Emma: be vagyok parázva én is. De ugyanakkor tudom, hogy nem lehet baj. Te is tudod, csak erősítsd magadban a hitet
Nekünk nem nagy kihívás már egy kisbaba pelenkázása, fürdetése, egy kis takony az orrban, de hogy ne legyünk kivételek mi sem az izgalom alól, kaptunk helyette más megoldandó problémákat.
Testvéri szeretet, féltékenység, nagyobb testvér betegségei, anyai szeretet megosztása, stb.
Én nem félek a bölcsis betegségek hazahozásától. Adom a c vitamint a kicsinek is nap mint nap, és erős lesz az immunrendszere. Aztán ha mégis baj van, akkor majd a doki néni megmondja, hogy mit tegyünk… Sok kicsi túlélte már a nagyobbik tesó bacijait. Legfeljebb Lili többet megy kezet mosni, azt úgyis nagyon szeret
Testvéri szeretet: eddig azt gondolom, Lilim oda van Boriért, és nagyon várja. Mindig szeretettel beszélgetünk róla, ad neki cumit, megvédi majd a fiúktól (ezt ő mesélte), meg ilyenek… Soha nem mondtam Lilinek, hogy azért nem veszem fel, mert Bori van a hasamba, és nem lehet, mindig csak azt mondtam fáj anya hasa. Ezzel elértem, hogy őneki is mindig fájjon a hasa, de jobb, mintha Borit okolná, ha valamit nem kapott meg, amit eddig meg igen. Ha megszületik Bori, Lili ugyanúgy megy majd bölcsibe, amit szeret. Könnyen megy be, nem akar hazajönni, tehát nem lehet olyan nagy bünti az neki
Délután majd mikor hazajön, lesznek közös programjaik Borival. Egyre több. Eleinte ad neki cumit, simizi, ölbe kapja, ha csücsülünk, ölelkezünk 3-an, vagy 4en, ha apa is jön
(Ez a legfontosabb szerintem.) Ringatja a hintában…. Aztán leesik a köldökcsonk, akkor Bori is mehet majd fürdeni a nagykádba, és együtt fürdenek majd 3an apával
(Jó, hogy nagy kádunk van.) Megmossa a lábát, kezét, pociját… Lili szeret babázni, imádni fogja ezeket a dolgokat.
Aztán lassan Bori egyre ügyesebb lesz, és lehet vele majd játszani is: csörögni neki, lógó szarokat izélgetni, és Lilim ezt is élvezi
Meg megyünk majd sétálni, ha lehet, és a játszótéren kötünk ki… Aminek szintén jótékony hatása van a nagyobb gyerekre.
Viszont ott van a féltékenység: soha ne felejtsd el a nagyobbikat ölelgetni, puszilgatni. Menj az agyára a sok kéréssel, hogy érezze, nagyon szereted őt, és ez nem változik meg soha. Mindig figyelni kell, hogy hogyan viselkedik a két gyerek együtt, akkor is, ha nem látod, és figyelembe kell venni, hogy mennyi idős a nagyobbik, és nem várni tőle többet, mint ami várható. Sose hasonlítsd össze a 2 gyereket! Ne versengjenek egymással! Tudatosítani kell bennük, hogy ők erősebbek másoknál, mert ketten vannak. Ők mindig szeretni és segíteni fogják egymást. Ezt már az első percektől így kell csinálni, mert nem tudhatod, hogy mikortól értik meg, és addigra már természetesnek kell lennie.
Izgalmas lesz még a nagyobbik gyerek visszafejlődése:
Ezt útálom a legjobban. Lili már most is visszalépet a szobatisztaságban a bölcsi miatt, és elkezdett babásan kapálózni a kezével, nyögdécselve közölni, hogy mit szeretne… Mert megérkeztek a kicsik a bölcsibe.
Útálom, ezt a folyamatot. De van egy tervem, hogy hogyan küzdünk majd ellene. Sokszor kell mondani a nagyobbnak, hogy azért csinálhat valamit, amit a kicsi nem, mert ő már milyen nagy lesz. Viszont nehogy a kicsi elnyomására neveljük a nagyobbat, hozzá kell tenni azt is, hogy majd, ha a kicsi ezt meg ezt fogja tudni csinálni, akkor ő is mehet ide, meg oda.
Az érthetőség kedvéért egy példa:
-Igen Lili, mehetsz hintázni, milyen jó neked, hogy már ilyen nagy és ügyes vagy, hogy tudsz hintázni. Bori még nagyon kicsi, nem tud csücsülni egyedül, ő még nem hintázhat. De majd ha sokat eszik, és megnő, és megtanul egyedül csücsülni, akkor majd ő is hintázhat veled. Ügye milyen jó lesz?
És akkor beindul a nagyobbik fantáziája, elmeséli a hallottakat neked a saját szavaival, és addig beszélgettek róla, már a hintán ülve, amíg a gyerek igényli…
Szerintem ez járható út.
Most már csak az van hátra, hogy megérkezzenek a kistestvérek, és kipróbálhassuk élőben a dolgot.
És ne izgulj, isteni jó anyukák leszünk és vagyunk, mert imádjuk az összes gyermekünket