[quote="szrekuc"]J írta:szrekucááj, de bonyi
és ha a tünetek nem egy hanem mondjuk kettő vagy több szert indokolnak? Akkor lehet több szert szedni egyszerre vagy ezek kioltják egymást? Ls ha mondjuk 4 tünetem van abból 2 igaz egy szerre 2 meg egy másikra, akkor melyiket választja az ember?
igen, a szerválasztás valóban nem egyszerű, nem is szabad lebecsülni, ehhez kell egy homeopata, hogy segítsen választani.
amióta a dokinénink van, én már nem kísérletezgetem, hogy mit vegyünk be, hanem őt kérdezem. a tüneteket alaposan kell figyelni és még így is néha félrevisz valami. például én meg voltam győződve, hogy a hideg jót tesz a torokfájásomnak. aztán rá kellett jöjjek, a hideg ideiglenesen javítja, aztán meg épp hogy rontja a torkom.
szóval finomságok, apróságok döntik el a szerválasztást, emellett egy képzett homeopata még alkatokban is tud gondolkodni, ez is segít a "lényeges" tüneteket kifésülni a kevésbé fontosakból.
még akkor sem javaslom, hogy vki kísérletezgessen, ha 2 szer közül nem tud választani, pedig a homeopátiának semmi mellékhatása nincs, és rosszabbodni biztos nem fog, legfeljebb nem javul.
viszont még az is alaposan mellényúlhat, aki már régóta alkalmazza, és simán előfordulhat, hogy egy harmadik szer lenne jó, csak csalókák a megfigyelések, esetleg egy tünet félreviszi.
ha vki egyszer végigcsinálja a
www.abchomeopathy.com oldalon az online szerkeresőt, és rászánja azt a kb fél órát, hogy mindent aprólékosan részletezzen (ha nagyon ráér, akkor még a tünetek mellé megcsinálja a "generalization"-t is, mert így az igazi), akkor kb. látni fogja, hogyan gondolkodik egy homeopata, mikor szert választ, melyek a legfontosabb tünetek és a tünetek hogy befolyásolják egymás fontosságát, mikre érdemes odafigyelni akár óra-perc pontossággal is, hogy mondjuk egy fejfájás szürkületkor, éjfélkor, lefekvéskor vagy hajnalban erősödik, meg hogy baloldalt avgy jobboldalt dugul-e el az orrod, esetleg felváltva, szóval ha egy ilyet vki végigcsinál, akkor sokat tanulhat a homeopátiás szemléletről.
de azért nem kell itt rögtön feladni
még egy tökéletesen laikus is bele tud tanulni az alapokba, és egy idő után az ember profin állapítja meg, hogy pl. az orrváladék zöld, sárga, fehér v átlátszó, nyúlós vagy ragacsos, marró vagy sűrű vagy darabos, reggel vagy este több, hidegre vagy melegre javul, stbstb. ami óriási nagy segítség a szerválasztáshoz.
de ez még nem helyettesíti egy képzett homeopata segítségét, főleg ha komoly a baj. és egy jó homeopata orvos pontosan tudni fogja azt is, hogy hol a határ, ameddig még a homeopátia is elegendő segítség, és mikor kell beadni az antibiotikumot vagy esetleg bevinni a gyereket a kórházba.
nem gondolom, hogy mindenkinek jó a homeopátia, egyrészt mert nem ez az egyedüli üdvözítő út (a homeopaták, ellentétben az allopátiás orvosokkal nem gondolják, hogy csak ők és az ő szereik képesek a gyógyításra), másrészt mert valóban kell hozzá türelem, hogy az ember kivárja azt az 1-2 napot, hogy hat-e a szer, és ne kapkodjon, meg kísérletezgessen. (ebben sokat segít, ha maximálisan megbízik a dokijában, és tud vele jól kommunikálni)
a megfigyelés is rettentő fontos, ha vkinek nincs legalább egy pici affinitása hozzá, akkor keserves dolog lehet, el tudom képzelni, és meg is tudom érteni, hogy egy szangvinikus embert ez az őrületbe kerget
Szellőke, gratula a falakhoz!