Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok Lányok!
Ahová tornára járunk, készítettek egy figyelemfelhívó plakátot, amit elküldtek minden orvosi rendelőbe, s úgy gondolom nagyon jó, ezért feltenném ide, hátha segítséget nyújt sok anyukának:
Mindannyiunk legfőbb vágya, hogy gyermekeink egészségesek, vidámak, okosak, szépek legyenek. Féltő gonddal és nagy szeretettel figyeljük a kisbaba minden egyes rezdülésést. Legfőbb kívánságunk, hogy fejlődésük megfelelő ütemű legyen. Szerencsére e vágyunk az esetek nagy többségében teljesül is. Sajnos a gyermekek egy kis részénél a fejlődés nem megfelelő ütemű. Sok esetben aggodalmunkat fokozza tanácstalanságunk is. Az alábbi tánlázatban összefoglaljuk, hogy melyek azok a jelek, amikor érdemes szakember tanácsát kérnie gyermeke fejlődésével kapcsolatban.

Nagymozgások
6 hónapos kor nem próbál forogni
8-9 hónapos kor nem kúszik
11-12 hónapos kor nem mászik
15-16 hónapos kor nem áll
18-20 hónapos kor nem jár
2-2,5 éves kor nem lépcsőzik váltott lábbal
3-4 éves kor háromkerekű biciklit nem tud
hajtani
4-5 éves kor nem tud hintát hajtani

Finommotorika
4 hónapos kor nem figyel tárgyakat
8 hónapos kor nem markol
11 hónapos kor nem tud elengedni
12 hónapos kor nem tud két ujjal fogni
15 hónapos kor nem tud egyszerre több tárgyat
fogni
21 hónapos kor nem tud kockából építeni
3-4 éves kor nem rajzol, nem tud játszani

Beszéd
1-3 hónapos kor hangingerre nem figyel
3hónpos korban nem gőgicsél
8-10 hónapos kor nem gagyog
12-15 hónapos kor a beszédre nem figyel
lányoknál
18 hónapos kor nem jelennek meg az
fiúknál első szavak
24 hónapos kor
lányoknál
24 hónapos kor a beszéd beindulása
fiúknál nem kezdődik el
30 hónapos kor
szunyko
 
 


Sziasztok!
Nekem ikreim vannak és a nagyobbik fiam hypoton én már elég hamar észre vettem hogy valami nincs rendben de az orvosok csak azt mondták ó hát csak lusta majd megtanul ez ment 10 hónapos koráig aztán elegem lett ugy kellett ki könyörögnöm egy beutalót hogy ugyan már nézze már meg valaki és itt derült ki mi baja is van el küldtek gyogytornára meg ajánlották az úszást de én az úszást hívtam fel elöbb és ot ajánlott az oktató egy babamasszört nem tudom hogy hallotatok-e róla Dévényi Anna féle módszerrel masziroznak nagyon jó a fiam 10 hónaposan még forogni nem tudott és hangja is alig volt most 12 hónapos felül és már majdnem mászik és annyit dumál (baba nyelven ) szóval mindenkinek akinek valami problémája van a mozgással ezt nagyon tudom ajánlani de az interneten van honlapja is olvassátok el ha érdekel valakit szivesen adok egy telefonszámot csak szoljatok
Kriszti
 


Edina!
Köszi, hogy leírtad!
Mivel kislányom izmai elég kötöttek voltak, lazítani kellett őket. A neurológus doktornő mutatta meg, hogyan tornáztassuk. Nagyon jót tett neki!
Most 14 hónapos épp, és egyszercsak magától felállva várt a kiságyban!
Azóta mindenhol fel akar állni és ahol meg is tud kapaszkodni simán megcsinálja. Még a mozgó autóban is majdnem sikerül neki..
Azt hiszem cipőt kell vennem neki, mert itthon kőlap van és az csúszik...
Hála, azért annyira nincs lemaradva a mozgásban!
(Mással meg nincs baj!Kép )
ilusta
 
 

 
 

Ilusta,
szerintem ne vegyel cipot, ha meg csak epp felall. Nagyon zavarni fogja a cipo a maszasban, felulesben, raadasul azt mondjak, amig stabilan nem megy, jobb is, ha a sajat labizmai tartjak, mert attol erosodik, fejlodik. Vegyel neki tapados zoknikat, vagy erre a par honapra tegyel le valami szonyeget, felaldozva a harmonikus lakaskepetKép. Az en lanyom mar tobb, mint 3 honapja megy, de meg sokszor latom, hogy szinte a labujjaival is kapaszkodikKép

-Afonya
Afonya
 


raadasul erre a par hetre szandalt feleslegesen draga kiadas /hiszen ha veszel, gondolom jo minosegu, pl siestat vennel, ami 6nal kezdodik/, zart cipo meg meleg meg ilyenkor. De annyit erdemes megnezni, hogy szandalbol mekkora kellene neki, mert abban jobban latod, mekkora, hogy allnak a albujjaiKép, mig a zart cipoben, zoknival nehez lesz.

-Afonya
Névtelen
 


Üdvözlök MINDENKIT!

Létrejött a Fogyatékos Gyermekekért és Szüleikért Egyesület. Létrejöttének okairól, bővebb információ a http://www.hypotonia.hu oldalról szerezhet be.

Mindenkinek sok erőt, és egészséget kívánok.

Egy 8 éves gyermekét elveszített apuka.
Kiss Attila
 


Üdvözlök mindenkit.

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy mi a véleményetek arról ki lehet az a közéleti személyiség, akit fel lehetne kérni a Fogyatékos Gyermekekért és Szüleikért Egyesület fővédnöki címére. Nem a pénz miatt kellene, hanem azért, hogy a nevével a mindenkori hatalmon lévő illetékesek felé, hatékonyan lehessen az egyesület nevében foglalt embereknek segíteni.

Előre is köszönöm a véleményeket.

Szeretettel:
Kiss Attila
az egyesület elnöke
www.hypotonia.hu
Kiss Attila
 


Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Engem a szegedi topikból "irányitott" ide Ágci.
A kérdésem az lenne hogy a kisfiam 6 hónapos (több mint 8,5 kg)és csak a hasáról a hátára fordul (ezt is csak 5,5 hónapos korától)a hátáról a hasára még nem (csak oldalra de nem fordul át teljesen).A gond az hogy hiába is próbálom egy kicsit ösztönözni rá hogy forduljon, mert ugymond "utál" a hátán feküdni.Csak hason hajlandó aludni is.Rövid ideig néha eljátszik a hátán de inkább kézbe szeret nagyon lenni,ülni és ácsorogni.És itt kezdődik igazán a következő kérdésem.Kb.másfél, két hónapja szeret nagyon ácsorogni.Ha a kezénél megfogjuk már sokszor nem is ülni akar hanem egyból áll fel.Azt érezzük hogy erő van benne az álláshoz meg tetszik is neki.Ha leültetjük (már ha sikerül)akkor is megfesziti magát és állna fel.És most pár napja elkezdett lépegetni (ha fogom a kezét), és minden támaszték nélkül ül és úgy játszik amiről ugy hallottam hogy az se igazán jó még neki.
Nem tudom mennyire normális ez hogy ilyen idősen ezt csinálja, viszont a forgással mászással meg sehogy se áll. A védőnő szerint normális mert ugyse csinálná ha nem birná csak valaki meg azt mondja hogy ez se normális hogy nem sorba csinálja a dolgokat illetve kimarad egy-két fázis.
Látom nagyon jó szakemberek szoktak erre járni és reménykedem hogy kapok válasz a kérdéseimre,aggodalmaimra.Lehet hogy nem nagy dolgokról van szó csak én aggodom egy kicsit túl.

Egy kicsit hosszúra és zavarosra sikeredett csak éppen felébredt Ádám és kapkodva irtam le.
Előre is bocsi.

Szilvi
szedem
 
 


Szilvi!

