2004.01.10 22:28
Szerző: rjuli
Kedves Adrienn!
Előre bocsájtom, hogy én mindig a "jobb félni, mint megijendi"-elvet vallom, így hamarabb mondom, hogy vidd el ide, vagy oda, mint az átlag, sőt, a magam megnyugtatására a saját lányaimat is megmutatom szakembernek, ha kételyeim vannak. Nem vagyok kényszeres, ha egyszer egy doki azt mondja, hogy nincs gond, akkor nem viszem tovább egész addig, amíg valaki beteget nem csinál a gyerekből, de egyszer nem árt, ha ránéz v.ki.
Remélem, semmi nem fog kimaradni, lássuk egyesével:
- "még mindig folyamatosan és bőségesen nyáladzik, nem tudom, ennek mikor kell elmúlnia, és mi az, mikor már kezdjek aggódni, hogy magától nem fog. A nyáladzása nem tűnik fogzás-függőnek. De lehet, hogy az, nem tudom. Csak kicsit már régóta tart."-- ez neurológiai probléma lehet, ha "renyhék" az izmok a szájában,garat-nyelvgyök tájékán, akkor nem tudja lenyelni rendesen a nyálát. A beidegzéseket a neur. meg tudja nézni néhány inger-válasz vizsgálattal. Ez korrigálható, fejleszthető logopédiai jellegű feladatokkal.
Pl. ping-pong labda, vatta, papír fújása, tükör belehelése, csücsörítés, puszi cuppantás, arc felfújása, nyelvmozgások gyak. száj széléről lenyalni finomságot, nyelvvel arcot belülről kitolni, nyelvvel elérni v.mit az asztalon, etetőszék tálcáján, csettintés nyelvvel-pl. ló utánzása, apró kortyok itatása- mokkáskanálra tett folyadék, majd teás, és így tovább növelve a mennyiséget, szívószállal levegőt szívni, fújni, folyadékot felszippantani vagy szétfújni pár cseppet a tálcán, köhögés imitálása, hagutánzás-állathangok. Tudom, hogy ezek némelyikéhez még kicsi, apránként lehet haladni, mindig amennyit megért, meg tud csinálni. Hirtelen ezek jutottak eszembe.
- "állandóan próbálna egyedül enni, de egyszerűen nem tud. Sokszor annyit töm a szájába (főleg ha nem én vagyok ott, mert én nem adok elé egyszerre sokat), hogy fuldokolni kezd tőle. Előfordul, hogy nem rágja meg az ételt, ezért még mindig a Hipp a normál kajája. Kanállal enni nagyon szeretne, de nem talál bele a szájába, csak nagyon esetleges. Magyarán ha hagyom önállóan enni, egyszerűen nem lakik jól. Még mindig csak a balkezét használja. A jobbot soha. De kipróbáltam a lyukon átnézős dolgot (igaz, csak egyszer), és a jobb szemével kukucskált."
-ez két dolgot vet fel: az egyik a szem-kéz, száj-kéz koordináció. Ezt Te is tudod fejleszteni "mutass az arcodon a szemedre, szádra, stb."-váltott kézzel. Tükörben nézegessétek magatokat-egymást, váltott kézzel vigyen a szájához kül. méretű ill. halmazállapotú falatokat, mindig csak egy legyen előtte, ne kapkodjon. Finomságba mártott kanállal lehet gyak., ill. mártsa a mutató ujját lekvárba, nutellába, mézbe, majd nyalja le. Jobb kéz, majd bal. A szemesség lehet más, mint a kezesség. Lehet bal kezes-jobb szemes, ált. ez jelezHETi majd a dyslexia-veszélyeztetettséget. Ettől nem megijedni kell, hanem kb. 5 évesen elkezdeni játékos feladatokkal MEGELŐZNI a dyslexiát.
A másik megint az előző probléma -a szájában lévő kisizmok elégtelen működése- miatt van: a rágás is valszeg. nehezített, ill. a nyelés-félrenyelés is emiatt lehet.
