Új privát üzeneted érkezett!

Hova is ment :?: :roll:

En ellopom akkor pedig most nagyon nem nekem kene :twisted: Nekem nem jon es kesz :roll:

Mizu veled? 8)

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


KISBUTA
Én nem szeretem a laptetőket, szívesen odaadtam Bridgetnek! :D

Piri még mindig sehol pedig már mindent megtettem!

Tegnap az inszemesben éjszakai műszakoztam, ma meg 4 óráig takarítottam és főztem, úgyhogy mosott fosi vagyok! :lol:

Megpróbálok szusszanni egyet, mert úgyis mindjárt folytatnom kell. 10kor reggeliztünk és a gyerek már 11kor kérdezte, hogy mikor ebédelünk! Még akkor el sem kezdtem a kaját csinálni. Lassan megint takaríthatom az asztalt, mert ilyenkor egész nap megy a kajáztatás! Még nem nőtt ki a csecsemőkorból (agyilag tuti) de lehet hogy a csecsemők sem esznek ilyen sűrűn mint ő! :shock: :roll:

dita75
 
 


Koszi Dita bar tudod egyenlore nekem se aktualis :roll: Marmint a laptetu :evil:Jol birtad te csaj :shock: bar neha en is maratont futok a bneten :lol: :oops: :lol: :oops:

Mi megyunk korizni apaval ugyhogy csak delutan jovok :wink:

Kép Kép

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 

 
 

Megjottem csajok...marha jo volt 8) :lol: 8) 8) :lol:

Kép

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Két angyal, egy idősebb és egy fiatalabb leszállt a földre, hogy megismerjék az embereket.
Szállást keresve, bekopogtattak egy dúsgazdag család palotájának díszes kapuján...

A gazda és a felesége otthon voltak, de fitymálták az idegeneket, azonban mégis beeresztették őket. Szállást a nedves hideg alagsorban, a betonon mutattak nekik. Étlen szomjan a két angyal lefeküdt a hideg, nedves padlóra...

Még mielőtt elaludtak volna, az idősebbik angyal észrevett a pince falán egy tátongó repedést, amiből szikrát szórt valamiféle fényesség.
Jobban megnézték az angyalok és láss csodát, egy nagy teremnyi arany, gyémánt és kincs volt ott befalazva...

Az idősebbik angyal fogta magát és a repedést elsimította, hogy a fal makulátlannak tűnjék, ragyogott mintha most vakolták volna...

A fiatal angyal megkérdezte őt reggel:

- Miért tetted ezt?
- Soha nem tudhatod, minek mi az értelme... válaszolta az idősebb angyal és ezzel tovább álltak.

Kép

Az éjszaka újból elérkezett, amely egy szegény paraszt ember házához vezette őket. Ismét szállásért kopogtattak.

A szegény paraszt és a felesége megörültek az angyaloknak... Meleg étellel kínálták őket és a saját tiszta szobájukat engedték át a jövevényeknek. A két angyal puha párnák közt tölthette az éjszakát, míg a gazda és a felesége a konyha kövén vetett magának ágyat...

Másnap reggel hangos zokogásra ébredtek az angyalok.
A konyhaasztalra borulva találták a parasztembert és a feleségét. Keservesen sírtak.

- Mi a bajotok? - kérdezte tőlük a fiatal angyal.

A gazda ekkor elmesélte, hogy reggelre holtan találták az egyetlen tehénkét, aki a tejével eltartotta őket...

Ekkor gyorsan a fiatal angyal az idősebbikhez fordult....

- Ezek az emberek jók voltak hozzánk, miért engedted meg hogy a tehenük elhulljon?

Erre az idősebbik angyal így válaszolt:

- Soha nem tudhatod, minek mi az értelme...

Emlékszel a gazdag emberre és a pökkhendi feleségére? Látszólag újjáépítettem a pincéjüket, de tudd meg, soha nem fognak ahhoz a titkos gazdagsághoz férni, ami a fal mögött rejtőzik...

Ma éjjel mikor Te már elaludtál , a halál angyala eljött a paraszt kedves és szeretett feleségéért. Nem engedtem be az ajtón, hanem rámutattam az ólban a tehénkére... Azt vitte magával...

- Soha nem tudhatod minek mi az értelme...

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Helló csajok!

Most 1 gyors bekukk!

Ma voltam dokinál minden ok!
Holnap jövök bővebb infókkal és képet is rakok fel ha érdekel titeket! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Puszi és szép estét

niki

Kép
pamilla
 
 


Nanaaaa,hogy erdekel minket :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: es persze,hogy minden rendben van hisz te ugyi vagy es most mar nem is lehet semmi galiba

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Sziasztok!

Na itt is lennék!

szóval tegnap a saját dokimhoz kellet már menni. Tök jó volt végre bejöhetett a párom is és láthatta pöttömöt!!! :lol:
Már nagyon jól látszik hogy megvan mind a 2 keze és lába és amikor nevettem akkor a kis kezeivel elkezdett "csápolni". Mondta is a doki hogy igazi rockergyerek lesz!
Olyan jó volt!
most már csak a 12 hetes uh-ra kell menni keb. 10-én!

Kép
pamilla
 
 


ÉS persze az elmaradhatatlan fotó (remélem megint jók a méretek):

Kép

Kép
pamilla
 
 


Már igazi babaformája van nem?
Olyan hihetetlen!
Na ennyit rólam!

Most jöttök Ti!

Ki hol tart most?

Ditu drága!

Nálatok mizu?
Meglátogatott végre piri???
Mikor jöhetnek a szurik? Sokat csúsztok így?

Bridget!

Sikerült a párodnál vmi áttörést elérni lombik ügyben?
A lelked hogy van? mert ahogy kivettem nemrég még elég magad alatt voltál!

Kép
pamilla
 
 


Kisbuta!

Nálatok mi újság van?
Mikor kell menned dokihoz?
Hogy vagytok?

