A Flowmetria a köldökzsinórban áramló vér szabályosságát méri. Teljesen rutin vizsgálat, úgy tudom, hogy UH-val csinálják és főként az utolsó időszakban vetik be előszeretettel a CTG mellett.
Nekünk csak a genetikain nézték, most nem. A védőnéni szerint ennek akkor lenne jelentősége, ha meszesedni kezdene a lepény, mert ugye ettől függ, hogy mennyire jó a magzat tápanyagellátottsága a köldökzsinóron keresztül.
Ok, ezt értem, de honnan fogja tudni a doki időben, hogy meszesedik-e? Hiszen a bevett gyakorlat szerint a 36. héttől (panaszmentesség esetén) nincs manuális vizsgálat. Megcsinálják a ctg-t, meglobogtatod a papírt a dokinak aztán mehetsz isten hírével...
Majd jövő szerdán megkérdezem a dokit, ha addig még egyben leszünk
angie: nem baj, ha nem keményedsz ctg közben. de ha mégis, akkor meg tudják figyelni, hogy a baba szívhangja miként változik a méhtevékebység miatt.
pl: leesik-e nagyon. mert ha igen, az problémát jelenthet a szüléskor(oxigénhiányos állapot kialalakulásának lehetősége). Szóval csak plusz infó lenne, és nálunk azért lett volna érdekes, mert én sajna elég sokat keményedek kb a 20. héttől fogva, ráadásul a méhszáj sem teljesen zárt( de nem tágult tovább 3 hete), így sanszosak voltunk/vagyunk egy jó kis koraszülésre. De hál istenenk eddig szépen kihúztuk
Egyébként azt olvastam és a doki is azt mondta, hogy keményedni mindenki szokott, csak nem egyformán
Még akkor is, ha nem vagy terhes, a méhed időről-időre összehúzódik. kontakció-nak nevezik hivatalosan.
a doki szerint: "A normális összehúzódási gyakoriság a 25-28. héttől kezdve óránként egy-három "keményedés", de ez lehet úgy is, hogy órákig nem érezzük (pl. mert nem figyelünk oda, munka közben) és aztán egy óra alatt több is van. Közös jellemzőjük, hogy nem fájdalmasak, és hol rövidek, hol pedig viszonylag hosszabb ideig tartanak. Ha nincs az előzményekben vetélés, koraszülés, vagy a méhszáj zárt marad, akkor a "keményedések" általában nem okoznak bajt, kezelést sem igényelnek. "
Hát nekem sajna van hogy óránként 10-12x is csinálja, aztán meg van, hogy órákig nem ( ez a ritkább).
Hogy milyen érzés? Hááát: kellemetlen. Nem mondanám fájdalomnak, meg görcsös érzésnek sem. De azért nem is túl jó, mert az egész méhem egyetlen nagy kődarabbá válik, ahogy az izom befeszül. Változó, hogy meddig tartj ezt az állapotot, legtöbbször csak néhány másodperc és kienged, de van hogy 1-1,5 percig is eltart.
Ezek a hoszabbak már elég vért vonnak el ahhoz, hogy ha állok, le kelljen ülnöm, különben elszédülök. Szegény Breki sem szereti, ha ébren van, mindig tiltakozó akcióba kezd, mintha erővel akarná visszaszerezni az amúgy sem túl tágas helyét - szóval próbálja feszítgetni belülről a pocakomat.