Új privát üzeneted érkezett!

Ágci:
Küldtem mélt
nina74
 
 


Cska halkan kérdezem meg merő kiváncsiságból, hogy a tejpor az egyenlő a tejjel??? Mert a józan eszem szerint nem maradhatnak olyan hosszúláncúak a fehérjék, mint eredeti alakjukban....

Dokinénink is mondta (nem nekünk), hogy a bébiételek módosított tejet tartalmaznak...

Akkor ez nem így van???

Zsófi

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi
 
 


Áttették a topikunkatKép! Pedig úgy megszoktam, hogy amott van!
Szerintem ha olyan rosszak lennének azok a bébiételek, akkor a who meg egyéb szervezetek nem engednék forgalmazni! Egyébként pedig olcsóbb is és jobb is,ha mindenki otthon főz a gyereknek. Én egy kezemen meg tudom számolni hányszor evett Bogi bébiételt!
Lányok ne legyetek lusták főzniKép! Ízre is jobb az otthoni főtt étel, ráadásul tök sok féleképpen elkészítheted és tudod mi van benne......
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 

 
 

Enikő, én esküszöm minden nap főzök, de nehogy azt hidd, hogy ez jó! Nem eszi meg a leányzó a zöldeket. Marad a répa, karfiol (esetenként), krumpli, brokkoli (esetenként szintén). Ebből nagyon nehéz változatos étrendet kialakítani, így sokszor inkább tényleg marad a bébiétel. De ha azt is elolvasom, hogy ugye no tejpor, a barackfélékre allergiás, akkor mondjátok meg, mit egyen???!!!! Nem tudom, hogy néhány hónap alatt miért változott meg így az étvágya. Pedig korábban is rendszeresen főztem és állítólag jól fogyasztható a föztöm:-)))).
Nagyon megköszönném, ha kapnék valami jó ötletet meleg étel tárgykörben. Lassan 1 éves lesz, de még nem kap semmilyen tejterméket és lisztneműt.
Babamama
babamama
 
 


Ez a költöztetés meg rendrakás épp időszerű volt. Akkora kupi van a topicok között meg boldog boldogtalan nyit topicot...

A tejpor az tejpor. LEhet, h a fehérjeláncok rövidebbek, ÉS? A joghurt pont ezért adható "már" !!8-9!! hós kortól. És nem hiszem, h a savanyított tejterméknél rövidebb a tejpor fehérjelánca... Amúgy a síma tápszerben is módosított fehérje van. ÉS? Attól még van HA tápszer, nem véletlenül...
NE legyünk ennyire jóhiszeműek, sajna el kell olvasni, h mi van a kajcsiban, ha polcról vesszük...
Hogy kerül a 4hós mildibe túró, szamóca, és tsai pl?
Az, h mit ajánl a WHO a magyar gyerekorvosokat, és védőnőket is hidegen hagyja, különben nem kaphatna egy 2-3hós sem orvosi engedéllyel tápszeren és atejen kívül mást...
LEhet fejet homokba dugni, de nem kell reklámozni a téves nézetet.
.:ANGI:.

.:Angi:.
angiszeged
 
 


Babamama! VAn allergiahajlam? Mert 1évesnek már mehet a savanyított, én valszeg most fogom kezdeni a joghurtozást.
Amúgy van egy jó topic erről: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9042679&uq=1300

.:Angi:.
angiszeged
 
 


Gabici! Engem altattak, én nagyon ragaszkodtam ehhez. Eleinte kb. 5 perc egy enyhébb altatást alkalmaznak mert ennyi idö alatt a babát ki tudják venni. Utána kerültem mélyebb altatásba. Engem pszichésen sokkolt volna az hogy a gerincemnél szurkáljanak, de az sokkal jobban hogy hallom ahogy beszélnek az orvosok, érzem matatnak (fájdalmat nem, de tompa érzés van) folyton képzelödtem volna hogy mikor mi történik. Engem már sokat altattak, kellemes élmény volt, ha lehet ilyet mondani igy én altatás párti vagyok.
Amugy én is elhiszem a babának talán tényleg jobb lehet az EDA, de szerintem az altatás se árt.

Orsi 2 napja végre többet eszik, és többet alszik. Igaz még mindig 1,5-2 óra a szopi, igy a forumot is csak átfutottam, olvasgatni nincs idöm.

SZerdán megyünk méreckedni lesz megint leszidás. Bár most hogy megint eszik hátha utoléri magát.

Karmen

Kép

Kép

Karmen
karmen
 
 


Babamama: Mi van a rizzsel, zöldbabbal, borsóval, céklával? Ezeket sem eszi? Ha már egy éves (mikor is pontosan?),akkor mehet a káposzta is.Meg persze a tej, forralva, lehűtve, fokozatosan bevezetve. Fontos a tejnél ,hogy ne keveredjen más étellel(magában!) ,csak esetleg (tojás nélküli )édességgel, gabonával.

Angi! Szerintem várjál még a joghurttal, Ayurvéda pl. kisgyermeknek nem ajánlja. Ha mégis úgy döntenél, hogy adod, leg este ne add, ilyenkor még felnőttnek sem igazán jó. Fontos a joghurtnál, hogy minél frissebb legyen, legjobb lenne otthon elkészíteni(már persze ha van az embernek rá energiája). Egyébként nem nagy dolog, ha valakit érdekel ,szívesen leírom.
Van a joghurtra egy jó recept:felhígítjuk kb a duplájára vízzel, meggyet vagy vmilyen más gyümit bele, pici cukor (pl barna), vagy egy éves kor felett akár mézet is és már lehet is inni.A gyerekeim imádják. A bolti gyüm. joghurtba nem kell cukor, elég csak hígítani. A joghurt így fogyasztva sokkal egészségesebb, mint sűrűn. (könnyebb emészteni).

Enikő: Egyetértek veled, legjobb, ha magunk főzünk.

Erika

Lilypie First Birthday tickers
gerika
 
 


Bocsi, inkább csak a másfélszeresére érdemes hígítani, úgy jobb ízű.

