2008.12.07 03:32
Szerző: ági78
Sziasztok!
Iszonyat régen írtam nektek, olvasni is alig-alig volt időm mostanában, nehéz is volt visszaolvasni ennyit. Így elnézést kérek mindenkitől, de regényt fogok írni, aki már unja, az ugorjon tovább.
Először is.
am! Nagyon cuki a mikulás szerkóban Gyuszi, zabálni való. Többször is megnéztem.
Honey! Kb. 20-25 perceket van el egyedül 1-1 alkalommal, így sokszor összességében kb. 1 órát lefoglalja magát.
Igen mikor már vörösre sírja a szemét, akkor se tud elaludni mostanában Dávid se, de valami altatási rituálé megint kellene. Bár lekopogom, tegnap és ma este 10, illetve 13 perc alatt elaltattam, remélem ez a módszer beválik, pedig előtte sakálként üvöltött. Bízom benne, nappal is működni fog a módszer.
Monee! Nagyon köszönöm, hogy írtad a gázártámogatást, mert idén nem vagyunk rá jogosultak (el is felejtettük volna ha nem írod, ezer hála érte), előtte igen, viszont most a Dávid és ebből kifolyólag az 1 hónapos táppénz és T-Gyás miatt nagy valószínűséggel jövőre jogosultak leszünk. Mikori jövedelmet kell nézni hozzá? A teljes 2008-as évünket, vagy csak az utolsó 3 hónapot? Van még valami támogatás, így hogy szültünk? A családi pótlékon, anyaságin, gázártámogatáson kívül? Megadnád az e-mail címedet, mert szeretnék kérdezni valamit, de nem babaneten. Hátha tudnál segíteni, ötletet adni. Az apró betűs rész nagyon tetszett!
Látom, megint a szopi volt pár napja a téma.
- Nálunk változó, hogy mennyit eszik 1- 1 alkalommal, van, hogy 80-al is kibír 3-4 órát, van, hogy 150-el bírja ki a 3-4 órát. Igazából szerintem a napi összmennyiség a kulcskérdés. Nálatok naponta kb. mennyiket eszik a baba összesen? És ehhez hány kiló társul? Mert könyv szerint egy 5240 grammos babának kb. 786 grammot kellene ennie naponta (súly másfélszerese). Szerintem ezt nem lehet így kijelenteni. Ehhez képest, mi naponta kb. 600-750-eket eszünk, nagyon változó, van hogy 600 alatt. És így is hízik. Ezt napi 5*-i vagy 6*-i étkezéssel érjük el, attól függ, mikor ébred a baba reggel.
- Ivás: olvasom, vagytok, akik 3-4 litert alig isztok meg, valaki meg 7 litert naponta (ha jól emlékszem Humanka és még valaki, bocsánat érte nem tudom, ki volt). Ha én megmondom az őszintét, akkor azon tényleg kiakadtok. Az úgy van, hogy általában ½ 7 és ½ 8 között van a reggeli, ekkor kezdődik a napunk. Minden (!) szoptatás alatt, kivéve az esti utolsót iszok meg másfél litert (!), majd a fél órás fejés közben a következő másfél litert (!), majd ezen kívűl még nem tudom mennyit, de kb. egy-másfél litert (!), van hogy többet is, ha még kívánom. (Ez ha összeadom, akkor szoptatásonként 4-4,5 liter.) Ekkor jön a következő szoptatás, ami szintén ennyi folyadékbevitellel történik a következő szoptatásig. Azt vettem észre, ha kevesebbet iszok, akkor kevesebb a tejem is, így is éppen elég, de valószínűleg emlékeztek rá, hogy cumizavarosak lettünk a legelején, és nem akart szopizni, ami miatt nagyon-nagyon nehezen indult be a tejem. Amikorra meg beindult, már sokat kellett volna ennie adagonként, így sok tápit kapott. Rengetegszer kibuktam, hogy nem szopizik rendesen, mindig bealudt, meg türelmetlen volt, hogy alig jött valami, és most, kb. 2 hónap után mondhatom azt, hogy szinte nem kap semmi tápot. Ezen a héten, mikor keveset evett, akkor kapott