Új privát üzeneted érkezett!

na, erre most meg kijavítódott - a fene se érti
márti

Dzsili!

Szia! Üdv újra itt! Nagyon édes Napocs a macis jellmezbenKép

Norci: szabásmintákat rendelni lehet innen:http://www.varrohaz.hu/main.php?menu=modellek&tipus=baba&aktualis=rugdalodzok
vagy van a www.nandu.hu -n is, de a varrónőm szerint elég félrevezető ott a leírás, nem szakember készíti, így könnyen elveszhet a tapasztalatlanabb varró. Szóval inkább a varró tanárnénim honlapját ajánlanám.Kép

Képzeljétek az egyik barátnőm (aki egy kisfiút vár) elkezdett vajúdni!!!Kép Nem tudjátok, hogy a magzatvíz milyen állagú? Neki most egy picit véres, nyákos vizes valami van, nem tudja, hogy ez most a nyákdugó vagy pedig a magzatvíz szivárog! Vannak fájásai is, de szeretne csak a végére beérni a kórházba. 3. babaKép

Zafi: te hogy vagy?Kép ma lesz hózápor állítólag!Kép

Mi egyre jobban érezzük a kistesót mozogni! nagyon megnyugtató!

Tegnap voltunk zsúrban, Dorka jól érezte magát, de egyszer csak nagyon megszeppenve jött hozzám, már majdnem sírt, kérdeztem mi történt, nem válaszolt semmit! Megnyugodott, utána visszament a többiekhez, akkor én is elkísértem és megkérdeztem a többieket mi történt. Képzeljétek az egyik kislány kizárta Dórit a játékból, mert el akarta venni a hugicájától a játékfelmosót, ezért a nővér büntetést rót Dorkára, a sarokba kellett állnia és kiközösítették. Aztán elmegayaráztam a nővérkének, hogy a Dorka még pici, és ha szépen kér valamit, akkor illendő odaadni a játékot, persze más, ha erőszakkal veszi el. Aztán a nővérke elkezdte ijesztegetni a kicsiket szellemekkel, erre gyorsan reagáltam, nehogy mindenki sírjon és meséltem a piciknek, hogy nekünk van egy jó szellemúnk, aki Dóri várában lakik és nagyon aranyosKép Annyira meg volt szeppenve szegény Dóri, látszott, hogy nagyon rosszul esett neki a kiközösítés és hogy még ilyen őt nem érte... DE nem árulkodott!!! Ennek örültem. Mi lesz az oviban???? Ma megyünk megnézni belülről, ismerkedünk az óvonénikkel.
Zsuzsa: Szóval teljesen igazad van a vegyes csoportokkal kapcsolatban, én is megpróbálom Dorkát külön kiscsoportba tettetni!

Szila: Coraban, Tescoban is lehet kapni a papírosztályon ilyen logikai műanyag játékot. Dorka szereti, azon gyakoroltuk a színeket, formákat (az nem megyKép)

Üdv: Zsuzsiék (18)
zsu26

Sziasztok!

Danimama! Neked akartam még írni, hogy mennyire sajnálom a történteketKépKépKép és csak kitartást és bizakodást tudok kívánni nektek, hogy amint lehet újra pocakos lehess!KépKépKép

Dzsili! De jó, hogy végre előkerültél! Kép Már nagyon hiányoltunk!

De jó nektek, hogy terhességes-szülésest álmodtok!KépKépKép Én mostanában annyira mélyen és jókat alszom, hogy az álmokra nem emlékszem. Azt hiszem inkább már így maradok, egészen megszoktam ezt a nagy pocakot!Kép

Egyébként azt veszem észre, hogy Réka már teljesen tudatában van a dolgoknak. Egyik reggel közölte a pocakommal, hogy: kistesó, bújjál ki és feküdj az ágyikódba.Kép
Most már azt is mondja, hogy Petike lakik a mama pocakjában, Petike az én öcsikém. Szeretem a kistesót!KépKépKép
Azért majd meglátjuk, mit szól hozzá élesben...

Zafi (39+x)
zafi

Sziasztok!

Sopronban voltunk a hétvégén (már péntek reggel elindultunk), úgyhogy megint jól le vagyok maradva az olvasással. Remélem, sikerül még ma utólérnem magam. Kép

Szuper jól éreztük magunkat, még moziban is voltunk Lacival kettesben, megnéztük végre a Gyűrűk urát. Kép Lacika megpróbálta ugyan megvétózni a programunkat, és nem volt hajlandó időben felébredni a délutáni alvásból, de végül nagy merészen otthagytuk mégis. Ilyen még nem volt, eddig csak ébren, és saját elhatározásából ment el pl. sétálni nélkülünk a Nagyszüleivel. Kicsit aggódtam, hogy ha felébred, és nem talál ott, akkor nagy bőgés lesz, de szerencsére lazán vette. Kép

Vásárolgatni is elmászkáltunk egy kicsit, kihasználtuk, hogy van kire hagyni Lacikát. Kép Most hirtelen megint kinőtt minden cuccát, de vele vásárolni menni... Kép Vettem neki egy új cipőt tavaszra, szárast, de béleletlent. Jól megjártem vele, vigyázzatok a méretezéssel, még azonos gyártó esetén is! Ugyanis Lacika bundacipőcskéje egy 23-as méretű ASSO cipő. Nagyon bevállt, szerintem minőségben hozza a Siestákat, az ára meg fele annyi. Csináltam szívószálból mércét, de azt szépen itthon is felejtettem. Gondoltam sebaj, úgyis újra ASSO cipőt veszek, és lazán vettem egy 24-eset. Itthon derült ki, hogy miliméterre akkora, mint a 23-as bundacipő. Kép Szóval épp hogy jó, de lehet, hogy 2 hét múlva már nem tudom ráadni. Kép

Megyek, megpróbálom utólérni magam az olvasással, remélem, mindenki jól van, és mindenkinek remekült telt a hétvégéje! Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Zsuzsi,
már lehet, hogy megtörtént, de én bemennék a barátnőd helyében.

BMárti,
vidd vissza és mutasd meg a bundacipőt is. Egyébként úgy tudom, 3 napon belül kötelesek kicserélni, ha nem akkor szívesen átveszem. Mennyiért vetted? És milyen színű? Nekünk éppen 23-mas körüli cipő kéne. Két hét múlva meg már otthon is vagyunk. De szerintem el tudod adni másnak is, nem csak nekem! Kép

Esetleg azt is lehet, hogy cserélünk. Anyukám cipőboltban dolgozik, árulnak ASSO-t is. Ha találsz olyat, ami tetszik és jó Lacikára, és a tiétek jó Mátéra. Kép
solya

Vagy Sopronban vetted?! Kép
solya

Sziasztok!

Zsuzsa! Nagyon meggyőző, amit az óvodai "tiszta" és "vegyes" csoportokkal kapcsolatban írtál. Én teljesen tapasztalatlanul gondoltam azt, hogy milyen jó lehet a kicsiknek a nagyok között.
Igaz, hogy Lacika még nem beszél, de artikulátlan üvöltéssel is a világ tudtára tudja adni, "hogy én milyen vagyok, hogy bántom őt". Kép

Norci! Abban a játszócsoportban, ahová mi járunk, egyáltalán nem lehet egyedül ott hagyni a gyerekeket. Foglalkozás annyi van, hogy délelőtt 10 órakor kapnak tízóraira gyümölcslét, ennek van egy viszonylag szervezett formája. Utána 11 óra körül van egy kb. 15-20 perces kis éneklős, verselős, tornázós foglalkozás, majd fél12kor ebéd. Utána lassan szedelőzködünk is. Gondozónők jönnek-mennek, reggel leginkább azért, hogy a pénzt beszedjék. Behozzák a tízórait, ebédet, de ezeken kívül csak arra a kis időre van ott egyetlen egy nő, amíg a foglalkozás van.
Mi is minden házimunkát együtt csinálunk Lacikával, próbálnám csak meg nélküle! Kép A dömperes teregetés nagy 5let! Kép

Laura! Lacikának is mániája a vizes mosógatószivacsot szopogatni. Kép Nekem semmi módszerem sincsen arra, hogy bevonjam a házimunkába. Ő akar részt venni mindenben, amit én csinálok, én csak próbálom megteremteni a lehetőséget, és kitalálni, hogy mit csinálhatna, ami már elég öröm neki, de még nem okoz nekem nagyobb gondot. Pl. a mosogatóba nem engedem belenyúlni, ott maximum mellettem egy széken állva nézheti, hogy mi csinálok. Ha főzök, a konyhapulton ülve nézeget, kis lábasban pl. zizit "főz", és "beszélgetünk". Mosáskor ő hordja be a kiválogatott mosnivalót (meg amit még sikerül megszereznie hozzá) a gépbe. Utána ő önti az adagolóból a mosószert a gépbe. Teregetéskor adogatja a csipeszeket és a vizes ruhákat, persze olyan tempóval, ahogy éppen sikerül. Kép Játékokat összeszedni is szeret. Ha porszívózok, hozza a saját kis porszívóját, és lelkesen dolgozik vele. Igaz, azért néha rájön a dili, és mindenáron az enyémet akarja. Kép
Toncsi egy hős! Kép Igazi stram srác lesz, ha már most ilyen jól bírja a gyűrődést! Kép

Szila! A CORAban muffinsütő címszó alatt olyan izé volt, amin 6 mini kuglóf formájú "horpadás" volt, kis kiálló pöcökkel a közepén. Ugye jól gondolom, hogy nem ilyen muffin?!