Erika

Lilypie First Birthday tickers
gerika
 
 


Köszi Angi, mindjárt megnézem az indexet. Hajlam az van bőven anyai ágról sajnos. Mondjuk nem ételallergia, de állítólag az nem is érdekes, hogy milyen jellegű az allergia.

Erika, még 1 hónap múlva lesz 1 éves. A rizst, ha jól leturmixolom, megeszi, főleg gyümölccsel. A borsót, ahogy írtam is, helyből elutasítja, a brokkoli, répa, zöldbab, karfiol, krumpli, kelbimbó jöhet, de nem állítanám, hogy rajong értük. Úgy veszem észre, hogy ha kicsit ízesítve vannak, icipici só vagy icipici fűszer, akkor jobban enné, de azt sem merem megcsinálni. És persze az édes dolgok. Azok minden mennyiségben. Apja adott neki valamelyik nap kis mokkáskanálnyi barackos joghurtot, utána nem lehet levakarni róla. Egészen bedühödött, így nem tudtuk eldönteni, hogy a vörös folt a homlokán a cirkusztól van-e vagy a joghurttól.
Vajon a jelenlegi gyümülcs-allergia megmarad egész életében?
A céklát nem próbáltam.
Az egyik ismerősöm gyerekét (hasonló korú volt) gégeödémával vitték be a gyerekklinikára, mert az összes tejtermékre allergiás volt. Most képzeljétek el, ha megfullad!

És az egészben az a legjobb, hogy mást mond a háziorvos, a védőnő és a klinikai szakorvos. Most olvastam, hogy ebben a korban a vérből már ki lehet mutatni antitesteket a liszt és a tejtermékek vonatkozásában, úgyhogy megpróbálom elintézni, hogy megcsinálják neki.

Azt hittem, könnyebb lesz, ha majd már nagyobb lesz, többet eszik, kevesebbet szopik, de nagyot tévedtem:-))))
B
babamama
 
 


Erika! Köszi, ezt még nem is hallottam. A joghurtot én fogom készíteni, biotejből, biojoghurtból. És házilekvárt, gyümölcsöt, gabonapelyheket fogok beletenni. De még mindig várok egy kicsit, úgy döntöttem. Abból baj nem lehetKép

KArmen! Szuper, h elkezdett enni a lányKép. Egyszerűen engedd el a füled mellett a méltató véleémnyt súly ügyben, komolyan! NE törődj vele! Ha jókedvű, van pisis pelus, akkor minden rendbenKép. TÉnyleg KArmen, milyen gyakran kakál?

.:Angi:.
angiszeged
 
 


Enikő!

Igen, megtanult leülni. Kép Már nagyon megy, egy kézzel is, a guggolás is, szóval már ilyen gond nincs, csak ha Lili direkt ellöki.

Én Jankának kezdetben főztem, de most már, bevallom, bébiételt adok neki. Azért néha főzök. És nem lustaságból, csak nincs energiám 3 félét csinálni, egyet Lilinek (tej, tojás nélkül), egyet magamnak, meg egyet Jankának. Kicsit elfáradtam, és utálom, hogy turmixolni kell, és egy rakat mosatlan van. Kép

Babamama!
Nem biztos, hogy ki lehet mutatni vérvétellel az ételallergiát ilyen kicsi korban. Illetve ha pozitív, akkor tuti allergiás, de a negatív eredmény még nem jelenti azt, hogy nem allergiás. Kép

Ildianyu
ildianyu
 
 


Babamama: Én voltam allergiateszten és a vérből igaz, hogy nagyon sok mindent megnéznek, de nagyon sokat nem. Úgyhogy lehet, hogy semmit sem mutat majd ki a teszt, de valójában meg allergiás. Mindenképp csináltasd meg, hogy megnyugodjál, vagy csak azért, hogy bizonyos ételeket ki tudj zárni! De én azt mondom ki kell tapasztalni, hogy mire allergiás a babád. Ha újat adsz neki, csak egy nagyon picikét szabad minig és utána semmit. Úgy értem ha szopik, akkor szopi után egy kanál vagy egy falat akármi, és akárhogy ordít többet ne adj, de figyled a reakciókat. Vagy kérj a gyerekorvosotoktól, vagy allergológustól antihisztamint. És ha ne adj Isten olyat adsz neki, amitől allergiás reakciói lesznek, akkor rögtön be tudod neki adni az antihisztamint, mielőtt kiér a mentőKép Ezt Neked is meg kell tanuldod kezelni, főleg Neked és kispapinak! De ne fessük az ördögöt a falra. Menjetek el ételallergia tesztre és utána okosabb leszel, csak arra figyelj, hogy amit nem néznek, attól még lehet rá allergiás! Pl tartósítószer,színező,állományjavítók...stb (nem nézik a sima allergiateszten, mert rengeteg féle van belőlük)
Én az ételallergiáról tudnék mesélni!

Hozzátáplálás: Szerintem nyugodtan lehet adni egy 1 éves gyereknek gyenge fűszereket,pici sót.
Én mindig úgy főztem a Boginak a zsenge zöldségeket,hogy a mi kajánkba főztem bele (általában húslevesbe) és ezáltal átvette a husi, a fűszerek, a só ízét zamatát. Nem igen van olyan étel, zöldség gyümölcs amit ne enne meg!
Én a knorr, maggie delikátra vigyáztam, mert abban nem tudom mi van. Kint jugóba lehet kapni bio delikátot, amibe csak zöldségek vannak (nagyon sok féle), de tartósító, cukor, só, ízfokozó..stb nincsen. És csak sóval ízesítettem meg ezzel a biodelikáttal!

