Tetű a gépem, úgyhogy nem tudom visszakeresni, h. ki kérdezte a szobatisztaságra nevelést, így is órák óta az egykori hsz-emet keresem, íme:
[quote]J írta:ól haladunk a szobatisztasággal! Gergő tegnap is belekakilt a bilibe, igaz a pisik mellé mentek, meg egy kaki is .
Ma viszont csak egy pisi nem ért célba, a többi három már igen, és a kakinál is teljesen magától ráült a bilire!
Rettentően lelkes, van már bilis mondókánk is (igaz saját költemény, így inkább nem adnám közre, de neki tetszik ), és minden pisit ő húz le a wc-n, kakinál pedig megnyomhatja az elszívót is!
Aki most kezdi, annak két jó tanács:
- Ne erőltessétek! Az elején nyugodtan pisilje le a lába szárát párszor, amíg rájön, h. az belőle jön. Meg lehet mutatni, h. hol a bili, el lehet mondani, h. ez most akár oda bele is mehetett volna, de nem szabad leszídni, ha nem sikerül, hanem azt kell valamivel jutalmazni, ha sikerül. Az a lényeg, h. idő kell amíg rájön, h. mi fog történni, milyen az amikor pisilni kell, és milyen az amikor kakilni. Onnantól úgy tűnik (legalábbis most), h. igyekszik a bilit felkeresni, mert jutalom és dícséret jár érte.
A továbbiakat meg majd meglátjuk. (Télen nem tudom mi lesz, mert addigra szeretném a pelust elhagyni, de az anorákot nem lesz könnyű lerángatni róla időben. Ötleteket várok, ha van valakinek!)
- Kell két bili. Amíg a kakis ázik a fertőtlenítővel, addig kell egy másik, mert már a kakis bili elmosásához megnyitott csap is ki tudja váltani a pisilési ingert. És akkor lehet felmosni!
Szóval a szitu most a következő:
Mivel nagy pocival nem nagyon volt sem kedvem, sem energiám a wc-re emelgetni a gyereket, a terhesség alatt apám vitte le sétálni, tőle pedig nem vártam el, h. odafigyeljen azokra az apró jelekre, amik jelzik, h. pisilni v. kakilni fog a gyerek (így is nagy segítség volt, h. elvitte sétálni), a pici megszületése óta pedig többnyire szoptatás alatt jön, h. neki MOST kell pisilnie, a ded az utóbbi időt többnyire pelusban töltötte. De azért amikor itthon vagyunk igyekszem kisgatyát adni rá.
A Fruzsi megszületését követően rendszeresen belepisilt a gatyájába, hiába hívtuk, h. menjünk pisilni. Lecsesztük.
Akkor egy időre nem volt hajlandó kisgatyát venni, inkább pelust kért.
Hiába mondtuk, h. szóljon, ha kakilni kell, nem szólt, inkább belekakilt a pelusba. Amikor kérdőre vontuk, közölte, h. "Nem baj, pelus van rajtam!"
Szóval cseszegetéssel ezt lehet elérni.
Akkor a párom kitalálta, h. az eddigi jutalmazási rendszer (megnyomhatja az elszívót) helyett újat kell találni: megnézheti hogyan pörög a vízóra, amíg tölt a wc tartály.
Bevált!
Szép lassan eljutottunk odáig, h. megint szól, ha pisilni v. kakilni kell, tudja addig tartani, amíg eljutunk a wc-ig (sőt újabban én húzom az időt, h. egyre hosszabb ideig tanulja meg visszatartani, hiszen majd tavasszal " terepen" el kell jutni a legközelebbi bokorig v. wc-ig).
És a minap - amikor pont akkor szólt, h. kaki lenne, amikor a tesó szopizott, így csak annyit tudtam csinálni, h. fél kézzel levettem róla a nadrágját és a kisgatyát, és bíztam benne, h. nem töri össze magát - megoldotta egyedül, h. odatolta a fellépőt, lehajtotta a wc szűkítős részt, felmászott, egyedül ráült és belekakilt a wc-be!
Ha pelust adok rá, akkor többnyire abba pisil/kakil, de néha szól, h. kakilni kell és akkor megyünk a wc-re. Nem tudom, mi alapján dönt.
Meg én is figyelek, h. játék közben mikor kezdi el fogdosni elöl a gatyáját és kezd el befelé figyelni, akkor meg kell győzni, h. a játék nem szalad el, megvárja, irány a wc. Többnyire ilyenkor sikerül a wc-be pisiltetni, még akkor is, ha pelust veszek le róla.
Szóval most itt tartunk.
A cél, h. az utcán, állva tudjon pisilni, de ehhez meg kéne tanulnia állva pisilni úgy, h. közben fogja a pöcsét és céloz. Az eddigi kísérletek kudarcba fulladtak, mert a pocijától nem látja a pöcsét, amikor megérzi, h. jön a pisi, akkor meg lehajol megnézni, h. minden rendben van-e odalenn...és lehugyozza a bokáját.
A kakinál meg meg kell majd tanulnia, h. az utcán nem lehet teljesen levenni minden ruhát (de bízom benne, h. nem kell majd a bokor alá hordanom kakilni, inkább itthon akar majd kakilni), meg meg kell majd tanulnia guggolva kakilni (na ez még fejtörés tárgyát képezi, vélhetően a Muszáj Nagy Úr lesz majd segítségünkre).
Azon is gondolkozom, h. az áruházak wc-iben vajon mit lehetne rátenni a wc ülőkére, hiszen az ember nem hurcolhat magával wc szűkítőt.....
Ami nekünk bevált:
Türelem.
Anyámék kertje, ahol lehetett nyáron pelus nélkül, így rájött, h. ami a lába szárán folyik az őbelőle jön.
Két bili, h. mindig legyen egy kéznél.
Semmi erőszak. Semmi bilire ültetés és órákig mesélés, bilirekényszerítés. Semmi lecseszés (amikor később lecsesztük, visszaesés lett az eredménye!)
Motiváció (elszívó, vízóra, bármi).
Hatalmas örömködés, amikor bilibe sikerült.
A labilis, csúszkáló wc szűkítők helyett sikerült a Lidl-ben kifogni egy duplaülőkéjű wc-szűkítős wc deszkát, nagyon bevált (Paktikerben 10000-ért lehet kapni hasonlót).
Fokozatos szoktatás, önállóság biztosítása (ő nyitja a wc ajtót, ő hajtja le a deszkát, ő tépi a wc papírt, ő húzza le a wc-t...)
Iszonyatosan sok türelem....
Iszonyatosan sok dícséret....