Kép
pamilla
 
 


Ja és pöttömke méretei 24mm és 150 a szívverése! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
pamilla
 
 


Pami
Pottomked csudaszep es nana,hogy kiveheto :wink: :D :D :D es mar tenyleg mekkora :shock:

Apacskanal nincs attores de ahogy lesz leanykeres(remelem meg iden :? )azzal a nappal mondom is neki a lombikot :roll: Addig en mar nem hozom fel tudja es nem nyaggatom :roll:

Magam alatt voltam aztan elmentunk ugye telelni es feltoltodtem es nincs tobb babaprojekt az eszemben csak a buli es szorakozas es gyurni megyek meg korizni meg minden olyan mast amit a b.projekt miatt nem tettem meg :twisted:

Nem jon a baba es kesz dokik mondtak lombik...en mar nem kuszkodom...jon ha jon vgy majd ha apa raveszi magat a lombikra :roll: Addig meg onfeledt bulizas 8) Persze nehez ezt azert igy felfogni egyik naprol a masikra de teszek is erte es mar voltam korizni es a tobbi tervem is megvalositom...szal menni fog :wink:

Neked meg csudaszep pocakosodast kivanok :!: :!: :P

Dita
Tenyleg ma miota nem voltal te jany :shock: Piri ment mert en mar reg elkuldtem :twisted: :roll: :?: :idea: Jelentkezz :!: :!: Vagy te ma csak a plusszos teszttel jossz?!?!?!?!?! :lol: :lol: :lol:

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Csajok bocsi de nem nagyon írt senki nekem sem volt mondanivalóm ezért nem néztem nagyon ide. Nincs még piri, felhívtam a dokkert és azt mondta, hogy várjak még két hetet és ha akkor sem akkor mennem kell hozzá uhura!
Sokat fogunk csúszni, de legalább annyi előnyöm származik, hogy nem ilyen fasza időjárásba kell pestre caplatnom az uhukra, és nem skorpió gyerekem lesz hanem nyilas! :lol:

PAMI
Gyönyörű a baba, már megvan mindene. Kis Babszemke!
A paraméterek is tökéletesek! De jó lenne már itt tartani! :roll:
Biztos az ultrahang műszerben valami jó zene szólt! :)


BRIDGET
Hát akkor tessék apa tudatallattiját woodoozni a leánykérést illetően és utána egyből jöhet a lombik. Nekem se ártott volna a két ünnep között egy kis kiruccanás ahelyett hogy a párom fiát neveltem volna. :roll: Na majd tavasszal megint elmegyünk egy hosszú hétvégére apával kettesben. De azért jó volt szilveszter után kettesben punnyadni itthon. Nagyon hamar eltelt az a pár nap.

dita75
 
 


Pami, nagyon cuki a kicsi!

Bridg, akkor elsősorban leánykérő drukkokat küldök! Fantasztikus dolog menyasszonynak lenni, egy napig királynő leszel!

Dita, csúcs, amit veled művel piri, pedig ennyi idő alatt Japánból is illett volna megérkeznie! +++++++++++

Még én is lógok, csak sosincs érkezésem. Olyan visszajelzést kaptam, hogy talán hasznosítani akarják a német nyelvvizsgámat a közeljövőben, csak sajnos 10 éve nem beszéltem egy szót se németül, és ettől most beparáztam. Szóval az angol mellett most a németet is nyomatom, de találtam egy rendes online nyelviskolát, ahonnan rendszeresen (én választom meg az időközöket) szisztematikus nyelvleckéket küldenek és tök ingyen (mert a píz nagy akadály jelenleg). Remélem, mire kell (ha kell), addigra sikerül valami elfogadható szintre felhozni magam németből.

Kép
kisbuta
 
 


Dita
En szugizom de tudod milyenek a ferfiak :roll: Meg ha celozgatunk se tudjak mirol beszelunk mert ok mashogy gondolkodnak :twisted: En meg nem fogom mondani :roll: Mindenesetre azert megemlitettem neki,hogy 20-an megyek a dilidokihoz :arrow: aztan igy hirtelen nana nem tudta mirol beszelek :? aztan felfrissitettem az emlekezetet,hogy ugye rosszul aludtam meg nem jo a kozerzetem legalabbis szeptembertol marha sokat szenvedtem testileg es lelkileg is...es a dokim mondta nem artana elmennem egy psziho dokihoz,hogy irjon fel valamit mert szerinte tul sokat agyalok ezen a babateman es azert vannak ezek :oops: :roll: Mondta irassak fel valamit ami kicsit megnyugtat napkozben es tudok aludni ejszaka(persze olyan gyogyo ami a hormonjaimat nem cseszi szet!)Ugyhogy mar tavaly bejelentkeztem de csak jan 20-ra volt idopont :shock: minden heten csak kedden rendel ugyhogy gondolhatjatok :roll: Na mind1 szal azert megemlitettem neki,hogy a babatema ne menjen feledobe :roll:

Kisbuta
Tenyleg te is ados vagy meg a keppel nem? :roll: vgy nem? :oops: Hat igen menyasszony mar voltam es tenyleg marha boldog voltam :roll: es azt hittem o az igazi es elunk mig meg nem halunk....aztan meg :roll: :? Azota rajottem,hogy az a lanykeres nem az igazi volt hisz konkret tervei nem voltak...majd lesz valahogy alapon mentunk :roll:
De ha az en mostani dragam megkeri a kezem akkor az mar tuti nagy dolog lesz es max jovore eskuvo!Mert igy eljegyzesre ra 1even belul eskuvo van!Meg ha o megker akkor az mar komoly...szal mas...igy ngyon varom mar 8) DE mint anno irtam o arra var,hogy bebabasodjak es akkor megkerne egybol...valami okot keres a lanykeresre...es egyenlore nincs....nem tom mennyire vgyok ertheto :roll: :idea:

Mai almom:
Babas voltam es mar epphogy kezdett gombolyodni a pocim :) akkor mondta a dokineni,hogy tuti babas vgyok de majd a heten megnezzuk uhu-val 8) es olyan boldogan maszkaltam fel-ala a kisse gombolyodo pocimmal...vartam az uhu-t ngyon 8) es anyum is ott volt az almomban :roll: meg egy kutya is :shock: Aztan sajna felkeltem igy nem volt uhu de apa is tele volt olyan boldog erzesekkel az almomban annyira jo volt...persze orulni nem orultem ngyon mig nincs uhu...bar mar tul voltam a 3honap korul mondom mert mar gombolyodtem :D :oops: :lol: Na hat ilyet almodni :wink:

