly és a cukorbetegség kialakulása. De miért nő az időskori cukorbetegség kockázata a helytelen táplálkozástól?
Engedje még meg, hogy néhány szóban megemlítsem a tapasztalataimat.
1. A hat hetes kontrollvizsgálatról nem is hallottam, pedig nekem az utolsó 3 héten inzulint is kellett szednem.
2. Nem mondták, hogy a keton a vizeletben tulajdonképpen nem jelent rosszat,csak megkérdezte az orvosom, hogy tartom-e a diétát. Így megijedtem, hogy rosszul diétázom és még kevesebbet mertem enni.
3. Azt írja, hogy a 180 grammos diéta nem is diéta. Én sokszor éreztem pokoli, kínzó éhséget, még éjjel is felébredtem arra, hogy éhes vagyok.
4. A hatpontos profilvizsgálaton tapasztaltam, hogy sok kismama a vizsgálat miatt nem eszik, hogy jó értéket kapjon, egyébként nem tartják a diétát.
5. Amikor saját magamnak ellenőriztem a vércukromat a kis házi készüléken, sosem sikerült egymás után ugyanazt az értéket mérnem. Olykor igen nagy eltérést mutatott a gép.

Köszönöm az eddigi és az ezutáni tájékoztató munkáját.
Tisztelettel: Kunde
kunde
 
 


Szia Still!


Már több mint egy hete végezték el nekem is a Szent Imrében a vérprofil vizsgálatot, nem volt olyan szigorú a rend, hogy egész nap feküdnöd kell, küldenek egyébként is más vizsgálatokra, szemész, neuropátia, amik miatt rohangálnod kell, egyébként meg nyugodtan elmehetsz sétálni bárhova, csak a vérvételes, meg a kajaidőre kell visszaérni. Én mivel közel lakom a kórházhoz, még haza is lógtam egy párszor.
Csak arra figyelj oda ha bennt leszel, hogy a kaja egyáltalán nincs jól kiszámolva. Vagyis nekem nem volt. Érdemes pótlást vinni, (felvágott, zöldség), meg mérleget mindenképpen, hogy jól egyél. Ez mondjuk elég érdekes, mert, hogy az egész lényege a pontos szénhidrát, de végül is magadnak meg tudod oldani.
Kitartás.
cseszi
 
 


Szia, Cseszi!

Köszönöm, ez a pótlás dolog remélem azért úgy működik, hogy megmondják mit lehet és mit nem. Pl. én már évek óta nem is eszem felvágottat.. Ez a mérleg dolog nekem elég meredek, azt biztosan nem tudok vinni.
Neked jó lett az erdményed vagy kell diétáznod? Hány nap múlva derül ki, hogy mi az eredmény?
still
 
 


still!
Miért kellene feküdni? Nem beteg vagy, hanem terhességi cukorbaj van. Azzal nem kevesebbet, de többet érdemes mozogni, a mozgás csökkenti a vércukrot.

Kunde!
prekoncepcionális gondozás: A terhesség előtti kivizsgálás, esetedben egy 75g cukorterhelés. Amennyiben negatív, a terhesség alatt is kell vizsgálni, de addig nincs tennivaló. Ha a 2 órás érték 7.8 felett van, már terhesség előtt diétázni kelle, ha az értékek még rosszabbak, esetleg inzulinra is szükség va.
"Miért nő az időskori cukorbetegség kockázata a helytelen táplálkozástól?" Minden helytelen táplálkozás növeli az amúgy is csökkent teljesítményű saját inzulin termelés hatékonyságát.
1. A hat hetes kontrollvizsgálatról nem is hallottam, pedig nekem az utolsó 3 héten inzulint is kellett szednem.
csmgy: elég nagy baj.
2. Nem mondták, hogy a keton a vizeletben tulajdonképpen nem jelent rosszat,csak megkérdezte az orvosom, hogy tartom-e a diétát. Így megijedtem, hogy rosszul diétázom és még kevesebbet mertem enni.
csmgy: a betegtájékoztatás, felvilágosítás, oktatás a leghasznosabb, de leghezebb feladat.
3. Azt írja, hogy a 180 grammos diéta nem is diéta. Én sokszor éreztem pokoli, kínzó éhséget, még éjjel is felébredtem arra, hogy éhes vagyok.
csmgy: mert a diétának nem csak a CH tartalma, hanem összetétele is fontos.ldKépKTATÁS
4. A hatpontos profilvizsgálaton tapasztaltam, hogy sok kismama a vizsgálat miatt nem eszik, hogy jó értéket kapjon, egyébként nem tartják a diétát.
csmgy: magukat csapják be. ld. OKTATÁS
5. Amikor saját magamnak ellenőriztem a vércukromat a kis házi készüléken, sosem sikerült egymás után ugyanazt az értéket mérnem. Olykor igen nagy eltérést mutatott a gép.
csmgy: a házi készüléket idődről időre ellenőriztatni (kalibrálni) kell. De lehet az oka a hibás használat is. ld.még: OKTATÁS
gyuri
Szeged
 
 


Still!