Jó szakemberről annyit, hogy látatlanban nem mondhat semmit. Amúgy pedig az a gond velünk, hogy "szeretjük" egyből felvonultatni az összes lehetséges (tanult vagy tapasztalt) diagnózist, pedig lehet, hogy a gyerek csak ilyen és kész.
Az, hogy a védőnő szerint mi normális és mi nem, azt nem tudja eldönteni, mert nem ért hozzá. Nem is ez a baj, hanem az, hogy általában a gyerekorvossal együtt hajlamosak legyinteni, ahelyett, hogy azt tanácsolnák, hogy mutasd meg a gyereket egy neurológusnak vagy ortopédorvosnak, ha kételyeid vannak.
A babádhoz:vannak gyerekek, akik kihagyják a kúszást-mászást és egyből állnak, járnak, de azért ennek lehetnek később hátrányai is, mert a két agyfélteke összahangolódása nem úgy alakul az ellenoldali, szimmetrikus-asszimetrikus mozgások hiánya miatt,úgyhogy érdemes forszírozni ezt mindenképp. Gurulásra-forgásra is szüksége van az agynak, nem csak a helyzetváltoztatás miatt. Ha jól számolom, már 4 hónaposan kinyomta magát kézben tartva állásba. Ez nem az igazi, statikailag még nincs felkészülve rá, ráadásul nem egyedül csinálja, hanem megtartva. Ezt semmiképp nem nevezhetjük önálló mozgásnak.
Lehet ez egy fokozott izomtónus miatt is csípőben, lábban, ezt szakember el tudja dönteni, de csak, ha látja, fogja a gyereket.
Akár elviszed mondjuk egy neurológushoz, akár nem(nem kell semmi szörnyűségre gondolni, én is elvittem mindkét lányomat a magam megnyugtatásásra, pedig én is értek hozzá), mindenképp javaslom, hogy ne állítsátok, ne engedjétek álldogálni, lépegetni. Az ülésre is azt szokták mondani, hogy csak akkor szabad, ha már magától felül. Ezzel úgy vagyok, hogy, ha már szépen, egyenes háttal ültethető, akkor engedem, mert így érdekesebb a világ, jobban leköthető a figyelme, jobban fürdethető, etethető.
Azért volna jó tudni, hogy mi az oka annak, hogy nem szereti/nem tudja azokat, amiket írtál, mert csak akkor várhatod el tőle, hogy majd megtanulja, ha nincs ennek idegrendszeri akadálya. Más a feladat egy olyan gyerekkel, aki azért nem tud fordulni, mert nem akar, mert mondjuk kiharcolta magának, hogy kézben, meg így, meg úgy legyen, és más annak, aki, ha karna sem tudna, mert nem képes rá valamiért.
Vannak, akik az időre bízzák ezeket és utólag őket igazolja az élet, van, aki magát okolja, hogy miért nem ment előbb szakemberhez.
Ezt csak Te döntheted el, de egy felesleges vizit(beutalóval-ingyen), kisebb rossz, mint később egy mozgásban való akadályozottság, dyslexia, stb.
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett. Majd számolj be, hogy alakultak a dolgok.
rjuli
 
 


Rjuli!

Köszönöm a gyors reagálást.
Nagyon sok igazság van abban amit leírtál.(Természetesen gondolom azért mert értesz hozzá :-)) Nekem Ádám az első babám és azért nem tudom hogy mi tévő legyek és hogy ez mennyire normális vagy késői dolog (6 hónapos múlt)az hogy pl.nem fordul a hátáról a hasára, de viszont a hasáról a hátára igen.Az az igazság hogy nem tudom hogy egyáltalán aggódjak-e már most? Az is baj szerintem nem tudom hogy irtam-e hogy nem igazán szeret a hátán lenni azt nem igazán tudom csak néha sejtem hogy miért ugyanis én fekve szoktam szoptatni és azt már észrevettem rajta hogy ha fekszik a hátán és mondjuk én odamegyek a közelébe ő már rögtön azt hiszi hogy szopi következik és egyből sírás a vége (ha éhes ha nem).Most pl nagyon szépen játszadozik a hátán gagyarászik még irok.Szerinted ha oldalra fordul az már lehet előjele a hasra fordulásnak, csak idő kérdése?
Ma voltunk a dokinál és kérdeztem tőle az ülést állást és ő is azt mondta hogy ne igazán hagyjam neki.Próbálom.

Előre is köszi aranyos vagy hogy válaszoltál.

Szilvi
szedem
 
 


Rjuli vagy más profik Kép!

A lányom 1,5 hónapja jár (16 hónapos), egyre gyorsabban megy, de a kezét továbbra is feltartja (gondolom, egyensúlyoz). Csak ha megfog vmit, akkor engedi le. Azt hittem, ez egy idő után, amikor már elég biztosan jár, megszűnik, de ennek semmi jele. Szerinted normális ez?
(Deréktól lefeléKép semmi kivetnivaló a mozgásában, attól eltekintve, hogy néha részegnek tűnikKép.
/image{kittimegy} Kép
méri
 
 


Méri!

Sajnos megint csak azt tudom mondani, hogy látatlanban csak tankönyvi elképzeléseim vannak.
A "részeges" járás lehet kisagyi tünet, nem tudom, párosul-e hozzá széles alapon való járás? A fénykép alapján nem csak behajlítja a könyökét, de a kezei is ökölben vannak.
Jó volna tudni, hogy más helyzetekben hogyan használja, hogyan tartja. De ne csak felületesen, hanem nézd meg, hogyan nyúl a tárgyakért, hogyan fogja, tartja meg, hogy engedi el, kinyújtja-e teljesen a karját, vállai pl. öltöztetéskor vagy felfelé nyúláskor(pl. egy játékért polcra)nem kötöttek-e, mennyire ügyes vagy ügyetlen a korának megfelelő játékokkal otthon, játszótéren. Nem szokták javasolni az összehasonlítgatást, de figyelj meg olyan gyereket, aki szintén 1,5 hónapja jár-hasonlít-e a mozgásuk.
Szóval picit részletesebb leírás kellene már ahhoz is, hogy azt monjam, mutasd-e meg valakinek vagy sem.
rjuli
 
 


Sziasztok!

Nekem is a profik segítségére lenne szükségem. Kép

Kislányom 18 hónapos, császármetszéssel született oxigénhiány miatt.
3 és fél hónaposan fordult hasra, de ezt egészen 6 és fél hónapos koráig csak bal oldalra tudta megtenni, jobb irányban egyáltalán nem tudott fordulni. A kézhasználatnál is már igen korán megmutatkozott a bal oldali dominancia. Mellkasát 7 hónaposan nyomta ki először, ezt követte a hasról hátra fordulás, majd kúszni, kezdett. 8 hónaposan mászott, felült, 9 hónaposan felállt, tehát mondhatni, hogy a kezdeti döcögés fejlődés után behozta a lemaradást, s az aggodalmunk is alábbhagyott. Egy évesen indult el, s az eleinte mókásan menetelő kislányból időközben "nagylány" lett, mozdulatai finomodtak, de a járásánál egyre inkább szembetűnő, hogy erősen lábujjhegyezik. Ha lassan lépked, vagy mezítláb, nem annyira feltűnő, de ha szalad vagy gyorsabban lépked, sarka szinte sohasem éri a talajt. Sokféle cipőt próbáltunk, de az eredmény ugyanaz. Mozgása nagyon merevnek tűnik a lábujjhegyen járás miatt. Testével ilyenkor erősen előredől.
A háziorvos feleslegesnek ítélte az aggodalmat, de szinte rá se nézett a gyerek lábára, csak legyintett, mikor rákérdeztem a dologra. Ismerősömtől hallottam, hogy ez összefügghet a szülés közbeni oxigénhiánnyal és érdemes lenne szakemberhez fordulni, sőt már korábban meg kellett volna ezt tennem,pl mikor a féloldaliságot észleltem a gyerek fejlődésében.

