Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Köszönöm mindannyiotoknak a jó tanácsokat.
Gyuri! Nem fontos fenntmaradnom éjfélig, de sajnos nem tudok elaludni. Volt már, hogy éjszakákat végigforgolódtam alvás nélkül. Szóval nem önszántamból van a késői lefekvés. De köszönöm a feloldozást. Éljen a tojás Kép
Nagyon zavaros volt eddig minden a diéta körül, de lassan oszlik a köd. Bár még mindig nem tudom, hogy a hússalátát hozzászámoljam, vagy ne a diétához.
Bogi! megköszönném ha küldenél nekem naplót. Kezdek kiborulni attól, hogy ennyire egyhangú az étkezésem. Szerencsére nem kívánom még az édeset, de a tejtermékek megvonása megvisel. Azaz én ennél jóval több joghurtot, kefirt, tejes dolgokat ettem eddig. Majd megszokom. Egyébként miért írtad, hogy "legkritikusabb időszak végén tartok a baba szempontjából, így már lazítottam a diétán"? Meddig kell diétát tartani? Nem a szülésig és utána még egy darabig?
Sikeres diétát minden érintettnek.
Sziasztok
Hajni
cshajni

Szia Hajni!

A baba szempontjából a legkritikusabb időszak, amikor sokat nő és gyarapodik, ez pedig a 24. és a 35. hét között van. Utána már nem olyan gyors a gyarapodása, akkor már lehet lazítani. Ez egyébként csakis az én gyengeségemet mutatja. Szülés után még 6 hétig kell tartani a diétát, amíg visszaáll a szervezet minden szempontból a terhesség előtti állapotba. Gondolom Te is tudod, a hormonok rendeződnek, a méh összehúzódik, tul. képp. ez a gyermekágyas időszak. Utána következik mégegy terheléses vizsgálat, amikor kiderül, hogy visszaállt-e a szervezet vagy nem a normális állapotra. Ekkor derül ki, hogy vajon ez terhességi cukorbetegség-e, vagy nem. Nagyon nagyon remélem, hogy az Kép

Amúgy az elején nekem is egyhangú volt az étkezésem, mert nem mertem váltani a bevált, ismert CH tartalmú kajákról újakra. De aztán rájöttem, hogy lényegében mindent lehet enni, amiben nincs cukor, csak a mennyiséget kell nagyon tartani, és akkor minden rendben. Lehet, hogy ezért most Gyuri megkövez, de szerintem így van.

Én előtte sem voltam valami tejes. Persze azóta állandóan tejet innék, hidegen, melegen, tejbepapit sok kakaóval, szóval mindegy, csak ártson kategóriájú dolgokat, persze nem engedek a kísértésnek.

Vera!
Bizony, már nincs sok hátra. És egyenlőre el sem tudom képzelni. Pedig már ideje lenne összerakni a cumómat, de még sehol nem vagyok vele.

Üdv: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Hajni!
Elküldtem a mailt.
Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Hajni!

A hússaláta miből készül, ha húsból (azt szerintem ne számold), ha párizsiból, virsliből akkor célszerű megnézni a fóliáját, mert sokszor van benne cukor.
Már írtam régebben, hogy úgy lehet ezt "átvészelni", ha nem a diéta körül forog az agyad, hanem kigondolod, hogy mit szeretnél enni megnézed mennyi benne a szénhidrát. Ha több, mint ami megengedett, akkor más terv, ha jó akkor mérlegeled, hogy ez így elég lesz, és kibírod a következő étkezésig, ha kevés hozzátervezel még valamit. (Igen így nagyon egyszerű, de ha főzöl akkor összeadogatni a hozzávalók szénhidrát tartalmát és elosztani az adagokra, stb.: egy kicsit macerás, de rájössz, hogy eleinte mindenki lelkesen számolgat, később rutinból tudja)
Tudni érdemes, hogy a folyadékokban lévő szénhidrátok jobban viszik fel a vércukrot, ja és persze a pépesítettek is (pl.: burgonyapüré). Jó a magas rosttartalmú kaják mert elhúzódik a szénhidrát felszívódása (pl.: korpás zsemle, barna kenyerek)
Főzésnél nekem bevált a "Cukorbetegek új diétáskönyve", illetve a Diabetes újság kiadványai, mindkettőben van édesség is. Mindenkinek üdvözlet!
Erika
N. Erika

Bogi!
A mail megjött. Köszönöm. Még nem olvastam végig, de már az első nap reggelén találtam olyat amin elgondolkodtam. Ugyanis nekem azt mondta a dokinő, hogy reggel semmiképpen nem ehetek gyorsan felszívódó CH-t. Márpedig nálad azt látom, hogy ittál tejet. Neked megengedték?
Nekem nem az a baj, hogy mennyit egyek, hanem hogy mit. Szóval ha én most ehetnék, akkor tejbegrízt ennék kakaóval és porcukorral. De ez ugye kiesik. A másik amit ennék egy kis pizza. De ez is kiesik. Milánói? NEM! Rakott krumpli? Az sem, mert az a kis adag amit megehetek belőle attól falnak megyek. Ez is az egyik gondom, hogy csak annyit ehetek amennyitől még inkább éhes leszek. Vagy akkor olyat találok ki, amiben nincs CH és hozzáeszek valamit ami viszont tartalmaz. Na, erre ma megkaptam a dietetikustól, hogy egyhangúan eszem, mert persze a 0 CH-t nem írom be és folyton csak kenyeret, vagy joghurtot lát a naplómban. És akkor még ott van az is, hogy megjelent a keton a vizeletben, amiről sokan azt mondják, hogy "éheztetem a babát". Az Isten szerelmére, hát persze, hogy éheztetem. Én is éhezem!
De félre a panaszkodással. A vércukrom jó lett. Legalább ennyi.
Erika! nem tudok elvonatkoztatni a diétától, mert ekörül forog az életem. Ha mennék a barátnőmhöz, az egy tortúra, mert előre el kell dönteni, hogy meddig maradok. Beleesik-e étkezés, melyik és mit vigyek magammal. Akkor már el sem indulok. Lehet, hogy ez pár hét múlva rutin lesz, de én pár hét múlva szülök. Szóval nem egyszerű.
Bocsi a pesszimizmusomért, de nagyon elfáradtam az elmúlt pár napban.
Sziasztok
Hajni
cshajni

Hajni!
Eleinte mindenkinek a diéta körül forog az élete, majd belejösz vagy átveszi a helyét a baba (és akkor már nem lesz időd ezzel foglalkozni). Ha éhes vagy egyél salátát, tojást, sajtot, túrót vagy húst. Szerintem milánóit ehetsz (az olasz tészták -spagetti, makaróni -általában nem viszik fölfelé a vércukrot).
Az biztos hogy ez nem egyszerű, de gondolj arra ha a baba is veled lesz akkor sem lesz könnyebb (szoptatás, pelekázás-télen, stb.).
Mikor fogsz szülni elviekben?
Próbálj minél többet pihenni, és most menj a barátnődhöz, mert szülés után egy kicsit nehezebb lesz.
Ja, és a babát nem hiszem, hogy éhezteted, hanem inkább te fogysz és azért van keton a vizeletedben.
Ne legyél dühös, elkeseredett a diéta miatt, kell és kész. Próbáld meg magadnak elfogadhatóvá tenni. Én a terhességem alatt Túró Rudit is ettem (kb. 10 g CH), sőt palacsintát és csak félve merem leírni , de jégkrémet és fagyit is (csak mértékkel, ami nem a merőkanál volt).
Fel a fejjel!
Üdv
Erika
N. Erika

Sziasztok!
Hajni! Ketonnál az acetonra gondoltok? Az én kiskönyvembe legalábbis ez van írva.
Egyébként az aceton megjelenése a vizeletben diéta esetén teljesen normális. Nekem ++ aceton volt a vizeletemben, felhívtam a diabetikusomat, és azt mondta: "Ha belegondolok, ma reggel tuti, hogy az enyémben is lett volna. Éhgyomorra MINDEN embernek van aceton a vizeletében. Kismamáknál feljegyzik, mert ha nem normális mellette a cukor, akkor gond lehet. Mivel neked 4,1 volt a cukrod éhgyomorra és nem 15, így teljesen normális jelenség. Azt jelenti, hogy JÓL DIÉTÁZOL!"
Ja és hozzátette, hogy ne pánikoljak Kép

Amúgy szenzáiósak vagyunk. Nekem 11 hete, amióta diétázom minden reggel szenveddek attól, hogy nem ehetek tejbepapit, jó sok kakaóval. Kép

Nekem is megtiltották a tejet, de nekem egész napra. Csak akkor még nem tudtam, mert utána voltam diabetikusnál. Azóta Te sem láthatsz a táblicskuban tejet Kép

Egyébként ha végig olvasod a táblicskut, láthatod, hogy van benne rakott krumpli, makaróni, és egyéb dolgok, amikre Te most úgy gondolod, hogy rá sem nézhtesz. Mondom, hogy nem így van.
Én is így kezdtem a diétát ahogy Te. Ráadásul ha neked csak pár heted van hátra, akkor simán kibírod. Nekem még 3,5 hónapom volt hátra, és még most is van 5 hetem hátra a szülésig (legalábbis a hivatalos időpontig, de a doki szerint előbb meglesz).