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Ja es uccso szo jogan

Dita hajra piri!!! :twisted:

Kisbuta hajra nemet nyelv :lol:

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 



KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Bridg,
hát szerintem az is nyomós ok lehet, hogy szerelmes beléd és azt akarja, hogy te legyél az élete társa.
A pszicho bogyókkal vigyázz, mert függőséget okozhatnak. Én mikor az első vetélésem után iszonyúan kivoltam, és elmentem dokihoz, azt mondta a pszichiáter, hogy látja, hogy kivagyok, írhatna gyógyszert, de túl fiatal vagyok még hozzá. Ebben maradtunk, és nem bántam meg. Inkább próbálj meg néhány segítő beszélgetést kérni, az lassabban hat, de sokkal jobb, és nem leszel függő.

pusszancs mindenkinek

Kép
kisbuta
 
 


Kép

Koszi Kisbuta,hogy igy aggodsz miattam :)
De az a helyzet latom masfel honapra volt szabad idopont :shock: szerinted a kovetkezot mikor keapom :shock: A masik meg nincs min izgulni mert a japan gyogyok nagyon gyenguszok es a legtobbje veny neny nelkul kaphato gyogyhatasu keszitmeny nem pedig eros "drogok" meg multkor is voltam es valami kinai gyogyszert kaptam ami azt jelenti,hogy gyogynovenyekbol van :wink: Szal itt nem tulozzas el a gyogyszerezest olyan gyogyszerek,mint otthon itt nincsenek is....en otthonrol hozok antibiotikumtol kezdve,fejfajasra,menzis fajasra mindent.Mert itt nincs!!! :roll: Szal nyugi na meg en sem akarok fuggo lenni csak mondtam a dokinak,hogy olyan gyogyo van ami nem cseszi szet a hormonokat?Mer ugye pl otthon a xanax meg a nyugtatok na azoktol a prolactinod megemelkedhet :shock: en olyan gyogyot be nem szedek ami esetleg felboritja a hormonhaztartasom ami a babahoz szukseges!!! 8)

Hat a nyomos ok az igen nalunk noknel eleg nyomos ok de mivel o nem hisz a hazassagban azaz nem tudja mi ertelme van ezert neki ok kell :roll: valami olyan ok ami "rakenyszeriti" arra,hogy elvegyen....mert szerintem mar alapbol ugy allunk,hogy elvenne...csak nincs meg a kenyszer :roll: ha most jonne a baba tuti lanykeres lenne...vgy ha elkene hagynom az orszagot mert lejar a vizumom tuti lanykeres lenne...vgy ha aszondanam en hazamegyek mert nem latom,hogy komoly....na tuti megkerne :lol: :lol: :lol: :lol: es meg sorolhatnam....az en parom mondom fura de tudod ami kesik az jon :wink: en meg marha turelmes vgyok 8) :lol: :? :twisted: :lol: :lol:

KIsmami mar a 3.viragocskad is kinyilt 8) De joooo :P Meselj magadrol is neha :roll: En itt regenyeket is irhatok de csak rolam olvasni eleg uncsi :?

Mai vicceim:
Két gyerek látja a fiatal házaspárt, amint éppen jönnek ki a templomból.
Megszólal az egyik:
- Te, rájuk ijesszek?
- Nem, inkább majd én.
Odafut a srác vőlegényhez, és így szól hozzá:
- Gratulálok papa, jól választottál...

Mai... 2.
Kovácsnak telefonál a haverja, hogy megkérdezze, elmennek-e az esti meccsre.
- Ebben a házban én vagyok az úr! - mondja Kovács - Akkor megyek meccsre, amikor akarok!
Csak várj egy percet, mindjárt megkérdezem az asszonytól, hogy ma este akarok-e.

Es itt egy link nektek is ha jot akartok kacagni :lol: Reggeli metrozas Japanban! 8)
http://jp.youtube.com/watch?v=gmzIV8ZinW0&NR=1

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Bridget!
Kétszer megnéztem a videot, és arra gondoltam, hogy magyarországon már rég összetiporták volna egymást az emberek, ezek meg milyen szépen fegyelmezetten állnak a sorban.
Itt még a terhes anyukáknak sem adják át a helyet. Tök durva. Most hogy inszemre meg uhukra jártam sokszor utaztam együtt a kismamikkal a buszon és még csak az ajtónál sem engedték előre és senki fel nem állt volna hogy átadja a helyet. :cry:
Szerencsére én kisvárosban élek, így nem nagyon lesz szükség a buszozgatásra, mert ha eleve olyan dolog kell akkor úgyis el kell menni Fehérvárra, Pestre vagy Veszprémbe, mert itt elég kevés a lehetőség bármit is intézni vagy venni. Akkor meg majd úgyis apa visz kocsival. Jók a viccek, a templomos nagyon ász! :lol:

Mamikkal mizu?

dita75
 
 


Sziasztok,

Bridg,
az tényleg más, ha nem bivaly gyogyókat adnak.
Meglesz a leánykérés is, úgy látom, szerintem az álmod jelentett valamit.

Dita,
ez Szegeden is így van a helyekkel, sajnos...

Magamról: Én ma nem kaptam képet. Igazából azért mentem dokihoz, mert ugye a Kaáliból már elbocsátottak múlt héten, és mégiscsak utána kéne járni, hogy ki lesz a dokim. Elmentem a prof-hoz, akit úgy, ahogy ismerek, volt uhu (Picur már 2 és fél cm), a prof azt mondta, hogy a terhesgondozás elejét vállalja, utána átad egy olyan kollégának, akit alkalmasnak tart, mert ő már évek óta nem vállal szülést (nyugdíj mellett jár be dolgozni).
Pont jó is, hogy volt uhu, mert reggel aggódni kezdtem, hogy lehet, hogy csak hájasabb lettem, és nem nő a baba, mert túl jól érzem magam. De volt szívhangja ma is.
És én is kaptam útlevelet védőnő-országba. Kíváncsi leszek, milyen lesz az enyém. Majd jövőhéten mesélek.