A másik dolog, hogy kislányom viselkedésére nagyon jellemző a nyugtalanság kiskorától kezdve. Most önállóan játszani szinte teljesen képtelen, felnőtt közreműködésével is csak percekig figyel valamire, kipakol mindent, meg se nézi, amit előszedett, aztán megy is tovább. A játékok zömét elpakoltam, ne vonja el a figyelmét, csak pár játék van előtte, de ezekkel is csak a kipakolás erejéig foglalkozik. Ha mindent előszedett, leül vagy lefekszik valahova és szopja az ujját. Ezt eddig is azzal magyaráztuk, hogy még kicsi, de kortársait figyelve csak nála tapasztalom ezt a viselkedést. Kiskorától próbáltuk szoktatni az önálló játékra, de rövid időn belül ráunt mindenre, elfordult a játéktól, s ujjszopás lett a vége. Nem ragaszkodunk a klasszikus játékokhoz, a lakás tárva-nyitva áll előtte, de képtelen lekötni a figyelmét bármivel. Egyfolytában a társaságomat keresi, ott van mellettem állandóan, próbálkoztam neki is "munkát adni" sepregetés, miegymás, de nagyon rövid ideig képes figyelni valamire. Tudom, nem minden gyerek egyforma, de komolyan kezdek megijedni.

Várom véleményeteket.
Köszönöm előre is. Kép

Rita
krita
 
 


Remélem, nem baj, hogy megint én. Ha v.ki erre jár és mondana még v.mit, nehogy azt gondolja, hogy ez egy rjuli topik. Szóval: megnéztem a profilodat, láttam, hogy Nyíregyháziak vagytok, ez nem könnyíti meg a helyzetet, mert én csak bp-i helyeket ismerek. talán a neten tudsz böngészni, ill., ha megoldható, gyertek fel Bp.-re.
Mozgás szempontjából nagy valószínűséggel volna mit tenni, bár az is igaz, hogy nem a súlyos kategória, ha önálló a lányod. Ebben a témában a Pető Intézetet ajánlanám, telefonon tudsz érdeklődni. A honlapjukon mindent megtalálsz. www.peto.hu
Szóba jön még a korai fejlesztő, ott minden szempontból el tudnak igazítani, tovább tudnak küldeni szakirányba, és biztos ismerik a vidéki hálózatokat. http://www.koraifejleszto.hu/index.html
A lányod visdelkedése simán lehet rá jellemző kortünet, az én lányom sem játszik/játszott egyedül sosem, a figyelme is nehezen köthető le, és, ha már kellő mennyiségű kudarcot szerzett, akkor ő is hüvelykujj-szopásba menekül, pedig semmi baja nincs. Ugyanakkor az is felmerül, hogy tényleg van valami érintettség ezen a téren, ezt (a Korai fejlesztőn kívűl)a Damjanich u-i Bárczi Gusztáv Gyógyped. Főiskolán tudnák megnézni. Ne ijedj meg, itt nem csak ért. fogy. gyerekekkel foglalkoznak!
Szóval első körben én a Korait hívnám fel, tudnak-e valamit a környéketeken, ha nem, akkor hová, kihez és mikor tudtok menni náluk.
Én mindig annak a híve vagyok, (pláne, ha volt előzmény lsd. ox-hiány) megnézetni nem áll semmiből, ez nem trauma a gyereknek. És két lehetőség van: vagy minden ok. és nem kell izgulnod, hogy vajon van-e v.mi, vagy megállapítják, hogy ez és ez a gond, ez és ez a tennivaló a fejlődésért.
Sok sikert!
rjuli
 
 


Rjuli!
Köszi szépen az infót. Megpróbálunk szétnézni az intézményeknél, hátha vidéken is akad valami. Azt kihagytam az előzőekből, hogy sokáig nyujtogatta a nyelvét, s noha minden orvos rákérdezett, hogy mindig így van-e, de senki nem mondott semmit. Kép
Köszi szépen még egyszer! Kép
Rita
krita
 
 


Sziasztok!

Kérdezni szeretnék. A babám 7 hetes, és születésekor enyhén oxigénhiányos állapotba került. Mivel a Schöpf-Mereiben szültem, ott azonnal meg is vizsgálták, és hatnapos és hathetes korában is kellett kontrollra vinnem, ahol a neurológus főorvosnő rendben találta a reflexeit és a mozgását. Viszont amikor kérdezte, hogy van-e panasz, azt mondtam, hogy nincs, és csak most jutott eszembe, hogy az én Gabócám néha nagyon idétlenül lélegzik. Tudom, hogy ez újszülötteknél normális, de hét hetesen is? A tünetek: néha úgy lélegzik, hogy pár másodpercig nem vesz levegőt, és utána pár nagyot sietve lélegzik, aztán ugyanez előlről, és ezt jó sokáig. Egyébként ált. normálisan vesz levegőt. Szerintetek ez rendellenes? Legközelebb hat hét múlva megyünk vizsgálatra, ott akkor tudom megkérdezni.

Köszi előre is a választ.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 



Sziasztok!
Egy 17 hónapos kisfiam van, 13 hónapos volt, amikor középsúlyos hypotóniát állapítottak meg nála. Persze én is láttam, hogy nincs rendben, nem tudott sem ülni, sem mászni. Négy hónapos korától egy teljes hónapig kórházban volt, 11 napig lélegeztetőgépen, altatva, kikötözve. Ezért a háziorvos mindig azt mondta várjunk még, majd utóléri magát. Nem kellett volna rá hallgatnom, de én is már annyira rettegtem a kórháztól, hogy nem vittem neurológiára. Azóta Dévény kezelésre járunk, már szépen mászik, ül, igaz néha görbén, és próbálkozik a felállással is.
Végigolvastam a topikot, látom mások is küzdenek ezzel a problémával. Lenne néhány kérdésem, és érdekelne, hogyan alakult a mozgása a gyerekeknek.
Üdv mindenkinek, Annamária
vagy ezen a címen is várom a jelentkezést:
vilmos02@freemail.hu
zannamaria
 


Juli, kérdeznék valamit, már régóta szeretném megkérdezni, csak kicsit szégyellem, hogy mi minden miatt képes vagyok aggódni. Azért tőled kérdezném, mert mozgás-ügyben már eddig is sok hasznosat mondtál, meg azért is, mert nem kell Ádámévánál kezdenem, a múltkor feltűnt, hogy bármilyen régen is írtam legutóbb a fiam mozgás dolgairól, te még emlékszel az előzményekre.
Szóval a fiam már 19 hónapos, a kezdeti lemaradást szépen behozta a Dévény-módszer segítségével. Eleinte csak a nagymozgások terén jutott el a megfelelő szintre, de most már az ujjacskái is egész rendesen engedelmeskednek neki.
Viszont:
- még mindig folyamatosan és bőségesen nyáladzik, nem tudom, ennek mikor kell elmúlnia, és mi az, mikor már kezdjek aggódni, hogy magától nem fog. A nyáladzása nem tűnik fogzás-függőnek. De lehet, hogy az, nem tudom. Csak kicsit már régóta tart.
- állandóan próbálna egyedül enni, de egyszerűen nem tud. Sokszor annyit töm a szájába (főleg ha nem én vagyok ott, mert én nem adok elé egyszerre sokat), hogy fuldokolni kezd tőle. Előfordul, hogy nem rágja meg az ételt, ezért még mindig a Hipp a normál kajája. Kanállal enni nagyon szeretne, de nem talál bele a szájába, csak nagyon esetleges. Magyarán ha hagyom önállóan enni, egyszerűen nem lakik jól. Még mindig csak a balkezét használja. A jobbot soha. De kipróbáltam a lyukon átnézős dolgot (igaz, csak egyszer), és a jobb szemével kukucskált.
- nem tud pohárból inni. Ez nagyon zavaró, mert már unom a cumisüvegezést, és az ismerősök állandóan poharat adnak neki iváshoz, aminek rögtön teljes ruhacsere a vége.
- nagyon csámpás, befelé állnak a lábai, állandóan orra bukik (percenként is akár), de lehet, hogy csak szelességből, nem tudom. Mindenesetre többet hasal, mint amennyit sétál. Azért persze sétálunk rendületlenül, de egy idő után valamelyikünk megunja a sok fetrengést. Ha leteszem a lábára, akkor is azonnal elesik. Ez normális?
Öltözködésnél szóban nagyon aktív, sorolja, mikor mit adjak rá, de a mozdulataival nem segít, teljesen passzív. A fejét se emeli fel, már a sapka megkötése is komoly feladat.