Hajni! Kéééééééééééééééééérlek, fogadd meg a jó tanácsokat. A babát nem tudod éheztetni, mert a baba bizony elszívja a tartalékaidból azt, amire szüksége van.
Amúgy a táblázatban meg van jelölve az a kaja, ami felvitte a cukromat. Legalábbis oda van írva mellé pirossal, hogy mennyi lett tőle a cukrom.

Erika!
Megnyugtatom a lelkiismeretedet Kép Azok az édességek, amiket ettél, teljesen rendben vannak. Igaz, hogy cukor van bennük (bár a palacsintánál meg lehet oldani teljesen cukor nélkül), de engedélyezettek egyszer-egyszer, és beleszámolva a napi CH-ba Kép

Hajni!
Én bizony mentem mindenhová. És tudod hogy oldottam meg? Vittem magammal egy kis diabetikus nápolyit, vagy csokit, amit ugyanúgy be kell számolni, és még édesség is, és ahol éppen voltam az időben, megettem. Ma már a napi ötszöri étkezést sem tudom betartani, hiába nem mászkálok sokat el itthonról. Egy, hogy nem tudok 7-kor felkelni. Egész éjjel nem alszom, reggelre kiütöm magam, és délelőtt tudok szunyálni. Így max a tízóraival kezdem a napot. (Mint ma is).
Kép

Írj, ha van még kérdésed, segítünk!!!!

Puszi: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Tényleg szenzációsak vagytok, csak sajnos kevesen, a többség sajnos messze nem ilyen tudatos. Pedig az sokat jelent. Azért is, mert (rossz hír) akinek terhességi cukorbetegsége van a jelöltje az időskori cukorbetegségnek. De éppen az itt tanultakat fogja majd hasznosítani, és akkor az egész élete lesz jobb.(jó hír)
Bogi!
Miért köveznélek meg, igazad van, ez így helyes.

Acetonról. Kellemetlen közérzetet okozhat, de a tudomány mai állása szerint a gyereknek nem árt.
Dr. Csákány M. György

Szia Gyuri!

Köszönöm a feloldozást Kép
Képzeld (ja, Te biztosan tudod Kép ) a Kismamában lévő cikkről akartam írni, hogy elírták Kép
Már egy másik topicban kitárgyaltuk, mert egy diétázó kismama kétségbeesve írt nekem, hogy neki napi 150 g-ot mondtak, és nem étkezésenkénti 150g-ot. Kép Megnyugtattam, hogy mivel Te voltál a szaktanácsadó, biztos, hogy elírtak valamit, és tartsa csak szépen a napi 150 g-ot.
Gondolj bele mit lehetett volna dőzsölni alkalmankénti 150g-ból Kép Kép Kép

Amúgy a barátnőim, (akik sorra jelentik be, hogy terhesek Kép ) ők is azt mondták, hogy szenzációs az a teljesítmény amit nyújtok(unk). De Gyuri! Szerintem egy gyermekért az ember mindenre képes lehet, arra is, amire előtte 25 éven át nem volt képes senkiért. Ha valaki, a gyermekem igazán megérdemel akármekkora áldozatot. Mit nekem, hogy nem zabálhatom tele magam, és nem hízhatok 15-20 kg-okat, mint mások, amikor kergetem az apró lábacskát a pocakomban, mert már azzal játszik, hogy kidugja, és élvezi, hogy visszanyomom, és máshol kidugja. Vagy amikor ránézek az apukája arcára, és egy olyan boldogságot látok rajta, amit még SOHA, és amikor pl. a kis hercegnő csak apukájának "fogad szót" már a pocakomban is, akkor ez mindent megér.
És szerintem Te is tudod miről beszélek. Kép

Na elég ennyi érzelgősség, nézd el nekem, hisz kismama vagyok Kép Kép

Üdv és mindenkinek puszi: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok lányok és doktor úr Kép

Köszönöm, hogy nem köveztetek meg a minapi kifakadásom miatt. Kissé el voltam keseredve, mert megfeddtek a dietetikusok, hogy egyhangúan étkezem és minden bajomat rátok zúdítottam. Abban nagyon igazatok van, hogy ha beleszámolom a napi Ch-ba, akkor ehetek szinte bármit, csak nekem az a bajom, hogy nem éri meg. Hiszen ha csak egy kiskanál lekvárt nézünk, az már 20 gr Ch is lehet. Akkor meg hol marad a tele poci? Egyszóval tényleg egyhangúan étkezem(tem), mert nem sok választásom van. De majd csak belejövök. Bár még mindig szédelgem az éhségtől. Kép
Bogi! Igazad van. Átolvastam nagyjából a naplódat és tényleg. Nincs benne tej. Kép Pedig azt hittem, hogy feloldást kapok és végre ehetek egy kis tejberizst. De ez nem ennyire egyszerű.
Gyuri! Bogi írta, hogy a 35. hétig kritikus a cukor emelkedése, utána lehet felllélegezni. Ez pontosan mit jelent? Nem kell olyan szigorúan tartani a diétát, vagy nem szökik olyan magasra a cukor? Nekem keton++ van bejelölve a leletemben. Ez pontosan mit jelent?
Bocsi megint az előzőekért és megpróbálok pozitívabb lenni ezután. Kép
Sziasztok
Hajni
cshajni

Szia Hajni!

Ezt a 35. hetet a diabetikusom, és a nőgyógyászom is mondta. Mivel ebben az időszakban gyarapodik és nő sokat a baba. Nem véletlen, hogy a cukorvizsgálatot is a 24. héten végzik el. (Már minden létező szakirodalmat elolvastam Kép, de eddig Gyuri összefoglaló cikke volt a legérthetőbb számomra Kép )

Lekvár:
Lehet kapni a boltban diabetikus lekvárt, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Érdemesebb a drágábbat venni (5-600 Ft), nagyobb üveg is, és tényleg FINOM! Persze be kell számolni, de mondjuk tizire, vagy uzsira, ha kívánod, akkor 1 szelet barnakenyérrel, vajas-lekváros kenyeret nyugodtan bevághatsz. Nem fogja megdobni a cukrodat, mert a lekvárban nincs cukor, tehát lassan szívódik fel az édesítőszer, amit tartalmaz.
A reggeli meg nyugodtan lehet egyhangú, de tényleg. Én általában 1 szelet barnakenyeret eszek valamilyen margarinnal, vagy vajkrémmel, és szalámival (parízer, pulykasonka stb.)
Volt olyan időszak, amikor kétszer vacsiztam pl.
Ugyanis: megettem 2-3 db virslit (ebben szinte 0 CH van) zöldségekkel (paprika, paradicsom, kígyóuborka). Aztán még ettem egy szelet kenyeret valamivel. Kép
Úgyhogy mondhatom, hogy én úgy diétáztam végig, hogy egyszer sem éheztem! De tényleg. Aztán meg annyira összeszűkült a gyomrom 1-1,5 hét után, hogy nem is tudtam egyszerre többet enni, mint amekkora adagot lehetett.