Most viszont mindjárt megőrülök. Alattunk 2 emelettel lakik néhány egyetemista, zeneművészeti főiskolára járnak, és mivel vizsgaidőszak van, sokat gyakorolnak: ének, zongora, egéb hangszerek. Ezzel nem is lenne baj, szépen játszanak, meg nem éjjel, külön figyelnek rá, hogy senki pihenését ne zavarják meg. De alattunk 1 emelett meg egy alkoholtól brutálisan leépült házaspár lakik, IQ negatív szám, és mivel nem is dolgoznak, amint elkezdenek gyakorolni szegény főiskolások, csuma hangerőn lakodalmast kezdenek nyomni, hogy zeng tőle az összes emelet. Mindjárt és is visszalövök, mert engem a lakodalmassal ki lehet kergetni a világból...
pusszancs Mindenkinek!

Kép
kisbuta
 
 


Kisbuta
Örülök, hogy jól van a babátok! Kár hogy nincs kép, de majd a 12 hetesen úgyis sokkal szebb lesz. Remélem sikerül jó dokihoz és védőnőhöz kerülni.
Milyen muzikális a házatok. Ilyenkor örülök, hogy családi házat vettem.

dita75
 
 


Csak gyorsban jovok mert en is jol megbetegedtem :x A torkom ugye szarakodott de a fiuk betegek ugyhogy nem volt nehez elkapnom toluk :twisted: ma ugy keltem,mint akinek szetakar menni a feje kohogok es 38 volt a lazam :evil: Faca es ma van egy bucsuvacsora annak a parnak akiknek nemreg szuletett a babajuk...mert koltoznek Hong Kongba es nem tudtam elmenni mert kurv@ szarul vgyok :twisted:

Dita
Ne is mond teljesen egyet ertek veled :x bar en nem utazom otthon bkv-n de nem nehez elkepzelni :roll: Piri meg mindig sehol? :evil:

Kisbuta
Mi az,hogy jelntett valamit az almom? :shock:
A bogyokrol meg annyit mar most kivgyok pl attol mikorra fogok meggyogyulni mert ezek as gyogyok...mint halottnak a csok :evil:
Az alattatok levo meg monnyon le :evil: Na mar csak 21 nap a 12.heti uhuhoz :?: :shock:

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


Sziasztok!

Mi van veletek?

én ma kiváltottam az utolsó doboz Bromocriptinemet, 30 szem van egy dobozban, és mivel én negyed szemet szedek naponta, jót röhögtünk, hogy 120 napi adagom van! :lol:

Volt egy kis megőrülésünk is, nagyon sok szaladgálást okozott az elmúlt napokban. Van egy kertes házunk, Szeged mellett egy faluban. Most, hogy összevonattuk a telkeket, az idióta Földhivatal gazdasági épületnek írta át a házat, amire ugye nem kapjuk meg a lakáskasszánkat, egyik helyről küldtek a másikhoz, mire kiderült, hogy már márciusban (!) tudta a földhivatal, hogy ezt gazdasági épületként fogja feltüntetni, mert kéne hozzá egy igazolás a jegyzőtől, hogy az igenis lakóépület. De ezt a világért se bökték volna ki, csak mikor már mindjárt lejár minden határidőnk, és újra akarják kezteni az eljárásokat, millió pénz. (pedig azért tavasz óta ugye el tudtuk volna intézni mi is, ha tudjuk, miért fáj a hajuk.)
Ma besétáltunk a jegyzőhöz, falun más az ügyintézéshez való hozzáállás, mint Szegeden. Elmondtuk neki, hogy mi van, és hogy nem csúszhat az ügy, mert nyáron jön a baba, addigra kész kell lennie a felújításnak. Holnapra lesz pecsétes papírunk arról, hogy a házam lakóépület. (adott volna azonnal is, de épp egy másik faluban sikerült elkapnunk, mert több falut is ellát, és nem volt nála a megfelelő pecsét.)
Nagyon örülök, hogy végre elköltözünk ebből a borzalmas városból.

Bridg,
úgy értettem, hogy jót kell jelentenie, velem is előfordult már, hogy megálmodtam valamit, és úgy lett. Csak nyugalom. Azt hiszem, neked is nagyon ki kéne kapcsolnod a babatémát, és sokkal nyugodtabb lennél. Persze könnyű mondani, tudom. Én nagyon szurkolok neked.

Dita,
veled mi van? Mikor kezdetek, hogy lesz?

Niki,
te meg végképp eltűntél, mi van veletek????

Kép
kisbuta
 
 


KISBUTA
Mióta bebabásodtatok kezd kihalni a topic. :roll:
Én nem tudok mit írni, hisz piri azóta is elkerül. :roll:

Ne is mond ezeket az ingatlanos dolgokat. Bakker én még 30 sem voltam, de már 3 lakásvételen és eladáson voltam túl, hitelrendezések, földhivatal, közjegyző, mindent egyedül csináltam, és általában minden rendelkezés ütötte a másikat, már a hajamat téptem néha, de szerencsére amilyen mujinger voltam régen most annál nagyobb szám van és mindent sikerült elintéznem nagy nehezen.

Remélem ti is gördülékenyen tudjátok intézni a felújítást és az ügyintézéseket, nagyon határozottnak és talpraesettnek, no meg tájékozottnak kell lenni, mert tök palira tudnak néha venni. :x

Ma kész voltam, mert a lányok babacucc vásárlási lázban égnek, és már nem is vagyok annyira sokat, rengeteg a munka is a cégnél, de tök mindegy, hogy jövök-e ide vagy sem, mert ma is akárhová néztem babacuccok voltak, még a hirdetős újságok, auchan, penny is tele voltak bébiholmikkal oldalakon keresztül. Nagyon szeretnék már vásárolgatni Bogyónak, rendezgetni a kis szobáját. Március végén remélem már megnyugodhatok! :roll:

BRIDGET
Te mindig megújulsz, mire megszokom a profilodat addigra tuti változtatsz, de jó ám nagyon! :D

PAMI
??????????????

dita75
 
 


Helló!!!!

Nem mondom hogy nem tűntem le de annyira elmennek a napjaim, pedig nem csinálok semmi extrát!!! :oops: :oops: :oops: :oops:

Niki szégyenli magát nagyon nagyon!