BMárti, aki kiért az előző előtti archívumból... Kép

BMárti
bmárti

Zafi

Nagy drukk!!!! Minden nap gondolok rátok és benézek ide, hátha itt a jó hír!!!! KépKépKép
Nekem Dani a kíírás elpőtt 3 nappal született, talán ma neked is!!!! Kép
Réka cuki lehet, biztosan nagyon fog tetszeni neki a kisöcsi.

Szép, gyors, könnyű szülést és ami a legfontosabb, MIELŐBB!!!!

puszi
gumicukor és dani

KépKép
KépKép
gumicukor

Solya!

Sopronban vettük a cipőt, igen. Kép Persze, biztosan kicserélnék, ha visszavinnénk, de ahhoz túl messze van. Elküldhetném postán, és megkérhetném Apósomat vagy Anyósomat, hogy cserélje ki, de ebből a fazonból ez az egyetlen egy darab volt. Azt meg, hogy válasszak helyette egy másmilyet, én se szivesen vállalnám el másnak.

Nagyon tetszik pedig, az orra és az alsó része körben kék, a boka alatti és a fűző körüli részen világosbarna, és havasi gyopár van ráhímezve. A belmérete (szívószállal mérve Kép) 15 cm. 6.790,- Ft. volt az ára. Az tényleg jó lenne, ha el vagy ki lehetne cserélni, de ha nem sikerül, az se nagy gáz, mert végül is egyelőre jó, csak nagyon hamar ki fogja nőni. Fel is próbáltam rá még Sopronban, de akkor jónak tűnt. De hát mércézés nélkül annyira nehéz egy magas szárú, kemény orrú cipőről eldönteni, hogy meddig ér benne a lába! Bedugtam a sarka mögött az ujjam, ő meg gondolom behajtotta a lábujjait. Kép

Hol van az a cipőbolt, ahol Anyukád dolgozik? Nekem még nem siekrült Budapesten ilyen üzletet találon, ahol árulnak ASSO cipőket, azért veszem Sopronban.

BMárti, aki most megy aludni, mert az éjjel nem nagyon hagyták... Kép

BMárti
bmárti

Sziasztok!

Én vegyescsoportba szeretném adni Balut. Én úgy vagyok vele, hgoy az iskolán kivül mindenhol vegyes életkorúakkal van körülvéve. Ha lehet választani akkor pl csak fiú iskolába se adnám.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

BMárti,
Újpesten vannak. Megkérdezem, hogy van-e nekik ilyen cipőjük, jó?

Cory,
nekem is a vegyes csoport a szimpatikusabb. Úgy gondolom, hogy a korkülönbségek miatt inkább tudnak tanulni egymástól a gyerekek. Sokkal többet látnak és megélnek így, mint csak saját kortársaik között. Arról nem is beszélve, hogy meg kell enkik tanulni az elengedést és a befogadást is, hiszen minden évben elballag vki és új kicsik jönnek! Kép
solya

Még nem olvastam vévgig.

BMárti!
Nekem épp 23-as ASSO cipő kelelene Vilinek tavaszra és állítólag bezárt a szuper boltocskám, ahol venni sozktam, szóval szívesen átveszem.

Norci
norci

BMárti!
Még annyit, hogy én cipőt sosem veszek Vili nélkül, épp a te eseted miatt is.

Norci
norci

Sziasztok!

Máti,Solya,Szila, Zsuzsi,Zafi
Köszi a meleg fogadtatást jól esik ez az ember lányának már azt hittem el is felejtettetk ennyi idő után még nem olvasta mindent jó pár nap hátra van, de mindíg jó érzéssel tölt el ha időnként valaki hiányolt!

Márti
Szerintem nem gond ha kapott Vilka is némi joghurtot még értéklete is az új ízeket!KépKép: Ennyitől nem valószínű hogy baja esne, képzeld el ha a te kávédat kapta volna....KépKépKépKép Ez csak vicc volt félre ne értsd ha látnád én milyen kelekótya vagyok főleg reggelente.....a gyerekeim sokszor csak rötyögnek rajtam!

Zafi
Úgy látszik Réka már sejti hogy nagyon közel a nagy nap, biztossan jól meg lesz a picurral! KépKépKép
Szerintem addig örülj amíg álom nélkül alszol sokkal pihentetőbb, gyűjtsd csak az energiát a következő napokra!!! KépKépKép

Zsuzsi
Mi a helyzet a barátnőddel?
A nyákdugó nyákos és sűrűbb mint a magzat víz meglátásom és tapasztalataim szerint de persze ez is lehet változó, a színe meg mind a kettőnek lehet ilen is és olyan is jó estben a magzatvíz viszonyleg tiszta víz szerű.
Szegény kis Dóri sajna ilyen az élet sok-sok csalódás éri még de erősebb lesz tőle legközelebb már ő is másként reagál le mindent pár év múlva meg már ő lesz aki a kisebbeket rendezi. Nekem is mindíg fáj ha megbántják valamelyiket, most még ki tudsz mellette állni de ahogyan nő egyre inkább neki kell majd megoldani, és ez már mint a tehetetlenség még rosszabb!

Szila
Én még sosem láttam puliszkát,tejbegríz ízű is??
Te merre nőttél fel?

BMárti
De jó hogy voltatok kikapcsolódni KépKépKép, na hogy tetszett a film?
Én már nem veszek látatlanban cipőt sajna sokszor faragtam így rá.....KépKépKép Szerintem is próbáld meg kicseréltetni mond azt hogy ajándékba szántátok de nem lett jó, elvileg kötelesek kicserélni ha nem használt.

Nálunk Napocsnak kint van akis főzős pultja meg edények fakanál és egyebeka konyhában és ott főz amikor én is ott vagyok, persze nem egy csepp a konyha ezt azért hozzá kell tennem tehát nincs útban.Ja és Napsugár is bilizik már több kevesebb sikerrel már kaki is sikeredett!

Szeretnék még írni oviról, van belőle tapsztalatunk bőven de most mennem kell tanulni mert btesztet írunk angolból és még boltba is kell mennünk.

Pussz: Dzsili
dzsili

BMárti!
Látom van már más jelentkező is a cipőre. A leírás alapján tök u.ilyet vettem ősszel Vilinek (akkor még 21-est) akkor akciózva, mint tavalyi modell 5000 ft volt.

Köszi a játszócsoprtról írtakat.

Norci
norci

Norci,
én könnyen kapok cipőt, lásd, mint fent. Szóval ha kell, vigyed! Kép

BMárti,
megkérdeztem anyumat, még nem hozták meg az idei modelleket, és ilyen nincs a tavalyi kollekcióból.
solya

Sziasztok!

Danimama!
Szomorú vagyok, hogy veled is megtörtént, ami BSzilvivel és Borcsával.Kép
Csak azt tudom kívánni, hogy mihamarabb egy tündéri Pocaklakóról adhassál hírt nekünk!

Rebi!Kép
Óriási gratula Leventéhez! Nagyon sok boldogságot és sok-sok tejcit kívánok!

Zafi!Kép
Rajtad a sorKép Millió DRUKK-ot küldök, hogy minden tökéletesen és gyorsan menjen.
Réka nagyon ari lehet a szövegeivel.Kép Már most igazi, szerető nagytesó!

Dzsili!
Köszi a gratulációt!
Nagyon jók lettek megint a képek, főleg Napocs-bocsKép jelmezben...

BMárti!
Sopron...úúúúúúgy irigyellek! CipőKép, amúgy milyen ez az ASSO cipő, még nem hallottam róla.

Beja Bálintjának kicsit megkésve boldog névnapot kívánunk!

Rólunk csak annyit, hogy mindenki meggyógyult és sok-sok tejci van.Kép Zsani nagyon szereti a kis hugit, sőt Anyukám viccesen megjegyezte, hogy elviszi a Nikit, mire Zsani teljesen felháborodva követelte vissza.Kép Na, persze ezután határozottan haza is zavarta a nagyit.Kép
Íme néhány kép a legkisebb lányunkrólKép Bár azóta már sokat változottKép, de még rengeteg kocka van hátra a filmen.
Niki albuma
A profilomba is új kép van, immáron a 2 leányzónkról.Kép

Pussz
Szilviék apraja-nagyja
sztigris

Dzsili,
pesti gyerek vagyok én Kép, csak egyik nagyanyám szabolcsi, a másik meg erdélyi.Kép Csak elkészítési mód miatt írta, hogy hasonlít a tejbegrízre, egyébként ízre semmi közük egymáshoz.

A recept (a puliszka receptje), amit csináltam, így szól: 1 liter húslevest felforralunk és 25 dkg kukoricadarát beleszórunk, jól elkeverjük, és legalább fél órát kell rotyogtatni kis lángon. Akkor jó, amikor elválik a lábos oldalától.

(és még ez volt melléírva: próbáljuk a megszokott és unalmas galuskát a népi konyhából ismert puliszkával felváltani. Hasonlóan kalóriadús, ám a puliszka jobban laktat.)

Horváth Ilona szakácskönyv szerint a puliszka a székelyek, románok, olaszok népi eledele. A szakácskönyvben mondjuk kukoricaliszttel készítik a puliszkát...

Szila
szila

Sziasztok!