Egyébként nekem szinte minden, és mindenki megnehezítette a haladást a diétában:

1. A férjem anyukája (annyi idős mint a nagymamám) még nem ebben a modern időben volt ugye terhes, és egyfolytában azt hajtogatta, hogy NEM KELL KOMOLYAN VENNI ezt az egészet, szerinte ez hülyeség, stb...
2. Mivel sok időt töltöttem nála, nagy erőfeszítésbe került, hogy a frissen sült süteményeket, buktákat, kakaós kalácsokat ne rohanjam le. Ültem az asztalnál, nyeltem nagyokat, egyfolytában a tepsit bámultam, ő nevetett, hogy egyek belőle, de kitartottam. És láss csodát, másodszorra már nem is izgatott a dolog.
3. Jöttek az ünnepek, karácsony, szilveszter, párom név és születésnapja, családi összejövetelek. Anyukám mindig tiszteletben tartotta a dolgot, és külön főzött nekem, de máshol nagyokat nevettek rajtam, hogy egy pohár hideg vízzel ücsörgök köztük. Amúgy nem éreztem volna magam feszélyezve, elbeszélgettem volna velük, de amikor állandóan eszembe juttatták, hogy "Hehe, Te nem ehetsz se ilyet, se olyat, akkor bizony néha elkeseredtem, hogy mennyire nem toleránsak az emberek, pláne, ha rokonokról van szó.

Úgyhogy Hajni!
Ez a helyzet senkinek nem jó. Én meg sem próbáltam "sajnáltatni" magam, igenis keményen álltam a sarkamra, hogy mások is vegyék komolyan. Nem kell engem sajnálni. Aztán meg ne tudd meg milyen büszke vagyok magamra, amikor a terhes barátnőim jönnek, hogy ők 10-20 kg-okat szedtek fel, én meg SEMMIT!!!
Szóval kinek lesz könnyebb dolga szülés közben, és után, ha nem nekünk Kép Kép

Ne aggódj, a pesszimizmus, a negatív gondolatok, és a rossz kedv ebben a helyzetben TERMÉSZETES. Tudod miért? Mert a cukor boldogsághormont tartalmaz Kép Kép Kép Nincs cukor, kevesebb az öröm Kép Kép Ez persze hülyeség, de magyarázat lehet Kép

Mostanában olyan hosszú leveleket írok, hogy már szégyellem magam!

KépKép

KépKép
farkasbogi

Hajni!
a keton ++, az az aceton (tekintsd szinonimának)

Bogi!
A 35. héten nem lehet fellélegezni, csak a szülés után! A lepény működése, még a legjobban beállított cukor mellett sem olyan, mint az egészségeseknek, ezért a magzat ellátása akár gyorsan is romolhat, ezért a 35. héttől már hetente két vizsgálatot (CTG vagy/és flow) végzünk,( a 39.től pedig naponta) számoljuk a magzatmozgásokat.
A lepény igen sok olyan hormont termel, melyek hatására a terhesség alatt emelkedett a szervezet inzulin igénye (ez a terhességi cukorbetegség egyik oka, a másik az, hogy a saját hasnyálmirigyed meg nem termel ehhez elég inzulint). Ha hirtelen javul a cukorszint, ez azt jelentheti, hogy a lepény (mert működése romlik) már kevesebb hormont termel, ezért javul a cukorszint. De a magzat számára ez nem jó jel.
Ugyhogy fellélegezni, csak a szülés után, addig szigorú ellenőrzés!
Sajnos.
Dr. Csákány M. György

Sziasztok!

Bogi! Én is 2x eszem este. Eszem valami "hízlalót" és aztán ráeszem a Ch-t tartalmazót. Ma este is virslis, tojásos, majonézes salit ettünk, amiből csak a majonézt kellett volna beszámítni. Muszály volt ennem még valamit, mert megint jön a dorgálás. Egyébként én is szigorúan tartom a diétát, ezért is vagyok szomorú. Mert azért jó lenne vétkezni. Kép
Gyuri!
Milyen javulásnál ijedjek meg? Ha nem diétázom és mégis jó? És szülés után mennyire kell komolyan venni a diétát?
Tegnap találtam egy nagyon jóízű kétszersültet a boltban. Holland gyártmány és Bolletje a neve. Teljes kiörlésű lisztből van és szerintem finom. 100 gr-nak 66gr CH-ja van, de egy szelet csak kb 7 gr CH. Szóval lehet belőle dőzsölni Kép Bocsi a reklámért, de ha ti is találtok valami finomat, akkor írjátok meg, mert unom a "banánt"
Sziasztok
Hajni
cshajni

Sziasztok!

Gyuri!
Köszi a tájékoztatást, jól jött, mert már éppen tényleg kezdtem volna könnyelműsködni.
Ma reggel pl. megittam egy pohár kakaót, és bizony felugrott a cukrom.
Úgyhogy szépen szigorítom magam!
Nekem a 33. héten II. fokban érett volt a lepény. Ez normális? Azért szerencsére az eddigi bűnözéseim nem olyanok voltak, hogy hatalmas lelkiismeretfurdalásom lenne, de azért van!
A mai után nem mondhatnám, hogy hirtelen javult volna a cukorszintem Kép Mert bizony bűnözés után kiugróan rossz lett. Csak tudnám hogy lehetek ennyire hülye, hogy papolok másoknak, és én magam meg ilyen szarvashibát követek el.
Na mindegy, tanultam az esetből.

A baba rendesen mocorog, szerencsére nem vettem észre rendellenességet.
Most vagyok a 35. hétben. 26-án megyek legközelebb orvoshoz, akkor leszek 36+5. Nincs még túl későn elkezdeni az áramlásvizsgálatot ugye?

Üdv, és köszi: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok,

a heten derult ki, hogy magas a vercukrom. Az eves utani volt 7,3, erre elkuldtek terheleses vizsgalatra ahol a ket oras eredmenyem 9,2 lett. Ma voltam a belgyoygaszaton, ahol sajnos nem sikerult ahhoz a dokihoz kerulnom, akehez a nogyogyaszom kuldott, mert pont szabadsagon van. Aki helyette megnezett, az nagyon kedves volt, csak eppen nem sokat mondott.

A lenyeg annyi, hogy tarsak dietat, 190-200 CH korulit. Ehhez nem adott semmi tablazatot vagy ilyesmi. Azt mondta vegyek konyvet. Vettem is kettot mindjart, de ebben alt 125, 175 meg 225 CH dietak vannak.

Most egy kicsit meg vagyok zavarodva. Amirol eddig en olvastam az a 150CH vagy a 180CH volt.

Vettek vert egy csomo vizsgalathoz es ot nap mulva kell visszamennem. Akkor ujra megnezik az egeszet (mondjuk ehgyomorra kell mennem, szoval ezt sem egszen ertem) es ebed meg vacsora utani vervetelt irt fel. Ha ez nem jo, akkor szerinte inzulin szukseges.

Ez tenyleg igy megy?

Sajnos meg nem volt idom vegigolvasni a topicot, majd ha letettem a lanyomat(16 ho) este akkor visszaolvasok.

Most olyan kerdeseim/kerseim lennenek:
tudnatok nekem egy-ket mintaetrendet mondani?
esetleg egy-ket receptet?
Foleg gyakorlati tanacsra lenne szuksegem, hogyan lehet kivitelezni ezt a dietat pontosan. Vagyis mennyi az az egy adag es ti konkretan hogy meritek ki?

Itt dietas tanacsadasrol szo nem volt, naplorol csak annyi, hoyg irogassam, mikor mit eszek. Probaljam eloszatni tobb kisebb etkezesre a napi adagot. Feherjerol, kaloriarol szo sem esett.
Ja igen ez egy bp-i korhaz.

Esetleg valakinek otlete, hogy kit lehetne ez ugyben megkeresni akar maganban is? MErt ez igy nekem nem sokat segitett.

Ha meg veletlenul be kellene fekudnom, hat ez eleg gaz lenne, leven itthon van a kislanyom, meg aztan ma lattam az osztalyt es eleg szornyu allapotok uralkodnak ott.

Amugy a nogyoygaszommal meg vagyok elegedve, meg a szuleszettel is, szoval korhazat emiatt nem szivesen valtanek.

Elore is koszonom a segitseget.

macsek
matsek

Macsek!

Itt sokat hallottam a Szabolcs u.-i diabetológiai központról. Szerintem nem kell korházat váltani ahhoz, hogy elmenj oda. Én a Szt. Imreibe járok. Bár nem ismerek mást, de itt is el tudják neked magyarázni a diéta lényegét. Csak az a baj, hogy itt nem adnak más segítséget. Értem ezalatt a recepteket, mintaétrendet. Ezeket én is itt kunyeráltam ki. De addig is inkább arra figyelj, hogy olyat egyél aminek kevés a szénhidrát értéke. Pl. zöldség, húsok, sajtok, túrók. ÉS ha eljutsz egy központba, akkor ott megmondják, hogy pontosan reggel és napközben hogy kell enned. De fontos, hogy elmenj dietetikushoz!
Szia és kitartást
Gyuri!
Mennyire igaz ez a kijelentés, amit egy ismerősöm mondott (aki mellesleg dietetikus) : Mostanában az a divat, hogy a kismamákat inzulinra rakják, mert egyszerübb, mint hetente ellenőrizni. ?
Hajni
cshajni

Sziasztok!