Velem minden ok!
Ma voltunk kisgyerekkel (macskusz) dokkernél mert az utóbbi napokban eléggé bágyadt volt és nem is csinált semmit, pedig Ő igazi rosszcsont!
Szóval elmentünk vele, de semmi komoly nincs!
Szombaton kell visszamenni és azt mondta a doki, hogy ha rendben van akkor vigyük reggelre és megcsinálja neki a toxoplazma vizsgálatot!

Szóval ma ez volt!

Ja és képzeljétek felhívtam a melóhelyem hogy a betegállományos papírt ha jövő héten viszem az jó e nekik! Erre még ők megjegyzik nekem hogy nem nagyon telefonálok vagy megyek hozzájuk!
Most őszintén tudom hogy az 1 melóhely és nem lehet órákon át trécselni arról nem beszélve hogy ők is hívhatnának nekik ingyen van!
Kicsit furi volt!

Kép
pamilla
 
 


Nekem még 1,5 hétig 3x3 utróm van aztán el kell kezdeni leépíteni az adagokat!
MÁr nagyon várom mert annyira unom :shock:
Bár a végén még hiányozni is fog! :lol:

Ja képzeljétek hétvégén elmentem kismamanacit venni :oops:
Na nem azért mert olyan nagy lenne már a pocim (bár nem panaszkodom de ezt a méretet még a lombik alatt értem el :lol: ) hanem azért mert hiperérzékeny lett a hasam. A régi ruháim hiába jönnek még rám ha 1 kicsit is elszorít pociban pláne ha ülök elkezd fájni és ki kell gombolni. A gond akkor van ha elfelejtem visszagombolni. :shock:
Pont vasárnap jártam így!

Mentünk az esküvő kiállításra a tesómmal és a kocsiban kigombolóztam de vissza már elfelejtettem és amikor a kabim leadtam akkor vettem észre :lol:
Vicces volt!

Ja és a tesóm olyan szép menyecskeruhát vett magának 35 eft-ért de persze nem a kiállításon!

Kép
pamilla
 
 


Ja be kellett jelentkezni 12 hetes uh-ra és febr.10-én kell mennem.
Remélem most már minden okés lesz addig!!!

Szóval ennyi történt velem az utóbbi időben.

Kisbuta!

Kitartást a bürokrácia útvesztőihez!
Amúgy közérzeted milyen?
Rosszullét? Hányinger?

Bridget!

Hidd el jönni fog az a lánykérés! Mondjuk azt nem értem hogy miér tis kell neki kényszerítő ok!
Ha szeret vegyen el!
Mennek a drukkok!+++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Ditám!

Neked még meddig kell húzni ezt a mensi mentes életet?
Nem jó ez így! Most már épp itt az ideje hogy csináljanak valamit! Pláne hogy így a lombikod is csúszik!
Annyira szurkolok Neked is hogy most már el tudd kezdeni és jöhessenek bogyókáék!
Ez a semmilyen állapot a legrosszabb! Amikor nem tudsz 1-ről a 2-re lépni!
Neked is mennek a drukkok+++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kép
pamilla
 
 


PAMI
De jó hogy életjelet adtál magadról.
Én ugyan nem vagyok babás, de az ünnepek alatt sajnos megint sikerült felszednem néhány kilót és ahányszor leülök nemhogy a gombot de még a cipzárat is lehúzom, és tök idegesítő amikor bent vannak a főnökök, mert egyfolytában ugrálni kell és le-fel húzogatom magamon a nadrágot. :lol:

A hónap végén megyek a Szűcs dokihoz hogy ha addig nem jön meg magától.

Remélem cicónak kutyabaja! :lol: :lol: :lol:
Enyim macskusz már kurválkodik, ma reggel is mentem ki és itt volt egy udvarlója, s olyan szinten összehugyozott itt mindent hogy majd besz@rtam olyan büdös volt. :?

Február 10? Az már mindjárt itt van. Nagyon el fogsz képedni amikor meglátod milyen szép lesz majd a kisbabád. Mindene meglesz, még az ujjacskáit is meg tudjátok majd számolni! :wink:

dita75
 
 


Kisbuta
Jo,hogy jelentkeztel :) Hat egy epitkezes nem egyszeru az biztos de a papirmunka otthon haat en anyum kuldom ha csak tudom mert o aztan vagja ezeket es turelmesebb is,mint en :lol: Nalam hamar kiborul a bili :twisted: :lol: :lol:
Babatemarol kivgyok kapcsolva :wink: es sokkal jobban erzem magam :) A jo pedig jonni fog tudom es koszi,hogy szoritasz :P :wink:

Dita
Bocsi de en ma csak ilyen vgyok 8) Szeretem ezeket a mutyurkeket vonalzni avatar es most kari ota mindig epp a hangulathoz igazitom :oops: Most pl a valentin nap...aztan majd kitudja :lol: Meg minden nap itt logok en nekem uncsi mindig ugyanazt nezni :roll: De majd ha babas vonalzim lesz nem cserelgetem annyiszor :P :wink: Te szegeny neked meg mindig sehol piri es varni kell ho vegeig :( Az nem jo :roll: Persze ilyenkor nem jon a ruhose :twisted: De nyugi jon a ho vege...doki segit...jon piri es aztan kezdodik a manula :lol: Most mar csak szuuu-szaaa-szuuu-szaaa :wink:

Pami
Na azert vannak tortenesek nalad is gyere azert neha neha :) Hat ez a ki keres kit dolog nekem nem kell bemutatni :roll: Most nem azert de mindenki asziszi mivel en itt elek ide kitelefonalni olyan marha sokba kerul :evil: pedig nem is...szerintem max 150ft lehet percenkent!!! :roll: De ez max ennel azert olcsobb...es ha csak 1hoanpban 5perce mar felhiv valami vgy csak annyira,hogy gyere skype-ra vgy msn-re mar jolesik...de nem hiv a kutya se anyum telozik neha...de persze ot visszahivom :roll: A masik meg skype-on ingye is hivhatna barki de ott sem....csak ir egy emailt...pedig mennyivel 1szerubb lenne skype-on :roll: En meg mikor csorgok 1orat csacsogunk :twisted: ha meg nem csorgok akkor meg azt hallgatom en is elvgyok tunve stb....ugyhogy ertem en amugy is nekik kene erdeklodni feloled nem? :roll: Na mind1...lesz ez meg igy se :wink: :lol:

En vgyok minden nap es irok is de gondolom Dita se csak arra kivancsi mi az en kinom nyugom...szal ha jon mindenki akkor van mit beszelgetni... :)

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


De jó, hogy jelentkezett mindenki, annyira jó hallani rólatok is! - Mindig azt várom, hogy írjatok, de úgy látszik, nekem is írni kell néha, mert így a babaneten keresztül nem látszik, hogy figyelek, magában beszélni meg senki sem szeret!