Norci! Lányok is dallam nélkül vonyítanak éneklés címén.Kép Jobb esetben nem halandzsáznak hozzá, hanem legalább a szöveg stimmel.
Pisilni két gyerekkel együtt szoktam, mert sehol nem merném őket 1 percre sem otthagyni.
Gyerekszoba átalakítás izgi lehet, de még időben vagytok vele.Kép

Zsuzsi: Beöntést elvileg fájás szünetben adnak, de nekem ilyen nem volt, így fájás közben kaptam. Nem túl kellemes, de gyorsan megy.
Korival nem kaptam, mert az Istvánban nem adnak. Igaz, szülés elött rosszul voltam, alul-felül kijött minden, ezért nem is lett volna értelme.

Bogancsi: A parmezános buci jól hangzik.
Égett muffinKép Én az ischlerrel jártam így, hogy megégett az alja. De lereszeltem róla és senki nem vette észreKép

Menta! Nálunk a konyhát rács védi az illetéktelen behatolóktól.Kép Épp elég, hogy a lakás többi részét amortizálják folyamatosan a lányok.

Márti! Nagy gratula a leadott kilókhoz és a vérképedhez is. A vashiány a betegségekkel együtt jár, ilyenkor nem is szabad vasat szedni csak ha már meggyógyultál. Gyógyulj meg gyorsan.Kép
Semmi baja nem lesz Vilkának a joghurttól. Képzeld egyszer Milénának Broncho Vaxom helyett, ami immunerősítő, contramalt adtam hajnalban. A contramal egy iszonyú erős fájdalom csillapító amit a párom kapott vesekő eltávolítás után. Mind a kettő pici kapszula és fehér por van benne. Felet kellett beadnom teában. Szerencsére nem szerette, mert keserű volt ezért csak egy picit ivott belőle, de majdnem megőrültem, hogy hogy lehettem ilyen hülye.Kép

Danimama! Nagyon sajnálom.Kép

Nem tudom, hogy nekem furcsa csak, hogy ennyi vetélés van mostanában. Tudom, hogy kb.100 terhességre jut 10-15, de, hogy az utolsó hat csíkosból hárommal is ez történt, azért az 50%.Kép

Szila! Apa nálunk is szerelmes a lányaiba.Kép
Az ápiszban nálunk is lehet kapni műanyag korongkészletet.

Rita! Neked gyógyik ezerrel és kitartás, pár nap alatt biztos rendbe jössz.KépKépKépKépKépKép

Zafi! Neked még mindig DRUKKKK a nagy találkozáshoz Petivel.Kép

Solya! Sára szösszenetekKép Nem is tudtam, hogy ilyen kávés vagyKép

Dzsili! De jó! Végre itt vagy. Egyik este hívtalak, beszéltem is valamelyik fiacskáddal, de mondta, hogy nem vagy otthon. Hétvégén pedig nem akartalak zavarni.
A képek szuperek tényleg, mint mindig.Kép
Napocska mackó nagyon helyes.Kép

Zsuzsi! A magzatvíz olyan állagú, mint a pisi csak sokkal melegebb és folyamatosan folyik. A nyákdugó olyan ragacsos, nyúlós, nyálkás és véres is lehet.

B. Márti! De jó, hogy voltatok mozizni.Kép Cipő méretezés még a siestánál sem egyforma. Ezért már soha nem is veszek látatlanba cipőt a lányoknak. Már én is megjártam párszor.Kép
linato

Na mire a végére értem a hsz-nak már vagy 10-en beelőztetek.Kép

Szilvi! Nagyon szép kislány Niki! Gyönyörű a haja. Ami még feltűnt így elsőre, hogy jó hosszú lábacskái vannak. És a ruhácskája is tündéri. A sok tejcsihez gratula.Kép
linato

Sziasztok!

Kiakaszt a gyerekemKép. Nem akar aludni (peig már reggel 3/4 hétkor felkelt), csak ordít, amikor benthagyom a szobában, hogy akkor most alvás (természetesen a meseolvasás után), és kiabál, hogy maradjak vele, aludjak vele. Ha bentmaradok, akkor meg elkezd hülyéskedni. De ténleg. Úgy érzem, hogy hülyének néz. Én kijövök, úgyhogy a hiszti kezdődik elölről. Tisztára kivagyok már, türelmetlen is vagyokKép. Most kint játszik a nappaliban, mintha minden rendben lenne. De közben látom, hogy tök álmos. De magától nem aludna el a világért sem.....Kép Elaltatni meg képtelenség. Ja, és tegnap is ezt csinálta egész nap. Nem is ebédelt egyáltalán, most az előbb kért kaját, én szépen megint megmelegítettem neki, elékötöttem a konyharuhát, erre közli, hogy ő aludni szeretne....most erre mit mondjak? Persze esze ágában sem volt aludni.....

Szilvi,
milyen hosszú lábú kiscsaj NikiKép, és mennyi haja vanKép, nagyon édiKép.

Szila és "kétnapjaanyátnyúzónemakaraludni" Hanga
szila

Sziasztok!

Szilvi: nagyon édes a kis hajasbaba Niki! Zsani is milyen nagy lány!Kép Ilyen volt Zsani is? Jó, hogy van sok tejed és örülök, hogy mindenki egészséges! További csupa jót!!!KépKépKép

Barátnőm nem válaszol az sms-re, gondolom éppen szül!!!Kép Nagyon szurkolok neki, mert eddig faros volt a baba, de pénteken fejvégű lett, remélem így is maradt! Másik barátnőm is (ikrekkel) ma vonult be a kórházba, ő 2 ujjnyira van nyitva, de még szülésnek semmi jele, pedig 38. hét végén jár!!! Nagyon izgulok! Kép

Voltunk oviban, nagyon jónak tűnik (nagyon kedvesen berendezett termek, hatalmas kert-udvar 3 homokózóval, külön nagy tornaterem, van középsőcsoporttól néptánc, angol, hittan, zene külön díjért), de van egy kis szépséghiba, túljelentkezés van, és természetesen elsőbbséget kapnak a dolgozó anyukák, tehát ha utánuk marad hely, akkor mehetünk. Most kereshetek egy pótovitKépKépKép Pedig olyan jó lenne ez az ovi, majd áprilisban startolhatok, hogy legalább elsőként jelentkezzünk. Még egy előny, az ovi mellett van a bölcsi, ahova majd a kistesó is járhat!!! Így Dorka szemmel tarthatná a tesóját, mert a kert egymás mellett vanKép

Na befejezem, mert unjátok.

Üdv: zsuzsiék (befizettük Londont, most már csak azért kell szurkolni, hogy mindenki jól legyen, pocaklakó, Dorka és a 78 éves nagypapa is - jól fogunk kinézniKép )
zsu26

Sziasztok!

Márti, Vilka ki fogja bírni a joghurtot, sebajKép Szerintem én is tuti fogok legalább egyszer ilyesmit csinálni... Kép
Tali... hhhmmm... (vágyakozó hangnemben...) Kép

Szilvi, Niki gyönyörű ezzel a fekete hosszú hajacskávalKép Gratula még egyszerKép

Szila, hajrá a lázadó gyermekedhez, majd írj a fejleményekről, hogy csak átmeneti volt-e, vagy esetleg Hanga elérkezettnek látja az időt arra, hogy kihagyja a délutáni alvást.

Pussz,
Beja + Bagázs
beja

Sziasztok!

Danimama: szegénykém... Kép
Dokidhoz hasonlóan én is csak annyit tudnék mondani, hogy ha ez kromoszóma-rendellenesség lehetett, akkor talán jobb is, hogy így történt... Kép
Figyu, most jön a tavasz és a nyár a sok-sok vitaminnal, napsütéssel, jókedvvel, hidd el, minden más lesz, és lesz még neked jövőre ilyenkor egészséges kisbabád!!! Kép Kép Kép

Beja: Bácusnak utólag is nagyon sok boldog névnapot kívánunk! Kép

Márti: ne haragudj, de én olyan jót nevettem rajtatok!
Amikor Toncsi volt pár hetes baba, én akkor kevertem őket össze először. Kép Romolának előjöttek a "tejpöttyei" (a tejfehérje-allergiától), és este fürcsi után szépen bekentem az erre hivatott kencével. Romola elaludt, majd éjszaka, amikor Toncsit szoptattam, félálomban néztem a kezét, és elégedetten konstatáltam: milyen szépen elmúltak ezek a tejpöttyök! Kép
Ami pedig az evést illeti, én is nemrég Toncsi szájától az utolsó másodpercben húztam vissza a kanalat - amiben persze Romola ennivalója volt.

Annyi mindenkinek szeretnék még annyi mindent írni!!! Kép De tudom, nem lesz időm rá, így hát írok inkább magunkról. Kép

Köszönöm mindenkinek a házimunkás hozzászólásokat. Ma Romola is nagyon ügyesen segített nekem a főzésben, de ennek az volt a böjtje, hogy nem voltunk kint. Ja, és hogy alig-alig ebédelt, mert főzés közben mindent meg kellett kóstolni.

Képzeljétek, Romola TELJESEN visszaszokott a cicizésre, úgy örülök!!! Elalvás előtt (délután is és este is) szopizik, és már napközben is szokta kérni, ha Toncsitól látja. Először nem voltam biztos benne, hogy csak cumizik vagy tényleg iszik is tejet, de most már megbizonyosodtam affelől, hogy valóban issza is. 15 hónapos volt, amikor magától szokott le a szopizásról.

És ő is neveli Toncsit, és elveszi a játékait. Kép
És megtanulta kinyitni a bejárati ajtót. Kép Érdekes, attól nem félek, hogy idegen jön be, inkább attól, hogy ő kimegy és megfázik. Ma délelőtt kulcsra kellett zárni.