A doktor úrhoz lenne egy kérdésem. 2002 szeptemberében a doktor úrnál szültem a Szabolcs utcában, cukros vagyok 18 éve. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy a jelenlegi munkahelyén van-e cukorbeteg gondozás, vállalja-e még cukorbetegek szülésének levezetését?

Kép
Kép
yndi

Szia Hajni,

koszi a valaszt. Meg megvarom a keddet es ha akkor se tortenik "semmi" dieta stanacsadas ugyben, akkor biztos elmegyek a Szabolcs utcaba. Nem tudod veletlenul, hogy be kell-e elore jelentkezni es ha igen, kinel?

A dieta, amit atrok, csak remelem, hogy jo.
Az, hogy reggel ne igyak tejet vagy egy nap csak max 2 dl.... Egyelore, ha a konyv szerint csinalom, akkor lehet. Csak a a baj, hogy a konyvben, van egy 150 CH-s 1200kcal-as dieta, meg tobb 225-os, valtozo kcal-as ertekekkel.
Na en most ebbol probalok akkor mixelni. MErt ugye a papiromon 190 CH van. Es a konyv mind a ket felet 6 etkezesre osztja el.

Igy terhesen hany kcal a minimum es a maximum, amin jo lenne belul maradni? Most 27 hetes terhes vagyok es eddig 8 kg hiztam kb. 65-rol indultam es ehhez 170 cm vagyok. Szoval nem tudom, fogyoznom is kellene-e es alacsonyabb kaloriaju dietat tartani, vagy az nem szukseges?
Ma mindesetre 190 CH-t etem es 1480 kcal-t. Szerintetek ez jo?

Gyakorlati kerdesem az lenne a fozessel kapcsolatban, hogy ti hogyan csinaljatok ezt? Mert ugyen en nem csak magamnak fozok, hanem a 16 hos lanyomnak meg a ferjemnek is mindennap.
Ma azt csinaltam, hogy elore kimeregettem magamnak a nyersanyagokat es kulon kislabosban foztem egy-egy adagot. De ez igy eleg maceras. Ugyanazt a kajat, ketfele teve. Mondjuk az en levesemben nem volt teszta, a tobbiekeben igen.
Szoval a nyersanyagokat kell merni mondjuk a zoldsegeknel, vagy a kesz kajat? Es a levesnel a levet is, vagy csak a zoldseget?
A hust sutve vagy meg sutes elott?

Ha vacsorara olyat eszem, amiben nincs CH, akkor lehet a CH-t siman kenyerrel helyetesiteni? Vagyis margarin, pulykamellsonka, uborka meg 8 dkg bakonyi barna kenyer? Ez igy jo lehet?

Meg a atapasztaltabbaktol azt szeretnem kerdezni, hogy mit szoltok a kovetkezo elosztashoz, a 190CH-ra :
R:25 T:30 E:50 U:25 V:40 UV:20

Mondjuk ezt ma meg is ettem szepen, de ha sikerul a holnapi eloiranyzott dietat tartani, akkor csak 156 CH fogok enni.

Az egyik konyvemben van egy olyan recept, hogy csoki vagy vanilia puding. 2 dl tej, 1/4 cs Dr Oetker pudingpor es mesterseges edesitoszer. Mindez csak 25 CH tartalmaz es valami 145 kcla-t. Szerintetek ezt lehet enni nyugodtan, mondjuk uzsonnara? Mert en alapbol eleg edes szaju vagyok es nagyon hianyzik az edesseg. Nem a csoki, meg a cukorka, hanem az edes etelek.

macsek
matsek

Hajni!
Nincs ilyen "divat". Az inzulin kezelés elkezdésének szigorú kritériumai vannak.

Bogi!
Ilyenkor valóban szigorubbra kell már venni az ellenőrzést.

Yndi!
Igen, a Dél-pesti Kórházban megvalósítotattam a diabetes gondozást, egyelőre a Szabolcs u.-val együttműködve. Ha hozzám jön minél előbb! Ilyenkor minden nap számít!

Macsek!
A Szabolcs u. diétás-belgyógy. csak beutalóval fogadnak és javasolni fogják, hogy ott vagy a Délpesti-ben szüljön. Ugyanis elég veszélyes dolog az, hogy egyik csoport kezeli a diabetest, másik gondozza a gyereket. Ha történik valami baj, és történhet, akkor kié lesz a felelősség. A mi munkacsoportunkban rendszeres megbeszélés van, értesítjük egymást a gondokról. Ez a jó eredmények feltétele!
Dr. Csákány M. György

Tisztelt Csákány doktor úr!

Hogy működik a Szabolcs utcával a cukorbeteg-gondozás? Át kell járni a Baranyi doktornőhöz a diabetológiára? Ez mondjuk 38-39 hetesen kicsit nehézkesnek tűnik. Mivel start programos vagyok, elég jó alappal indultam neki a terhességnek ( 5.9-es hemoglobin, minden egyéb vizsgálat negatív ). Most 6 hetesen a cukraim: 3.2-7.3, zömében 4 és 5 körüliek. Igazából az miatt nem jelentkeztem a Baranyi doktornőnél eddig, mert nem akarok ismét 7-8 hétre bekerülni beállításra a kórházba, mint első terhességemnél. Ráadásul a 16 hónapos lányomat nem tudom/akarom itt hagyni ennyi időre. A bejárás sem lenne egyszerű, mivel nem pesti vagyok. És a fogamzást követő 2-3 napot leszámítva a cukraim azóta teljesen a normál tartományban vannak, vagyis elég pofásan be tudtam lőni magamnak a dolgokat. Amikor anno beállítás után haza lettem engedve, akkor ennél kissé rosszabbak voltak az eredmények. Gondolom a doktor úr a beálítás miatt írta a "minden nap számít" dolgot.

Yndi

Kép
Kép
yndi

Szia Macsek!
Bár nekem 160-as diétát kell tartani, de jónak tűnik az elosztás amit írsz. Mondjuk nekem csak naponta 5x szabad enni. Ezért mondom, hogy mindenképpen szakemberhez kell fordulnod. Mellesleg ezt nem értem: azt írtad, hogy 9,2-es lett a terhelésed és a doki szerint 190-es diétát kell tartnod. Nekem 8,5-ös a terhelésem és mégis kevesebbet ehetek. Szóval emiatt is írtam, hogy fontos a profi a beállításhoz.
Én úgy főzök, hogy az egész adagot nyersen lemérem összeadom benne a Ch-t és a végén leosztom annyi adagra amennyit ehetsz. Azaz ha csinálsz 1 l. leveset aminek a Ch értéke 120 grCh akkor ebédre te ehetsz a kész ételből majdnem a felét. És ezt mindennél így oldom meg. Kicsit macerás, de enni ugye kell. És persze, ha olyat eszel amiben nem tudsz CH-t rakni, akkor egyél hozzá kenyeret, vagy valami Ch tartalmút. Én gyakran eszem 2x. Ja, nekem nem kell mérnem a kalóriát is, csak oda kell figyelnem arra, hogy ne egyek nagyon hízlalót. És ha betartod a diétát, akkor is fogyni fogsz, ha nem számolod nagyon szigorúan a Kcal-t.
Kitartást
Szia
Hajni
cshajni

Szia Macsek!

A főzést én úgy csinálom, hogy a hozzávalókat kimérem, megfőzőm a kaját, aztán annyi egyenlő részre osztom, hogy annyi CH jöjjön ki egy adagra, amennyit ehetek az adott kajához. Viszont már a hozzávalókat is próbálom úgy mérni, hogy majd egyszerűen lehessen osztani. Pl a rakott krumplit 200 CH-sra csinálom cakk-pakk, ezt osztom négy felé, és akkor pont kijön az ebédem.A hozzávalók mindig nyersen/alapállapotban mérendők. A reggeli és tízórai nem a legjobb, azt a kettót cserélni kellene, mert a tízórai köztes kaja kevesebb CH-val, a reggeli viszont fő kaja több CH-val.
Szia
Yndi

Kép
Kép
yndi

Yndi!
Azt hiszem tudja, hogy ez egy katonás fegyelmet igénylő dolog. A koraterhességi beállítás nagyon gyorsan elszállhat, és az fenyegeti a magzatot. Úgyhogy a minden nap számit, az úgy igaz.
Valóban Baranyival dolgozom együtt, mert ő és Judit a legnagyobb profik. Az átjárás is igaz, ha nincs nagy gond, terminusközelben van más megoldás is (fax, telefon). De választható a Szabolcs u.is.
Azonnal!