Igazából az a kérdésem, hogy ezek normális dolgok-e az ő korában, esetleg hogy indokolt-e egy fiúnál ha ilyen, vagy nem igazán van ez így rendben.
Ja, és azt, hogy igaz-e, hogy a befelé álló lábfej esetén Dr. Leo cipőt érdemes venni, mert az nem harántemelt, hanem sarokemelés van benne a megfelelő oldalon. Most ilyet hord, de nem tudom, használok-e vele.

Előre is köszi, ha válaszolsz.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Ezt most csak azért teszem hozzá, hogy kinnmaradjon, míg Juli errejár.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kedves Adrienn!

Előre bocsájtom, hogy én mindig a "jobb félni, mint megijendi"-elvet vallom, így hamarabb mondom, hogy vidd el ide, vagy oda, mint az átlag, sőt, a magam megnyugtatására a saját lányaimat is megmutatom szakembernek, ha kételyeim vannak. Nem vagyok kényszeres, ha egyszer egy doki azt mondja, hogy nincs gond, akkor nem viszem tovább egész addig, amíg valaki beteget nem csinál a gyerekből, de egyszer nem árt, ha ránéz v.ki.
Remélem, semmi nem fog kimaradni, lássuk egyesével:
- "még mindig folyamatosan és bőségesen nyáladzik, nem tudom, ennek mikor kell elmúlnia, és mi az, mikor már kezdjek aggódni, hogy magától nem fog. A nyáladzása nem tűnik fogzás-függőnek. De lehet, hogy az, nem tudom. Csak kicsit már régóta tart."-- ez neurológiai probléma lehet, ha "renyhék" az izmok a szájában,garat-nyelvgyök tájékán, akkor nem tudja lenyelni rendesen a nyálát. A beidegzéseket a neur. meg tudja nézni néhány inger-válasz vizsgálattal. Ez korrigálható, fejleszthető logopédiai jellegű feladatokkal.
Pl. ping-pong labda, vatta, papír fújása, tükör belehelése, csücsörítés, puszi cuppantás, arc felfújása, nyelvmozgások gyak. száj széléről lenyalni finomságot, nyelvvel arcot belülről kitolni, nyelvvel elérni v.mit az asztalon, etetőszék tálcáján, csettintés nyelvvel-pl. ló utánzása, apró kortyok itatása- mokkáskanálra tett folyadék, majd teás, és így tovább növelve a mennyiséget, szívószállal levegőt szívni, fújni, folyadékot felszippantani vagy szétfújni pár cseppet a tálcán, köhögés imitálása, hagutánzás-állathangok. Tudom, hogy ezek némelyikéhez még kicsi, apránként lehet haladni, mindig amennyit megért, meg tud csinálni. Hirtelen ezek jutottak eszembe.
- "állandóan próbálna egyedül enni, de egyszerűen nem tud. Sokszor annyit töm a szájába (főleg ha nem én vagyok ott, mert én nem adok elé egyszerre sokat), hogy fuldokolni kezd tőle. Előfordul, hogy nem rágja meg az ételt, ezért még mindig a Hipp a normál kajája. Kanállal enni nagyon szeretne, de nem talál bele a szájába, csak nagyon esetleges. Magyarán ha hagyom önállóan enni, egyszerűen nem lakik jól. Még mindig csak a balkezét használja. A jobbot soha. De kipróbáltam a lyukon átnézős dolgot (igaz, csak egyszer), és a jobb szemével kukucskált."
-ez két dolgot vet fel: az egyik a szem-kéz, száj-kéz koordináció. Ezt Te is tudod fejleszteni "mutass az arcodon a szemedre, szádra, stb."-váltott kézzel. Tükörben nézegessétek magatokat-egymást, váltott kézzel vigyen a szájához kül. méretű ill. halmazállapotú falatokat, mindig csak egy legyen előtte, ne kapkodjon. Finomságba mártott kanállal lehet gyak., ill. mártsa a mutató ujját lekvárba, nutellába, mézbe, majd nyalja le. Jobb kéz, majd bal. A szemesség lehet más, mint a kezesség. Lehet bal kezes-jobb szemes, ált. ez jelezHETi majd a dyslexia-veszélyeztetettséget. Ettől nem megijedni kell, hanem kb. 5 évesen elkezdeni játékos feladatokkal MEGELŐZNI a dyslexiát.
A másik megint az előző probléma -a szájában lévő kisizmok elégtelen működése- miatt van: a rágás is valszeg. nehezített, ill. a nyelés-félrenyelés is emiatt lehet.

- "nem tud pohárból inni. Ez nagyon zavaró, mert már unom a cumisüvegezést, és az ismerősök állandóan poharat adnak neki iváshoz, aminek rögtön teljes ruhacsere a vége."- hát, ez megint a fenti gyanút igazolja-nem képes az egyszerre szájába zúduló folyadékot koordinálni, vagyis lenyelni. Próbáld meg a szelepes csőrős poharat. Egyrészt jobban dologztatja a szájat, másrészt nem "irritálja" annyira a pohárpártiakat.

- "nagyon csámpás, befelé állnak a lábai, állandóan orra bukik (percenként is akár), de lehet, hogy csak szelességből, nem tudom. Mindenesetre többet hasal, mint amennyit sétál. Azért persze sétálunk rendületlenül, de egy idő után valamelyikünk megunja a sok fetrengést. Ha leteszem a lábára, akkor is azonnal elesik. Ez normális? + Ja, és azt, hogy igaz-e, hogy a befelé álló lábfej esetén Dr. Leo cipőt érdemes venni, mert az nem harántemelt, hanem sarokemelés van benne a megfelelő oldalon. Most ilyet hord, de nem tudom, használok-e vele."
Ezek egyrészt szintén neurológiai, másrészt ortopédiai kérdések. Azt hiszem -így látatlanban-,hogy maradt még a hipotóniából rendesen Ádámnak. Nem szeretem sem a nemére sem a vérmérsékletére kenni egy gyerek problémáit. Jól érzed, nem kéne folyton elesnie, nem kéne csámpáznia. Szüksége lenne még mozgásfejlesztésre, izomerősítésre.
A Leo cipő a lábfej befelé fordulásán nem sokat segít, jó esetben a befelé dőlésén igen. Azt tanultam és a lányaim ortop. orvosa is azt mondta, hogy megelőzni és korrigálni is segíti a haránt, ill. bokasüllyedést. (Sajnos a személyes tapasztalatom Zsófi lábával nem ez, bár azt már sosem tudom meg, mi lett volna, ha nem kifelé döntött, hanem hagyományos boltívemelős cipőt adok rá kezdettől. Állítólag ez nem tesz jót a boltozat felépítésésben résztvevő kisizmok, csontok tartó szerepének kialakításásban. Mindenesetre Zsó lábfejei-bokái tragikusan állnak, de ez nem ide tartozik.)

"Öltözködésnél szóban nagyon aktív, sorolja, mikor mit adjak rá, de a mozdulataival nem segít, teljesen passzív. A fejét se emeli fel, már a sapka megkötése is komoly feladat."- a passzivitás, fejemelés hiánya is a hipotónia-gyanút erősíti, erre ugyanazt tudom mondani: mozgásfejlesztés, erősítésre volna szüksége. Mind a szájában, mind testszerte alulműködnek az izmok, hogy nagyon magyarosan fogalmazzak, így lehet az, hogy a nyelés, rágás-majd a beszéd, artikuláció is-nehezített, ill. a feje, karjai, amit az öltözk.-nél írtál, valamint a lábai járáskor nem "szolgálják" őt rendesen.