Összetörtem villával a répát, a gyökér külső puha részét, a kruplit, a borsót, káposztát hozzátettem egy kis levest, hogy jobban csússzon és Bogi nagyon szerette.Külön-külön is és együtt is! Husit is adtam neki, apró darabkákra vágva, csirkemellet,combot, májat, pulykát és halat is (ezt nem biztos, hogy szabad én adtam, és imádja) Főleg sütve a tengeri halakat! A főzelékek közül szinte mindent, de nem muszáj ám az lisztel habarni! Én nem szoktam semmibe lisztet tenni. Még magamnak sem, mert utálom! Kis tejföllel, összeforralom (aminek jellegéhez "megy" a tejföl), vagy egy kis főtt tojás sárgáját török, majd kavarok bele, pl a spenótba, és Isteni finom főziket lehet ám így készíteni. Kicsit kevesebb lével, sűrűbb lesz és nem szükségeltetik a liszt! Vagy ha egy picit összetöröd, kb felét a megfőtt zöldségeknek, akkor a zöldségekben lévő természetes járulékos anyagoktól besűrűsödik a főzeléked!!!! Ki kell kisérletezni mindent. Én imádok főzni, úgyhogy nekem nem esik nehezemre Kép Ha magatoknak így is úgy is főzöl, akkor a babónak, csak plusszba beledobod és képsz. Egyébként Bogi 1 évesen már azt ette amit mi! Mindent! Kocsonyától kezdve, csokitortán át, mindent!Kép

Lányok a Bébybell meddig van nyitva???Van még mai is kiárusítás? Tudja-e valaki??? Még eddig nem jutottam el odáigKép De ma elmennék!

Puszka
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Szijasztok!

Gabi3! Dejó neked, hogy betöltöd a 36.hetet, utána már fel lehet lélegezni. Nekem még 5 hét addig..
Most voltál az elsö CTG-n?
Az EDA-s vérvétel 2 hétig érvényes. Hangával tölem is vettek vért és a dokim 2 hetet mondott.

Gabici! Milyen gyogyikat szedsz és miért?
Én csaszira EDA-t kérnék.

Lara
lara
 
 


Gabi3! Jelentkezz lécciKép. Vkinek megvan a számod? VAgy Te tudsz SMSt küldeni vkinek? VAgy férjecskéd bepötyög nekünk, ha esemény van?

Szia Lara! Ritkán jösszKép. Hogy vagy?

.:Angi:.
angiszeged
 
 


Lara:Én is fellélegeztem csütörtökön, mikor betöltöttem a 36-ot. De azért még muszáj feküdni, mert még meg kéne várni a 37-38-at. Legalább is én szeretném. Kép Meg különben is tök jó, hogy kényeztetnek. Kép Meg a gyogyók mellékhatásai miatt alszom sokat, meg van egy két óra, mikor nem érzem jól magam, szintén a hülye gyogyó miatt. A magas pulzusomat még jobban felviszi és az arra írt gyogyó később hat.
Már a többedik CTG-n voltam, mert többször is voltak az emelt Seduxen hatása ellenére is keményedésem.

Angi: Köszi, hogy így aggódsz, még egyben vagyunk! Férjem uram tud eseményt közvetíteni. Ha jól emlékszem neked is megírtam egy emilben a telcsiszámom.

Sajnos már vannak kisebb keményedéseim, mikor a gyogyó hatása kezd múlni, de akkor egy óra múlva kell bevenni a másikat, így nincs nagy gáz!

Kedden megyek újra CTG-re, akkor meg is néz a doki bácsi. Akkor csökkenti az adagot és én szeretném, ha a teljes ágynyugalomról is felmentene. Kíváncsi vagyok a méhszájamra. Néha úgy tud nyomni a kobakja...

Gabici: Neked még mindig feküdnöd kell? Én is EDA mellett döntenék, sokkal jobb neked is és a babának is! És azt hiszem a baba állapota fontosabb, mint, hogy te mit érzékelsz...legalább is én EDA párti vagyok. Legalább kicsit te is részese lehetsz a szülésnek!


Megyek, mert már rám szóltak, hogy le telt a 10 perc engedélyezett ücsörgés! Kép

Puszi Mindeninek!

Gabi3
inecsg
 
 


Enikö! kiárusitás addig van, amig nyitva az üzlet. Ez márc. még biztos, utána nem tudják meddig lesznek még.

Angi! Majdnem minden pelusban van kaki. Napi 5-6 pelus van. Nem is törödök vele mit mond a doktornéni majd. Egyébként ma megint egész du. evett, persze ez szinte végig alvás volt. Nem vagyunk még tul ezen. De legalább éjjel alszik, 1x kell csak felkelni. (néha nem is kell)

Gabi! Kitartás, már tényleg nem sok van hátra! A klinikán szülsz v. korházban?

Karmen

Kép

Kép

Karmen
karmen
 
 


Sziasztok!
Alig találtalak meg benneteket!
Végre előkerültünk! Tegnap du. jöttünk haza, mert Tomi besárgult. Már jól van. Az első éjszaka elég jól telt. Eleinte kb.óránként ébredt, utána már csak 2 óra múlva, reggel meg rohantam, hogy mi van vele,mert 4 órája alszik. Akkor ébredezett. Csal eszik és alszik. Az első perctől ügyesen szopizik, csak emgem viselt meg eléggé, hogy a sárgaság miatt nem lehetett mindig velem, ezért lassabban szaporodik a tejem. De nem kaptunk tápszer receptet!!!
Ja, nincs véletlenül valakinek eladó vagy kölcsönbe adó elektromos mellszívója? Mert nekem a klinikán nagyon bevált az eletromos Medela, de itthon csak kézi van, és azzal nem nagyon megy. Pedig a férjem pumpálta. Az ehhez való eletromos motor az orvoi műszerben 17-18000,-Forint. Vagy esetleg tudtok-e olyan helyet, ahonnan reális áron lehetne kölcsönözni? Mert az elején rá kellene még kicsit dolgozni a szopira.
Légyszíves, segítsetek!
A szülés amúgy nagyon gyors volt (a részleteket majd leírom máskor), Tomi 10-10-10-es Apgarral született, gyönyörű formás nagy fekete hajú baba. Megállapítottuk, hogy mindkettőnktől az előnyös külső tulajdonságokat örökölte.
Apukája is nagyon boldog. Béla kutya kicsit fél tőle, amikor először sírt, elbújt a hálószobába.
Most ennyit, visszaolvasni nem volt még időm, de köszi mindenkinek a drukkot és a gratulációkat!
Puszi mindenkinek!
PTünde+Tomi+Gábor (a boldog apuka)
ptünde
 
 


Sziasztok! Köszönöm a véleményeket a kajákkal kapcsolatban. Valami hasonlóra gondoltam én is, de nagyon félek, mert tegnap újabb ekcémás foltok jöttek ki a kis lábán. Ő maga egyébként jól van, leszámítva a fogakat (a mosogatórongy hozzám képest bálkirálynő, annyira fáradt vagyok az éjszakai nemalvásoktól). Jó lenne, ha jönne a jótündér és elvarázsolná a rossz éjszakákat, hogy tudjak pihenni.