naponta összességében max. 100 grammot, de szerencsére nem kellett minden nap. Nem tudjátok elhinni, mekkora küzdelem volt ez mindhármunk számára, sokszor mondtam az elején, hogy engem akkor nem érdekel, nem szoptatok, mert a Dávid se akar, meg legalább nem teszem tönkre a mellem, nem fog fájni, stb. De mikor lehiggadtam, akkor újult erővel küzdöttem érte. Most hogy írom ezeket, jutnak eszembe a régi napok, és könnyeztem meg. De úgy gondolom, hogy megérte az elmúlt 2 hónap hatalmas küzdelme, mert anyósom is mondta, hogy sokan nem küzdöttek volna ennyit, mint én, már rég feladta volna ő is. Ami nekünk bevált: 1. kb. 3 napig szó szerint egész nap mellen volt, 2. szoptanít készülék utóbbit mindenkinek ajánlom aki tápszeres, mert ezzel lényegesen növelni lehet a tejet, viszont időigényes. Mi is másfél óráig szopiztunk eleinte így, ma viszont nagyon ügyesen, 20-40 perc alatt befejezi. Még ma is használom időnként, de remélem 1-2 hónap múlva már nem lesz rá szükség egyáltalán. Inkább ez, mint cumisüveg, mert ezzel a módszerrel a mellemet szívja, és így amúgy egyszerre jut a baba anyatejhez és tápszerhez.
- Fejés: Én a lehetőségekhez képest, amikor csak Dávid engedi, fejek. Ez eddig ment is egy ideje, de a héten valahogy nem, na 3-4 napja naponta max. 1*, ma pl. egyszer se volt időm sajna. Viszont amikor fejek (Minyu horror módszer, ami szerintem hatalmas találmány, mert mikor már azt hiszed, már tényleg semmi nem jön, minek csinálni, abban a pillanatban több sugárból dől a lé), látványosan több a napi összmennyiség, így mindenkinek ajánlom, aki tejet szeretne szaporítani. A párom meg is jegyezte, hogy utoljára a fejős tehénből látta ilyen sok sugárból jönni a tejet. Ez kicsit rosszul esett először, de ma már jó poénnak fogom fel.
- Tejmennyiség: szerintem is alkat és gén függő. Sokan kevés ideig tudnak szoptatni, sokan 1-2 évig. Mint látjátok, van akinek a 3-4 liter elég naponta, nekem ez a nagyon durva folyadék bevitel kell a megfelelő tejmennyiség előállításához a kaja mellett. Ami rengeteg számomra is. Ja, és amikor rendesen beindult a termelés, akkor még ennél is többet ittam, kb. másfél hét alatt elfogyott egy 50 (!) filteres teás doboz. És persze mellette mást is ittam. Ez gyors matematikai fejszámolással is 7,5 liter csak a napi tea. Amúgy előtte is rengeteget ittam, napi kb. 3-4 litert, na meg a leves, kaja. Abban is van folyadék. Ja, valaki kérdezte, miket iszunk. Teákat, szörpöket, limonádét felváltva. Azt én is vettem észre, ha megyünk valahova, akkor mostmár odafigyelek, hogy igyak, mert ha nem, akkor kevesebb volt a tejem. Viszem magammal a filtereimet, és ott megiszom. Anyósom épp minap készített 2 nagy flaska limonádét másfél literes palackokba. Mikor meglátta, hogy elkezdem a 2-at, akkor kérdezi, hogy miért, mert a másik már elfogyott? Mondom igen, mondtam, hogy szoptatás alatt megittam azt. Megdöbbent. Szopi közben amúgy nagyon szomjas is vagyok. Van azért, hogy már csak erőszakolom magamba, de a babáért muszáj.
- Sör: én karamalzzal kezdem a napot, reggeli közben azt iszom. Előtte a Radlert ittam. Eleinte 1 csomag karamalz és 1 csomag Radler söröket vettem, de észrevettem, amikor a karamalz elfogyott és Radlert ittam, akkor kevesebb volt a tejem. Ezt többször észrevettem. Így most csak karamalzt iszok napi egyet.