Szóval javaslom, hogy kérj beutalót a gyerekorvostól mind neurológushoz, mind ortopédorvoshoz, -ha nagyon húzza száját, akkor csak az egyikhez, és az majd átutal a másikhoz- és nézz körül, hogy milyen mozgásfejlesztéssel foglalkozó lehetőségek vannak felétek, mert úgy gondolom ,hogy szükség lenne rá. Akárhová is mentek, ne hagyd, hogy csak lokálisan kezelgessék, hanem az egész gyereket nézzék, az egész gyereket fejlesszék. Kérdezz rá külön a szájával kapcs. aggályaidra, ne hagyd, hogy legyintsenek, mert hajlamosak a nem túl zavaró dolgokkal nem foglalkozni.

Remélem, veszed valami hasznát a litániámnak.
Majd feltétlenül jelentkezz, hogy mit intéztél, mire jutottál.
rjuli
 
 


Szia Juli!
Köszi a választ, már nagyon vártam.
A fiam nem hipotón volt, hanem izomtónus fokozódással kezelték, de ez nem változtat a lényegen, ami nekem lejött az írásodból, hogy ti. nincs rendben az, amit rendbennemlévőnek is érzek. Amúgy még eszembe jutott, hogy az arcon lévő dolgokat ismeri, más ember arcán meg is találja, de a sajátján nem mindig. Amiket írtál, hogy csináljuk, azok tetszenek, majd gyakoroljuk, főleg az ujjlenyalós téma tetszik majd neki. Kép
Az ortopéd orvos be van tervezve, de asszem akkor így elmegyünk neurológushoz is, hamarosan.
Még egy kérdés: szerinted ha nem csak vajúdáskori hosszú magzatvíz hiányos állapot az oka a dolognak, hanem az is, hogy kettő irányból is örökölte a hajlamot a mozgáskoordinációs problémákra, akkor mennyi esély van a javulásra? Nálam a finommozgások koordinációjával van kicsi baj, és nekem is elég görcsös mindenem. A férjem és az ő anyukája pedig kifejezetten rossz mozgásúak, diszlexiásnak tűnnek, a hangképzéssel is mindkettejüknek gondja volt. Anyósom a súlyosabbik eset, ő hatvanéves fejjel is állandóan leeszi magát minden(!) étkezésnél, kapkod, mindent elejt, és vannak szavak, amit a mai napig nem tud rendesen kimondani. Amellett rosszul hall és lát, de nem csak a kora miatt. (Nála asszem az is súlyosbítja a helyzetet, hogy koraszülött volt (nagyon), ráadásul egy faluban a háború közepén, és utána se sokat foglalkoztak akkortájt az ilyen problémák korrigálásával.)
Szóval kicsit aggódom, mert Ádámnál nem csak a születése, de az öröksége is arra enged következtetni, hogy lesznek gondok. Mennyire lehet pl a diszlexiát megelőzni? Én nagyon el lennék keseredve, ha nem tudna jól (és ezért nem is szeretne) olvasni. Amellett rendkívül muzikális, és szeretném, ha még hangszert is tanulna majd. Eljutunk mi idáig, ha már a kanállal se talál bele se a kajába, se utána a szájába? Vagy ez illúzió?
És jól teszem, ha támogatom a nagymozgásokra való hajlamát? Karácsonyra csupa olyat kapott, ami ehhez kell. Csúszdát, hintalovat, sátrat csővel, dömpert. Mert a kis kézi játékok sosem érdekelték, csak dobálja őket, kalapál velük. Ez fiús dolog, vagy 19 hónaposan már nem kéne egy fiúnak se itt tartania?

Hú, most látom, mennyi kérdést tettem még hozzá... Ha lesz időd, válaszolsz még ezekre?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Jaj, még valami: nagyon akar puszit is adni, de nem tud. Milyen korban kéne megtanulnia?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok, most tévedtem erre a topicra, nagyon érdekeseket írtok. Majd megpróbálom végigböngészni.
A nagymozgás/kismozgás dolog engem is foglalkoztat. Most csak röviden. Csatlakozva Adrienn kérdéséhez: a kisfiam mindjárt kétéves, szépen jár, beszél, eszik... De őt sem érdeklik az apróbb, mütyürészős játékok. Rengeteget olvasunk, figyel, szereti, de pl. építőzés, kisvonatozás nemigen. Általában a kockák rögtön összedőlnek, és ez annyira bosszantja, hogy nem is próbálkozik nagyon újra. Én meg inkább nem rakosgatom, mert úgy látom az is frusztrálja. Az én kérdésem is ugyanaz, hagyjam a nagymozgásos dolgokat vagy azért próbáljam kicsit "irányítani" a szöszmötölős játékok felé. Valahol olvastam, hogy az ilyen izgága, szélvész gyerekeket jobb "tombolni" hagyni az első pár évben (fimota gyanú amúgy semmi, nagyon jól koncentrál, imád olvasni, stb), csak irtó mozgékony Kép
Zsani
Névtelen
 


Szia Zsani!
Az enyém is imád könyveket nézegetni (legalábbis mióta megfelelő módon közeledek a témához, neki való könyvekkel, stb)! És ha a gyerekkoromra visszagondolok, én is mindig jobban szerettem az olyan dolgokat, amihez fizikai hozzákészülés, elmélyülés nem kellett. Az olvasás leköti az intellektusát (amivel nyilván nincs gond), de nem kell hozzá manipulálni. A POS könyvben olvastam is erről, hogy a mozgáskoordinációs problémás gyerekek egy része korán a könyvek és az intellektuális munka felé fordul, esetleg "nappali álmodó" lesz. Ja, és az én fiam soha nem manipulált, hiába raktunk elé sok vagy egyszerre egy csörgőt, semmi se használt, nem játszott vele. Ellenben babakocsizni elképesztően szeretett mindig. Az mozgott is, élményt is biztosított. A mai napig körülcsodálják az eladók, hogy milyen türelmesen elvan a babakocsiban.
Az építőkockák eddig nálunk is mindig összedőltek, úgyhogy többnyire én játszottam velük, de most kapott egy másik fajtát, azok nagyon jók, és megszerette, tornyokat pl. épít belőle, de csakis velem. Tényleg: az én fiamra az is jellemző, hogy mindenhez kellek neki. Egyedül könyvet nézegetni hajlandó néha pár percig önállóan. Semmi mást. Ha játszunk, mindig azt akarja, hogy ő irányít, én meg csináljam. No, ezt már nem mindig teljesítem neki, elég röhejes, hogy én játsszak helyette. Kép Megmutatja mit akar, aztán azt mondja "Anya is". Ebből az "is" némi túlzás, mert ő nem csinál semmit, csak kitalálja az újabb feladatomat. Kép
Ja, most jut eszembe, van egy kedvenc játéka, amihez semmiféle partnerre nincs szüksége: a teljesen rendberakott lakásban néhány perc alatt totális disznóólat csinálni. Következetes és kitartó munkával szétdobál mindent, beleértve még a székeket is, és addig elvan. Aztán jön, hogy játsszak vele. Kép
Na, ez utóbbi megint nagyon érdekelne, hogy egyszerű fiússág-e vagy nem igazán természetes.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Nem a fiad miatt irom, de van egy nagyon-nagyon jo konyv "Nappali almodozok"!
Olvastad? En igen, erdemes elolvasni, hatalmas elmeny! Kép
dorina
 


Ki írta?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Utazás, Orvos, Zárójelentés, Utazás, Orvos, Diagnózis, Orvosok... Kérdések... Iskola. Szomszédasszony a liftben...Kutat a szeme... Kutatja Őt is... Kutat a szeme...másik diagnózis. Kutatnak a boltban..., az utcán, a vonaton. Így nem tud kinyílni! Azt látja, hogy baj van. Hogy Ő a baj. Bennem a szorongás, nem is tudom elengedni, elcsendesíteni...Így maradok? Így. Bírom. Nem bírom. Bírom. Nem bírom. Feladom... A szeme... Olyan szép a szeme...mindent ért... beszél a szeme. Ugye értesz?... Persze, hogy nem adom fel, tudod, hogy nem adom fel!