Menta: ki lesz a szülésznőd?

Szösszenetek Romolától:

Apa: - Mit vacsoráztál ma, Romi?
R: - Reggelit.

Apa: - Romola, meséld el, mi történt ma veled!
R: - Tonci elment a játszótérre egyedül hintázni!

Dzsili: szia újra!!! Kép Kép Kép Írjál sokat magatokról is!!!

Rózsa: üdv a fedélzeten! Kép Légyszi írjál minél többet magatokról, hogy hamar képben legyél!

Márti: az jutott még eszembe, hogy szedtél valamilyen vitamin- vagy táplálékkiegészítő tablettát?

KRita: babamegtartó drukkok mennek neked, nagyon izgulok érted: Kép Kép Kép.

Ma karfiollevest főztünk, csirkemájat baconszalonnába csomagolva rizzsel, (Toncsinak spenótot Kép), de volt nálunk a múlt héten lecsó, zöldbabfőzelék fasírttal, meggyleves (mivel is?), krumplileves palacsintával, rakott krumpli, volt továbbá fejtettbableves tejberizzsel, krumplipüré sült hallal.

Na, ellökdösöm már magam mosogatni. Kép

Sziasztok: Laura+Romola+Toncsi
p_laura

Sziasztok!

Huhú.... Mennyit írtatok, amíg mi lustálkodtunk! Kép Hát hogy fogom én így utolérni magam az olvasással?! Kép

Solya! Újpest az nekem nehezebben megközelíthatő hely, mint Sopron. Kép Azért örülnék, ha megírnád majd pontosabban, hogy hol lehet őket megtalálni, mert hamarosan vennem kell úgyis rövid szárú kiscipőt is Lacikának, és azért jobb lenne Budapesten.
Köszi, hogy már meg is kérdezted. Ha Norci már tavaly leárazva vett ilyet, hogy ez tavalyi kollekció, akkor gondolom nem is lesz. Sebaj, végül is egy darabig tudja hordani, aztán meg úgyis hamarosan a rövid szárú kiscipők ideje jön.

Norci! Velem hiába lett volna ott Lacika. Amint "haza" értünk Anyósomékhoz, és ők is visszaértek a sétából, azonnal a lábára próbáltam, és tökéletesen jónak tűnt. Te hogyan ellenőrzöd egy magas szárú, kemény orrú cipőben, hogy meddig ér Vili lába?

Mit látok?! Rebi megszült??? Szuper! Én is gratulálok, remélem, mindketten jól vannak! KépKépKép

Szilvi! Az ASSO cipő kb. olyan, mint a Siesta, kiképzésre, fazonra, és stílusra is. Csak valami meglepő módon feleannyiba kerül, mint a Siesta. Kép
Niki egyszerűen gyönyörű! KépKépKép

Ó, tényleg Valentin nap az Bálint nap is! Beja! Bácunak mi is boldog névnapot kívánunk! Kép

Linato! Én is éppen erre gondoltam, hogy milyen szörnyű ez a sok-sok rossz hír, hogy eddig is ilyen gyakori volt-e vajon a vetélés, csak én nem nagyon hallottam róla, vagy most hirtelen megszaporodott... KépKépKép

Laura! Lacika is megette a multkor a sonkás-gombás rakott tésztába darabolt sonka felét, mire végeztünk. Kép Ennél csak az volt vidámabb, mikor csokikrémet csináltam sütihez... KépKépKép A bejárati ajtó nálunk is kulcsra kell, hogy legyen zárva, különben Lacika azonnal lelépne. De már azon is kaptam rajta, hogy a kulccsal próbálkozott... Kép

Dzsili! De jó, hogy újra itt vagy! Kép

BMárti

Ui: Nálunk sült csirke felsőcomb lesz vacsira zöldbab főzelékkel.

BMárti
bmárti

Sziasztok!

látva, hogy ti miket főztök kész lelkiismeretfurdalásom van, én ennyit nem főzökKép Egy héten max. 3-4-szer, hiszen a férjem nem eszik itthon, mi meg egy ebédet 2 napon át eszünk. Dorka csak zöld főzeléket (spenót, sóska, brokkoli)eszik meg, kívéve a zöldborsót. Általában vagy valami tésztás dolog van tejszínes pulykával vagy csirkével, vagy krumplipüré/rizs szaftos husival. Ami sokkal rendszeresebb, az a süti: muffin vagy kókuszostekercs, palacsinta, meggyes süti, puding, tejbegríz, tejberizs, zabpelyhes kása... Dorka imádja a levest, de ha van leves, akkor mást már nem hajlandó enni.

Barátnőm 2-kor megszült, kisfia István Sebő 3650 g és 58 cmKép 10-kor még beszélgettünk, azt hiszem délre ment be a kórházbaKép

Laura: anyukádnak mikor veszik le a gipszet?

üdv:
Zsuzsiék
zsu26

Zsuzsi!

Köszönöm szépen Anyukám állapotára vonatkozó kérdéseidet. Kép
A keze úgy törött el, hogy elcsúszott (ezt még régebben kérdezted). Azért érzi nagyon méltatlannak az egészet, mert mi tényleg nagyon szorgalmasan eltakarítjuk mindig a havat, és ominózus napon éppen a teljesen hómentes járdáról szándékozott felsöpörni a tetőről leesett nem túl nagy hómennyiséget, amikor megtörtént az elcsúszás. Kép
Másnap be is gipszelték (aznap nem volt hajlandó orvoshoz menni, hiszen szerinte úgysem tört el), és összesen 6 hétig (már csak 4) kell rajta lennie a gipsznek.
Heti 2 napot jár dolgozni, hiszen ő nyugdíjas, így csak 3 hétig jár neki táppénz évente, és még csak február van.

Barátnődnek nagy-nagy gratula!!! Kép Kép Kép

Szia: Laura
p_laura

Sziasztok,
most raktam csak le Hangát. Egész nap nem aludt, nem is akart enni. Du. 4 körül üvöltveKép kért tejbegrízt. Kb. 2,5 deci tejből csináltam neki, belekevertem egy danette duettet, megszórtam kakaóval, kis lekvárt tettem rá, és még kért hozzá meggybefőttet isKép (Cory, most már tudom, hogy Balu miért szereti annyira a meggybefőttet - én most itt kanalazom a maradékátKép).

Zsuzsi,
barátnőnek gratula!Kép

Szila (és az édesen alvó Hanga)
szila

Sziasztok!

Norci: ki a magyartanára? Csak nem Studingerné??? mert akkor értem... a dolgot

Dzsili: szuper a montázs, mint mindig Kép Végre itt vagy velünk!!! Kép És milyen ügyes Napsi a bilizéssel! Tomi sehol...

Zsuzsi: barátnődnek gratula!!! Hány éves volt az a nővérke? Drukkok a szuper ovihoz!

BMárti: imádom Sopront Kép

Szilvi: de jó, hogy sok a tejci és hogy jól vagytok Kép Kép Kép Annyira szép Niki! Még sosem láttam közvetleül születés utáni képen babát. Kép

Szila: nyugi! Persze könnyen beszélek jó alvó Tomival, de hidd el - szerintem - csak próbálgatja, meddig mehet el. No meg jön a tavasz és akkor mindenkinek kisimul a lelke Kép

Laura: nem semmi,hogy Romi visszaállt a szopizásra! Kép

bölcsi: Tomi csoportjában van 3 éves is, aki már teljesen szobatiszta pl., és van Tomi, aki rá se néz a bilire Kép A rosszaságok mindenesetre gyorsabban ragadnak a nagyoktól a kicsikre Kép De szerintem se rossz, bár Tomi itthon is "vegyes csoportban" van Kép Kép Kép

kaja: ma tegnapi maradék tésztasaláta, apának mélyhűtőből maradék virslipörkölt főtt tésztával, holnap - sertéssült krumplipürével.

Zafi?????????????? Úgy izgulok, mintha én szülnék Kép

pusz, jó éjt! bogancsi

bogancsi
Zsófi-Juli-Dani-Tomi :-)
bogancsi

sziasztok!

reménytelen felzárkóznom Kép annyit írtok (ami amúgy szuper), hogy mire végigolvasom, elfelejtem, kinek mire szerettem volna reagálni Kép arra nincs időm, hogy újra, egyenként... ne haragudjatok!
azért igyekszem, jó?

dzsili! szia!!! Kép hiányoztál!

danimama! nagyon sajnálom!!! csak a többieket tudnám ismételni, a lényeg, hogy fel a fejjel! valóban, nekem is megfordult a fejemben, hogy miért történik ez ennyire gyakran? KépKépKép

szila! mintha barniról írtál volna! nálunk is volt egy nappali nem-alvásos időszak, de szerencsére visszaszokott, az nagyon rosszul érintett volna, ha kiesik, mégha csak egy óra is, de mindkettőnknek igen jót tesz... mostanában boldi is kezd szinkronizálódni hozzá Kép mindjárt le is teszem Kép

laura! minden elismerésem, hogy ennyit és ilyeneket tudsz főzni két gyerek és egy eltört karú anyuka mellett! mi még mindig food expresszes kaján élünk, ami amúgy el is kényeztet minket, mert nagyon finom, változatos, és már reggel 1/2 8-kor hozzák, felakasztják a kerítésre Kép csak időben kell megrendelni, most nem tettük, így ma én is főztem, de úgy, hogy közben itt volt a nagyi (zöldborsós csirkeragut, zöldséges rizzsel, amiből barni egy falatot sem evett Kép)

apropó, ti mit csináltok, ha nem eszik valamiből a csemete? megkínáljátok mással, vagy kivárjátok a következő kaját? és ha ez este van? legszívesebben nem adnék neki ilyenkor mást, de éheztetni sem szeretném Kép (én nagyon válogatós gyerek voltam, karácsonykor pl ott volt a roskadozó asztal, anyukám meg főzhetett nekem tojáslevest, mert egyedül azt voltam hajlandó megenni, brrrr)

cipő: melaniát nem szeretitek? szerintem azok is nagyon jók, és olcsóbb szintén, mint a siesta. ti amúgy kihúzzátok egy cipővel egy idényben? nekünk eddig mindig kellett legalább kettő, egy kinti játszós, meg egy elmenős, benti szandi sem ártana... jaj.