Tegnap vendégség volt, nagyon élvezte a kispajtásokat.

Gabi, most kissé irigyellek a fekvés miatt, bár te biztos nem osztod a véleményemet:-))) Nem sok van már hátra, aztán szerintem csatlakozol hozzám az égiekhez fohászkodva egy kis pihenésért:-)))
A 36. hét után már gyakorlatilag bármikor jöhet a kismanó, gondolod, hogy KOS lesz?

Karmen, én sem törődnék másokkal, szerintem a jó értékek széles határok között mozogognak és egyetlen babát sem lehet beleerőltetni a statisztikába. Akikkel együtt szültem, azoknak a babája most 2-3 kilóval el van maradva a lányomhoz képest, pedig az én lányom sem kövér, inkább kis alapos nagy baba, de azok a babák is hozzák a formájukat, felállnak, másznak, stb és az értelmi fejlődésük is hasonló. És érdekes módon a mi védőnőnk és az Ő védőnőjük is mindig megdicséri a babákat, egyszóval szerintem sokan ezt túldimenzionálják. Egyetértek Angival, engedd el a füled mellett.
Egyébként az Rtl Klubbon szokott lenne baba-mama magazin, ott egy orvos azt mondta, hogy az édesanyáknak valamiféle beépített szenzoraik vannak, amik rögtön tudják, hogy ha baj van a babával. Szerintem te is gondoskodó, odaadó anya vagy, meg ahogy látom, itt mindenki, úgyhogy tuti működnek azok a szenzorok! Hagyatkozz rájuk.
B
babamama
 
 


Tündi, szia!
Még egyszer nagyon gratulálok! Képeket is kaphatnánk Tomi cicáról?
Te hogy érzed magad?
Babamama
babamama
 
 


Tündi: Örülök, hogy hazajöttetek. Sok sikert és kitartást kívánok Nektek a babázáshoz!Kép Sajna csa kézi Medelám van! Nekem az is bevállt, de csak rövid ideig használtam, mert ha kézzel fejtem jobban kijött a tejcsi.

Babamama: És mit evett tegnap vagy azelőtt valami újat? Biztosan a kajától vannak a kiütései? Új mosópor, öblítő, fürdető, testápoló...stb? Nekem a lanolinos baba testápolótól pirosodik,viszket és ég a bőröm!! Ki is iktattam Kép, pedig elvileg antiallergén klinikailag tesztelt!!

Gabi3: Kos leszKép? Az jó! Meg lesztek álldvaKép! Valami hihetelenül öntörvényű, keményfejű, akaratos, hisztis tyúk ez a Bogi. Jól van, lehet (sőt biztosanKép) nem azért, mert kos, de ez nagyon jellemző a kosokra! Olvastam a babahoroszkópot a neten Kép

Karmen: Azt hittem csak pár napos a kiárúsítás. Tegnap voltam, felvásároltam az üzletet és megkérdeztem,a hónap végéig van. Jó kis rucik vannak, csak majdnem minden kínai én meg elvből nem vásárolok kínai cuccost! Így csomó idő volt, míg kiguberáltam a magyar gyártású holmikat! De megérte, mert tök jókat találtam KépKépKép
Karmen, akkor csak ketten vagyunk akik altatáspártiak vagyunk csaszinál KépKép

Lara: Írjál magadról pár szót, hogy vagytok? Hanga mekkora már? Beszél? Nyomja a sódertKép? Bölcsibe jártok? Bilizés?

Puszka
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!

Köszi a császárral kapcsolatos EDA kontra altatás véleményeket. Megfontolom a dolgot, de szívem szerint az EDA felé hajlok. Úgy érzem nekem nem okozna lelki sérüléseket, ahogy hallanám a műtét folymatát. Altatva meg már voltam, és tudom, hogy ébredezéskor elég kába az ember ahhoz, hogy ne emlékezzen sok mindenre.

Lara: Gynipralt, Verapamilt, Pipolphent és Magne B6-ot szedtem gyakorlatilag 1 hónapig a keményedések miatt (ezeket a 30-31. héten kezdtem érezni, és akkor még elég korai lett volna szülni...úgyhogy a baj megelőzése érdekében szedtem őket). Ma veszem be az utolsó szemet. Fokozatosan kellett csökkentenem az adagot.

Gabi3: Már nem fekszem egész nap. De azért lightos életet élek, vigyázok, hogy ne terheljem magam. A gyogyikat holnaptól teljesen elhagyom, de hála Istennek nem érzem, hogy keményednék nagyon. Néha megeseik, de nem vészes, gyorsan elmúlik és nem ismétlődik periodikusan (állítólag az a rossz). Én holnap töltöm a 36-dik hetet.

Üdv. Mindenkinek!!!

Gabici
gabici
 
 


Karmen: A klionikán fogok szülni, Flót is ott szültem és a szülésznőm is ott van!

Gabici: De jó, hogy neked már nem kell gyogyókkal tömnöd magad. Biztos van egy bizonyos idő míg kiürül a szervezetedből a gyogyó. én is arra számítok, hogy keddtől már nem kell szigorúan feküdni, a gyogyókat nekem is csökkenteni fogja a doki bácsi.

Tünde: Sok boldogságot Tomikához!

Gabi3
inecsg
 
 


Sziasztok! Milyen szép idő van, biztos mindenki ebédel vagy sétálgat.

Én meg itt szomorkodom. Újabb ekcémás foltok jöttek ki a lányomon, számszerint 6 db van a lábán összesen. A gyerekorvos azt mondja, ne törődjek vele, a legtöbb gyereknél ez előfordul ebben a korban, nagyon lassan, óvatosan kezdjem átállítani a rendes kajára.
Most tiszta ütődöttnek érzem magam, legszívesebben más orvosnak is megmutatnám, de a vége az lesz, mint az egyszeri öregasszonnyal, hogy addig ment orvostól orvosig, amíg valamelyik azt nem mondta, amit hallani akart.

