Én az első verziót kötöm, jó szorosra.
Szoptatni nem próbáltam vele, de ha szoptatnom kéne, akkor simán kivenném belőle a gyereket, letűrném a vállon lévő részt, felhúznám a pólómat, és megszoptatnám, egy pelussal eltakarva.
Fruzsi bébit egyébként sem tudnám kendőben szoptatni, mert az űrsikló összekapcsolása a Mir űrállomással egyszerűbb dolog, mint az én gyermekem cicire cuppantása. Képtelen vákuumot képezni a csöpp kis csücsöri szájával.
De egyes helyeken lehet kapni szoptatós polót, ami a mellrészen egy titkos zsebbel nyitható, így a polódat sem kéne feltűrnöd.
Pl. egy ilyen:
http://www.teszvesz.hu/item505622651_h_ ... meret.html
A liliputis mennyire rugalmas?
Mert a hordozókendős topikon a csajok szerint a lycrás anyag nem jó, de szerintem az a pamutjersey, amiből én varrtam a kendőt, tuti lycrás. De marha rugalmas minden irányban és nagyon jól tartja a gyereket. Bár lehet, h. a hordozókendős csajokat a lycrában csak az zavarja, h. nem biopamut...na jó, gonosz vagyok....
Mindenesetre a videón a csaj szerintem rettenetesen lazára köti azt a kendőt, pláne egy olyan pici újszülöttnek! A másik videón már rendesen meghúzza az anyagot a gyerek körül.
Én is elég szorosra szoktam kötni, h. ha előrehajolok, se kelljen attól tartani, h. kidől, meg menet közben se libegjen össze-vissza.
Monee kendője jobb az enyémnél olyan szempontból, h. nem mintás, így mindkét oldalán használható, mert nekem be kellett szegetni az enyémet, ugyanis mindig kifordul a fonákja. Igaz, így is kifordul, de mostmár nem igazán érdekel.
Én azért is ezt az anyagot vettem (azon túl, h. poénosak a békák rajta), mert 180 széles volt, így elég volt belőle 140-et venni. Ez a kendő szélességének (70 centi) a kétszerese. Az elvágás után kaptam két 70X180-as csíkot, amit a keskeny végénél összevarrattam, a két végét Monee tanácsát követve levékonyítottam/lekerekítettem, majd az egészet beszegettem rugalmas öltéssel.
Így a kendő egy majd 4 méter hosszú és 70 centi széles textilcsík.
Ez rövidebb, mint a kendők általában, de én az elölkereszt után hátul megkötöm és nem hozom előre. Ha később is akartam volna használni, más kötéstípusokkal, akkor lehet, h. hosszabb kellene, de addigra én már az Ergoban fogom cipelni a seggét, nem ebben!
Így viszont nincs több méternyi lelógó anyagdarab és böszme nagy csomó.
Holnap lefényképeztetem magunkat, ha sikerül, aztán majd megmutatom, h. miről is beszélünk.
Rengeteget hezitáltam, h. mit adjak a gyerekre hordozáshoz. Elsőre én is overállra gondoltam, Monee is azt javasolta. De aztán átolvastam a hordozós topikot és megdöbbentem, amikor írták, h. csak annyi cuccot, mint amit én veszek magamra a kabát és a kendő alá!
Aztán kipróbáltam hosszúujjas body, harisnya, kispulcsi + hosszúujjas plüssrugi verzióban, nehogy megfagyjon a gyerek.
Mire hazaértünk, folyt róla a víz, totál beleizzadt.
Úgyhogy maradt a plüssrugi (max most ilyen mínuszokban adnék alá egy bodyt is), meg a lábára egy vastagzokni, thermosapi a fejére és mehetünk (sál nem kell, mert nyaka az nincs
).
De nálunk elé van kötve az a thermo borítás v. zsák, ha úgy jobban tetszik. Meg a kendő 3 rétege is borítja, és ez eléggé vastag pamut.
Szóval nem fázunk. Pedig én is nagyon fagyos vagyok!
Még egy dolgot meg kell oldanom: a csomag alatt kimarad a derekam/hasam, mivel elöl nem ér össze a kabátom, oda még kell varrnom egy thermo derékmelegítőt.
Csak eddig a fenyő dekkolt a varrógépen.
Apple!
Gergő szinte a 8. hónap végéig Balázsnak készült. Aztán mégse....
Fruzsi Jázmin lett volna, ha ő születik elsőnek.
Nevek jönnek, nevek mennek....
Kincs!
Babe Urea az egyik testápoló, Excipial U Lipolotion a másik.
Az első inkább vizes hidratálós, a második zsírosabb.
De a hónaljában előjött pirosságot az egyszeri Elocomozás (szteroid!) szépen levitte, azóta nem jött elő.
A fején lévő vastag plakkot 1 hetes kénes-szaliciles gyógyszertári kenőcs és aloe (növény frissen levágott leveléből kijövő gusztustalan, de legalább színtelen, zselészerű takony) kombinált alkalmazása után le tudtam kapargatni egyben, most várjuk, h. mi lesz a helyén, mert még elég piros.
Köldöke körüli pöttyök hol előjönnek, hol elmúlnak. Aloeval kezelem őket.
A békapóz az, h. a baba combjai kétoldalt fel vannak húzva, mint amikor a béka ül a kövön. Ez egészségesebb a csípőjének, mint amikor a kengurukban lóg a lábuk és az egész súlyuk a gerincük alsó szakaszára terhelődik.
Az Ergo is ezért jobb, mint a hagyományos kenguruk (meg persze még sokminden más miatt is!).
Gergőnek nagyon kötött volt a csípője, viszont hiába mondták, h. tornáztassuk, nem hagyta, üvöltött, így hagytam a fenébe. 2-3 hónap Ergozás után a kontrollon megdícsértek, h. milyen szépen kitornáztattam a csípőjét!
Mert az is ebben a széles terpeszben tartja a kicsik lábát.
http://www.ergobabycarrier.com/gallery/