zsuzsi! nagyon jó lesz nektek londonban! gondolj rám!!! megterveztétek már, miket fogtok megnézni? a természettudományi múzeumot ki ne hagyjátok!!! Kép hú, még volna egy -két ötletem... Kép
barátnődnek gratula! olyan nagy öröm ez! mekkorák a nagyok? nemek aránya?

ha sikerül, berakok egy képet az öt unokatesóról, érdemes megnézni a 3 hónapos boldit, és a napra öt hónappal idősebb lórit. boldi kicsit nagyobb Kép

engem kicsit megnyugtat, hogy írjátok a hisztiket, legalább nem hiszem azt, hogy barnival vmi gond van! mert néha nagyon elkeserítő, ahogy viselkedik Kép verekszik, dobhártyaszaggatóan üvölt, ha valami nem tetszik... annyira kifáraszt, hogy folyamatosan megőrizzem a higgadtságomat, hát nem mindig jön össze... szombaton szabadkoztam társaságban, hogy nem most szedtük fel az utcasarkon, mi neveljük, de tényleg...

márti! nem lesz baj, ne aggódj! végülis vilka is már 8 hónapos, (ugye?), és a joghurt nem olyan veszélyes! én egyszer forró levest kanalaztam barni szájába Kép
hogy vilka milyen ügyes!!
az összekeverés nálunk is megy, főleg az elején volt, hogy boldit fel akartam ültetni, hogy felöltöztessem, meg én is rutinból megkínáltam azzal, amit én ettem...

valaki kérdezte a muffin-töltést. szóval egy kanálnyi tészta (olyan sűrű tejföl állagú), rá egy kiskanálnyi jó kemény lekvár (dzsem), rá a maradék tészta. jó, mert a lekvár megpuhul, de ki sem folyik Kép egyébként véletlenül volt ilyen jó kemény szilvalekvárunk itthon. nutellával töltöttet is próbáltam, az kicsit macerásabb, picit kifolyt, de az is finom lett.

kutyát majd legközelebb elmesélem, most elég belőlem Kép

puszi,
heni
gesztenye

Sziasztok!

Szila! Üdv a klubban!Kép Ugyanezt játszottam másfél hónapja Rékával. Most már nem alszik napközben és azóta béke van. Azt olvastam, hogy ez is a dackorszakhoz tartozik. Az a lényege, hogy ellentmondjon neked, teljesen mindegy mit akarsz. Erre állítólag szükségük van. Hát nem tudom...

Bogancsi! KösziKép akkor már én nem izgulok.
Legjobb ha ti izgultok, meg álmodtok helyettem mindenfélét, én meg csak szülök!Kép

Heni! én úgy vagyok az evéssel, hogy most ez a kaja, ezt kell enni. Ha látom, hogy nagyon nem fűlik rá a foga, akkor mondja meg, hogy mit enne, egyet variálhat, de nem rendezünk kívánságműsort. Bár Rékánál ez talán kétszer, ha elődordultKép

Zafi
zafi

Sziasztok!

Dzsili!
Üdv újra! Jó, hogy előkerültél.

BMárti!
A kedvenc cipőboltombna az eladó elmagyarázta, hogy akkor jó a cipő és azzal ki is húz egy idényt, ha hátul befér az ujjam a lába mögé. Eddig bejött. A bolt tényleg megszünt Kép

Heni!
Melánia cipő: én úgy tudom (a kedvenc boltosomtól) pedig ő is árulta, hogy azok nem betétesek. Bár azóta láttam betétes változatot is csak az Siesta áron van Kép Bár a Madrinábna most van belőlük leértékelés.
Ha a gyerkőc nem eszik, és nincs itthon más akkor helyette pl. banán, vagy ha a fáradtásgtól látom, hogy nem lehet megetetni, akkor nappal gyümölcslé/ este kakaó azzal kihúzza az alvást Nálunk ez a betegség idején volt csak gond. És Vili is lemondja, hogy mit kér..

Ez ügyben mi átestünk a ló másik oldalára, ma reggel pl. Vili látta ahogy apának pakolom össze a hétvégi maradék csirkepaprikást és kért belőle, sírt hogy ő abból a fiom husikából kér, hát nem volt mit tenni, azt reggelizett. Ezekután amint elkészültem az almaszósszal jött, hogy megkóstolja, amint kihűlt azt tízóraizta. Szóval én nem győzöm etetni Kép

Bogancsi!
Nem tudom a magyartanár nevét, csak annyit, hogy nyugdíjas és szösz a kislánytól:
"anya abba se bízhatok, hogy nyugdíjba küldik, mert már nyugdíjas"

Szila!
Alvás: Vili is szokott tiltakozni mostanában, mikor behúzom a függönyt már akkor nyafog, hogy sötét van még olvassunk és sorolja, hogy miket, de mivel nappal az ölemben alszik el, nem engedem elmászni a kedvenc mondókáivla lehiggasztom és kb. 5 és 3 perc közötti idő alatt teszem le aludni 2-3 órára.

Zsuzsi!
Gratula a barátnődnek. Ne csináld már, nem azért írjuk a kajákat, hogy lalkiismeretfurdalásod legyen, hanem, hogy ötleteket adjunk egymásnak. Hétközben én sem főzök anniyfélét mint hétvégén.
Holnap, holnap után székelykáposzta (most fő), csüt. péntek zöldborsóleves + diós tészta)
A brokkoli főzeléket hogy csinálod?

Márti!
Leírnád a zellerkrémleves receptedet? Tudom, hogy múltkor én is leírtam Heninek az enyémet, csak te biztos egész másképp csinálod, hátha adsz v.mi jó kis ötletet.

Beja!
Írtam mail--t a yahoo-s címedre. Megkaptad?

Menta!
A kedvedért Vili mai egyik alakítása:
Mondom neki: "megyek megnézem az almaszószt. Ajaj kifutott"
Rohan utánam a konyhába, hozza a porszívóját be is kapcsolja. "Ügyetlen vagy anya. Feltakarítom. Szép rendet csinál Vili baba" Kép
(Nem világosítottam fel, hogy a gázt kellene letakarítani)

Kistesó itt ugrál a pocakomban, szeritnem éppen üdvözöl mindnekit Kép

Zafi!
Hajrá én is egyre jobban izgulok!

Jó éjt:
Norciék
norci

Sziasztok!

Szilvi
Zsani igazán szép nagy tesó, kicsi Niki meg egy bűbájos kis hajasbaba.KépKépKépKép

Szila
Köszi a receptet és az infót puliszka ügyben! KépKépKép
Napocska sokszor nem alszik nappal mert sokat szundizik délelőtt, olyan 5 óráként azért elfárad de csak akkor szunyókál ha csend van le vannak húzva a redőnyök és ott vagyok vele. Ő is próbálkozik a nem vagyok álmos műsorral de én nem engedek neki, ha fáradt aludnia kell, odabújok hozzá és megkérem hogy altasson el mert nagyon álmos vagyok, simogatom a kis arcár a sötétben dúdolgatok neki meg ő is nekem és szépen elszundizik.
Szerimntem is most ilyen korszaka van csak ahogyan többen is írták, kitartás lesz ez még így se!

Norci
Jó a szövege Vilikének, látod már utánnad is takarít hiába figyelmes szorgalmas fiucska ő.Napsugárnak is az a mániája hogy takarít leginkább WC papírral az jól mutat a szőnyegpadlón, de hát azt éri el leginkább...KépKépKépKép

Zafi
Kitartás nekem is hetekkel korábbra jósolták Napsugárt aztán ráhúztam 6 napot életem legcsigább napjai voltak, ráadásul a férjem is potyára maradt otthon úgy hogy már csak ezért is minden nap hallgattam hogy mikor óhajt kibújni a picur aztán persze megérkezett....KépKépKép

Heni
Nekünk volt Melánia cipőnk legalább olyan jó mint a Siesta.
Napocska is iszonyú akaratos és hisztis tud lenni, sőt még verekszik és karmol is, ami azért nála igen furi, úgy hogy... tudod "ebben a korban vannak". Azt azért nagyon bírom amikor a fiúkat oktatja csípőre tett kézzel fennhangon hogy "ha még egyszer csúnyán beszéjtek, nagyon pipa leszek...".
Éppen úgy zsörtölődik mint ahogyan én szoktam na most már a fejükre szakadt még egy nő a személyében.KépKépKép
Enni annyit eszik amennyit akar, ha éhes jó ha nem hát nem, nem szoktam több dologgal megkínálni szerintem ha éhes és szereti máskülönben akkor eszik. Kivétel ha beteg vagy ha olyan a kaj amit még nem kostolt ezek más lapra tartoznak. Persze könnyen mond ilyeneket olyan ahol nincs most ezzel gond.