Ma egyébként husileveskét evett zöldséggel, májjal leturmixolva, nem utasította el.

Mondjátok, tényleg lehet, hogy csak túlaggódom a dolgot?
B
babamama
 
 


Babamama!

Szerintem vidd el gasztroenterológushoz és bőrgyógyászhoz.
Ha ételallergia, és ki is tudják mutatni, akkor elmúlik, ha nem kapja azt a kaját.
De nem biztos, hogy az, de bőrgyógyászhoz mindenképpen vidd el.
Nem akarlak elkeseríteni, de Lilinek a szigorú diéta mellett is tele van a keze, a füle és néha a teste is ekcémás foltokkal. Nyáron volt egy tünetmentes hónap, azt annyi.
De Gabómamó is tudna mesélni az ekcémáról. Kép

Ildianyu
ildianyu
 
 


Látom, nem én szenvedek egyedül:-(((
tegnap délután az allergiainfo.hu weboldalt olvasgattam, de semmi hasznosat nem találtam, ami közelebb vinne a megoldáshoz, úgyhogy marad a vizsgálat. Ma reggel adtam neki félbarna kenyeret margarinnal és sonkával, az első komolyabb reggelije volt. Most várom a hatást.

Az anyukám mesélte, hogy ilyen korunkban a húgomnak és nekem is volt ekcémám, állítólag az orvos szerint sok volt a gyomorsavunk, kaptunk valami cseppeket és elmúlt. Tény, hogy a lánynak néha fura szagú a lehelete. Az apja szerint azért, mert nem mos még fogat, de szerintem hülyeség, mert 4 foga van, cukros dolgokat elvétve kap csak és rengeteg a nyála a fogzás miatt, tehát szerintem ez kilőve.

Ildianyu, Lili mire allergiás? Mit mond az orvos? Én arra is gondoltam, hogy miután már hónapok óta nem tudok egy rendes gyógyszertárat találni, ahol a babafürdetőt rendesen elkészítenék, tiszta vízben fürdünk kb 5-10 percig. Csak a popsit mosom babaszappannal és lehet, hogy valami olajos kenőcs kellene.

Amit eddig kiváltottam fürdetőket, nem tudtam lemosni a gyerekről csak szappannal, ezért most megpróbálok majd új patikát keresni. (eddig 4-ben jártam ugyanúgy)

Nem egyszerű az élet, igaz?:-)
B
babamama
 
 


Sziasztok!
Tettem föl képeket Tomiról az albumába.
Neve: Szalontai Tomi albuma
Pontos elérhetőség a profilomban.
Amúgy jól vagyunk, éjszaka jól alszik, eddig délutánonként volt nyűgös, és csak a szopi vigasztalta meg. Lassan ébredezik, úgyhogy megyek!
Üdv, PTünde+Tomi
ptünde
 
 


Babamama,

csak sima vizben furdess ne hasznalj semmit es nagyon rovid ideig, esetleg 2 naponta. De sztem nem olyan sulyos meg a helyzet nalatok. Sztem az allergia vizsgalatra hiaba mesz el. Az ekceme okozoja legtobbx ismretlen. Ha akarod meg irk infokat. mert en mar elegge kikupalodtam e teren.

gabomamo
gabomamo
 
 


Babamama: Kicsit én is utánaolvastam az allergiának az ayurvéda szemszögéből.A könyvemben azt írják, hogy a gyengült emésztés az oka.Az emésztőerőt kell(ene) javítani valahogy. Nem vagyok orvos, úgyhogy nem okoskodok inkább bele. Egyébként Benedeknek is volt ekcémás folt a fején, amikor még csak anyatejet kapott!Hidrocortisonos kenőccsel kenegettük, aztán nagy nehezen elmúlt.. nem szívesen használtam, de nem tudtam jobbat .Most néztem a neten is , vannak gyógynövényes készítményei a Maharishi Ayurvédának. Én nekik hiszek. Homeopata orvosok mit mondanak, tudjátok? Biztos nekik is van valamilyen készítményük. Érdemes volna utánajárni. Egyébként szerintem is szörnyű ez a sok allergia...
Babamama, hogy hívják a kislányodat? Lemaradtam róla.

Bencikémnek jön az első foga! Már nagyon vártam. A bátyóinak ilyenkor már rég kint volt..Sok tekintetben más ő, mint a tesói, dehát ez így van jól.
Tegnap egész nap sütöttem, főztem, ma egy kicsit lazítok.

Többiek, hol vagytok?

Erika

Lilypie First Birthday tickers
gerika
 
 


Szia Tünde!
Nagyon szép a kisfiad! JÓ babázást, sok tejecskét és aludj amikor csak hagynak! (Meg azért írj is nekünk időnként.)
Pussz ,Erika

Lilypie First Birthday tickers
gerika
 
 


Babamama,
Gabómamó télleg sok mindent tud az ekcémáról (sajnos). Egyébként a fürdetőkenőcsöt nem is kell teljesen lemosni, mikor kiveszed a kicsit, belemasszírozhatod a bőrébe. Természetesen csak a hirofiles gyógyszertárit.
Ja, ha azt veszem, amit erika írt, hogy az emésztőrendszert kell megerősíteni, arra nagyon a Vironal nevű készítmény, a Sas gyógyszertár melletti boltban lehet kapni, nagyon sokáig elég, fél csepp kell naponta. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy csepp ujjnyi vízben elkeverve, felét megiszod te, felét a kicsi.

Erika,
írsz nekem magánba erről az ayurvedáról. Minden érdekel ezzel kapcsolatban.

Tünde,
Tomi nagyon aranyos kissrác! Gratulálok!Kép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Tunde, nagyon edes Tomika. KépLatom oldalt fektetve altatjatok, nagyon jol teszitek!

Agci, Gabomamo, allitolag szomszedok vagyunk.
A rozsaszinben laktok?

Nehany napja csak olvaslak Titeket, nem volt idom irni. Most is mennem kell.

Sziasztok: Agi
agi77
 
 


Sziasztok!