Macsek!
Hajninak igaza van. 190g nem tekinthető diétának sem, olyan sok CH ! Szakemberhez kell fordulni.
Dr. Csákány M. György

Sziazstok

Koszi a tippeket.
HAjni, Gyuri,
hat en elvileg szakembernel voltam, mert a Szent Istvan korhaz diabetes osztalyan mondtak ezt a 190-et, egy orvos. Igaz hogy nem az a doki, akihez a nogyogyaszom iranyitott, mert o pont szabin volt, de egy masik, ott az osztalyon dolgozo orvos volt az. Mindjart vettek le vert is az egyeb anyagcserefolyamatok vizsgalatahoz es holnap kell visszamennem.
Hat holnap ismet a nogyogyaszom altal ajanlott orvost fogom keresni, aztan majd meglatom, mi lesz.
Sajnos a Szabolcs utcai korhaz, meg a Del pesti is eleg messze van nekem, foleg ha a masfel evesemet is vinnem kell megemmal. MArpedig minden heten nem fogom tudni megoldani, hogy valaki vigyazzon ra. Nagyszulo kozel egy sincs.
Mondjuk igy hogy kiderult a terhessegi cukorbetegseg, azt hiszem at kell ertekelnem a szuleszettel szemben tamasztott szempontjaimat is, de azert en remelem, hogy az Istvanban is megbirkoznak egy ilyen esettel. Ennek azert meg utana fogok jarni, meg fogom kerdezni a neoantologust szemelyesen.

Amugy a dietat tartom, ma 169 g CH-t ettem. Tudom, ez meg messze van a 150-tol, de azert remelem nem csinalok vele bajt.

Remelem, holnap delelott utan mar okosabb leszek. Azt hiszem majd meg fogok jonni erre a topicra-gykran.

macsek
matsek

Sziasztok,

ma ismet megjartam a korhazban a belgyogyaszatot,most a masik orvoshoz kerulte, ahova eredetileg kuldtek. Hat ne lettem sokal okosabb.
A dieta amit tartanom kell az 180 CH, a legutobbi vervetel eredmenyeim olyan jok lettek, hogy ismetelni sem kellett oket. Ez egy ehgyomorra tortent vervetel eredmenyei, ami meg a dieta megkezdese elott tortent.
A fodoki szerint nagyon jol van ez igy, ezert legkozelebb csak februar 25-en akar latni. De akkor majd ne ehgyomorra menjek, hanem reggelizek, ugy mint maskor. Mellesleg ma ehgyomorra kellett mennem. De minek? Semmi vizsgalat nem tortent, csak egy 5 perces beszelgetes.
Vagyis nem ellenoriztek azt, hogy a dietaval mennyi a vercukrom egy-egy etkezes utan (multkor meg szo volt rola), sikerult-e ezt igy korrigalni vagy sem.
Szerintetek tapasztalatal mar ranezesre lestzik az ember vercukra? Kép Kép Kép Mondjuk ez se jon be, mert ehgyomorra voltam...

Na most ilyenkor mi a teendo? A beutaloval, amit a nodokimtol kaptam (megjegyzem maganrendelesre jarok,o odafigyel ram maximalisan, szoval o latszolag tenyleg jo helyre kuldott, mert ugye egy korhaz diabetesz oszatalyanak foorvosahoz) ennyire jutottam. Fel fogom hivni persze, de mit panaszoljak neki, hogy nem vesznek eleg komolyan szerintem? Es en a laikus hogy tetelezhetem fel egy orvosrol (vagy plane tobbrol), hogy szerintem nem megfelelo az ellatas?
Szerintetek ilyenkor mi a teendo?
Nem szivesen valtanek se korhazat, se nogyogyaszt, de lassan eljutok odaig, hogy megteszem, ha kell.
Felhivtam a vedonenimet is, de ovele majd csak jovo heten tudok talakozni. Akkor allitolag ad majd nekem egy etrendet. Es rakerdeztem, nem tudna e ajanlani egy diatetikus szakembert; megigerte hogy utananez.

De ettol laborba meg nem jutok el, a vercukromat nem nezte meg senki. Es azt hiszem laikus fejjel, ez eleg fontos lenne.

Hajni, te irtad, hogy vettel egy vercukormerot a sajat megnyugtatasodra. Milyet vettel es mennyibe kerult?

bocs, ha hosszu voltam, de egy kicsit el vagyok keseredve.
A ferjem ugyan azt mondta, hogy szerinte talan tulreagalom ezt a dolgot, de en nem hiszem.

macsek
matsek

Sziasztok!

Macsek! Sajnálom, hogy köztünk kell üdvözölni Téged is. Szomorúan látom, hogy a pár nap alatt, amíg nem voltam, megszaporodtunk.

Szerintem hasznos lenne, ha minket is visszaolvasnál, ha van egy kis időd. Rengeteg dolog kiderül a levelezésünkből, és akkor Gyurinak sem kell sokadszor leírnia ugyanazt. Mellesleg Gyuri írt egy összefoglaló cikket a terhességi diabéteszről, amit itt találsz:
www.babanet.hu/publ/cukor.htm

Nekem a terheléses cukor 8,4 lett, és 150g CH-t kell tartanom, 1500-1600 kcal mellett.
Bennem is rengeteg kétség merült fel, sok kérdésem volt, de már megedződtem. Már 11 hete diétázom, és keményen.
Az elején azért nem volt annyira macera, mert lelkes voltam a dologgal kapcsolatban, most meg már rutinból megy. Én pl. nem híztam semmit az egész terhesség alatt. Most ugyan már méregetnek több kg-okat, mert vizesedek, de pihenéssel elmúlik. Csütörtökön kezdem a 36. hetet.

Nekem az elejétől naponta 3 szori vércukor mérést írt elő a diabetikusom. Ehhez kértem kölcsöm egy gépet, mert 30.000 Ft-ot nem akartam kiadni érte. Egyébként kérdezd meg a kórházat, ugyanis kell lennie kölcsön gépeknek a kórházakban, vagy próbálj meg szerezni egy belgyógyász ismerőst, nekik általában van a táskájukban egy-kettő Kép
A tesztcsík a géphez (Nekem D-Cont Personal gépem van) 4000 Ft/doboz, és 50db van egy dobozban.
Őszintén szólva, én még egy fillért nem adtam ki tesztcsíkért (pedig emiatt hisztiztem a legtöbbet az elején, szerintem Gyuri emlékszik is rá Kép ), mert pl. itt a babaneten megismerkedtem egy kismamával, aki küldött nekem tesztcsíkot kétszer is, sőt egy könyvet is, kaptam a védőnőmtől is, és ismerősöktől, akik cukorbetegek, és kapnak receptet, de nem használnak olyan sok csíkot. Ezzel már idáig kb. 30000 Ft-ot spóroltam meg!
Amúgy ha veszel gépet, azt a szülés után el tudod adni, mert sok cukorbetegnek kell, vagy éppen diabéteszes kismamának.

Ne halgass a férjedre! Te vagy a kismama, Neked kell a leendő gyermekedért felelősséget érezni, és neki ebben támogatnia kell Téged! Igenis véresen komolyan kell venni ezt a betegséget, mert elsősorban a babának árthatsz, ha könnyelmű vagy!

KépKép

KépKép
farkasbogi

Szia Bogi,

idokozben mar sikerult visszaolvasnom a topicot es Gyuri irasat is elolvastam mar. Mondjuk azt meg az elejen.

Ma delutan elmentem meg a hazidokihoz is, mert akkor lattam, hogy a belgyogyasz doki altal adott papiron az szerepel hogy rendszeres vercukormeres javasolt es az eredmenyekkel konzultalni menjek hozza.
Kerdezte a haziorvosom, hogy mit ert a doki rendzseres alatt, de sajna erre nem tudtam valaszolni, mert ugye errol szo nem volt. (mint ahogy leirt az altalanos statuszomat, puha betapinthato has Képha-ha, miegyeb, anelkul, hogy 2 m-nel jobban megkozelitett volna)
Szoval a haziorvos adott egy beutalot a keruleti diabetesz centrumba. Ez a Szent Imreben van, holnap felhivom oket es probalok idopontot szerezni mihamarabb.