Én minden nap főzök de nem ebédet a délelőttöt ellustálkodjuk ha nincs más dolgunk meg vásárolunk stb. aztán eszik előző napit vagy könnyű valamit, a fiúk meg a suliban, és kora délelőtt állok neki úgy hogy három körül kész a kaja ha éhesek esznek ha nem akkor csak vacsira tömjük magunkba amikor az apjuk is itthon van.
Persze ha rétes van, meg palacsinta túrógombóc és egyebek arra mindíg vevők egyből.

Laura
Romi szösszenetek is nagyon aranyossak.KépKépKép
TejpöttyökKépKépKépKép
Anyukádnak mielőbbi jobbulást! KépKépKépKépKépKépKépKép

Zsuzsi
Gratula a barátnődnek a babájához! KépKépKép
Amikor a Márkom volt kicsi a férjem meg katona ne hogy azt hidd hogy főztem magamnak ááááá túrót, én nem is szeretek de hát a családnak kell a meleg étel ennyi, tök mindegy hogy hány napra főzöl előre vagy hogy hozatod az ételt vagy gyors kajákat melegítesz vagy....nem ettől lesz valaki jó feleség vagy jó anya.

Bogancsi
Napocska is még csak kezdő bilizésben több megy mellé vagy máshova mint beleKép, de legalább rá ül, nálunk ez is valami.

Zsuzsa
Szomorúan olvastam hogy mi történt Mikivel ez annyira felkavart én is mindig aggódok a fiaim miatt nehogy valaki bántsa őket. Itt jön be a tehetetlenség amikor már nem lehetünk folyton velük hogy vigyázzunk rájuk. Szerencsére az enyémek egy suliba járnak sok barátjuk van több osztályból különböző korúak így ha valaki kötöszködött azonnak ki tudtak állni egymásért. Még a Márkom is fel tett egy gyereket a falra mert elgáncsolta az öccsét pedig neki aztán birka türelme van.
Én a látszat ellenére nagyon harcias anyuka tudok lenni ha a srácaimról van szó,bizony képes vagyok elővenni némely szülőt ha kell volt rá példa óvodában, nem bántam meg. Remélem már jól van Miki és el is felejtette amennyire lehet ezt a dolgot.

Óvoda:
Én is beiratom a lányomat májusban,igaz hogy csak jövőre mehet majd ha betöltötte a hármat de adminisztratív okoból most kell majd olyan fura hogy már ilyen nagyok.
Aztán meglátom mennyire bírja, nálunk két óvoda van elég sok a gyerek de azért elbírja a községet így nincs olyan problémám hogy felveszik-e.
Nagyon remélem hogy nem vegyes csoprtba kerül, szerintem sokkal jobb amikor vele egykorú gyerekekkel van együtt. Elmondom miért, sajnos Zsuzsáét nem találtam meg de szerintem hasonlókat írhatott.
Szóval a kisebbeknek nehezebb úgy beilleszkedniük hogy nem csak az új helyhez az új felnőtthöz de a sok nagyobb gyerekhez is alkalmazkodniuk kell, aki már ugyebár bennfentesek ismerik a dörgést nagyobbak is erősebbek is és sajna nem olyan kis kedves segítőkész mind mint amilyennek az óvónénik leírják őket. Akkor már jobb ha egykorú gyerekekkel közel egy időben indulnak és nagyon hasonlón szinten vannak. Sokkal könnyebb nekik batátságokat kialakítani és a kirekesztés sem működik annyira.A nagyobbaknak meg zavaró hogy a sok kicsi álandóan láb alatt van rengeteget kell alkalmazkodniuk hozzájuk fele annyira sem tudnak a saját dolgaikra figyelni mint kellene a nagycsoportosok pedig tanulni.
Mi próbáltuk mind a kettőt a vegyes nem jött be. Igaz ugyan hogy otthon is vegyesen vagyunk de az egy merőben más közösség össze se lehet hasonlítani a kettőt.
Másrészt az hogy sz óvodában hogy érzi magát gyerek azért nem kifejezetten ezen múlik vn akinek ez válik be van akinek a másik módszer nagyban függ attól milyen beállítottságú, természetű a gyermek illetve az óvónő. Szerintem aki teheti inkább óvónénit keressen és ne óvodát ha lehet velük beszélgetni többi anyukától infót beszerezni mert ez alényeg, na meg a sok helyes kis haver akikért érdemes oda járni.
Valaki felvetette a foglalkozásokat tudom hogy játszóházról és bölcsiről volt szó nem ugyan az a kettő, de nálunk pl. a kisebbeknek alig van programjuk tehát némi mesélés éneklés ilyesmi állítólag nem kell őket terhelni csak ismerkedjenek egymással és játszanak a többi rá ér. Én meg voltam elégedve a mi ovinkal, de azért az engem is elszomorított amikor ősszel kint játszottak a picikék a gondozónők meg egymással beszélgettek ahelyett hogy rájuk figyeltek volna vagy aktívan bekapcsolódtak volna. Azóta rájöttem hogy ez van neki ez csak munka. Érdekes volna ha lenne köztünk óvónő akinek van tapasztalata ez ügyben hogy valyon máshol is ez van, mert gyanítom hogy igen.

Na most aztán jó hosszú lettem....jó éjt!

Dzsili
dzsili

Sziasztok!

Dzsili
Úgy örülök, hogy megint írsz!Kép Napsi nagyon aranyos a szülinapi képeken.Kép

Szilvi
Petinek is ilyen nagy sötét lobonca volt.Kép

Szila
Délutáni nemalvás nálunk is menő. De pl. múlt héten szinte mindig aludt. Tök kiszámíthatatlan.

Zsuzsi
Már oviban ilyen dolgokra be akarod íratni Dorkát? Tisztára ledöbbentem. Nem félsz, hogy sok az neki? Úgy értem, akár csak egy is, mert a kicsiknek csak játék kell, semmi más. Legalábbis én így látom. Ettől függetlenül jó, hogy találtatok ovit, én olyan lusta vagyok elmenni.

Norci
Csak nézek, hogy Vili mennyit ehet. Peti szerintem irtó keveset eszik hozzá képest.

Bogancsi
Köszi a receptet.Kép Jól hangzik.

Azt hiszem, időnként keményedik a hasam. Legalábbis úgy érzem, mintha egyszer csak nagyobb lenne és gömbölyűbb, aztán ha megtapizom, akkor olyan feszes, kemény. Vagy ez nem az? Kép Na mindegy, amúgy jól vagyunk. Mostanában mintha aktívabb lenne a kis pocaklakó.Kép
Ma megpróbáltam Petit rábeszélni, hogy aludjon a saját ágyában, de nagyon ellenkezett. Elkezdett sírni, lerántotta a lepedőt, stb. Kép Inkább nem erőltettem. Még nem tudom, hogy mivel csalogassam be az ágyába és szeressen is ott lenni. Nálunk nincs meseolvasás, mert Petit az nem köti le. A napi történéseket sem mindig hajlandó megbeszélni vagy meghallgatni. Ráadásul semmi kedvem ezzel az egésszel kínlódni, de mire megszületik a kicsi, szerintem jobb lenne, ha a saját ágyában aludna...

Jó éjt!
Gorsi
gorsi

Heni,
a Melánia bélése legtöbbször műbőr! Sokszor a Siestáé is! Kép

Gorsi,
ez biza keményedés.Kép

Kaja: nálunk megtehetik, hogy nem esznek. Igaz, olyankor kiakadok. Kép Sokszor előfordult már, hogy amit ebédre nem ettek meg, azt kétpofára ették vacsorára! Kép
solya

Ezt ugorjátok át, aki már olvasta, ezt csak Dzsilinek másoltam be, mert mondta, hogy nem találta.

Dzsili!
OFF
Én un. tiszta csoport híve vagyok, a fiúk velük egykorú gyerekekkel jártak egy csoportba, még úgy is hogy 1 évig ugyan egy oviba jártak, de két külön csoportba.
A Beát is tiszta vele egykorú gyerekek társaságába szeretném vinni.
Indokon sokat szoktam gondolkozni, én azt hiszem, a gyereknek jobb így. A sógornőm kisfia például vegyes csoportba jár, de csak azért mert abban az oviban csak az van. A sógornőm ki van akadva, hogy az Attila egy csomó dolgot nem csinál meg, amit például már a bölcsiben simán megcsinált, mert mindig azt mondták neki kiscsoportban, hogy Te még kicsi vagy, és hiába tudta volna megcsinálni, mindig letörték a lelkesedését. Az idősebb gyerekeknek meg úgy mond nagy tesót kell "játszaniuk", nekik KELL segíteni a kicsiknek. Egy másik ismerősöm meg a minap arról panaszkodott, hogy a 6 éves kisfia inkább hazaviszi a kakit, mert fél, hogy letolják az óvónénik, hogy Te már nagy vagy töröld ki magadnak. Megjegyzem ez sima csoportnál is előfordulhat, de ott talán ritkábban véti el a korosztályt az óvónéni, tudja, hogy épp mekkora gyerekkel beszél.
A nagy csoportosokat ugye elvileg minimálisan illik felkészíteni az iskolára - vislekedés, ceruza helyes fogása (ezt már mondjuk nem árt korábban is megtenni, de ilyenkor halmozottan oda kell figyelni), a gyerek logikai képességének fejlesztése, beszéd hangok helyes kiejtése (nem csak a logopédus feladata), stb... Na most ha vegyes csoport van, akkor vagy a kicsik, vagy a nagyok mindig háttérbe kerülnek. A nagyokat irritálja, hogy a kicsik játszhatnak, nekik meg előkészítő van.
Hirtelen most ennyi jutott eszembe, lehet, hogy sokan nem fogtok egyetérteni velem, de a fiaimnál bejött az un. "tiszta korosztályú" csoport.
ON

beababa

Sziasztok!
Most, mint mindig én is úgy jártam, hogy olvasok, olvasok, aztán nem tudom, hogy kinek mit akartam írni.Kép
Na azért megpróbálom egy kicsit összeszedni magam.

