Sziasztok!
Ancsi, en is sajnalom, hogy nem jott be nektek Belfast. Megertem, hogy mar nem akartok Angliaval probalkozni, mert tenyleg nehez ugy, hogy meg lakast is kene keresnetek. A landlordok nem szoktak olyanoknak kiadni, akiknek nincsen biztos allasuk, ugyhogy nehez lenne a helyzetetek. Amit irtal, hogy nem is lehet felfuteni a lakast, az itt tipikus. Nagyon sok berelt lakasban meg double glazing sincs, csak szimpla ablakuveg. Ha fuj a szel, lebeg a fuggony. Volt benne reszem au-pair koromban. Telen 13 fok volt a szobamban. Ugy aludtam, hogy a halozsakra meg egy paplant is tettem. Ugy kibirhato volt, csak eppen reggel a felkeles volt kegyetlen. Szinte begorcsoltem a vacogastol.
Londoni lanyok, ti melyik reszen laktok Londonnak?
Ebinc, nagyon jo, hogy ilyen szuper hazat sikerult kifognotok! Hatha megjon a kedved Angliahoz!
Meg lehet szokni, hidd el! Az egeszsegugyet leszamitva, altalaban minden massal meg vagyok elegedve. Egyebkent mi mar gondolkoztunk Magyaroszagra koltozessel, de pont a megelhetes miatt nem tettuk eddig. Ott ket fizetesbol se lenne ilyen eletunk, mint most egybol.
Ja, sausage-os Lanyok! Jelentem, talaltam egy sausage-ot, aminek nem tipikus "angol ize" van! Kicsit meg hasonlit is a magyar sultkolbaszra. Tesco Finest (tehat nem az olcso kategoriabol) pork sausage with sweet chilli. Probaljatok ki, ez tenyleg nem rossz! Persze, azert nem kozeliti meg a magyar hazi disznotorosat, de tenyleg eheto. Ma este ettuk es teljesen raizgultam, mivel olyan illata volt, mint a magyarnak es gondoltam, milyen finom lesz krumplipurevel, erre a ferjem torte ossze a krumplit es csinalta meg purenek es a draga kecsketejet rakott bele bocitej helyett. A kecsketejet meg hidegen eppen megiszom, de amikor meleg, erzem rajta azt a "kecske izet". 3 falatot gyurtem le a kecskes krumplipurebol, aztan a kolbikat csemegeuborkaval ettem tovabb. Ugy ereztem, hogy meg egy falat a kecskebol es szaladnom kell belekiabalni a nagy feher porcelanmikrofonunkba.
Ancsi, a lazrol es az angol egeszsegugyrol tudnek meselni!
Egyszer volt Lollinak nagyon magas laza (majdnem 40) es elfogyott az otthonrol hozott kupunk. Az ilyen gyerek lazcsillapitos szirupoktol meg hany, nalunk csak a kup johet szamitasba. Eloszor csak hidegvizes rongyokkal borogattam a homlokat, csuklojat, de nem vitte le. Amikor mar nagyon magas lett, akkor hutofurdoztunk. Az szerencsere levitte. Viszont apa meg annyira aggodott, hogy felhivta az NHS Direct-et, akik szerintem felesleges penzkidobas az adofizetok szamara. Ott aztan mondtak olyan zoldeket, hogy majdnem megkerdeztem toluk, hogy most segiteni akar vagy megolni a gyerekemet. 20-21 fok volt a szobaban es kezdte azzal a csaj, hogy vetkoztessuk le a gyereket egy szal bodyra, nehogy halozsakba tegyuk, mert az veszelyes lazasan. Aztan azt is mondta, hogy azt nem szabad, amit mi csinaltunk (borogatas, hutofurdo). Azt mondta, hogy a hutofurdotol gorcsot kaphat a gyerek. Nem tudom, ezt honnan szedte, azt hitte, hogy jeghideg vizbe dobtam be a lazas gyerket?! Na, aztan masnap bementunk az ugyeletre (hetvege volt), ott meg a doktorno parecatmol szirupot akart felirni. Mondom neki, hogy ezektol a szirupoktol hany Lolli. Erre felirt Iburofen szirupot. Kerdeztem, hogy kupot nem lehetne, mert nalunk csak az szokott segiteni. Azt mondta, olyan nincs, Angliaban kupot, csak a korhazakban hasznalnak. Erre hetfon a ferjem besetalt egy patikaba es majdnem £20-ert vett Paracetamol kupot. Ha doktorno felirta volna, akkor ingyen lett volna. Na, ez alkalom ota nem voltunk orvosnal es ha csak nem lesz valami nagyon komoly baja, nem is megyunk tobbet.
Otthon bevasaroltam gyogynovenyes babaknak is adhato orvossagokat es mostanaban azzal gyogyitom, ha beteg.
Angol szemorvos mar a szememet is tonkre akarta tenni, ugyhogy en igen jo velemennyel vagyok az itteni dokikrol. Olyan szemuveget irt fel, hogy az egyik szemre rovidlato, a masik szemre tavollato lencset irt es raadasul igen eroset es meg azt akarta, hogy 2 honap mulva visszamenjek, ha mar ehhez hozzaszoktam es ir fel meg erosebbet. Nagyon gyanusnak talaltam, mivel elkepzelhetetlen talaltam, hogy masfel ev alatt az a szemem, amire eddig nem kellett semmi, hirtelen tavollato lett es ilyen mertekben. Elmentem Magyarorszagon is szemeszhez, aki igen elcsodalkozott, mivel csak az egyik szememre vagyok rovidlato, a masikra nem kell semmi. Ja, es az angol doki azt mondta, hogy tilos vezetnem, majd, ha a vegleges szemuveget megkapom, meglatjuk, de lehet, hogy akkor is a legalis limit alatt leszek, ugyhogy felejtsem el a vezetest! Ehhez kepest a magyar doki nem ertette az egeszet, mivel ha a bal szememre ratette a megfelelo lencset, ket szemmel vegiglattam az olvasotablat.
Na, nem is ecsetelem tovabb az angol eu.-t, mert csak felidegesitem magam. Mondjuk, par ev mulva mar lehet, hogy Magyaroszagon is ugyanez lesz.
Berni, nem csinalsz vonalzot, hogy a te gyerkoceid korat is tudjuk kovetni?
Mig el nem felejtem! Magyar bolt. Amikro Londonban laktam, volt egy magyar bolt a Finchley Road-on, Golders Green es Swiss Cottage kozott. Ezer eve nem jartam arra, ugyhogy nem tudom, hogy megvan-e meg.
Lanyok, valami egyszerubb fajta, de megis finom beigli receptje nincs veletlenul valakinek? Lolli mellett nem vallakozom tul bonyolult dolgokra, mert csak elrontanam.
Nagynenem sut nekem mezeskalacsot, amit anyukamek elhoznak karacsonyra, de jovo heten lehet, hogy megis belevagok a sutesbe. Valoszinuleg jon az egyik baratnom a kislanyaval es akkor sutogetunk.
En sem reagaltam meg a kepekre, pedig nagyon orultem, hogy tettetek fel nehanyat. Nagyon edesek a gyerkoceitek! Lollit mostanaban nagyon nehez fenykepezni, mert kiszalad a kepbol. Azert majd keresek kepeket es rakok fel en is nehanyat, miutan kicsinyitettem.
Na, elkoszonok, mert a vegen meg meguntok.
Jo ejszakat!
Olive