Jó ideje biztos vagyok benne, hogy Bence belelát a gondolatainkba. Ki nem mondott szavainkat ugyan nem mondja vssza, de az többször előfordul, hogy ki nem mondott kérdésekre, érzésekre válaszol. Ezen kívül képes megtalálni az előle elrejtett tárgyakat, ha gondolunk rá. Éppen ezért a férjemmel gyakran megjegyezzük: "Ne gondolj rá, mert kitalálja".

Bánki - Róza Borzák Tibor: Nappali álmodozók könyvéből

Tudtommal a nappali álmodozás kifejezés abból ered, hogy az EEG-n ébrenlét alatt figyelhetők meg olyan hullámok (?), amik alvásra jellemzőek.
Andi
 


Adrienn!

A kezelés szempontjából nem, de a válaszom szempontjából lényegében mindegy, hogy milyen irányban tér el az izmtónusa a normálistól. Ha jól gondolom, Ádámnak lehetnek ún. tónusbelövellései ill. tónusvesztései, tehát nem egyenletesen feszes. Ez indokolja pl. az összeesést. Az ilyen típusú dolgokat csak aktív "tornával" tudja korrigálni, passzív gyógytorna nem elég, mert az idegrendszerének kell megtanulnia, hogy hogyan ossza el a tónust testszerte ahhoz, hogy a mozgása összerendezett legyen. Arra a kérdésedre, hogy mennyire örökölhető az ügyetlenség, az a válaszom hogy fogggalmam nincs. Az biztos, hogy, ha ezt látja maga körül, no meg, ha a szülő a maga ügyetlensége miatt nem játszik a gyerekkel bizonyos dolgokat, akkor értelemszerűen ezekben nem lesz ő sem ügyes, mert nincs módja gyakorolni, de ez még nem genetika.
Nesze semmi-fog meg jól típusú válaszom: ha ügyetlen v.miben, akkor azt gyakorolni kell, de természetesen meg kell találni azokat a dolgokat, amikben örömét leli, sikerélménnyel gazdagodik, ne forszírozzuk azt, amihez nincs tehetsége, ne tegyük ki kudarcoknak folyton. Szóval meg kell találni az arany középutat.
Mivel Ádám ügyetlensége valszeg. a szül.körüli O-hiány miatt van, inkább a fejlesztést javasolnám.
A dyslexia megelőzhető, de ehhez is fontos, hogy ügyesedjen a mozgása, mert a feladatlapos fejlesztésen kívűl mozgásos, koordinációs gyakorlatokkal "edzik" az idegrendszert, úgyhogy nem árt, ha meg tudja csinálni az adott mozgássort ahhoz, hogy használni tudja a prevencióhoz. A zenei fejlesztéshez nem értek, de nyilván, ha megtanulja az eszközhasználatot, finommmanipulációt, akkor meg tudja majd fogni a furulyát. Bár elképzelhető, hogy annyira nem lesz ügyes a keze, amennyire a furulyához kell, -nem tudom, ez csak feltételezés-, más, pl. ütőhangszerek attól még jók lehetnek.
Mégegyszer mondom: ne a neméhez mérd az elvárásokat! Nem attól tud vagy nem tud v.mit, mert fiú.
Az a lényeg, hogy érte őt egy oxigénhiányra visszavezethető idegrendszeri károsodás, ami a leírásod alapján nem lehet súlyos, de odafigyelést, komplex fejlesztést mindenképp igényel, hogy ne ő legyen az örök ügyetlen, aki lemarad, elront, nem sikerül, stb. Biztos Te is ismered ezt a típust. És pont azért, mert ő nem alkatilag ilyen, hanem szerzetten, ezért nem szabad legyinteni, hanem meg kell adni neki az esélyt arra, hogy olyan legyen, amilyennek szeretnéd, és ne kelljen őt olyannak elfogadni, amilyen ő most, mert az már részedről olyan kompromisszum lenne, amit sztem nem kell meghoznod, ha a kezedbe veszed a dolgok menetét.
Hú, ez jó hosszú mondat lett, bocs, de már nem szerkesztem át, remélem, így is érthető voltam.
rjuli
 
 


Köszi Juli, már keresem, hogy hová vigyem, mire meggyógyul (most épp bárányhimlős), szerintem sikerül is találnom megfelelő szakembereket.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kedves Juli!
Tudnál nekem segíteni? Most már nagyon vinném a fiamat neurológushoz (most épp nem beteg), de állítólag Kecskeméten a neurológusok közül egyik sem túl... Szóval egyiket sem ajánlották.
Tudnál esetleg Pesten ajánlani valakit, aki jó szakember, lelkiismeretesen dolgozik, és még a szülőket sem felidegesíteni, hanem inkább - amennyire indokolt - megnyugtatni akarja?
Nagyon jó lenne.
És szerinted segíteni is tudnak? Én már hulla fáradt vagyok, mert most már szavakkal mondja el, hogy mi mindent kéne helyette megtennem, azaz egész nap ugráltat, mert semmi nem tudja őt magát lekötni. És ha véletlen szórakozást talál magának, az még mindig csak egy dolog: szétszór mindent a lakásban, apró darabokra szed mindent, ami a keze ügyébe kerül, továbbá kalapál mindenen. Ez már kezd elég idegesítő lenni, főleg hogy az energiája csak nől, nől, nől. A játéka viszont ugyanazon a színvonalon van, mint tavaly ilyenkor, mikor megtanult mászi (és rombolni). Szóval én is érzem, hogy mindez nincs így rendben, és hogy senki nem vállalja őt be egy napra, mert elfáradnak tőle pár óra alatt. Pedig anyukám elég határozott és energikus, de még ő is elfárad a fiamtól, holott imádja. De hát annyi energia kell hozzá, mint három másikhoz együttvéve. Ha a barátnőm lánya átjön, semmi pluszt munkát nem jelent, mert Ádámhoz képest ő kismiska, észre se vesszük. De ugyanez a helyzet más kiskölkökkel is. És látom, hogy ennyi idős korban a többiek már játszanak, nem csak szétszórják a játékokat és egyebeket.
Na, nem folytatom, csak ma különösen el vagyok keseredve ezek miatt, mert semmit se haladunk előre mostanában Kép .

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Személyesen egy neurológust ismerek, de azt nem ajánlanám. Amit viszont igen -és ezt a másik topikban segítséget kérőnek is-, hívjátok fel a Pető Intézetet. Ott minden korosztály, mindenféle típusú idegrendszeri eredetű sérülésével foglalkoznak súlyosságtól függetlenül. Nem kell azt gondolni, hogy "ugyan, az én gyerekem nem olyan". A Gyerekambulanciát kell kérni, ott adnak időpontot. Konduktor fogja a gyereket fájdalommentesen megnézni, vizsgálni, szülőt kikérdezni, papírokat átnézni. (Van egy neurológus is, azt csak ők tudják megmondani, hogy mikor és hogyan.) Többféle variáció van a bentlakóstól a bejáróig,ismerik a vidéki hálózatot, az utazó konduktorokat. Tudnak otthonra tanácsokat, feladatokat adni. Nincs olyan, hogy "ciki", nincs olyan, hogy nem vesznek észre v.mit, olyan sincs, hogy egészséges gyereket felvesznek csak azért, hogy lehessen vele villogni meg a TB felé elszámolni. Nem küldenek el, ha más módszert is alkalmaznak/tak a gyerekkel. És nem csak a mozgásával, hanem az értelmével, beszédével, stb. is foglalkoznak. Aki diagnózisánál fogva egyáltalán nem oda való, azt sem hajtják el anélkül, hogy ne tudnának tanácsot adni. Szóval sztem kár fölösleges köröket futni, ez ingyen van, egy délelőttöt megér, aztán majd megmondják, mihez érdemes kezdeni. Ha teli vannak a csoportok, előjegyzésre akkor is van lehetőség, de addig se múljon az idő tétlenül.
Ide nézzetek be, a főoldal azt írja, hogy fejlesztés alatt, de azért lehet böngészni, és a 2., 3. link pont nektek szól.
http://testweb.peto.hu/
http://testweb.peto.hu/?cid=388
http://testweb.peto.hu/?cid=389
rjuli
 
 


Sziasztok!