Hajni, ha jol emlekszem te is ide jarsz ugye? Tudnal nekem egy kicsit irni rola?

A vercukormero keszuleken gondolkodom, de ez a 30000 Ft egy kicsit elremit. Nekem sajnos nincs ismerosom, aki igy hirtelen eszembe jut es kerhetnek tole. Akinek van ilyen keszuleke, az mind hasznalja is, illetve aki terhessegi cukorbeteg volt (unokatesom) az mar visszaadta a korhaznak.

a dietat tartom persze, nem is olyan veszes. Bar a mai doki is 180 irt elo...

macsek
matsek

Sziasztok!
Macsek! Nekem nagyon furcsa ahogy foglalkoznak a te problémáddal, a napi 200 g körüli CH beviteled is furcsa volt nekem, én inzulin mellett sem ehettem ennyit (de nem is kívántam, mert a terhesség végén 8-szor ettem és már utáltam enni). Szerintem, ha jó helyre kerülnél gondozásra nem lenne szükséged diéta mellett készülékre, mert hidd nem a csík a gond, mert 1-1 dobozt én is kispórolok, amit szívesen átadok rászorulóknak, de minek méregetni annyit. Csak kerülj jó helyre, ahol tudják a dolgukat az orvosok, nővérek, és főként a dietetikusok. Én nem tudom, hogy milyen a Szent Imre, de számomra a mai napig a Szabolcs utcai diabetológia a csúcs. (Voltam már máshol is, de ennyi odafigyelést, és jó tanácsot nem kaptam máshol, diétás tanácsot nem is kaptam).
Hajni!
Látom lassan belejösz! Csak így tovább!
Üdv mindenkinek!
Erika
N. Erika

Erika,

nekem is fura, ahogy foglalkoznak, illetve nem foglalkoznak ezzel a dologgal. Eleg sokat olvastam mar rola az utobbi napokban, plussz amikor 5 eve benn fekudtem a SOTE-n, a terhespatologian egyeb okokbol, akkor ott is sorban jottek a lanyok egy-egy napra,a mikor minden eves utan masfel oraval mertek a vercukrukat.

Ma sikerult elernem a Szent Imreben a dokit, de sajnos csak a jovo keddre adott idopontot. Illetve azt hiszem a terhessegi cukorbetegseggel akkor foglalkoznak. Ugyhogy egyelore ennyi a fejlemeny.

Sajnos a Szabolcs utca az nekem tenyleg messze van es beutalot se oda kaptam.

Nincs meg veletlenul valakinek szamitogepen az etrendje, amit el tudna nekem kuldeni? Mert minden este egy csomot ulok felette, mire kitalalom,kiszamolom, hogy mit, mibol mennyit egyek masnap, ugy hogy az a csalad tobbi tagjanak is megfeleljen kisebb-nagyobb valtoztatasokkal.

De erdekes, hogy akivel errol beszelek, az mind azt kerdezi, hogy nem ehezek-e, pedig altalaban nem vagyok tulsagosan ehes, csak reggel. Es most probalok 160 CH korul ennyi es 1500-1600 kcal-t.

A kaloriat azt azert probalom tartani, (mert ugye elvileg ezt se mondtak), mert mindenhol azt olvastam, hogy az osszes fele legyen a szenhidratbol. Na ez meg igy jon ki, de meg igy is eltolodik a feherje/zsir fele. Csak azt nem tudom, terhesseg eseten ez hogyan valtozik? Szoval tudom en, hogy nagyon kellene mar egy szakember, aki oda is figyel,csak nem olyan egyszeru eljutni egyhez ugy tunik.

macsek
matsek

Tisztelt Doktor út!

Egy kérdésem lenne: mi a rosszabb a baba szempontjából, ha kissé alacsony az anya vércukra (2.5-3.5) vagy ha picit magasabb a normálnál (6.0-8.0). Válaszát előre is köszönöm!

Soska
Soska

Sziasztok lányok és doktor úr.
Hát itt vagyok megint. Pár szétszúrt vénával és egy ábránddal kevesebbel. Mert most jöttem ki a Szt. Imre belgyógyászatárol ahol vércukor profil miatt "ültem". Szerencsémre nem raktak inzulinra, pedig a doktornő nagyon akarta. Gyuri. Szerinted mennyire vészes az, ha a reggeli utáni vércukrom nem megy 6.5 alá, de 6.9 volt a legmagasabb? MErt a dokinő szerint emiatt kéne nekem egy kis reggeli inzulin. Hát akkor inkább nem reggelizem. Remélem bejön.
Macsek! kérdezted, hogy mi a véleményem a SZt. Imrés diabetológiáról. Hát nincs viszonyítási alapom, de sajnos én megszenvedek velük. MIndig nagyon sokat kell ott lenni. Reggel 8-ra hívank és jó esetben 11-kor lehet felkelni és eljönni, pedig kb. 10 percet foglalkozik veled a dokinő. Köztes időben idegeskedsz és vársz. Aztán, itt szerintem jóval keményebben nézik a cukorszintet (lásd fent) és emiatt sokszor hamarabb kapod meg az inzulint. De a doktornő és a dietetikusok nagyon kedvesek és figyelmesek. Ja, és a váróban nagyon sokan vagyunk akiktől lehet kérdezni. És mindannyian kedden járunk oda. Kép Én egy akciós, de nagyon jó gépet vettem Akku-Check Aktiv a neve és nagyon pontos. Most a kórházban mértem vele a cukorszintet a vénás vérvételekkor és 0,4 mol/l eltérés is alig akadt közte. Ami a dokinő szerint szuper. Ja, 19 ezer volt, de adtak hozzá 100 lapot, ami önmagában 8500 körül lett volna. Szerintem még mindig akciózzák.
Ja, hogy még tetézzem. Mivel nem találták magasnak a cukromat, és a reggeli dolgát megbeszéltük a doktornővel, találtak mást a bosszantásomra. Kiderült, hogy kicsit magas a vérnyomásom. Most minden este vérnyomáscsökkentőt kell szednem ami mellett nem vezethetek. De akkor hogy járok be a kórházba ellenőrzésre? Hát nekem ez már sok.
Bocs lányok, úgy látom, hogy én leszek a fő-fő pesszimista. Ne haragudjatok.
Sziasztok
cshajni

Szia Hajni!

Nem lehet, hogy a vérnyomásod csak a kórházi körülmények miatt lett magasabb? Nekem sem lenne mindegy, hogy mennyi időt kell "feleslegesen" eltöltenem egy váróban 5 perc miatt.
Ha van otthon vérnyomásmérőd, mérd nyugodtan.
És mennyi volt az a magas vérnyomás?
Nekem a terhesség elejétől beállt 120/70-re a vérnyomásom, most legutóbb mértek 120/80-at, és erre azt mondta a védőnő, hogy a / ha eléri a 90-et, akkor azért mérni kell otthon is naponta egyszer, de ez egy normális vérnyomás.
Én már vizesedek is kicsit, bár pihenéssel elmúlik, tehát nem állandósult állapot. Erre is azt mondta, hogy a vizesedés, a magas vérnyomás és a fehérje vizelés együtt a gázos. Nekem ebből csak a vizesedés van.

Amúgy megértem a pesszimizmusodat. Én már a diétával vagyok így. Nagyon de nagyon nem szeretem már. Azért még tartom magam, de alig várom, hogy lazíthassak.

Azért hogy vidítsalak benneteket, nézzétek meg a fotóalbumomat Kép
http://babanet.hu/album/main.php?album=1533

Puszi: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Szia Bogi!

Én is meg vagyok győzödve róla, hogy a stresszes helyzet miatt lett rosszabb a vérnyomásom. De a dokinéni azt mondja, hogy az ember nem pihen egész nap és akkor is jónak kellene lennie a mérésnek. Hát nem tudom. Tegnap óta én csak jókat mértem, pedig nem pihentem, hanem igenis futkostam. Hiszen délelőtt vásároltam, délben meg el kellett hoznom az anyukámat a Nyugatiból. És így is 120/70 alatt voltam mindig. Akkor most mi van? Holnap megint beszélek a dokinénivel. És nálam még vizesedés sincs és fehérje sincs a vizeletben.
Nagyon szép babaszobát rendeztetek be! És szép nagy a pocakod.Kép Hány heted van még?
Szia
Hajni
cshajni

Soska!
Ha nem kapsz inzulint (semmit sem tudok rólad), akkor alacsony vércukornak semmi jelentősége sincs. Másik. Mit jelent a 6-8? Éhomi? étkezés utáni? Minden ettől függ.

