Cisztáról találtam, pont itt a babaneten:
"Kérdés:
8. hetes terhes vagyok. Febr. 22-én voltam egy ultrahangos vizsgálaton, ahol kiderült, hogy az 1,2 cm hosszú kis embrió mellett van a méhemben egy 4 cm átmérőjű cysta is! A doktor úr csak annyit mondott, hogy az nem jó, ha ott van, de lehet, hogy magától elmúlik. Kérdéseim:
- Lehet-e tudni, mekkora esélyem van arra, hogy ez a cysta magától felszívódik?
- Ha nem tűnik el, megtarthatom-e a terhességem? Nagyon szeretném megtartani, férjemmel már fél éve várjuk a gyermekáldást.
- Lehet-e tudni, mitől alakul ki egy cysta, mit lehetne tenni, hogy ez a további esetleges terhességeimet ne veszélyeztesse?
Válasz:
Az esetek egy részében a petefészekben a kilökődött petesejt tüszőjének a helyén ciszta alakul ki. Valószínűleg az Ön esetében is ez a helyzet.
Ezek a ciszták általában csak mérsékelten növekednek a hormonhatások változására és a lepény kialakulása körüli időben elmúlnak: ez a 12-14 hét körülre tehető.
Ennek megfelelően a javaslatom az - és ez az általam követett gyakorlat - hogy az ilyen cisztát kéthetente a terhességgel együtt ultrahanggal megnézzük, és ha nincs nagyfokú növekedés, békén hagyjuk. Százból 98 eset gond nélkül megoldódik.
Ha növekszik, akkor - tapasztalatom szerint úgy 10 cm fölött - szóbajön a műtéti megoldás - majd úgy a 16. hét után. Húszéves praxisomban eddig kettő (!) fordult elő.
Dr. Nagy László
"
illetve egy a gyakori kérdések.hu-ról, szerintem megnyugtatóan hangzik, hátha felszívódik
A terhesség alatt kialakult ciszta biztos, hogy magától felszívódik? A doki megnyugtatott, de engem mégis nagyon aggaszt ez a dolog, azon a részen fájdogál is a hasam, főleg nyomásra érzékeny. A babának nem lehet baja tőle?
A kérdés kiírásának időpontja: 08-27 10:09
A válaszok
Nekem is volt ilyen a jobb oldali petefészeknél és nem csak nyomásra fájt, hanem "alapjáraton" is. Kb. 3 cm-es volt. 3 hét múlva teljesen felszívódott.
Szerintem a babát nem veszélyeztetheti, akkor komolyabban vennék a dokik. Nekem is azt mondta az enyém, hogy a terhes nők nagy részénél előfordul. Ne aggódj!
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
Értékeld a választ plusz pontokért!
A válasz megírásának időpontja: 08-27 10:15
Szia!
Én 6 hetes terhesen voltam először dokinál, és akkor egy 33 mm átmérőjű cisztát talált. A 8. héten kellett visszamennem kontrollra, és akkorra felszívódott!
Nyugodj meg!
37 hetes kismama
A válasz írója 89%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 08-27 10:41
szia, nekem 8cm-es cisztám volt a terhességem elején és felszívódott, úgyhogy nyugi! Van akinél több ciszta is kialakul, ezek eltűnnek később. Boldog babavárást!
A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 08-27 11:50
Nem biztos, hogy még terhesség alatt felszívódik, de ha a dokid megnyugtatott, akkor nyugodj meg! Ha baj lenne, ártana a kicsinek, azonnal szólna és megműtene, hidd el.