Juli!
Sajna nagyon kevés időm van, a lányom is rajtam lóg, de bemásolnám gyorsan amit egy másik topicba írtam, onnan irányítottak hozzád.

"Nem akarok új topicot nyitni, de nem is találok megfelelőt ehhez a kérdéshez.
Csak bízhatom benne, hogy felfigyel rám, aki tud segíteni.

Szóval a kérdés: egy ismerősöm kisfia nem csinál időben dolgokat már pici korától. Emiatt neurológushoz járnak bizonyos időközönként. Amikor legutóbb voltak, minden rendben volt, de tegnap jött nekik a hidegzuhany. A gyerek 7,5 hónapos és csak a fordulás megy neki. Az orvos szerint ez édeskevés. Tornáztatni kell a gyereket. Viszont az anyuka otthon vette észre, hogy a papíron egy olyan is szerepel, hogy "vízben forgatás". Ez lenne a kérdésem lényege, hogy mit jelent ez. Tudja valaki mit kell csinálni?

Szegény anyuka nem emlékszik rá, hogy mondta volna neki az orvos. Persze épp elég ideges volt, hiszen állítólag úgy álltak hozzá és úgy beszéltek vele, mintha ő nem tenne meg mindent a gyerek testi fejlődése érdekében. Mintha a gyerek felőle ellehetne egész nap a kiságyban. Én már csak tudom, hogy igenis amit csak lehet megtesz. Tornáztatja rendszeresen, mindent megtesz amit előírtak nekik.

Remélem tudtok nekem tanácsot adni, amit előre is köszönök.
"

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


A fenti hsz. neked is szól, olvasd csak el, utaltam is rá!
rjuli
 
 


Juli!
Köszönöm!
Azért a vízben forgatásról írnál addig is valamit ha időd engedi?

Köszi! K.

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Nem tudom, mi ez. A konduktív mdsz. nem használja, talán a Lakatos-féle hydroterápia. Mindenesetre önmagában egy mozgásforma vagy gyakorlat vagy feladat (ki hogy hívja) még nem fog megoldani semmit. Ha a gyereknek központi idegrendszeri sérülése van, akkor az egész gyerekkel kell foglalkozni, minden problémáját figyelembe venni és párhuzamosan fejleszteni a különféle elmaradásokat. Az, hogy vízben vagy akárhol forgatom, az nem lesz lényeges befolyással sem a tónusára sem a mozgásállapotára. Vannak egyensúlyzavarral járó kórképek, el tudom képzelni, hogy ott nagyobb jelentősége van, de a lényeg: a gyerek csak azt fogja tudni, amit ő maga megtanult, vagyis, amit ő csinál. Nyilván elő kell készíteni, segíteni az elején, rávezetni, megmutatni, de csak akkor működik a dolog, ha ő maga irányítja a mozgását, tónusát.
Ezért is nem ér semmit ilyenkor a passzív tornáztatás, mert attól az idegrendszer nem fogja tudni, hogyan rakom pl. egyik lábam a másik elé.
rjuli
 
 


Szia Adrienn!

Én tudnám Nektek ajánlani Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóházát. Én is idejárok a 11 hónapos kisfiammal.
A fejlesztések mellett tartoznak az alapítványhoz orvosok is, neurológus is. Szerintem a Pető Intézet mellett érdemes ezt az alapítványt is felkeresni.
Nekünk nagyon beváltKép))

Szia,
Jucis
Jucis
 


Juli!
Először is köszi!
Idézlek:
"Ha a gyereknek központi idegrendszeri sérülése van, akkor az egész gyerekkel kell foglalkozni, minden problémáját figyelembe venni és párhuzamosan fejleszteni a különféle elmaradásokat. "
Én ilyet még nem hallottam tőlük, hogy valaha is említettek volna idegrendszeri problémát nekik az orvosok, de összefüggésbe hozható ez azzal, hogy a gyerek minden hirtelen zajra keservesen sírni kezd? Nekem 3 lányom van, de ilyet egyiknél sem tapasztaltam. Viszont ha e baba mellett az én majd 2 évesem hirtelen megszólal már akkor is elsírja magát a kisfiú.
A fejét pl. nagyon-nagyon későn kezdte el tartani. Itt mindig azt mondják nekik az orvosok, hogy lusta a gyerek. Én nem vagyok szakember, csak 3 gyermekes anyuka, de ezt már nem tudom elhinni, hogy egy gyerek ennyire lusta legyen.

K.

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Azt írtad, h. neurológushoz járnak, meg hogy el van maradva. A neur.= ideg. Ez nem azt jelenti, hogy idegbeteg, dilis, stb. a gyerek. A központi i.r. a mozgató... dolgokért felelős, ha valaki nem tud megfordulni és ez nem azért van, mert se keze, se lába, akkor annak az az oka, hogy az agya nem tudja, hogyan kell megfordulni. Plusz ehhez társul(hat) egy rossz izomtónus, (fokozott vagy épp petyhüdt) amit szintén az idegrenszer hivatott beállítani. Szóval valszeg érintett a gyerek (központi) idegrendszere, még akkor is, ha nem sérült, csak el van maradva valamiért.

Amúgy tudod, hány lustának titulált gyerek van egy-egy fejlesztéssel foglalkozó helyen? Csak épp addig vártak a szülők, hogy a legértékesebb hónapok elröppentek. Mi baj lehet abból, ha valaki megnézi? És mi baj lehet abból, ha nem?
Ezt kell mérlegelni.
rjuli
 
 


Szia Juli!
Köszi szépen, és bocs, hogy csak most reagálok, nem vettem észre, hogy már rég válaszoltál.
A Petőben egyszer voltunk, akkor nem neurológushoz irányítottak minket, hanem egy gyógytornászhoz, aki nagyon furcsa volt, velem úgy beszélt, mintha nem érdekelne a gyerekem sorsa, úgy tett, mintha tragédia lenne az, ami a fiammal van (pedig nem tragikus egyáltalán), stb. Aztán később másoktól is hasonlókat hallottam róla. Azért nem mentünk vissza azóta a Petőbe, mert nem akartuk őt megsérteni azzal, hogy megyünk ugyan, de máshoz. Ezért keresnék inkább a Pető Intézeten kívül neurológust. De ha minden kötél szakad, akkor majd felhívjuk a Pető Intézetet. Ja, és mikor ott voltunk, akkor nagyon ragaszkodni látszottak ahhoz, hogy "költözzünk Pestre, járjunk minden hétköznap, vagy üljünk autóba, és járjunk fel minden héten egyszer-kétszer Pestre, hisz - mondta a hölgy - ennyit csak megér a gyerek egészsége." Először azt se akarta elfogadni, hogy nem költözünk Pestre a szüleimhez azért, hogy a Pető Intézetbe járjunk. Asszem ezen a ponton nagyon megsértődött. Kép Na, mindegy. A gyógytornászunk is azt mondta egyébként, hogy jó neurológusról még nem hallott, ha van a neurológus pályán jó szakember, az nyilván olyan ritka, mint a fehér holló. Kép

Jucis, köszi a javaslatot neked is, lehet, hogy megpróbáljuk, de sajnos pesti játszóházba járni nem tudunk.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Nem tudom, jár-e még erre mostanában valaki, de igen, hátha tudtok segíteni.
Kisfiam egy hét múlva 7 hónapos lesz, és a következőket tudja már: hasról hátra fordul (hátról hasra nem); vízszintesen már elég régóta forog ide-oda; ül kb. 15-20 másodpercig, ezután, vagy sokszor már előbb, eldől; ha állítjuk, viszonylag jól tartja magát, de a súlyát persze én fogom. Egyébként hangokra figyel, a keze is nagyon ügyes. Szerintetek kell őt szakembernek megmutatni? Láttam már 6 hónapos babát állni is (na jó, ez biztos csak ritka kivétel), amikor Botondom még semerre sem forgott. Várjak még?