Már másnap délután kiderül az redmény! Amíg bennt leszel, fogsz beszélni úgyis diabetológssal, meg kioktatnak, hogy mit lehet enni, mit nem, a pótlással nem lesz gond. Én zöldséget vittem, meg joghurtot, mert a kefírt nem nagyon szeretem. (0 %-os, cukorments.) Ha nincs mérleged még ( bár ha diétára fognak úgyis lesz), akkor a nővérszobából tudsz kérni, bár kicsit macerásabb mert sok dolguk van, de egyébként rendesek nagyon. De nem árt ha utánméred az egészet. Sőt. Nekem ritkán stimmelt a kajámra írt gramm. Erről ennyit. Egyébként engem egyből inzulinra fogtak, eléggé megzakkantott a dolog, de 3 nap múlva teljesen túl lettem rajta, hipphopp megtanultam beadni, az időre kajálás mellett ez már a legkevesebb. Viszont mióta kapom (min. adag napi 3szor) azóta teljesen rendben van a cukrom és ez számomra teljesen megnyugtató. Bár igyekszem a megadott CH-kon kívül bőségesen enni nullásakat, mert nem túlzottan akarok fogyni, mert terhesség előtt is gebének mondtak! (de erőss, mondtam én, hihi)
Szóval kitartás, nekem is sokat segítettek a lányok itt. Bár hozzáteszem zárójelben, hogy még a háziorvosom is ledöbbent, hogy ilyen értékekre inzulint írtak elő, ( profil: reggeli után 9,3, ebéd után 7,4, a többi értéken belül) Szóval a kórház szerint ez egyáltalán nem jó, Gyuri szerint sem, más dokik meg azt mondják túl van lihegve a dolog, máshol nem veszik ilyen komolyan. Mit szól ehhez a hozzáálláshoz Doktor Úr?
Persze én maximálisan betartok mindent, így vagyok nyugodt a baba miatt. Aztán hogy utána mi lesz, azzal egyelőre nem foglalkozom. Viszont arra rájöttem, hogy eddigi 7-8 évemben abszolút rendszertelenül ettem, még az életemben, munkabeosztásomban sem volt rendszer, ez a baba előtt még jól is jött, szépen megszokom, mire neki kell a napi ritmust biztosítani, már abszolút zökkenőmentes lesz! Szóval mindennek van előnye, ez legyen a legkevesebb bajunk a terhesség alatt! ( Főleg mióta az orvosra való várakozás közben az idétlenek mondják a rémesebbnél rémesebb terhessztorikat. ( grrr)
cseszi
 
 


Kedves Doktor úr!

Miért van az, hogy mindent betartok, számolok, stb és ma például az ebéd utáni értékem felment 6,8-ra? Nem szokott már csak 5 körül lenni. Lecsót ettem barnakennyérrel, totál kiszámolt adagban és ebéd után még rohangáltam is. ( najó, nem kúpert futva, de ügyintézve : ) Ez megengedett, hogy néha felszalad? Ha nem tartósan és a következő kajánál jó az érték, akkor mennyire gond ez? Lehetséges, hogy szépen beállt az inzulinra, de mivel még a 30. héten vagyok emelkedhet és az inzulinadagot is növelni kell? (3szor adom, reggel 6, ebéd előtt 5, este 10-kor 4 egységet.)
Eszter
cseszi
 
 


Cseszi!

Te csináltad a lecsót paradicsomból+paprikából vagy félkész? Ugyanis a lecsóban cukor van. Persze ha te csinálod akkor nincs. Nem hülyének nézlek, csak hátha nem gondoltál rá. ( én pont lecsóval jártam így, megvettem, aztán csak otthon olvastam el hogy mi van benne. Bezzeg azt, hogy mennyi benne a CH még az üzletben megnéztem.)
krisztike01
 
 


Szia Kriszti!
Én csináltam a lecsót. De aztán rájöttem, hogy szerintem a kenyér volt sok hozzá, vagyis hülyén számoltam ki, mert ennél a mennyiségű paradicsom, paprikánál sem számoltam bele a CH-t! Nem is értem, miért mondták ezekre, hogy nem kell számolni! Ha a paradicsomban van 4, 10 dekában, lemértem egyet, az akkora volt, hogy megvolt a 100 gramm! Tehát a lecsóban ennek sokszorosát tettem, aztán így érthető, hogy többre jött ki a CH. Azt hittem már elég profin csinálom, de csak kiderül időnként hogy elbénázom a számolást....
Jövő héttől jönnek hozzánk a vezetékesek, hogy akkor hogy főzök, ha szét lesz rombolva a lakás??
Hogy van a kisfiad?
cseszi
 