Hajni!
A magasabb vérnyomás az orvosi rendelőben nem szokatlan dolog, neve is van: "fehérköpeny magas vérnyomás". Ha máshol nincs, akkor érdemes ellenőrizni pl. otthon, de megijedni nem kell.
gyuri
Szeged

Tisztelt Doktor úr!

Inzulinos vagyok több mint 10 éve, és rövidesen babát szeretnénk. És igazából az érdekelne, ha esetleg nem tökéletes a beállítás, melyik érték rosszabb a baba szempontjából. Itt inkább az éhomi 6-8-ra gondoltam.

Soska
Soska

Sziasztok!

Hajni!
Az orvosom szerint két hét van hátra, a kiírás szerint 4. Szóval már a finishben vagyok Kép Egyébként érdekes, hogy szinte egyik napról másikra nő mindig a pocakom egy nagyot Kép
Te hány hetes is vagy? Mindig elfelejtem Kép

Szia Gyuri!
Hogy vagy mostanában? Nálam minden rendben azt hiszem.
Képzeld mintha tegnap éreztem volna egy-két jóslófájást. A derekam elég rendesen fájt, mint egy erősebb görcs, de a pocom is fentről lefelé, de az gyenge volt. Szépen lélegeztem, ahogy tanultam, és még párszor ismétlődött, és elmúlt. Azóta nem volt semmi. Én azt hiszem, hogy így a végén ez normális, és lehet, hogy hülyének nézel, de egy kicsit örültem is nekik Kép
Egyáltalán nem félek a szüléstől, bár már egyre többet gondolok rá. A férjem is álmodik róla éjszakánként (és mindig azt, hogy olyan gyorsan kicsusszant a baba, hogy csak na. Sőt egyszer azt, hogy lemaradt a szülésről. Biztos ettől fél Kép )

Puszi mindenkinek: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok
láttam fentebb szóbakerült a cukormérö, én már csak nosztalgiázni nézek be néha, csak annyit szeretnék mondani, hogy úgy tudom az inzulinosoknak féláron lehet cukorméröt venni. Én másfél éve voltam cukorterhes és akkor 14eFt helyet 7eFt-ért vehettem. Nem mindig hivják fel a figyelmet, ezért szólok.
üdv.
Kriszta
Nyanya

Sziasztok,

Hajni, azt szeretnem kerdezni, hogy a Szent Imreben gondot okoz-e, ha a 16 hos lanykamat magammal viszem? Mert nem biztos, hogy lesz kire hagynom. Csak szeretnem tudni, hogy ferde szemmel fognak-e ram nezni emiatt, illetve hogy van-e olyan vizsgalat, ami kozben nagyon zavaro az ottlete.

macsek
matsek

Szia Macsek!

Volt már olyan anyuka aki magával vitte a kisfiát és nem szóltak semmit. Nagyon csendes kisfiú volt és nem zavart senkit. Csak azt tartsd szem előtt, hogy hosszú idő mire elmehettek és a lányod kibírja-e pár óráig nagyobb gondok nélkül. Igazi vizsgálatok nincsenek. Súly és vérnyomásmérés, és anamnézis felvétel van az elején, utána meg ha megjön a doki, akkor kb. fél óra beszélgetés vele. Na persze, ha diétára fog, akkor diétás oktatásra is ott kell maradni. Szóval ez egy egész délelöttös program. De tényleg mindenki nagyon kedves és nem orrolnak meg a gyerekek miatt. Kép
Gyuri!
Köszönöm a véleményezést. Szerintem is ez lehetett a gond. De azért pontos adatokat írok most neked. A magas vérnyomást úgy állapították meg, hogy 24 órás mérőt raktak rám. Ha valakin volt már ilyen, az tudja, hogy negyedóránként mér nappal és fél óránként éjjel. Szóval éjjel nem is igen lehet aludni tőle. Én legalábbis egy szikrányit sem aludtam és ezek az értékek lettek magasabbak. Nappali átlag:126/73 éjjeli: 124/65 Szerintem ezek nem olyan magasak és itthon ha "nyugalmi" állapotok vannak, akkor sosem megy 120 fölé. De hát én nem vagyok orvos és félek ellentmondani Kép
Bogi!
Én most a 32. hét végén vagyok. Nekem is azt mondta a dokim, hogy hamarabb szülök pár héttel. Vajon miért? Talán a cukor miatt, Én arra tippelek, hogy elöregedik a placenta. De persze ez csak egy laikus gondolata. Kép
SZiasztok
Hajni
cshajni

Soska! Koraterhességben nem is annyira a vércukor, mint a HgA1c a fontos. Ha magas értékekkel leszel terhes az jelentősen növeli a magzati fejlődési rendellenességek valószínűségét.
Csak akkor lehetsz terhes, ha már normoglikémiás vagy, ezt már az a specialista állítsa be, aki a terhesség alatt is gondozni fog! (ezt hívják prekoncepcionális gondozásnak) Specialista az, aki legalább évente 20 inzulinos terhest!!!! gondoz.
gyuri
Szeged

Szia Gyuri!

Üdvözlet a regisztráltak közt Kép

Sziasztok lányok!

Van egy fantasztikusan finom receptem a számotokra.
Könnyű elkészíteni, és baromi finom.
Apró fasírt gombóckák, nyers salátával, fokhagymás-tejfölös-joghurtos öntettel.
Szenzációs.
Mostanában annyi vendég volt nálunk, és annyit kellett kotyvasztanom, hogy összehoztam ezt a két nagyon egyszerű kaját, és osztatlan sikereket arattam vele Kép Kép
A salátáról annyit, hogy a boltban kapható Brasiliana Mixet szoktam venni, és nyakon öntöm (de csak fogyasztás előtt!!!) a mártással (12%-os tejföl, natúr joghurt, só, reszelt, vagy passzírozott fokhagyma) A joghurt folyós legyen, mert azért kell bele, hogy az öntetet folyóssá tegye.
Na remélem már mindenkinek csöpög a nyála Kép
Ja és a fasírtok tényleg helyes kicsi gombócok legyenek, mert úgy guszta.
Vendégeknek úgy tálalom, hogy egy ovális tálat megpupozok salival, és körberakom a gombócokkal, és külön tálalom az öntetet.

Na jó eldugultam!

Puszi mindenkinek: Bogi

KépKép

KépKép
farkasbogi

Hú Bogi!

Ez fincsi!!! Nyami. Milyen fasírt?
Lányok! Mi van a szülés után a diétával? Nekem ma azt mondta a diétás nővérke, hogy szülés után már nem kell tartani, csak 6 hét után kell ellenörizni a cukorszintet. Mit tudtok erről? Azaz, ha megszülöm a babócát jöhet a Rákóczi túrós? Jó lenne Kép
Sziasztok
Hajni
cshajni

Tisztelt Doktor úr!

Akkor most egy kissé megnyugodtam. Ugyanis azt hallottam egy nem teljesen szakavatott egyéntől ( cukros anyuka, akinek van már babája ), hogy az első trimeszterben az alacsony vércukor árt a babának, a 2.-3.-ban pedig a magas.
Egyébként miért a HbA1c a fontos. Mert elvileg egy jó HbA1c feltételez egy jól beállított inzulin-diéta együttest. Tehát elvileg valahol a kettő ugyanaz. Vagy tévedek?

Soska
Soska

Sziasztok!

Hajni!
Nekem a diabetikusom azt mondta, hogy szülés után még 6 hétig diétázni kell, és 6 hét után egy kontroll terheléses vizsgálatot kell végezni.
Nos. Én két dolgot tudok elképzelni, hogy miért kell az egyiknek, és miért nem a másiknak, de ebben majd Gyuri megerősít, vagy megcáfol.
Na várj levezetem logikusan Kép
Alap felállás:
Szülés után 6 hétig, a gyermekágyas időszakban rendeződik vissza a kismama hormonháztartása, és minden egyéb, ami a terhességgel felborult. Ha ezt veszem, akkor mindenkinek diétáznia kellene még szülés után 6 hétig, amíg minden visszaáll a normál kerékvágásba.

1. verzió Kép
Én pl. +15 kg-al kezdtem a terhességet, ami mostanra már annyira lecsökkent a diétának köszönhetően, hogy szülés után már csak 5-6 kg felesleget kell ledolgoznom. Ez azzal a 6 hét diétával le is fog menni.