- "nem tud pohárból inni. Ez nagyon zavaró, mert már unom a cumisüvegezést, és az ismerősök állandóan poharat adnak neki iváshoz, aminek rögtön teljes ruhacsere a vége."- hát, ez megint a fenti gyanút igazolja-nem képes az egyszerre szájába zúduló folyadékot koordinálni, vagyis lenyelni. Próbáld meg a szelepes csőrős poharat. Egyrészt jobban dologztatja a szájat, másrészt nem "irritálja" annyira a pohárpártiakat.
- "nagyon csámpás, befelé állnak a lábai, állandóan orra bukik (percenként is akár), de lehet, hogy csak szelességből, nem tudom. Mindenesetre többet hasal, mint amennyit sétál. Azért persze sétálunk rendületlenül, de egy idő után valamelyikünk megunja a sok fetrengést. Ha leteszem a lábára, akkor is azonnal elesik. Ez normális? + Ja, és azt, hogy igaz-e, hogy a befelé álló lábfej esetén Dr. Leo cipőt érdemes venni, mert az nem harántemelt, hanem sarokemelés van benne a megfelelő oldalon. Most ilyet hord, de nem tudom, használok-e vele."
Ezek egyrészt szintén neurológiai, másrészt ortopédiai kérdések. Azt hiszem -így látatlanban-,hogy maradt még a hipotóniából rendesen Ádámnak. Nem szeretem sem a nemére sem a vérmérsékletére kenni egy gyerek problémáit. Jól érzed, nem kéne folyton elesnie, nem kéne csámpáznia. Szüksége lenne még mozgásfejlesztésre, izomerősítésre.
A Leo cipő a lábfej befelé fordulásán nem sokat segít, jó esetben a befelé dőlésén igen. Azt tanultam és a lányaim ortop. orvosa is azt mondta, hogy megelőzni és korrigálni is segíti a haránt, ill. bokasüllyedést. (Sajnos a személyes tapasztalatom Zsófi lábával nem ez, bár azt már sosem tudom meg, mi lett volna, ha nem kifelé döntött, hanem hagyományos boltívemelős cipőt adok rá kezdettől. Állítólag ez nem tesz jót a boltozat felépítésésben résztvevő kisizmok, csontok tartó szerepének kialakításásban. Mindenesetre Zsó lábfejei-bokái tragikusan állnak, de ez nem ide tartozik.)
"Öltözködésnél szóban nagyon aktív, sorolja, mikor mit adjak rá, de a mozdulataival nem segít, teljesen passzív. A fejét se emeli fel, már a sapka megkötése is komoly feladat."- a passzivitás, fejemelés hiánya is a hipotónia-gyanút erősíti, erre ugyanazt tudom mondani: mozgásfejlesztés, erősítésre volna szüksége. Mind a szájában, mind testszerte alulműködnek az izmok, hogy nagyon magyarosan fogalmazzak, így lehet az, hogy a nyelés, rágás-majd a beszéd, artikuláció is-nehezített, ill. a feje, karjai, amit az öltözk.-nél írtál, valamint a lábai járáskor nem "szolgálják" őt rendesen.
Szóval javaslom, hogy kérj beutalót a gyerekorvostól mind neurológushoz, mind ortopédorvoshoz, -ha nagyon húzza száját, akkor csak az egyikhez, és az majd átutal a másikhoz- és nézz körül, hogy milyen mozgásfejlesztéssel foglalkozó lehetőségek vannak felétek, mert úgy gondolom ,hogy szükség lenne rá. Akárhová is mentek, ne hagyd, hogy csak lokálisan kezelgessék, hanem az egész gyereket nézzék, az egész gyereket fejlesszék. Kérdezz rá külön a szájával kapcs. aggályaidra, ne hagyd, hogy legyintsenek, mert hajlamosak a nem túl zavaró dolgokkal nem foglalkozni.
Remélem, veszed valami hasznát a litániámnak.
Majd feltétlenül jelentkezz, hogy mit intéztél, mire jutottál.