Dzsili!
Hurrá! örülök, hogy itt vagy, végre, már hiányoztak a hozzászólásaid.Kép
Mint mindig nagyon jók a képek a gyerkőcökről. Napsi igaz hölgy már.Kép
Tegnapelőtt én is csináltam képeket róluk, csak még nem raktam fel, nem tudom mire várok...

Beja!
Bocsánat, de még Bálintnak nem is kívántam Boldog névnapot! Most megteszem.KépKépKép
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hsz-kat úgy szoktam olvasni, hogy közben kötök, de az írást nem tudom így megoldani. Kép Kötésben meg tegnapra volt egy határidő, és mielőtt jött volna a megrendelő, előtte fél órával elttem kész a munkával. Kép

Szila!
Tegnap épp akkor olvastam, hogy Hanga nem akar aludni, amikor már rohantam a Beáért, ezért nem tudtam leírni neked, hogy pontosan ezt csinálta a Bea velem vasárnap. De én már ott tartok, hogy a kötelező 2 órás un pihi után, ha nem alszik, akkor kiengedem a szobából, aztán vigyázok, hogy suttyomban el ne aludjon du, mert akkor az este úszik el. Hát vasárnap fél 5-kor majdnem lekéstem, hogy el ne aludjon.
Mondjuk azért nem szeretem ha nem alszik du, mert ugyan este mint a villám elalszik, de nagyon nyugtalanul alszik. Most is elaludt szinte azonnal amikor betettem az ágyába, aztán fél egyig forgolódott, és egyszercsak nyílt az ajtó, és kiszólt a Bea, hogy felkeltem. Vittem neki inni, kicseréltem a pelust, és már aludt is, annyira, hogy reggel alig tudtam felébreszteni, amikor indultunk a bölcsibe.

Danimama!
Nagyon sajnálom, ami veled történt.Kép Nekem is feltűnt, hogy most mennyi ilyen eset van.
Gondolj arra, amit a többiek is írtak mindjárt itt a TAVASZ!KépKépKép

Tavaszról jut eszembe. Hétvégén megvígasztalt a gázóraleolvasó, hogy mindjárt itt a tavasz, amikor elhúztam a számat, hogy jövő hónapban megint 20 ezer forint felett lesz a gázszámlánk.Kép

Szilvi!
Nagyon aranyosak a profilodban a lányok.KépKép ÉS mekkora haja van Nikinek. Lassan copfot csinálhatsz a hajába.Kép

Heni!
Hú, nem tudom kiírta, azt hiszem Zafi, hogy ha olyan van, amit a gyerek nem kér, akkor egy leehtősége van mást választani. Bohócot nem csinálhat belőlem, mindig mondom, hogy azért vannak a nagyik, hogy őket ugráltassák. Kép

Zafi!
Te csak ne izgasd magad, ne is álmodj szülésről, azt majd mi megtesszük. Te csak szüld meg Petit.KépKépKép

Márti!
Nyugi semmi baja nem lesz Vilkának, 8 hónaposan már kóstolgathat ilyeneket.Kép

Gyerek "összekeverés":
Nálunk már röhögnek rajtam a gyerekek. Amikor vkinek szólni akarok, tuti, hogy csak harmadikra mondom ki az ő nevét, addig végig mondom az egész csapat nevét. Még jó, hogy csak három van, mi lenne, ha 10-en lennének. Jó, hosszú lenne a névsor. Kép

Látszik, hogy ide szabadultam a géphez.Kép De most "lelövöm" magam, mert végülis dógozni jöttem a géphez, nem netezni.

Bea mai szösszenete:
Még alig nyitotta ki a kis szemét, rám néz, és utána rámutat a gépre:
"Anya dógozik, odaül, gépezik, és dógozik."KépKépKép

Zsuzsa

beababa

Sziasztok!
Eloszor is nagyon szepen koszonom a kedves hozzaszolasokat. Nagyon jol esett amiket irtatok es bar sajnos semmi nem fordithato vissza megis nagyon jol estek a szavaitok... Mar azt hittem hogy tulvagyok (lelkileg) az egeszen amikor ma egyik baratnom hivott es teljesen veletlenul megkerdezte, hogy nem vagyok-e terhes mert azt almodta, hogy kisbabat varok... szegeny nagyon megdobbent amikor elbogtem magam (nem igazan hireszteltuk a temat...) es magamat is megijesztettem, hogy meg ennyire melyen erint...

Kulonben meg verezgetek, de nem voltak igazan nagy gorcseim (eddig) igy nem is tudom, meddig fog huzodni...

Zsuzsi! Aranyos vagy, de sajnos ennyire korai terhessegnel nem tudnak igazan sokat segiteni... rengeteget olvastam errol az interneten - a genek kicserelodesekor egyes kromoszomakbol letorik egy darab ami vmi eletfunkcioert felelos, tehat nem tud eletkepes magzat kifejlodni... ebben az esetben valoban jobb ha koran elmegy... ennek ellenere nehez feldolgozni...

Megegyszer mindent koszonok!
Sziasztok, Danimama

ui: Koszonet a Honfoglalas otletert is (Toletek hallottam eloszor rola) - nagyon sokat segitett a legnehezebb napokban a figyelmem eltereleseben!
danimama

Zsuzsa, amiket az elején leírtál, az mind-mind óvónő függő!
Az iskolára való felkészítés pedig nem szabad ennyire mereven venni. (Igaz én kacérkodom a Waldorf pedagógiával.Kép)
solya

Szia Dzsili!

De jó megint hallani felőletek!
Hallom angolozol! Hajrá! Tök jó, hogy belefogtál!
Én is egyébként úgy csinálom, ahogy te a délutáni altatást, ha nem akar jönni.
Mondja, hogy ő nem álmos, nem akar aludni. És akkor mondom neki, hogy jó-jó, nem kell aludni, de én szeretnék, mert én nagyon álmos vagyok. És akkor odafekszik mellém és szépen elalszik. Van amikor én is. Kép

Zsuzsi! Megmondom őszintén, hogy én azért nem írom, hogy mit főzök, mert én is olyan bénának érzem magam itt ilyen szempontból a sok kiváló háziasszony mellett. Ma milánói makaróni lesz. Ennyi. Mi pl. soha nem eszünk levest.

Tegnap csináltam barna fügés muffint. Még karácsonyról maradt aszalt füge. Így legalább az is elfogyott és a muffin is fincsi lett. Kép

Márti! Szerintem érdemes megvenni ezt a szilikon muffinsütőformát, már ha van még a CORÁban. Tényleg sokkal gyorsabban sül meg benne a tészta és nagyon könnyű tisztítani. Én kettőt vettem, így mindig pont elég és bele is fér egyszerre a sütőbe. Amit leírtál, az tényleg nem muffinsütő.

Norci! Igen, igen, ilyen szösszenetekre gondolok. Olyan jó olvasni! Főleg ha ilyenkor reggel olvasom, akkor a napomat is feldobja!

Laura! Romi dumája is olyan aranyos, és Dzsili, Napocs is ennivaló lehet, ahogy zsörtölődik!

Egyébként tényleg "le lehet bukni". Helena a múltkor a macskánknak: Imhotep! Szégyelld magad! Miért kell szólnom? Ronda cica, buta cica! Gusztustalan! Kép

De a múltkor az egyik babájának, miközben játszik vele: Mi van baba, boldog vagy? Kép

Tényleg lányok! Ezeket a szösszeneteket írja mindenki, szerintem mindenki szereti olvasni.

Nálunk a macska miatt kell zárni a bejárati ajtót. Kép

Laura! Ez annyira jó, hogy Romi ismét szopizik és főleg, hogy téged nem zavar, sőt örülsz neki! Kép
Ja és Kovácsné Margit a szülésznőm.

Na megyek. Ma el kell menni fogászatra, hogy beírják a kiskönyvembe, hogy semmi bajom.

Gorsi! Tényleg keményedésnek tűnik. Azért ne izgulj, ez párszor naponta tök természetes!

Puszi Mindenkinek!

Menta++ (31.)
menta

Zsuzsa!

Mi 11-en vagyunk tesvérek. Nálunk eléggé hosszúak voltak a névsorok! Kép

Danimama! Szerintem meg az lenne a fura, ha már teljesen túl lennél rajta. Biztos nem véletlen az sem, hogy legalább 3 hónapot szoktak ajánlani a következő próbálkozásig pihenésül. Ez nem csak a testednek kell, hanem biztos a lelkednek is!