2. verzióKép
Ha Te pl. normál súlyú voltál a terhesség előtt is, és a cukorbetegség kialakulása nem a túlsúly miatt volt, hanem mondjuk öröklött a hajlam, akkor lehet, hogy nem kell annyira szigorúan venni a diétát szülés után.

De szerintem inkább az alap változat érvényes, tehát mindenkinek tartani kéne a diétát szülés után is, legfeljebb kis engedményekkel, mint tej fogyasztás megengedése, és nem 150g, hanem mondjuk 160-170-180 g. Én így tudom elképzelni, bár konkrétan még nem beszélte róla a diabetikusommal.

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok,

tegnap vegre eljutottam a Szent Imrebe a diabetetesz rendelesre.
Hat meg kell mondjam, eg es fold a kulonbseg a ket korhaz (legalabbis ezen osztalya) kozott.
Teljesen korrektul kikerdeztek, a doki neni is eleg sokat foglalkozott velem, megtudtam, hogy a gyogyszerek, amit egyeb okbol szedek, alapbol okozhatnak ilyen gondot es ezert nem biztos, hogy eleg lezs a dieta.
Aztan az asziszetensek elmondtak hogy hogyan is kell dietazni (hat nem volt tokeletes, amit a konyvekbol meg a netrol ossze tudtam ollozni)es lecsokkentettek a a CH-t 150. Mondjuk erre szamitottam is es mar eddig is probaltam tartani.
Jovo heten kontroll, eves utani vervetel, dieta ellenorzes, szoval azt hiszem a normalis vagy szokasos kovetes.
Meg kell mondanom, megnyugodtam vegre. Most vegre ugy erzem, hogy foglalkoznak ezzel a problemaval es komolyan veszik. Igy talan mar a baba miatt sem kell anynira aggodnom. Mar csak azon izgulok, hogy ne kelljen inzulin. Mivel nem naluk akarok szulni, ezert az inzulin beallitast nem vallaljak, akkor elkuldenek a SOTEI-re.
De alapbol nagyon kedves volt a doktorno, azt mondta, hogy teljesen megerti, hogy ha nem voltam megelegedve a kezelessel, amit kaptam, akkor tovabb fordultam es most az a legfontosabb, hogy a baba jol legyen. Egy kicsit feltem, hogy mit csinalok, ha nem vallalnak el, mert nincs naluk nogyogyaszom, de vegulis egyelore megoldodott. A tobbin meg raerek akkor aggodni, ha aktualis lesz.

Bogi,
most nekunk is azt mondtak, hogy a szules utan mar nem kell olyan szigoruan tartani a dietat, inkabb csak egeszsegesen etkezni. Gondolom, nem fog senki, aki a dietat amugy komolyan vette, a szuloagyon megenni egy tabla csokit Kép
De azt mondjuk en eleg nehezen tudom elkepzelni, hogy ezzel a dietaval hogy lehet sikeresen szoptatni. Plusz meg azt, hogy hogyan lehet betartani az etkezesi idoket pontosan egy ujszulott mellett. Nekem mar a 16 honaposom mellett is nehez olykor. Mert ha reggel fel akarok kelni idoben, akkor orat kell huznom ahhoz, hogy felebredjek reggelizni. Erre meg felkel a lanyom is. Es az az igazsag, ha o aludna mondjuk 8-ig, az akkor en is aludnek vele. Mondjuk altalaban 7 korul felekl amugy is, de mire kesz vagyunk a reggeli szertatassal, mar boven 1/28-8 fele jar az ido.
Vagy ha eppen valami programunk van, mondjuk az uszas egy tipikus eset, altalaban heti 1-2* megyunk es az uzsonnaido pont a vizben talal
akkor mi van? Oda aztan nem tudok kajat vinni magammal. Meg ha viszek is, nem biztos, hogy pont idoben tudom megenni. Egy ujszulott mellett meg sokkal rendezetlenebbek az ember napjai szerintem. Szoval en azt hiszem, ha ugyanolyan komolyan kell tartani a dietat a szules utan is, arra en mar enm leszek kepes. Max odafigyelni a tapasztalat alapjan a CH-ra meg a megtanultakra, de kimerni mindent... Hat...
Es a szopi elejen en dieta nelkul is allandoan ehes voltam. Az elso idoben meg minden szoptatas utan ettem szinte, csak arra vigyaztam, hogy ejjel mondjuk csak almat egyek vagy valami abonett felet. Es nem hiztam, sot fogytam is emellett(na nem sokat, de szepen lassan mentek le a kilok, aztan meg visszaalltam a kajalassal is egy ido utan). De ha akkor is tartani kell a napi 5* evest, hat az erdekes lesz. Kép

A salata az nagyon jo otlet, mostanaban en is szinte minden nap eszek valamilyet.
Nalunk most nagyon nyero vacsira a fejes/jegsalata, uborka, ujhagyma egyuttes, kefirrel leontve. Hozza piritott kenyer es sonka vagy fott tojas. A lanyomnak is nagyon izlik, mindig kunyizik belole egy csomot. Kép

macsek
matsek

Macsek!
Szuper, hogy végre megnyugodtál!
Ez a legfontosabb!
Én sem fogom olyan szigorúan venni a diétát, de amúgy ilyen diéta mellett is lehet szoptatni, hiszen most egészségesebben táplálkozol, mint eddig. Így nagyobb esélye van, hogy minden hasznos tápanyag bekerül a szervezetedbe.

KépKép

KépKép
farkasbogi

Sziasztok!
Bogi! Én is túlsullyal kezdtem a terhességet. Méghozzá nem is akármilyennel. Ugyanis majdnem 3 évig hormonkezeltek a siker miatt. Emiatt és más miatt is plusz 30 kilóm volt. Szóval szerintem nem emiatt mondták le a diétát. De a biztonság miatt rákérdezek a dokinéninél is. Persze diéta mellett én is fogyok, de ha nem lesz aki miatt tartsam (magam miatt nem tudok ennyire szigorú lenni)... Hát...
Macsek! Én is voltam kedden. Lehet, hogy láttalak is? Te az Uzsokiból jöttél ide? Mert ha igen, akkor veled voltam bent a dietetikusoknál.Legközelebb álljunk szóba egymással Kép
Legyetek jók, ha tudtok! Kép
Sziasztok
Hajni
cshajni

soska!
A HgBA1c azt mutatja meg, hogy az elmult 2 hónapban milyen volt az átlagos vércukorszint. Fejlődési rendellenesség növekedés akkor várható, ha az átlag magas volt, akkor a HgBA1c is magas. Persze ez sem tökéletes, mert ingadozó: magas-alacsony értékek mellett a HgBA1c átlagos lesz, a veszély pedig megvan. De hát a biologiában semmi sem fehér-fekete.
gyuri
Szeged

Hajni,

nem a Szent Istvanban van a dokim amugy.
Legkozelebb jovo hetfon megyek laborba es kedden a dietetikusokhoz. Akkor majd valszeg viszem a lanyomat is, ha nem sikerul lepasszolni, ugyhogy engem konnyu lesz megismerni. (Ha megsem, akkor majd megbeszelhetunk valamit)

macsek
matsek

Dr. Csákány M. György,
Várandósságom alatt (akkor is írtam ide) terhességi cukorbetegségem volt, amit diétával sikerült megfelelő szinten tartani. Szülés után (7 héttel) a terhelés (75g glukóz, 2 óra múlva) 9 lett (már nem diétáztam). Ekkor azt mondta a diabetológus, hogy biztosan lassabban áll vissza a szervezetem és fél év múlva menjek vissza kontrollra.
Ez a második kontroll volt a múlt héten. De csak 2 napja tudtam meg, hogy a terhelés (75g cukor, 2 óra múlva) 11,3, és pajzsmirigy túlműködésem is van (TSH: 0,01, FT4: 46,44).
Van egy 10 hónapos kislányom, akit még szoptatok, és továbbra is szeretném, amíg igényli. A diabetológus azt mondta, hogy azonnal válasszam el (még csak telefonon beszéltünk).
Több kérdésem is lenne:
1. Tényleg nem szoptathatok tovább? Miért (a pajzsmirigy hormonok átjutnak az anyatejbe)?
2. Mikor vállalhatok (leghamarabb) újra gyermeket?
3. Van-e (és milyen) összefüggés a pajzsmirigy túlműködés és a vércukor között?

Előre is köszönöm:
Maci_2
maci_2

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?