Tünde, nagyok jók a fotók!!! Tündéri kisfiatok van!!! Nekem a babaszoba is nagyon tetszik!

Valami gond lehet a babanettel, hogy ilyen kevés most a bejelentkező? A barátnőm legalábbis panaszkodott rá. Nekem viszont nem volt gondom vele.

Üdv. Mindenkinek!

Gabici
gabici
 
 


Lehet, h. sokan meg nem talaltak meg az uj oldalt. Nekem is Angi segitett.

Agi
agi77
 
 


Babamama!

Tényleg nagyon valószínűtlen, hogy megtalálják az ekcéma okát. Lilinek az allergiavizsgálaton azt mutatták ki, hogy a tojásra érzékeny, legutóbb az is negatív volt, mégis ekcémás. Nekünk csak a szteroidos kenőcsöktől múlik el, de egy idő után visszajön. Én fürdés után Lipikar kenőccsel szoktam bekenni. A Sas patikában lehet kapni, van fürdetője, testápoló, balzsam, szappan. Legutóbb testápolót használtunk, az nem nagyon segített, most vettem balzsamot is. Ha elmúlik a bárányhimlő, akkor elkezdjük. Jó húzós ára van, de állítólag direkt nagyon száraz bőrre találták ki.
Ja, az nagyon fontos, hogy hidratált valamivel a bőrét, mert az ekcémásoknál ez fontos.
Én egyébként a gyógyszertári fürdetőt arra használom, hogy Jankát bekenem vele fürdés után.

Tünde!
Nagyon édes Tomi! Kép

Ildianyu
ildianyu
 
 


Sziasztok!

Sajna nekünk is van ekcémánk.
Most pár napja jött ki, de nagyon csúnya.
A füle mögött, az arcán, meg a kis lábacskáján.
Valaminek mindíg kell lenniKép
Kajára nem is gyanakszom.. mert hát amit Vandi eszik pár falat kenyér, pár falat répa.
Most két napja még ezeket sem.
De én sem emlékszem, hogy valami olyat ettem volna amit eddíg nem.

Ildianyu:

Meddíg tart még ez a bárányhimlo?
Janka még nem kapta el?

Tünde:
Gratula Tomikához, nagyon szép kisfiú.

Vanda meg apa alszanak, ugyhogy királyság vanKépKép
Éjfélkor feküdtünk, ötkör kelltünkKép
Én meg megyek romeltakarítaniKép
NIna
nina74
 
 


Tündi, gyönyörűségesen szépséges ez a Tomi baba! Pihenj sokat!

Gabomamo, nagyon megköszönném, ha segítenél, hol tudnék tényleges információkhoz jutni.

Erika, nekem is elküldenél némi információt erről az ayurveda dologról? Azt sem tudom, eszik-e vagy isszák:-))) Hátha találok valamit ami használható Lucacicának. (ennél jobb becézést is szoktunk használni, de azok nem szalonképesek:-))

Ildianyu, azt tudom, hogy hidratálni kell, sajna nekem is elő szokott jönni az ekcéma.
A múltkor egyébként pont a Sas patikával jártam meg 2x is. Azt hiszem, elballagunk a Kígyóba, bár az messze van.

De akkor sem fér a fejembe, hogy miért pont az egyik lábszára külső felén jött ki!
B
babamama
 
 


TÜnde! TOmika gyönyörűűű! Mégegyszer nagy gratula a szép családnakKép
Tejjel hogy vagy azóta. NEkem gépi medelám van, de épp kölcsönbenKép. Sokat fejsz? Írj, h mi a helyzet a tejjel!

RÉszvétem minden ekcémásnakKép. NEkem a nagy unokahúgomnak nagyon csúnya a bőre állandóanKép. PEdig Ő már 8éves.

.:Angi:.
angiszeged
 
 


Babamama!


Azért olyan nagyon ne aggódj az ekcéma miatt, írass fel a doktornővel boraxos babakenőcsöt (hasonló az összetétele, mint a popsikrémnek,) és azzal kenegesd...

Anna világéletében ekcémás volt, sőt, ő úgy született!!!
És 1 éves koráig szopott.

Zsófi

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi
 
 


Tündi!

Még egyszer gratulálok a kisfiadhoz, tényleg gyönyörü kisfiú!!!!

És 4/10-es, mint Benci voltKép

Zsófi

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi
 
 


Na látjátok, hogy az allergia és az ekcéma egyáltalán nem függ attól, meddig szopik a baba! Ha függne akkor mindenki évekig szoptatna. Csakhogy előbb utóbb a legtöbb ember tapasztalja, hogy nem függ!Mi a jó fenétől alakul ki az ekcéma?? Tudja valaki???
Jobbulást minden allegiás ekcémás kisbetegnek! +++

Erika, lehet, hogy lemaradtam, de mi az az ajurveda???

Tündi: Tomi még mindig gyönyörű KépKépKép

Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Babamama,

az elobb azt irtam, hogy furdess sima vizben es eleg 2 naponta furdetni. En heti 1x hasznalom a Lipikar furdetot, amit Ildianyu is hasznal. A Lipikar Balzsam is nagyon jo azt is hasznaljuk mindennap. De ne varj toluk csodat, mert tunetmentesse nem teszik a bort, csak nem rosszabbodik. sajnos ha borgyogyaszhoz mesz az egybol hidrocortizont ir fel, ha normalis, akkor higitott formaban. Sajnos vegul nekem is ehhez kellet folyamodnom. Fel eve hasznaljuk a hidrokortizont, de mar nagy haladas, hogy a napi 2xri hasznalatrol atttertunk a heti 1 alkalomra.

