Na, akkor vágjunk bele.
breki76!
Nekem nem okozott gondot a császár, de hiányzik a szülés élménye.
Tanakodás után azt mondta a doki, hogy akkor most szülünk és már mentem is. Előkészítettek, megkaptam a spinált aztán csak azt éreztem, hogy matattak valamit, majd közölték, hogy hajas baba, nem sokkal később pedig, hogy fiú és egészséges. Figyeltem mi történik, de hiába kerestem azt a felemelő érzést, hogy igen, most Anya leszek, nem találtam. Örültem, amikor megmutatták, sírtam-nevettem, amikor hallottam, hogy felsírt, de mégsem történt meg az a metamorfózis, ami után úgy éreztem volna, hogy most történt meg velem a világ legnagyobb dolga: életet adtam valakinek és egy újabb anya is született. Mentálisan nem tudtam átélni, bennem maradt valami.
Ha lehet, akkor most hüvelyi úton szeretnék szülni. Szeretném megtapasztalni az élményt, hogy a baba "elhatározta magát" és elindult. Nem a fájásokat akarom érezni, hogy majd' szétszakadok és nem arra vágyom, hogy esetleg gátmetszés legyen, de szeretném átélni a szülés ÉLMÉNYÉT. Végig nagyon jó volt a terhességem és ez a jópár hónap úgy ért véget, hogy elmaradt a "végkifejlet". Nem akarok én mártírkodni, pláne nem az életét kockáztatni valamelyikünknek, de vágyom az élményre. Ha megadatik és egészséges babám lesz, akkor nagyon fogok örülni, de ha most is császár lesz, akkor azt kell elfogadnom.
Az, hogy ki milyen jó szülő lesz nem ezen múlik. És valójában ez a lényeg...
pagika!
Rám sosem néztek ferde szemmel, ha meghallották, hogy császárral szültem. Max. megkérdezték, hogy miért.
A véleményedet osztom annyiban, hogy szép dolog a terhesség, de nem kell tőle hasra esni. Csodálatos dolog, ami nem velünk történik meg először és nem is utoljára. Szerintem se VÁRJUNK EL megkülönböztetett bánásmódot, de ha valaki segítőkész, figyelmes velünk szemben, annak feltétlenül köszönjük meg! Nekem mindig átadták a helyet a BKV-n, pedig sosem tolakodtam vagy vártam el, de mindig nagyon jól esett és elfogadtam, megköszöntem. (Ami szomorú és elgondolkodtató, hogy 90%-ban férfiak voltak. Pedig tuti, hogy azoknak a nőknek a nagy része akik ott ültek szintén voltak hasonló helyzetben...
Ugyanakkor jó volt látni, hogy vannak még udvarias, figyelmes, óvó férfiak, akik remélhetőleg otthon vagy a munkahelyükön is tudnak így viselkedni
)
Amióta viszont babakocsival közlekedem azt a következtetést vontam le, hogy ha nem egy hisztizős, ordibálós gyerekről van szó, akkor azért előzékenyebbek az emberek és még akár a nők is megkérdezik, hogy segítsenek-e megemelni a kocsit.
Tápszer.
Nekem kevés tejem volt, de Manócska rendesen fejlődött, csak súlyban maradt el véncsoroszlyadoktornéni táblázatától. Ő egy idő után a tápszert eröltette, én meg nem győztem küzdeni ellene. Bevallom, egy idő után hiúsági kérdést csináltam belőle, mert annyira dühített, hogy nem a gyerekem fejlődését nézi, hanem a hülye papírjait.
Dafke csak szoptattam 6 hónapig és csak utána adtam tápszert. És láss csodát: akkor sem hízott jobban. De a tejpéptől sem. Egyszerűen ilyen alkat. 1 éves korára sikerült csak beláttatni, hogy teljesen egészséges. Most volt 15 hónapos és még csak egy hapci sem volt.
Tejadás.
Nagyon kulturáltan van megoldva itthon. Házhoz mennek érte, szigorúan leellenőrzik és csak úgy adják tovább. És mindezért még elég jó pénzt is adnak. Tavaly 1.800.-Ft volt literje és adómentesen(!). Akinek tényleg bőven van teje, annak 1 liter meg se kottyan. Ha annyi lenne, akkor én is adnék, de őszintén szólva venni én se mernék, lenne bennem egy kis félsz...
Nővéred és az elmosott cumisüveg: jajj, szegénykém!
Gondolom mit érezhetett szegény. Én is olyan boldog voltam, amikor nagy nehezn sikerült annyi tejet lefejnem, hogy éppen csak összekentem az edény alját.
(De ezt a negyedéves dolgot nem értem.
)
Ezt kérdezted még:
Bár ezt, hogy egy hónappal előtte kell szólni, ezt nem értem, mert mi van, ha akkor derül ki, hogy mégis kellene. Akkor szívás?
Igen, akkor szívás. Ma Magyarországon ez van...
kicsidodi!
Ügyes vagy, jól figyeltél. Leülhetsz, ötös.
Őszintén szólva nem hiszem, hogy ha a párod a vajúdás alatt veled lesz, akkor majd pont a kitolási szakasznál megy ki. Ha egy férfi igent mond arra, hogy ott legyen a szülésnél, akkor azért kitart. Jó, nem valami felemelő dolog vizuálisan, kissé(?) tunkos, de olyankor nem ezt látja az ember. Hanem, hogy most jött el a pillanat, amikor megpillantja a gyermekét, akiért most annyire küzd a felesége, párja. És ha megszületett a kicsi és kezébe fogja már rég nem fog emlékezni a véres részletekre.
Vadidegen nők szülését nézni csak egy döbbenetes, véres dolog, de a saját gyermeked világra jötte egész más.
És szerintem neked sem az "illemen" fog járni az eszed akkor, hanem, hogy milyen jó, hogy ott van veled és segít a jelenléte.
Ha valakinek császár lesz, akkor kérdezzétek meg, hogy akkor is lehet-e apás szülés. Általában lehet, ha nincs altatás.
Azok az apák, akik végig ott voltak a szülésnél az élmény hatására átértékelnek bizonyos dolgokat. Olyan tisztelettel ruházzák fel a nőt, amilyennel azelőtt sosem. Mélyebb, összetettebb érzést táplálnak iránta általában. És a családot, mint intézményt is már másképp kezelik.
Fontos azonban, hogy az apa döntése legyen a bent lét, ne pedig eröltetés legyen, mert az akár mindent tönkre tehet!
Már nem tudom, hogy ki, de jó múltkorjában írta valaki, hogy mindenre szükség van, kivéve a cukrot. Azt is kell enni, nem véletlenül van rá szükség a szervezet egészséges működéséhez.
Kell a zsír, a só, a rost, a vitamin, a cukor, a koffein meg minden, de csak és kizárólag mértékkel! Véleményem szerint ugyanolyan butaság elhagyni a húst, mint húst hússal enni. Az ember egy mindenevő majom.
Talán pagika írta (bocs, ha nem), hogy azért puffadnak a belek a kezdeti időszakban, mert ezzel segítenek a bőrnek tágulni.
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Egész egyszerűen lelassul az anyagcsere, hogy minnél több minden tudjon felszívódni a baba számára. Ráadásul ez gyakran rosszullétes időszak, keveset eszik a mama, különösen kevés gyümölcsöt, zöldséget. Így kevés a rost is. A vizet is visszatartja a szervezet. Ezektől van a puffadás. A bőr sokszorosára képes kitágulni illetve visszahúzódni. Bámulatosan rugalmas, úgyhogy egy kis puffadás semmit nem jelent neki.