Tényleg, BSzilvi, te merre jársz?
M.
menta

Solya!
Igen, tudom, hogy Te Waldorf-párti vagy.Kép Ez nem baj, én nem szeretem, de remélem azért nem haragszol meg.Kép
Egyébként én is úgy gondoltam, amíg picik voltak a fiúk, hogy nem szabad mereven venni az iskolára való felkészítést. De aztán bizony meglátszott az első osztályban, hogy ki melyik oviból jött. Nem azt mondom, hogy a gyereknek olvasni, számolni kell 100-ig első osztályra, sőőőőt, haragszom is érte, de azt igen is mondom, hogy egy nagy csoportos gyerkőnek legalább egy 45 perces "foglalkozást" naponta ki kell bírnia.
És ha ügyes az óvó néni, akkor egyáltalán nem megterhelő a gyerekeknek ezek a foglalkozások ennyi idős korban.
Egyébként a mi ovinkban már kis csoporttól minden nap van vmi konkrét foglalkozás. Úgy érem, hogy egyik nap a héten kirándulnak, ismerkednek a természettel, elmentek a városi piacra "bevásárolni", másik nap amit bevásároltak a piacon gyümölcsöt, gyümi salátának elkészítették, vagy nekünk kellett vinni gyümölcsöt. Ez is az egészségre nevelés. Harmadnap mondjuk konkrétan énekeket, körjátékokat, versikéket tanultak többet. A többi nap is tanultak ezeket, de aznap többet. Negyednap kötelező torna foglalkozás, ami azt jelenti, hogy minden nap van mozgás, de ezen a napon a kis torna terembe mehettek, torna szereken tornézhattak. És ötödik napon meg a kézügyességüket fejlesztették irányzottan.
szóval ezeket mind-mind csinálták minden nap, de voltak kinevezett a napok, amikor előtérbe helyzeték ezeket a foglalkozásokat.
Nagycsoportban a Pityuéknál hetente egy nap foglalkozó füzetben oldottak meg feladatokat 5-6 fős csoportokban. Aki hétfőn letudta, annak azon a héten már nem volt ilyen gondja.
Így most leírva lehet, hogy rémísztő, de nem vált hátrányukra a gyerekeknek egyáltalán, sőt.
És igen igazad van, hogy óvónő függő, de nálunk minden óvónéni foglalkozik a gyerekekkel, mert ha nem akkor úgymond kiközösíti a nevelőtestület.
És ezen programok végrehajtásához szerintem igenis a azonos életkorú gyerekekkel jobb dolgozni.

Zsuzsa

beababa

Most már tényleg gyorsan eltűnök:
OFF
Zafi!
Ha még nem sikerült leírást szerezned a karikás kendőhöz, akkor szólj, mert én ma kapom meg az enyémet és akkor lefénymásoltatom a férjemmel és elküldöm neked.
M.
menta

Sziasztok!

Zsuzsa: amiket leírtál, szerintem is óvónőfüggő dolgok. Egy jó óvónőnél ezek nem jöhetnének elő.
ceruza helyes fogása: szerintem nem az ovi dolga megtanítani.

Zsuzsi: az a sok foglalkozás engem is sokkolt. Én még iskolából is olyat szeretnék, hogy minél kevesebb különórájuk legyen majd. Maximum valami tömegsport jellegű mozgásra járatnám.

cory

cory
Budapest

cory!
Az az óvónéni akihez a Beát szeretném vinni (Pityunak volt az óvó nénije) vitt vegyes csoportot is, meg azonos korú gyerek csoportot is. Nagyon jó óvó néninek tartom, a gyerekek is szeretik. Ő most már 8. éve megint csak tiszta csoportot visz, és azt mondja, hogy a világ összes kincséért se vinne vegyes csoportot, de ha mégis azt kéne vinnie, akkor elmenne egy olyan oviba, ahol csak tiszta csoportot kapna.
És persze vannak óvó nénik, akiknek bejön a vegyes csoport, és vannak akiknek nem. Szerencsére ebben az oviban amennyire lehet figyelembeveszi a vezetőnő, hogy az óvónénik olyan csdoportot vigyenek, amilyet szeretnek.Kép

Ceruza tartás:
A Bea már most jól fogja a ceruzát legnagyobb meglepetésemre.Kép Ezek az óvónénik pedig tényleg odafigyeltek, hogy hogy fogja a gyerek a cerkát. És itt most nem csak a fogásról konkrétan van szó, hanem a helyes dőlésszöge a ceruzának, nem a hegyénél kell fogni a ceruzát, hanem feljebb, de mégse a tetejénél, stb... Bocsi, de nem minden szülő figyel ezekre, és ha már a szülő nem figyel erre, akkor biza az óvónéni dolga ez is.

Zsuzsa

beababa

sziasztok,

csak gyorsan: ismeritek varró dániel túl a maszat-hegyen című könyvét? szerintem szenzációs! magamnak vettem Kép, de barni is élvezi, tegnap végighallgatta az egész első fejezetet Kép

solya, én is beleestem a waldorfba, biztos utánanézek itt a környéken. anyukám egyébként (nem tudom pontosan, de jó huszon-éve óvónéni, és sokak szerint nagyon jó, mindig hozzá akarják beíratni a legtöbb gyereket Kép), szóval ő szintén a tiszta korú csoport híve, szerinte visszafogják a kicsik a nagyokat. szerintem van sokminden, amit megtanulhatnak tőlük-általuk, de ezek az udvari közös kintlétek során is megtörténnek, és ugye egy azonos korú gyerekekből álló csoportban is bőven akad eltérés...

amúgy véleményem szerint idegen egy 5-6 éves gyerek természetétől, hogy végigüljön 45 percet, és nem is kellene rákényszeríteni mindenkit. (barni simán végigül 1 órát is, ha mesélünk, gyurmázunk; jól fogja a ceruzát, stb, de gyereke válogatja)

néhány szösszenet akkor:
hogyan felesel:
-barnabás, ne csináld, légy szíves.
-(csönd)
-kértelek, hogy ne csináld!
-mééégis csinááálom! (kár, hogy nem adhatom vissza azt a szenvtelen hanglejtést, ahogy ezt közli, kinyílik tőle a bicska a zsebemben)
-és miért, ha kértelek, hogy ne tedd?
-azért csinálom, mert csinálom!
erre mit lehet mondani???

más:
-anya, a boldi tud beszélni?
-szerinted tud?
-(odafordul) boldi, tudsz beszélni?
-(csönd)
-azt mondta a boldi, hogy nem tud beszélni! Kép

még egy, majd'megzabáltam:
előtte beszéltünk andrissal egy csikóról, akinek elvitték az anyukáját másik lovardába. hogy majd kap társat, de most egyedül van, stb. erre barni:
-majd elviszem neki a macimat meg a bohócomat, hogy ne legyen egyedül és ne unatkozzon! KépKépKép

puszi,
heni

itt a kép: (barni nincs kiközösítve, csak ez egy sorozat egy darabja, és ekkor épp kiszúrt vmi érdekeset a földön, amit igyekezett megkaparintani, a következő fotón már rajta sincs Kép)

Kép
gesztenye

Zsuzsa: én azt gondolom, hogy a gyerek megérik a helyes ceruzafogásra. Balu is jól fogja a ceruzát, mert utánoz. Sose raktam át a kezében.
Az óvónő hozzáállásáról, hgoy milyen csoportot szeret, én azt gondolom, hgoy vegyes csoporttal sokkal nehezebb a differenciálás miatt. Én azért gondolkozom egyre inkább Waldorfban, mert nagyon zavar, hogy az iskolák egyre több tanulni valót letolnak már az ovikba. Annak pl kifejezetten nem örülnék, ha feladatlapokat kéne kitöltögetniük!

cory

cory
Budapest

Ui: Vekerdy és a Waldorf pedagógiája szerint még nem is szabadna ceruzával rajzolni ebben a korban, csakis vastag krétával, mert fizikailag nem olyan fejlett a kezük Kép
gesztenye

cory: dettó! Kép
gesztenye

Heni!
Nagycsoportban ha az óvó néni ügyes, akkor simán letudja kötni a figyelmüket 45 percig, tovább nem is kell. Napi egyszer kibírja a 45 percet, akkor nem lesz rázós neki az első osztályban 4*45 percet végig ülni. Bár voltam benn első osztályos bemutató órán, és nem mindig kell végig ülniük ez tény, mert néha megmozgatják őket az óra közepén is.Kép
Egy sztori a Mikimről első osztályból, br ez szerintem már leírtam egyszer. Röviden: a Miki felugrott a matek óra kellős közepén, és elkezdett Indián táncot járni, mert sikerült a feladata. Tanító néni nem honorálta jutalommal (képzeljük csak el, ha mind a 30 gyerek felugálna), sőt... De ez a Mikit egyáltalán nem bántotta, sőt a legjobban ezt a tanító nénit szereti, és a csillagos eget lehozné neki, pedig az első osztályban voltak gondjaik egymással, mert a Miki is kis csikó volt, és nem mindig tudott ülni a fenekén.Kép

Waldorf ovi és suli is van itt Gödöllőn ,ugye tudod Heni?

Bocsi, hogy ennyit írok, de van sulis, és ovis tapasztalatom is, és írjátok meg Ti is mit gondoltok az egészről, mert ha jól belegondolok, akkor egy-két gyerkőcnek az osztályból tényleg aktuális lesz az ovi.

A fiúk egyébként állami oviba, és suliba jár(t)nak, de mindkettő a város egyik legjobb intézménye, mármint az ovi is, és a suli is.KépKépKép Ja, és elvileg nem tartozunk egyikbe sem lakóhelyileg. Elvileg itt nézik, hogy lakóhelyileg hovátartozunk, de meg lehet oldani a dolgokat...Kép

Zsuzsa

beababa

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?