-az allergia vizsgalat kisgyermekkorban sokx ad pozitiv eredmenyt annak ellenere, hogy negativ, tehat nem ad valos eredmenyt.
-az ekcema orokolheto, de sok esetben kinoheto (Nalunk nekem is ferjemnek is van allergiaja, noverem asztmas, apukam szenanathas, anyukamnalk is van allergiaja)
-az ekcemas gyermekek hajlamosak az asztmara, szenanathara
-30 fok koruli vizben kell furodni, minel rovidebb ideig, sulyos esetben 2 naponta furdes.
-bizonyos ennivalokat kerulni kell: tojas, tehentej, kakao, csoki, olajos magvak, deli gyumolcs, fustolthus-keszitmenyek, sajtok
-kormoket rovidre vagni, vakarodzas miatt.(Simon volt olyan, hogy ejszaka veresre vakarta a combjat.)
-fellangolasok vannak, ilyenkor erdemes kortikoszteroidos kremet hasznalni.
-felulfertozodhetnek az ekcemea foltok.(Simon volt mar otvaros, nagyon csunya tud lenni, Ildianyu Lilije is volt mar. Ekcemasoknal nagyon gyakori.)
-pamut ruhakat hordjon a baba, gyapju dolgokat kerulni kell,
-haziallatok ne legyenek a kozelbe cica kutya
-a nap jot tesz, de tulzasba nem szabad vinni. Izzadas nem jo.
-uszodazas sulyos esetben nem jo.

Nekunk jo volt a Lipobase repair nevu krem , a Lipikar Balzsamot szeretem a legjobban. 3400 Ft
Mi hasznalunk 1 klinikan kapott kremet is, Physiogel a neve, de csak Nemeto-ban lehet kapni, kb 5 ezer Ft, mi hozattunk, de asszem maradunk a Lipikar balzsamnal.

Hat ennyi,
gabomamo

Agi, te melyik uccaban lax? Agci a Sik Sandorban es a Geleiben es minketten a 7 szam alatt.
gabomamo
 
 


Ja azt elfelejtettem, hogy lehetoleg 1 eves korig ne kapjon a baba antibiotikumot es minel tovabb szopizzon a baba.

Eniko,

idezet neked:

"Az alkati ekcemeas csecsemot szoptattssa minel hosszabb ideig a edesanyja, de legalabb fel eves korig. Ha nincs teje, az edesanyanak, akkor helyette a HA tapszert javasoljuk."

Idezet:
Amit az atopias ekcemarol tudni kell: Tanacsok atopias ekcemas gyermekek kezelesehez. Irta: dr. Somogyi Tihamer, lektoralta: Dr. temesvari Erzsebet (orszagos bor es nemikortani int.)

g.
gabomamo
 
 


Gabó: Mi az az alkati ekcéma?
De hát Ti itt a legtöbben CSAK szoptatjátok (szoptattátok 6 hóig+jópár hó) a babákat és mégis ekcémásak/lettekKépKépKép. Akkor????????
Eniko

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!
Köszi, hogy megnéztétek az albumot.
Most van egy kis időm, mert Tomikám elaludt.
A szüléstörténetet majd később megírom. Szóval 3.napja vagyunk itthon. Tomi jó baba: eszik és alszik. Éjszaka képes 4 órát is aludni egyfolytában. Általában délután nyűgösebb, ilyenkor csak a szopi nyugtatja meg akkor is, ha már nem éhes. A tejmennyiséggel nincs probléma, bár a fejés nem működik. Igaz, hogy van két darab kézi Medelám, de azzal még a férjem segítségével sem tudtam fejni. Tegnap kaptam egy elektromos pesztonkát a sógornőmtől, az se jó nekem semmire. Kézzel meg nem megy. Nekem a klinikai gépi Medela vált be igazán. De úgy gondolom, hogyha Tomi mindig igény szerint szopizik, nem nagy gond, ha nem tudok fejni. Végülis az a lényeg, hogy annyi tej legyen, ami neki kell. Biztos, hogy nem éhes, mert egy szopi után általában 2-3 órát alszik. Délutánonként meg vigasztaló szopira vágyik.
Én szopibajnoknak és tátikaszájúnak hívom, mert olyan édesen tátogatja a száját, amikor szopizni akar.
A fürdetést a férjem csinálja, olyan ügyes, mintha mindig babákat fürdetett volna. Szegény Tomi nem nagyon szereti a fürdést (gondolom, még emlékszik a klinikai csap alatti "lubickolásra".) De majdcsak megszereti.
A kutyánk nem igazán érti a helyzetet, amikor sír Tomi, általában elbújik.
Én eléggé fáradt vagyok, de a babázáson kívül semmi dolgom nincs, mert a férjem és az anyukám mindent megcsinálnak. Én csak eszem, teázok és alkoholmentes sört iszom, és alszok, ha Tomika is alszik.
Mindenkinek jó éjszakát!
PTünde+Tomi
ptünde
 
 


Eniko,

veleszuletett erzekenyseg, belso eredetu erzekenyseg. Simci igy szuletett. A szopit azert ajanljak, mert ez a legkevesbe irritalo hatasu a babonak. En nem allitom, hogy a szopis babak nem lehetnek betegek, ill. allergiasok. Szerintem inkabb ugy van, hogy akik nem szopiznak ill. hamarabb kezdik a hozzataplalasukat, azok fogekonyabbak a betegsegekre ill. az allergiara ill. gyakrabban fordulnak naluk ezek elo. De sok minden befolyasolja meg ezeket e dolgokat.

Babamama,

a szonyeg es a plussllatokat is ki lehet iktatni a por miatt.

g.
gabomamo
 
 


Tudom, hogy azt fogjátok hinni, de nem kötöszködni akarokKép, csak szabad véleménynyilvánítás van!Aki ismer az tudja, hogy úgyis elmondomKép, ha teccik másoknak ha nem. És aki ismer azt is tudja, hogy nincs bennem rossz szándék! Persze nem feltétlenül van igazam, de azért leírom a véleményemKép! Aki nem akarja, ne olvassa el!

Írhat bárki bármit. Lektorálhat bárki bármit, akkor is inkább a saját szememnek és nektek hiszek. Az orvosok, ha nem tudnak rájönni egy egy betegség okára,okozójára, ráfogják valamire. És ezzel nem az orvosokat szándékozom becsmérelni, távol áll tőlem! De ezek tények. Ha valóban Gabó által fent idézett, lenne a megoldás,akkor miért nem használ senkinek?
Itt vagytok nem tudom hányan, (sokan ahhoz képest, hogy összesen mennyien vagyunk itt a babaneten a Szegedi topikban), akiknek ekcámás és/vagy allergiásak a babáik. A legtöbben (Gabó,Ildikó,Babamama,Nina...) kizárólag szoptattátok a babáitokat hónapokig, és ti aztán tényleg szoptatás pártiak vagytok. És mégis..... Ezt mivel lehet magyarázni?
A szoptatással, mert az orvosoknak nincs jobb ötletükKép!?!?!?

