A.m!
Oltásokat hidd el a picik jobban viselik, mint mi, anyucik. Az elsőknél még én is totál ki voltam bukva előre, de már annyira nem aggódom, mert tudom, hogy az egészben azt utálja legjobban a lányom, hogy le van fogva. Magát a bökést sokszor észre sem veszi. Én meg oda sem merek nézni...
Rengeteg oltást be lehet adatni, nálunk a gyerekdoki véleménye, illetve a tapasztalat azt mutatja, hogy a rota ellen felesleges (az áráról nem is beszélve). Mivel ennek (mint minden oltásnak) az a lényege, hogy magát a virust adják be (legyengitve persze), hogy ösztönözze a szervezetet a védekezőreakciók beinditására, gyakran pont az oltás váltja ki a tüneteket.
Barátnőm beadatta tavaly (2 nap különbséggel szültünk), és 2 hétig ramatyul voltak (napi 10 pelus, hányás, óránként mérés, nem veszit-e sokat a súlyából, stb), mi kihagytuk, és megkaptuk ugyan a virust, de 1 nap alatt átfutott rajtunk. Pontosabban azt tapasztaltam, hogy Lola egész nap bukott, 7 pelut telepakolt (amúgy heti egy volt a norma), és nem volt hajlandó se enni, se inni... bementünk ügyeletre, onnan fertőző osztályra, ahol 1 hétig bentfogtak, de másnapra már annyi kaki sem volt, hogy mintának elég legyen.
Végül szélcsővel csalogattak mintáravalót (abból derült ki, hogy rota volt).
Babafüggő, ki hogy viseli, de ez nem az a fajta betegség (gyerekorvosunk véleménye), ami ellen oltani kellene, mivel kellő odafigyeléssel nagy problémát akkor sem okoz, ha elkapja a baba (inkább csak kellemetlen és fárasztó). A lényeg, hogy pótolni kell a folyadékveszteséget.
Laurának eddig egyetlen nem kötelező oltást adattunk be, mégpedig a meningococcust. Ehhez tipp előre: irassátok fel a receptet 1 éves kor előtt (bár az oltást utána célszerű beadatni, különben utána is kell még egyszer emlékeztető oltás - de hűtőben eláll), mert addig támogatja a TB. 1 éves kor után tejesárú. Ezt nem nagyon szeretik a kismamik orrára kötni...
Bocsi a rétestésztáért.