Dita,
Őrület, hogy még nem jött meg!!! Nem vagy te PCOS-s? (bocsi, lehet, hogy már mondtad, csak nekem szita az agyam.)

na én még nem égek babaholmi vásárlási lázban, babonából nem merek venni semmit. Csak a Metro katalógusban akadt meg a szemem egy kütyün, ami mindenféle hangokat játszik le (szívhang, tengerzúgás, stb.), hogy a baba könnyebben elaludjon. Ez is csak önzésből: ha a babának nem jönne be, nekem biztos :lol: Meg szeretnék majd egy babaápolós könyvet beszerezni, mert rájöttem, hogy azt se tudom, mit kell csinálni a babával, anyósomat meg nem akarom, hogy nagyon ideszokjon, annyira nem vagyunk jóban. Inkább kiművelem magam, aztán meg belejövök a gyakorlatban is.

Ez az ügyintézés tényleg borzalmas tud lenni itthon. De ma jó napunk volt. Reggel mentünk a jegyzőhöz, már minden elő volt készítve, kezünkbe adták a papírt, azzal a lendülettel be Szegedre a földhivatalba, ott kicsit ráncolták a homlokukat, de akkor előadtam nekik, hogy azért sürgős, mert jön a baba, és a felújítást nem akarom a nyárra tolni, mikor már ki tudja, milyen állapotban leszek. Ettől kicsit megenyhültek, úgyhogy reménykedem. Majd még szólok a szomszédnak, hogy ha valaki érdeklődne, akkor állítsa azt, hogy ténylegesen ott lakunk.

Pami,
jó sokára kaptál 12 hetes időpontot, hallod!!! Pedig állítólag az a vizsgálat nagyon szoros, csak 1-2 nappal lehet a 12. héttől eltérni. És én utánad vagyok pár nappal, s nekem 6-án lesz a vizsgálat, 12+1-nél. Úgy látszik, ahány kórház, annyi szokás.
Remélem a cicus jól van! Főleg remélem, hogy nincs toxoplazmózisa, nagyon rossz vicc lenne épp most!
Amúgy jól vagyok, reggel néha egy picit émelygek, de csak reggeliig, utána már csak az ólmos fáradtságot nehéz lerázni magamról. A nadrágokkal már én is bajban vagyok. Van még néhány jó esésű téli szoknyám, ami kényelmes, most azokat nyűvöm, mert terhesnadrágot csak tavasszal szeretnék venni, hiszen nagyrészt jó időben kell.


Bridg,
én is azt az egyet viseltem nehezen, mikor külföldön voltunk, hogy kommunikáció nem sok van. Egy ismerősömmel skype-oltunk néha, pedig még blogot is vezettünk, és olvasták is nem kevesen, mégse jeleztek vissza soha. - Amikor meg anyukámnak telefonáltam Skype-ról, szegényem mindig zavarban volt, hogy ez milyen drága lehet, pedig olcsóbb volt, mint otthon felhívni.
És nekem nagyon tetszenek a változatos vonalzóid és képecskéid. Nekem nem lenne energiám cserélgetni, de szívesen nézegetem a tieidet.

Tényleg, ha már blognál tartunk. Apa blogot indított erre az évre, be van linkelve alul a www-nél. A babáról persze hallgat benne, igazából azért indult, mert kiadták nekik, hogy tessék blogot vezetni a csillagászat éve alkalmából, de persze inkább a hétköznapokról. Olyan nagyon apás, de hát oda vagyok meg vissza ezért a pasiért, úgyhogy nekem teccik.

Kép
kisbuta
 
 


KISBUTA
Megnéztem a blogot, apácska nagyon ügyi, jól ír.
Remélem is hogy megenyhülnek egy kismama kérésnek nem lehet ellent mondani, milyen dolog ez??? :lol:
Remélem minden menni fog szépen, és a problémák elkerülnek messzire.
Nem vagyok PCOS. A dokker azt mondta, hogy a műtét után normális hogy nem jön meg időre, mert azért csak bekavar valamennyire a ciklusba mivel megbolygatnak odabent. Egy éve is ez volt akkor is gyógyszerrel hoztuk meg mert már 3 hónapot késett. Igaz nekem az egész életem során úgy volt, hogy össze-vissza jött meg. Egyedül a tavalyi év hozta rendbe a hormonjaimat. A closti legalább ennyit segített ha már babát nem csinált. :roll:

Viszont ma megnéztem, hogy ha hónap végén bemegyek, megkapom a gyogyit kb. két hét mire még megjön, aztán +20 nap mire elkezdem a decát, aztán megint megjön, kezdem a stimut és utána megint bő két hét mire visszakapnám a babókat. Mindezt naptárral a kezemben számolgattam és beírtam a szüléskalkulátorba az adatokat, és képzeljétek mit hozott ki az én szülinapomat. Beszarás. Hiper-szuper ajándék lenne! :lol: Fel is dobódtam tőle, és most erre gyúrok! :wink:

BRIDGET
Nehogy azt gondold, hogy csak azért nem jövök olyan gyakran, mert a mamik sem. Néha annyira pörög az inszemes, hogy még azt is elég követnem, ráadásul én vagyok a külsősökkel is a kapcsolattartó, és mellette dolgozom.....
De sztem azért annyi minden velünk sajnos MÉG nem történik, hogy naponta órák hosszat tudjunk a neten lógni, és magunkról beszélni, én is csak mások történései miatt lógok itt. :lol:

Én pl. tavaly apácskával annyi sms-t küldtem szét hogy elment rá egy egész kártya, és még így is alig-alig írtak vissza. Idén megfogadtuk, hogy nem írunk senkinek, aki akar megtalál. Hát nem sok sms-t pazaroltunk el. Aztán megnéztem az iwiw-t meg a freemailomat és ott volt jócskán üzenet.
Ilyen korban élünk, régen még telefon sem volt, képeslap jött, meg levél. Most már annyiféle módja van, hogy megtaláljuk egymást, egy e-mail nem kerül semmibe.

dita75
 
 


Kisbuta!