 


Cseszi!
Kriszti jobb választ adott, mint én tudtam volna....
Ezzel együtt az a 6.8 nem tragédia. (7 alatt van) A szervezet inzulin igénye a terhesség alatt folyamatosan nő a 24-32. hét között gyorsan onnan lasabban. Ennek utána kell menni, mert a normoglikémia csak így érhető el. Tehát vszeg valamelyest még emelni fogják
gyuri
Szeged
 
 


Cseszi!
Köszi javulunk. Holnap megyünk hallókészülékért. Ne bánkódj, én is volt, hogy elrontottam a számolást. Pizzát ettünk, nekem külön készítve, csak azt felejtettemel, hogy a pizzaszószban van cukor. És pont akkoriban amúgy is kezdett magas lenni a cukrom ( utána kaptam az inzulint), így nekem 8 lett. De valszeg abba az is beleszámított, hogy nem volt már elég a diéta. Hány hetes vagy te most? Mikorra vagy kiírva? További kitartást!

Gyuri!
Igaz, hogy ha elégtelen a lepényműködés, akkor a lepény "felfújódik" és ez látszik a szülésnél? Tudod még mindig izgat, hogy mi okozta a bajokat. 3 hét múlva kiderül, hogy volt -e vmi méhen belüli fertőzés.

Kriszta
krisztike01
 
 


Kriszta!

Sok kitartást kívánok nektek, és javulást a gyerkőcöknek.
Július első hetére vagyok kiírva, körülbelül, mert ez már a második időpont, mert először júni 24 körülre számolták. De szerintem júli 8 lesz.
Voltam két hete ultrahangon, azt mondták picit több az átlagnál a magzatvíz, kicsit szorongok e miatt, a dokim azt mondta ez a cukor beállítása után visszahúzódhat, de nem mondta, hogy menjek mostanában megint ultrahangra. Neked milyen gyakran nézték a babákat?
Gondoltam 2 hét múlva bejelentkezem gy újabbra, mert az esedékest csak a 36. hétre mondták, de nem akarok addig várni.
Eszter
cseszi
 
 


Kriszta!
Amit a lepényről irt az butaság, ilyen nincs. És nem hiszem, hogy ennyi idő után ki lehetne (biztosan) deríteni bármit is, fertőzést meg majdnem biztosan nem. De érdekel mi történt.
gyuri
Szeged
 
 


Cseszi!

Nekem a 25-26. héttől kezdve eleinte kéthetente, majd hetente volt UH.
krisztike01
 
 


Kedves Doktor Úr

Kissé elkeserítettek a válaszai. Nem számítottam másra, csak belegondoltam, hogy én a prekoncepcionális gondozásról csak az Ön válaszaiból értesültem. Ez 1 mondatba került volna valakinek (akinek ez a dolga). Ez nem játék, és lehet, hogy ezen múlik az én és a jövendőbeli gyermekem egészsége. Mindketten tudjuk, hogy a megelőzés olcsóbb(még ha csak a pénzről lenne szó!).
Persze itt nem akarok panaszkodni és azért azt is tegyük hozzá, hogy a terhesgondozással és a szüléssel is elégedett voltam.
Más: egy komolytalannak hangzó kérdés (de nem az): a 75 grammos cukros oldat helyett nem lehetne egy 100 grammos tábla tejcsokoládét elfogyasztani? A cukortartalma közel azonos, azt hiszem és még szívesen is fogyasztanám. Módosítana az eredményen?
Hallottam olyan esetről, ahol a következő terhességnél nem alakult ki cukorbetegség. Hogyan lehetséges ez?

Üdvözlettel: Kiss Tünde
kunde
 
 


Kedves Doktor úr!

Nem értem, talán az ikrek miatt kellett Krisztának hetente UH-ra járni, vagy a cukor miatt?
Nekem végül beállt a cukrom még emelni sem kellett az inzulinadagon, (31 hét), de nekem azt mondták, hogy a 28 hetes UH után ráérek menni a 34-36. héten. Ez is szintén orvosfüggő milyen sűrűn nézik a babát?
cseszi
 
 


Igen az ikrek miatt. Az egyenkénti gyerekekkel nekem is sokkal ritkábban kellett.
krisztike01
 
 


Sziasztok!
Nekem egy baba volt a pocakomban, mégis a végén hetente voltam UH-on. Szóval szerintem a cukor miatt.
Üdv
Erika
n_erika
 
 