Egyébként állítólag az ekcéma pszihés-lelki eredetű is lehet. Nem tudom, hogy babáknál is vagy csak a felnőtteknél, de lehet, azt tuti!
Azonkívül lehet még, gócos alapú. Azaz ha pl a mandulád gennyes (gyakran van vele gondod), vagy a füled, vagy fogad, vagy bárhol a szervezetedben van egy gócpont, akkor is lehetnek kiütéseid, viszketéses ekcémás tünetek. (Saját tapasztalat én is tele voltam kiütéssel, főleg a kezemen a karomon, száraz volt a bőröm viszketett és hámlott, csak nem neveztük sehogy, nemhogy ekcémának!! És amikor kivették a mandulámat pikk-pakk elmúltKép.)
Nem feltétlenül ételtől, vegyszertől vagy kozmetikumtól van, sőt!

Ezt találtam a neten:

"
Mi okozza az AD-t (Atópiás ekcéma)?

Nem tudjuk, pontosan mi okozza az AD-t. Akárcsak az asztma vagy más atópiás betegségek esetében, valószínűleg az AD is egymással bonyolult kölcsönhatásban lévő genetikai és környezeti tényezők együttes jelenléte nyomán alakul ki. Az immunrendszer működésének zavara minden bizonnyal kulcsszerepet játszik a betegség kialakulásában.

A környezeti hatások befolyásolhatják az AD kialakulásának valószínűségét, csakúgy, mint a betegség időnkénti fellángolását. A leggyakoribb környezeti irritáló hatások a különböző szappanok, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek, valamint a Staphylococcus aureus baktérium szuperantigénje. A bakteriális toxinok ugyanis gyulladást okozhatnak.



Kik szenvednek AD-ben, és mennyire elterjedt a betegség?

Gyerekek és felnőttek egyaránt szenvednek tőle. Rendszerint már nagyon korán, kisgyermekkorban megjelenik. A gyermekkori AD felnőtt korra sokszor spontán gyógyul, de az esetek jelentős részében sajnos felnőtt korra is megmarad. Az AD előfordulása az elmúlt 30 évben megkétszereződött, háromszorozódott, és ma már a fejlett országokban a gyermekek mintegy 10-15%-át érinti.
"

Itt a kulcsszó, hogy az elmúlt 30 évben megkétszereződött a betegek száma. Valyon mitől? Régen is ugyanilyen volt az anyatej összetétele, sőt régebben, amikor anyucinak a baba 6 hetes korában vissza kellett mennie dolgozni, még eddig sem szoptak a babák, mint manapság! És mégis fele annyi allergiás, asztmás, ekcémás..stb beteg volt, mint most! Vegyétek már észre, hogy a káros környezeti hatások(amik az elmúlt 25-30 éveben ütötték fel a fejüket, úgy igazán)a hihetetlen környezetszennyés miatt gyengült le az immunrendszerünk ennyire! Ezen az anyatej nem segít! Ezen egy dolog segítene,ha visszafognánk a szennyezőanyagkibocsájtást!! Ennek is csak évek múlva lenne hatása!
Ettől függetlenül fenntartom, hogy az anyatej a legjobb táplálék a babának (egy bizonyos korigKép), de abban igenis kételkedem, hogy majdnem mindenre gyógyír lenne. Nem kéne ráfogni, mert nem igaz!

Bocs ha unalmas vagyok, ha valakit zavar lépje át a hozzászólásomat!Kép


Babamama: Miért nem írod be az adataidat a profilodba? Meg tehetnél fel babócáról képet is!!Kép Várjuk!

Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!

Ágci, írtam mailt. Babamama, nem tudom az címedet.

Enikő: az Ayurvéda az egészség és a hosszú élet tudománya.

Egyébként akit érdekel, a samhita.com-on
van szó az ekcémáról.(angolul,ayurveda)2003. jan.newsletter-ben.

Jó éjszakát mindenkinek!

Erika

Lilypie First Birthday tickers
gerika
 
 


Bogi már hajnal 6 óta fent van! Pedig az ember azt gondolná, hogy ebben a trutyis, esős időben sokáig alszik. Én mindenesetre alig élek!
Ráadásul általában olyan 9 körül szokott felébredni, nem tudom mi ütött bele!

Erika: Te mennyire mélyen foglalkozol ilyen dolgokkal, hogy lélekvándorlás, hosszú élet tudománya...stb? Ezek szerint hiszel benne. Ez tök jó! Én tavaly poénból voltam egy jósnőnélKép,a barátnőim közül szinte mindenki elment és én sem bírtam ki Kép! Kártyából jósolt és elakadt a lélegzetem, amikor elmesélte a múltamat és a családomét, ugyanis szóról igaz volt. És amit mondott a jövőt illetően eddig minden bejött Kép De minden! Én nem hittem/hiszek ilyesmiben, de azért furcsa, hogy bejött KépKépKép Még 2 dolog várható, most annak szurkolok, hogy eljöjjön!Kép
Jó ez nem egyenértékű a lélekvándorlással, de azért megemlítettemKép!

Puszka
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!

Nina!
Lili már túl van rajta, a hegek még vannak, meg néhány seb az arcán, amit elvakart.
Jankán ma jött ki Kép , de már látszanak a pici pöttyök és rengeteg. A doki is azt mondta, hogy a második gyereken sokkal több szokott lenni, és nehezebben viseli. Holnap elmegyünk, mert azt mondta, hogy ha az elején megyünk, van valami gyógyszer, csak húzós ára van.

Enikő!
Én Lilit már 6 hónapos kora előtt elkezdtem hozzátáplálni. Kép
Egyébként én ha már valamivel többet tehetek azért, hogy ne legyenek betegek a gyerekeim, megteszem. És ha a szoptatás az, akkor azt csinálom. Lehet, hogy így is beteg lesz, de legalább megadtam neki az esélyt.

Ildianyu
ildianyu
 
 

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?