Nem a kórház adott későre időpontot , hanem én számoltam el magam 1 héttel és erre ma jöttem rá :shock: :shock: :shock: :shock:
Így lett 02.04. 12 óra.
Neked mikor volt a punkciód? Attól kell visszaszámolni 2 hetet nem ?

Tiszta ideg vagyok, mert most néztem utána annak hogy amit nekem annak idején mondott a dokim a BMC-ben (hogy dec.30-án 7 hetes vagyok) az nem felel meg annak a számolásnak amit ő mondott!
pont 1 hét eltérés van a kettő között.
szóval most nem tudom hogy ilyenkor mi van mert nem mindegy hogy most 11 vagy 12 hetes leszek.

Felhívtam a saját dokim akihez most járok ő azt mondta azt vegyem alapul amit akkor mondott a másik doki!

Szerintetek?
Most mit csináljak?
Tiszta ideg vagyok!!!!
Mert nem tudom hogy ezek a dolgok most mennyire számítanak!

Kép
pamilla
 
 


Én meg persze mindenhol azt mondtam amit akkor nekem a doki!
Mindenhova ezt írták be!

Mert én arra gondoltam hogy ha túl nagy lett volna akkor csak mondta volna a mostani doki hogy nem lehet hogy előrébb vagyok!

Segítsetek!

Kép
pamilla
 
 


PAMI
Monicot nem tudnád felhívni? Ő jobban vágja ezeket a kérdéseket sztem, én sajnos nem nagyon tudnék mit hozzászólni! :cry:

dita75
 
 


Pami,
én is úgy tudom, hogy punkció-14 nap. Nálam ez véletlenül épp az első cn., úgyhogy nem sokat kell számolgatni.
Szerintem tetesd át az időpontot - illetve már át is tetted, ugye? - mert ha sok az eltérés a 12 heti vizsgálatnál, akkor esetleg fals eredményt kaphatnak, és nem lenne jó, ha feleslegesen ijesztgetnének. (Vagy, amikor ott vagy, akkor is szólj, hogy nem vagy biztos a dátumban, mert ez és ez. Nekem, ha kiderült valahol, hogy lombik, rögtön a punkció és a beülti napját kérdezték, és nem az utolsó vérzést.)

Dita,
biztos csak azért csodálkoztam, mert nekem mindig pontosan jött beavatkozások után is. De ha te így szoktad, akkor jó. És látod, a születésnapod nagyon jó ómen! Nagyon kívánom, hogy egy gyors és komplikációmentem vajúdással ünnepeld a következő szülinapodat! :lol:
Apa nevében köszi a dícséretet, szerintem is jól ír, ezzel kompenzálja, hogy nagy az orra és kopaszodik :lol: És minden látogatónak rendkívüli módon örül! (mert ha már blogot kell írnia, ő sem szeret magában beszélni... :roll: )

Kép
kisbuta
 
 


Nem szoktam őt felhívni! Csak sms vagy itt privi! Nem akarom zavarni!

De most annak néztem utána hogy Kisbuta mikor is volt punkción.
Aszerint pedig jók az adataim mert ő szerdán volt amikor én visszakaptam őket. Nekem pedig pénteken volt a punkcióm.
Így pont 6 nap van közöttünk.
És ha a vonalzóinkat megnézem akkor pont ennyi közöttünk a különbség!

Szóval sztem az lesz a jó amit mondtak!
Legalábbis remélem! A dokim is ezt mondta!

Kép
pamilla
 
 


Kisbut!

Jól emlékszem a Te időpontjaidra ügye?
Neked punkció: 11.26?
Nekem punkció: 11.21

Kép
pamilla
 
 


Kiszámoltam az itteni kalkulátoron is a dolgokat!
ÉS ott is az jött ki hogy 12. hét jan 30. ez gondolom a kezdetét jelenti, mer takkor tök jó vagyok és én b@sztam el vmit!

Kép
pamilla
 
 


na most kezdek megnyugodni! 1 kicsit

Ezért is jó hogy vagytok nekem!

Köszi köszi köszi köszi

Kép
pamilla
 
 


Pami,
igen, nekem 26-án volt a punkcióm.

Ha mondod, hogy véletlenül rosszul mondtad, és január 30-án leszel 12 hetes, akkor szerintem előre teszik, mert nekik is fontos, hogy akkor lássanak, +/- 1-2 nap, és nem több.

Védőnéninél voltál már?

Kép
kisbuta
 
 


Kisbuta!

Igen védődőnél már voltam de ott is tőlem kérdezték hol tartok!

Egyébként rájöttem hogy tök hülye vagyok!

Hát már eleve a vonalzómból tudhattam volna hogy nincs semmi gáz!
Mivel oda úgy írtam be az adatokat hogy nov.7-vel számoltam mint utsó mensi első napja(úgy kiszámolva ahogy a dokker mondta). Így kaptam meg a szülés várható időpontját aug. 14-re. Amikor pedig a vonalzót csináltam ezt írtam be.
Ha pedig ezt megnézem akkor stimmel minden.
Mert akkor most pénteken leszek 11 hetes és jövő héten lépek a 12-be.
Szóval semmi gáz!
Szerintetek jó logikát követek????

De azért majd az uh-on szólok!