Tisztelt Doktor Úr!
30 hetes terhes vagyok, kb. 6 hete küldtek először terheléses cukorvizsgálatra (2 zsemle+3dl tej), ami után 1 órával 6,9 mmol/l-t mértek. Orvosom erre már 180 g-os szénhidrát-diétát írt elő, amit nagyjából tartottam is. 1 hete voltam "rendes" terheléses vizsgálaton (75 g glükóz), ekkor az éhgyomri 4,2, az egy órás 11,1, a két órás pedig 7,7 lett. Kaptam is rögtön az orvosomtól beutalót a belgyógyászatra, ők majd eldöntik, mi legyen. Mivel csak jövő héten jutok el oda, azt szeretném megkérdezni: tényleg annyira tragikus értékek ezek? (Úgy tudom, a 2 órás számít, 7,8 a limit, ehhez képest a beutalómon már gest. diab. diagnózis szerepel.) Számít az, hogy ez előtt már diétáztam, azaz hogy diéta mellett is romlott a helyzet? Milyen kezelésre számítsak, elég lesz a továbbiakban is a diéta, vagy vmi komolyabbra?
Válaszát előre is köszönöm
Dzsungelcsiga
dzsungelcsiga
 
 


Kunde!
1. A csoki és a cukoroldat nem azonos, az eredmény jelentősen más lehet.
2. Ha közben sokat fogyott.

Dzsungelcsiga!
Ez így elég össze-vissza.. De a 7.7 elvileg nem kóros, nem beteg, tehát diétázni sem kellene. Én azt javasolnám, hogy ne diétázzon, a 180g amúgy sem elég, és 1 hét múlva ismételjék meg a 75g terhelést. Így tiszta.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!

Ha karban van tartva a cukrom, (inzulin + diéta), mérem és jó is, kell sűrűbben ultrahangozni, vagy elég ha a 28 heti után, csak a 35. héten nézik meg a babánkat?
Másoknak sűrűbben nézték, de nekem azt mondták nem szükséges.
(pedig lehet, hogy én így lennék nyugodtabb)
Mi a véleménye erről Doktor Úrnak?
Válaszát előre is köszönöm.
Cseszi
cseszi
 
 


Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen a válaszát, kicsit megnyugodtam. (Lelki szemeim előtt már inzulinos fecskendők és hasonlók lebegtek...)
Dzsungelcsiga
dzsungelcsiga
 
 


Cseszi!
Saját gyakorlatunkban a 28. héttől kezdve hetente végzünk ultrahang vizsgálatot, elsősorban azért, hogy a magzat méhen belüli állapotáról szerezzük egyszerű adatot. Igy a legfontosabb kérdések: mennyi a magzatviz mennyisége, milyen a flow, mennyit mozog a magzat - ezeket más mérésekkel együtt biofizikális profilnak hívják. A méreteket elegendő 4 hetente mérni.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Gyuri!
Bár ez itt kicsit off téma, de láttam, hogy régen írtál a toxoplasma topikba, így bekopizom neked a kérdésemet onnan. Sajna az ikrek toxoplasma vizsgálata pozitivitást mutat. Ezzel kapcs. lenne kérdésem:

Sziasztok!

Kisfiam súlyos halláskárosodással született és most derült ki, hogy 2 hónaposan vizsgált toxoplasma ellenanyag szintje pozitív. Ez mit jelent pontosan? Én úgy emlékezetm, hogy nekem mintha egyszer régen nézték volna és akkor azt mondták hogy voltam már. Mégis elkapható többször is? Lehet még valami következménye? Most 3,5 hónaposak az ikrek. Ja és cerebralparezisük is van. Azt is okozhat?

Előre is köszi ha valaki válaszol:
Kriszta


Várom válaszod:
Kriszta
krisztike01
 
 


Kriszta!
Rossz hírem van. Sajnos valószínű, hogy a halláskárosodás (és a többi tünet) hátterében terhesség alatti toxplasma fertőzés áll. Ehhez még tudni kellene, hogy a két hónapos teszteknél mit vizsgáltak: mennyi volt az IgG (régi fertőzés) és/vagy IgM (új fertőzés) ellenanyagok szintje, de újszülött nem igen fertőződhet másként, csak méhen belül.
Ugyanez a kérdés az anya ( a TE) titered kapcsán is.
Ha IgM szintek vannak, (sőt azt hiszem ha nem kezeltek, akkor mindenképpen) akkor kezelni kell, mert a fertőzés még aktív lehet.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!

Előző terhességem inzulinos cukorterhesség volt. Állítólag ez a második terhességnél is megismétlődik és még súlyosabb, azaz előbb jelentkezik. Ezt el tudnám kerülni valahogy? Ha már a terhességi cukor kialakulása előtt elkezdem a diétát, akkor késleltethetem vagy esetleg megakadályozhatom a kialakulását? Érdemes lenne hetente mérnem a cukorszintem? Vagy elég ritkábban esetleg sűrübben? És a nap mely szakaszában mérjem?
Válaszait előre is köszönöm
Kriszta

Kép

KépKép
nyanya67
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?