Ha valaki válaszol, azt nagyon megköszönném.
Zsófi
zsóf
 
 


Szia Zsofi,
a fiamat Devenyes gyogytornasz kezeli 5 hos kora ota (most lesz 14 hos), hipotonnak minositettek a labait. Igy kisse utananeztem a temanak. Kép

Eloszor is, nagyon fontos, hogy se ne ultessetek, se ne allitsatok a fiatokat, ha magatol nem tudja meg! Azert nem tudja, mert meg nem eros a csontozata, izomzata hozza. Nekem szigoruan megtiltottak, hogy ilyeneket csinaljak a gyerekkel! Kép

Zsombim ilyen idos koraban a kezelesek hatasara forgott minden iranyba, es akkor kezdett el kuszni. Ezt is keseinek minositettek, de meg eppen belefert a "normalisba". Ezert szerintem nincs nagyon lemaradva a kisfiad, bar egy konzultacio a gyerekorvossal nem arthat.

De egy dolgot nem ertek. Ugyis havonta viszed a babad a gyerekorvoshoz, O nem mondott semmit?

Szia,
Gombóc
gombóc
 
 


Szia Gombóc,

köszi a választ. Viszem a gyerekorvoshoz, ő azt mondta, hogy ráér 8 hónapos koráig megfordulni. Ezzel meg úgy vagyok, mint a hozzátápival: ahány ember, annyi véleményt hallottam már.
Sejtem, hogy nem szabad nagyon erőltetni olyan mozgást, amit még magától nem tud, de nagyon-nagyon utál feküdni, háton, hason egyaránt, úgyhogy sokszor csak akkor hagyja abba a sírást, ha felültetem, vagy az ölembe veszem. Egyébként amikor kb. 2-3 hónapos volt, a dokink azt mondta, hogy a kezénél fogva húzzuk fel ülésbe, hogy erősödjön a nyakizma. Azt, hogy ugyanígy állásba felhúzzuk, itt olvastam a Rendelőben. Na erre mondom, hogy ahány ház...

Szia
Zsófi
zsóf
 
 


Gombóc,

még egy: mit jelent a hipoton?
Biztos volt már itt róla szó, de nem igazán van időm végigolvasni az egész archívot (már elkezdtemKép).
Zsófi
zsóf
 
 


Szia Zsofi,
Zsombimnak gyengek a labai. Kép
Most mar elegge megerosodott, de meg nem jar, "csak" kapaszkodva lepeget, ami nekem igy is oriasi megnyugvas az elozo, pudingszeru formajahoz kepest. KépKép

Igen, ezt a felhuzast ulesbe nekunk is mondta az orvos, de azt is, hogy utana azonnal engedjuk is le, ne maradjon ulesben, mert a gerincet az meg karositana. Kép

A gyogytornaszunk egyebkent azt mondta, hogy ebben a korban meg szinte minden ilyen tipusu "karosodas" korrigalhato. Igy mi nem kockaztattunk, hogy varjunk tovabb (a korhazi orvos betanitott egy Katona-fele tornat, de ez nem sokat segitett), es felhivtam a Deveny Alapitvanyt. Ok ajanlottak egy hazhoz jaro gyogytornaszukat, akit felkertunk, es azota O kezeli Zsombit. Lehet, hogy Zsombi magatol is meggyogyult volna elobb-utobb, de ugye ki meri kockaztatni a gyereke jovojet? Plane, hogy 1 eves kor utan mar nagyobb az esely a korrigalhatatlan, maradando karosodasnak. Kép

Gombóc
gombóc
 
 


Szia Gombóc!
Bocs, hogy nem válaszoltam, kicsit el voltam havazva...
A hétvégén Boti megtanult ülni, azaz már nem dől el, ha leültetjük. Ma hallottam, hogy ezt sem szabad, úgyhogy majd hanyagoljuk. Viszont a kisördög nem hagyott nyugodni, ma felhívtam a Dévény Alapítványt, hogy azért elvinnénk megnézetni, de ők is csak sokára vállalnak, meg akit ajánlottak, az is, egyenlőre ott tartok, hogy keresek egy gyógytornászt, akinek van ideje megnézni. Kép Remélem, előbb-utóbb találok is! És főleg remélem, hogy semmi gond nincs, csak kissé lusta a szentem. Kép

Szia
Zsófi
zsóf
 
 


Szia ZSofi,
merre laktok?
A mi gyogytornaszunkat megkerdeztem, de O csak a mi kornyekunkon "dolgozik". Viszont azt mondta, az alapitvanynal biztos tudnak gyogytornaszt javasolni, ha az, akit javasoltak, nem er ra, akkor mast is. Nem kerdezel ra egy masikra?
Igen, en is igy voltam vele,inkabb egy felesleges vizsgalat es akarnehany felesleges kezeles, mint kesobb nagy baj.Kép
Drukk, hogy csak "lusta" legyen a kisfiad,
Gombóc
gombóc
 
 


Szia Gombóc!
Csepelen lakunk, és ajánlottak az alapítványnál valakit, aki ráadásul itt a környéken jár egy babához, de már nem fér bele az idejébe. Még másik hármat is hívtam, mindenhol több hetes várakozási idő van a kezelésre. Most megpróbálom rábeszélni a csepelit, hogy legalább nézze meg, hogy kell-e kezelni, meg egy másik gyógytornász is ajánlotta, hogy megnézi, de kezelni ő sem tudja.
Tegnap este egyébként "véletlenül" hasra fordult, volt is nagy sírás-rívás utána! Kép
Úgyhogy egyre inkább reménykedem, hogy tényleg csak lusta, végülis már kb. 8 kg és 70 cm.
Zsófi
zsóf
 
 


Az én egyéves fiamnak shuntöt kellett beültetni, egy csomó kérdésem lenne "tapasztalt" szülőkhöz. Túl vagyunk a Katona-tornán, most a Dévény Alapítványhoz és a Tunyogi Játszóházba járunk. Én ezekről tudok mondani, ha valakit érdekel.
bozita
 
 


Zsófi

Bocsi ha belekotyogok.Csak egy pár hozzászólást olvastam vissza.
Egy jó pár hónappal ezelőtt hasonló problámákkal irtam én is ebbe a topikba.
Ugyanis az én Ádámom szintén nem akart forogni.
Vagyis hasról hátra 5 és fél hónaposan fordult mig a hátáról a hasára elmúlt 8 hónapos amikor sikerült.
Nagyon ideges voltam már én is vinni akartam szakemberhez, már egyszer be is voltunk jelentkezve de aztán nem mentünk el.
Ő is nagy súlyú baba volt.
De aztán mindent bepótolt, hirtelen mindent el kezdett csinálni egy hónap alatt tanult meg felülni egyedül,mászni,állni, kézen fogva járni.
Majd 11 hónaposan egyedül menni.
Holnap lesz 13 hónapos.És szalad.

De én is azt mondom amit annakidején nekem mondtak itt a lányok hogyha nyugtalanit inkább nézesd meg.És inkább lássa feleslegesen orvos minthogy aztán baj legyen.
Tudom milyen idegesítő dolog.

Remélem kis megnyugtatással tudtam szolgálni.

Szilvi
szedem
 
 

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?