Kép
pamilla
 
 


Arról nem is beszélve hogy Te meg az én punkció, és ahol tartunk dátumaim is stimmelnek!
És neked pedig tuti az időpontod! :wink: :lol:

Kép
pamilla
 
 


SZiasztok,

Niki,

Dita szólt, hogy gondod van. :wink:
Szóval érdekes dolog ez a visszaszámolás, a long protokollnál ami neked is volt a punkicóból kell levonni a 14 napot.
A short protokollnál is van olyan doki aki ezt követi, nekem dr Zádori az utolsó mensi időpontját adta meg. Így 6 nappal fiatalabb terhes vagyok papíron :roll: Az -14 napos számolással március 3-án szülök, a mensissel március 9-én. Érdekes módon az itteni dokim is a mensitől számít, hiába is koptattam a szémat, hogy nekem a punkció nem a ciklus 14. napján volt...
A 12 hetes vizsgálat pedig rugalmas, a 11-14.hétig gond nélkül meg lehet csináltatni, nekem pl 11+2-n csinálták. :wink: Úgyhogy 1 hét ide vagy oda nem számít, a lényeg úgyis, hogy a kisbabád akkor fog kibújni amikor ő akar, független a sok számolástól.
Az AFP-re is ugyanez érvényes, általában a 16. héten kérik, de 2 hétel előtte és utána is megcsináltatható. Szerintem azért is ilyen rugalmasak ezek a dolgok mert spontán terhességnél sem mindig lehet pontosan megmondani, mennyi idős is a terhesség.
Az ultrahang meg ebben nem mérvadó, mert egyik héten kisebbnek mérik a babát, a másikon meg nagyobbnak.
Úgyhogy nyugodj meg, mindenképp időben vagy a vizsgálatokkal. :wink:
(nekem pl volt, hogy a méretek alapján a neten visszakeresve 3 héttel idősebb volt Danika, a dokim pedig mondta, hogy teljesen megfelel a mensi szerint számolt terhességi kornak, mivel minden baba más és más méretű :wink: )

[img:a1e5f24bda]http://www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1266482962.1216.jpg[/img:a1e5f24bda] [img:a1e5f24bda]https://vonalzo.picibaba.hu/8360.jpg[/img:a1e5f24bda]
Kép}
monic80
 
 


Kisbuta
[quote]M írta:indig azt várom, hogy írjatok, de úgy látszik, nekem is írni kell néha, mert így a babaneten keresztül nem látszik, hogy figyelek, magában beszélni meg senki sem szeret!

Ez jo volt :lol: :lol: :lol: Orulok,hogy mostmar megy minden sines az epitkezessel...azt mondjak ha valami nehezen indul be utana felgyorsulnak a dolgok es gyorsabb lesz minden :wink: Hat a komunikaciot ne is mond :roll: Mindenki otthon delutani idoben talal meg amikor itt hajnal2 es epp mar megyunk aludni es mar agybol irom,hogy mennem kell :x persze mindig es egy ido utan mar ugy hangzik,hogy direkt csinalom...pedig azert hajnal 1-2kor had ne legyek ma toppon....delelott jonne valaki akkor siman itt vgyok :roll: Orulok,hogy tecc a vonalzoim 8) :lol: A legdonoruszegeszebbet meg tartogatom :) :oops: :wink: :lol:
A blogba meg belekukk ahogy lesz idom :wink: KIwi vgyok pasi blogot meg eeeeletemben nem olvastam :shock: 8)

Dita
Hogy te milyen hiper-szuper szamolo vgy :shock: pont a szulinapod :shock: deeeejooo :P ugy legyen 8) Nem gondolkodom en ki mimiatt nem jon...de az bizti ha mindenki jon akkor nagyobb a porges...es hat epp ez az en is a napi tevekenysegekrol tok csak beszalmolni...de jo veletek pl beszelgetni 8) En lassan neked is lesz mar tema :D En azert a kozelebbi ismiknek meghagytam a regi kedves kepeslap szokast :wink: De nekem is jolesne neha kapni :roll:

Pami
Sajan en nem ertek ezekhez a szamolasokhoz :? remelem sikerul kideritened :shock: na kozben olvaslak tovabb es latom osztassz szorzol :lol: en nem ertek hozza de bizti jo :wink:

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


BRIDGET
Remélem hamarosan nekünk is lesz babás témánk, egyelőre még mindig a piri hiányáról tudok beszámolni, és ez már több mint unalmas!

Én is meglepődtem, hogy pont a szülinapomat adta ki a gép. Sőt tegnap a másik topicban feltettek egy olyan programot, hogy ki lehet számolni vele hogy kisfiam vagy kislányom lesz. :wink: :lol: Szórakoztam vele egy picit, talán fel is írom magamnak az időpontokat, hogy melyik napok nem jók a punkcióra. :roll:

dita75
 
 


Hat nekem nem hiszem,hogy hamarosan lesz...de en azert majd elbeszelgetek veled a te babas temaidrol :wink:
Miert is irod fel?Azert mert kislanyt szeretnel? :roll: Hat ha napra pontosan kitod szamolni akkor hajra bar szerintem nem 100%osak ezek a tablik aztan meg a vegen merges leszel :? :oops:
Piri meg sehun? :shock: Mikor mesz dokkerhez? :?

KépKép
bridget0801
Kulfold
 
 


BRIDGET

Persze hogy nem 100 %-osak, de azért jó vele ökörködni! :wink: :lol:
Jó lenne egy kiscsaj. Amúgy sztem ahogy elnézem magamat te még előbb leszel babás mint én, na majd meglátjuk! Tudod mit? Kössünk egyezséget, hgoy egyszerre sikerül! :wink:

dita75
 
 


Sziasztok!

Csajok akik még sajnos nem babásak!
Csak semmi negativitás!!!!!!
Higgyétek el én is nagyon jól tudom hogy ennél a szemét várakozásnál nincs is rosszabb!!!!!

Hiszen Ditus Te már tényleg a rajtvonalon vagy csak azt a K@va pisztolyt nem akarják elsütni. De hidd el ennek fejében olyan szép dupla babáid lesznek, nem fogsz győzni gyönyörködni bennük!
Csak még ez a szemét piri szivat!
Én elküldöm neked az összes eddig meg nem jött mensimet, hátha meghozza nálad a szerencsét!

Tényleg mi van a dokival mit mondott? Mert a 2 hét várakozási idő már eltelt nem?

Bridget kicsiszív!

Nálatok pedig apának kell rászánnia magát a dolgokra!
Vagy az esküvőre vagy a lombikra!
Úgy tűnik neki még kell 1 kis idő emészteni mind a 2 témát!
Sajnos ebben a témában még nem tartotok ugyan azon a szinten. De nem hinném hogy soká kell arra várni hogy nála is eljöjjön az az érzés hogy mindegy hogyan de szeretne már babát tőled!
De nekem az az érzésem vagy baba vagy esküvő de vmelyik nagyon hamar be fog következni!

Kép
pamilla
 
 

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?