- Súlyveszteség: köszi nektek az infot, mert már kezdtem aggódni, én is észrevettem, miután betöltötte a 2 hónapot, szinte 3-4 napig nem gyarapodott a súlya (mi minden nap fürdés előtt lemérjük), és most kezdett el egy kicsit. Viszont 1-2 napja folyamatosan kerülnek feljebb a szekrénybe elrakásra a kinőtt ruhák.
- Napirend: 2 héttel ezelőtt gyönyörűen ki tudtam számolni, mikor mennyi időm lesz, mikor fog enni, aludni, stb. De már 2 hete katasztrófa az életünk. Mondjuk, hozzáteszem, hogy akkor romlott el a redőnyünk, és én sötétben (nem teljes sötétségben) altattam napközben is, és másnaptól „romlott el” Dávid, ugyanis azóta nem tud elaludni szó szerint. Kb. fél óra küzdelem után, mikor hullafáradt, akkor alszik fél órákat. Ez van most, míg akkor kb. 5 perc alatt egyedül. 2 hete napközben pontban 4 óránként evett, este pedig 3, szintén 5-6 alkalommal naponta, mint most. Kb. 1 hete pedig 3 óránként. Van, hogy ki se bírja a 3 órát. Pedig 90-130 között eszik. (szerintem nincs fejlődési ugrás, vagy tévedek?) Ma éppen szinte percre pontosan 4 óránként evett. Viszont már kétszer aludt éjszaka egyszerre 6-6,5 órát. Be is durranok olyankor, a héten valamelyik nap nagyon, mikor 7-kor felébredt, 210-et kb. fél óra alatt benyelt, meg még 40-et lefejtem. Eddig ez volt a rekord. 2 napra rá 170-et evett, és akkor már nem volt időm fejni, de maradt benne, éreztem. Bár annyira nem voltam bedurranva. Éjszaka általában kb. 4 órákat alszik, pár napja kezdi egyre tovább kihúzni. Ennek örülnék is, bár a folyamatos éjszakai egy-másfél órás pisilések így is rosszak. Pedig este már sokkal kevesebbet iszok, ami a tejmennyiségen is látványosan észrevehető.
Én kb. 1 hete vagyok olyan rosszul, mára lettem egy kicsit jobban. Mint említettem, nagyon kimerítő napok, hetek állnak a hátam mögött, így teljesen kimerültem fizikailag és lelkileg egyaránt, így valószínű valaki behozta a lakásba a vírust amivel még most is küzdök. Hasam ment, és iszonyatosan szédültem. A szédülést a fáradtságnak tudtam be, de csütörtök reggel aludtam egy nagyot, és ennek ellenére sem múlt el. Ekkor este felhívtam a háziorvosomat, hogy nincs-e valami vírus most, mert megy a hasam, és létezni nem tudok a szédüléstől. (Vezetni se mertem minap, annyira). Mondta egyből, hogy de-de. Smecta, Magne B6 és sok-sok folyadék rá a gyógyír. És halljátok, olyan megváltás volt, hogy az első Smecta után elmúlt az egy hete tartó folyamatos szédülés, hogy azt elmondani nem tudom. Mára a hasmenésem is elmúlt, viszont a 10 órási szopi után úgy megfájdult a gyomorszájam, hogy még azóta is fáj. Beültem reggel egy kád forró vízbe, az ideiglenesen jót tett, de most is fáj. Remélem hamarosan helyrerázódok. Az elmúlt 1 évben többet voltam beteg, mint az általános 8 éve alatt. Ott előfordult, hogy 0 nap hiányzással csináltam végig a tanévet nem egyszer. Nemhiába, ez egy más állapot.
Na, mára és szerintem néhány napra most eldugulok, mert már biztos megcsömörlöttetek belőlem. Mindenkitől még egyszer ezer bocsánat, hogy ilyen szófosásom volt, de olyan régen készülök írni és olyan jó volt kiírni magamból ezeket, hogy most úgy voltam, nem érdekel, nem alszok, mert írni szeretnék Nektek. Nyugodalmas jó éjszakát, majd szép reggelt és napot, már mindenki az igazak álmát alussza (kivéve Humanka), én is nyugovóra térek, ki tudja, mikor kelt a gyerkőc.