Sziasztok!
Muszáj hozzászólnom néhány dologhoz.
Nóri: lehet kapni olyat, hogy Pesztonka elektromos orrszívó (van, hogy mellszívóval egyben, úgy persze drágább, de a mellszívó nem igazán jó). A porszívós orszívóval kb. ugyanolyan hatékony, de kicsi, kis zajjal jár és mozgatható. Nem nagyon olcsó, kb. 5000 Ft, de mi már majd' két éve használjuk és szeretjük. Általában a tiétekhez hasonló céllal, MINDEN este rutinszerűen. Úgyhogy Kitti néha már maga teszi az orrába
Hozzátáplálás kezdete: az a baj, hogy a szülő egyáltalán nem tudja megítélni, mikor csorog a gyerek nyála az ennivaló kívánásától. Lehet, hogy csak rettenetesen kíváncsian nézi, mi a fene az, amit anya az arcába tol. Mert - ha csak nem hiszel a lélekvándorlásban - nemigen idézheti még fel az adott falatok finom ízét. Szerintem az ember ne legyen olyan nagyra az ösztöneivel (hogy ő megérzi, mit kíván a baba), mert könnyen megeshet, hogy azt tulajdonítja a gyereknek, amit ő kíván.
Paszírozás: azért kell, mert a nagyobb rostok a baba bélrendszerét nagyon megviseli, még nem tudja megemészteni, és ez felelős a gáztermelés nagy részéért. Hasfájást meggátlandó érdemes csinálni.
Állítólag előbb turmixolni azután szitán törni azért nem a legtökéletesebb módszer, mert a turmix apróra töri, és a szita átengedi azokat a rostokat, amelyek még nem ajánlottak. Persze, ez akkor érdekes, ha nagyon akkurátus vagy etekintetben. (Én az voltam, mert Kitti kicsiként hasfájós volt.)Ehelyett a paszírozó kézi készülék ajánlatos, Tescoban kapható pl. 400 Ft-ét, bámulatosan kevés főzeléket produkál
sok borsóból/babból, de legalább az tuti héj- és nagyrost-mentes.
Ha elsőre úgy tűnik, mókuskának tetszik az adott melós kaja, fagyasszátok le a többit bébiételes üvegekben.
Angi, gratula az új babóhoz, és nagyon tetszik, hogy úgy őrködsz az egészséges ételek bevezetésének sorrendjén. Szerintem egyáltalán nem olyan nehéz dolog betartani az előírásokat. Nálunk ki volt függesztve a Kismama-táblázat a sorrenddel, de már két hét után kívülről tudtam, mit nem szabad még. Ennyi.
Lehet, hogy az alma fogós, de a körte hajtós, és a sütőtök meg semleges. Ha kemény a kaki, érdemes ezeket is kipróbálni. Főzelékbe is lehet tenni búzakorpát.
Kitti másfél éves koráig nem kapott déligyümölcsöt, továbbra sem kap csokit és kekszféléket, tejet, nem kap felvágottat sem. Ez utóbbi kiváltásán kicsit törtem a fejem, aztán lefagyasztottam egy csomó sütésrekész pulykamellszeletet, és Kitti ezt kapja húsként frissensütve. Bátran állítom, hogy rövidebb ideig tart elkészíteni, mint a virslit.
Vízszint vagy se: a nem bukós baba simán ehet fekve. Kittit fekve szoptatom már majd 2 éve. Sosem volt fulladásveszélyben.
Ja és végül: a mindentudó könyvek helyett jobban jártok a Kismamával. Egyrészt helyi (magyar) specialitásokhoz igazodik, másrészt pedig sokkal naprakészebb, mert nem a 180. kiadás, miközben az első 1970-ben volt.
Húúúú, ez kicsit hosszúra sikerült, de hát úgyis olyan ritkán írok. Bocsi
Méri