Sziasztok!
Először a kérdésekre:
Mary!
5-6 hós babáknál néha nagy talány, miért ébrednek éjjel többször és kérnek enni. Sok minden kiválthatja nála, rosszat álmodik, éhes (ténylegesen) vagy csak megébred (ki tudja miért) és megnyugtató neki, ha anya odamegy és látja, érzi a közelségét.
Sokszor fordul elő ez olyan babáknál, akik nehezebben aludtak éjjel az első perctől kezdve és igy többször ébredtek enni, úgymond, hozzászoktak az éjszakai keléshez és evéshez.
Az is lehet, hogy éppen aznap több volt a tápanyagigénye (többet játszott, mozgott) és ez éjjel jött ki, éhes lett.
Sokan ajánlják, hogy a vacsorát cseréljük fel az uzsonnára adott tejpéppel, mert az sokkal laktatóbb, mint a tápszer. Viszont a saját babámon/babáimon is tapasztaltam, hogy ez nem mindig sikerül, mert akkor már fáradt és elalszik a kanálon.
Én próbáltam már, hogy a tápszerbe kevés tejpépet keverek, hogy sűrűbb legyen és kicsit jobban eltelitse, de csak annyit, hogy még tudja szívni a cumisüvegből.
Ez néha bejött, néha nem. Az én babámnak is volt olyan időszaka, körülbelül egy hónapja, hogy 2-3 hétig ébredt éjjel 2x. Evett, olyan 100-120 ml körül, majd visszaaludt.
Ez mostanra megint normalizálódott és este 8-tól reggel 7-ig alszik.
Elképzelhető, hogy a foga is bántja. Nekünk is valószínűleg az volt a probléma, mert most már kint van neki az alsó kettő.
Nyugodtan adj neki szerintem tápszert, én is adtam, mert az éjszakai teáztatással a későbbi éjszakai ivásra rászokhat. A tápszerről tudja, az nem szomjoltó, hanem rendes étkezésre kapja, igy elenyésző az esély, hogy rászokjon.
Szösszenet!
Ez megint olyan dolog, ami megosztja a véleményeket.
A gyermeknek, ameddig nem eszik darabos ételt, a napi 3 teljes (gyümölcs, főzelék, tejpép) étkezés elég, reggeli-vacsora anyatej vagy tápszer. Hónapot nem írok, mert minden babánál változó, hogy mikorra bújnak ki a fogai és mikorra tanul meg rágni.
Ez körülbelül 1 éves korra tehető. Akkortól lehet reggelire kifli, kenyér vajjal, sonkával, sajttal vagy joghurt, kakaó.
Ekkor jön majd a tejkérdés, ami szintén nagyon sok vitát vált ki. Mikortól ihat a gyermek tehéntejet? Én például egy éves kor alatt egyik gyermekemnek sem adtam. Utána kezdtük negyedelve, felezve, stb. a tehéntejet. Mindig betartottam a fokozatosságot, mert a tejallergia ott lebegett a szemem előtt.
Sok helyen irják és mondják, 7-8 hónapos babának már lehet joghurtot, sajtot, túrót adni. Elvileg nem, mert tej van benne, gyakorlatilag nagyon sok éppencsak ülő babát láttam, aki joghurtot evett.
Én óvatosabb vagyok.
Bocsánat, ez nem volt téma, csak az eredeti kérdés nálam vonta maga után.
A húst szintén 5 hónapos kortól lehet kezdeni. Csirke- pulykahúst (ebből is a mellet inkább). Majd ezek után inkább 6-7 hósan már a csirkemájat. Azt általában nagyon szeretik a babák.
A táplálásnál mindig figyelembe kell venni a baba igényeit! Erőltetni természetesen semmit nem szabad. Ha nem eszi meg a gyümölcsöt, egyen zöldséget. Kis kihagyás, nem kell kinálni sem neki a gyümölcsöt, majd pár hét múlva újra meg lehet próbálni, hátha már elfogadja.
Minden babának van kedvelt és kevésbé kedvelt étele. Az én kincsem egyszer megeszi a spenótot, de csak úgy falja, máskor pedig 3 falatnál többet nem tudok beleimádkozni.
Most fogunk gyümölcsöt enni, ma körtét banánnal.
Megyek is megetetem, mert zajong.
Szép napot mindenkinek!
Menjetek sétálni, nagyon kellemes az idő! Ki kell használni, mert jön a hideg-ronda tél.